Volim koncerte, ali meni je licno problem sto sam jako probirljiv, ali bas probirljiv i nisam jedan od onih koji ce otici na svirku onako usput zbog atmosfere. Na bilo kakvu svirku ili koncert odem samo ako me ta muzika stvarno zanima, ako taj bend bas volim slusati, a takvih je danas jako malo.medvjed23 je napisao/la: ↑22 jun 2025, 03:01 Većina tema na muzičkom dijelu foruma, ne samo ovog, svodi se na postavljanje linkova za pjesme. I to je, što se mene tiče, super. Dok slušam na forum postavljene pjesme, znam se baš fino opustiti, zabaviti, mazohistički deprimirati - zavisno od okolnosti.
No, nije naodmet pokrenuti i voditi temu, barem jednu, sa nešto drugačijim pristupom - temu gdje ćemo o muzici pisati.
Dakle, ovdje ćemo postavljanje linkova, koliko god je to moguće, zaobilaziti. I temu ćemo ispuniti riječima.
Hajmo pričati o muzici. Ili o bilo čemu što ima veze sa svijetom muzike.
Za početak: je l neko nedavno bio ili uskoro planira ići na neki koncert?
Ja nisam ljubitelj koncerata. Muziku volim slušati u samoći, u udobnosti doma. Al nekako, bilo bi mi žao potrošiti život bez da ijednom uživo poslušam jedan od meni najdražih bendova: Nine Inch Nails. Turneja je u toku. Uganjaću ih, za koji dan, u Milanu. Moglo bi biti dobro![]()
Od stranih bendova sam imao cast da poslusam Queen, iako naravno bez Freddya ali je i bez njega bilo super, ako nista zbog Brian Maya.
Pink Floyd sam moze se reci cuo parcijalno - jednom slusao Watersa kad je izvodio Wall a poslije Gilmourov koncert, i jedno i drugo spektakli za pamcenje, sigurno dva najbolja koncerta na kojima sam bio, i sad se najezim kad se samo sjetim.
Htio sam ici na koncert Gilmoura kad je promovisao novi album koji je fenomenalan, mogu slobodno reci remek djelo, ali bio je samo u Rimu a nisam nikako uspio naci neku povoljnu i jednostavnu varijantu odlaska tamo, pa sam odustao.
Bio sam vise puta na koncertu Tita i Tarantule, oni stvarno dobro zvuce uzivo, iako zadnjih par puta ne kao ranije, imam utisak da im gitarista nije bas najbolje, tu je ali kao da ga nema, vise gitaru pokriva sam Tito koji je OK ali je ipak vokal i prateca gitara, sve u svemu imaju odlicnu energiju i atmosferu. Bio sam skoro kad su bili u Domu mladih, steta da je onako malo ljudi bilo.
Jako zalim sto nisam cuo Garry Moora dok je bio ziv, bio je par puta u komsiluku ali sam fulio.
Bio sam na koncertu Deep Purpla kad je bio u Sarajevu, bilo je OK ali je bilo nekako prekratko, sjecam se da su karte bile dosta jeftine za jedan takav bend pa je vjerovatno i to razlog - koliko para toliko muzike.
Eric Clapton mi je bio potpuno razocarenje, ne znam zasto ali falilo je energije, nije to to.
Vaya con dios isto tako razocarenje, imali su odlicnih pjesama, cuo sam i neke live snimke koji su dobri, ali na tom koncertu jako lose, ne znam zasto.
Htio sam ici na Rammstein kad su bili u Beogradu, ne toliko zbog sebe vec zbog malog koji ih je pravo zavolio, ali je ipak bio premali za jedan takav koncert pa sam odustao, neki slijedeci kad bude cu ga sigurno odvesti, ne bih se ni ja bunio da ih cujem iako nije bas moj stil muzike.
Od domacih bendova me Bolero pozitivno iznenadio kad su prije par godina imali neki koncert na otvorenom, skroz su dobro zvucali. Divlje jagode su uvijek OK i korektni, Stefanovskog sam slusao isto par puta i on je uvijek dobar, Dado Topic isto solidan uzivo. Parni Valjak je uvijek bio dobar.
Vjerovatno najbolji domaci koncert na kojem sam bio je Smak prije 10-tak godina, Tocak je stvarno genije, a tad im je i pjevac jos bio ziv.
Sretan sam i sto sam jednom imao priliku cuti Indexe dok su Bodo i Davorin bili zivi.
Bijelo dugme sa svojom povratnickom turnejom je razocarenje, nije bilo energije, vidjelo se da nisu u dobrim odnosima i da je sve nazor, cak je i razglas bio slab i jedva sam ista cuo, bolje da se nisu ni okupljali ponvo.
Necu ni komentarisati koncerte tipa Dino Dervishalidovic, Hari mata hari i slicni na koje sam otisao pod pritiskom raje, ali tad sam bio mlad i lud, sad vise ne trosim vrijeme na tako nesto vec samo na ono sto stvarno vrijedi.