Vaša “rezervna” domovina!

Vrijedni i(li) nadareni forumasi, u svom izričaju... Foto teme, natjecanja, autorski radovi...
storm
Administrator
Reactions: 38036

Re: Vaša “rezervna” domovina!

Post Postao/la storm »

Atomic je napisao/la: 19 maj 2021, 07:35 Sto bi rekao Odin:
Dom je gdje zivi tvoj narod 😉
Odin je star par hiljada godina :oo
2
2 slika
storm
Administrator
Reactions: 38036

Post Postao/la storm »

Ja ću možda nekad i živjeti u bosni.
Vjerojatno iz više razloga.
Jedan je čisto egoistički, jer imam neki posjed, i sve je prazno oko mene ...
Još da se ustima prometna povezanost, zdravstvo, politika me ne bi zanimala, tj ne bih nikako zavisio od njih.
1
1 slika
Mehaning
Proleter
Reactions: 6593

Post Postao/la Mehaning »

storm je napisao/la: 18 maj 2021, 23:55 Moja domovina je isključivo Slovenija.
Tu sam rođen, odrastao, i živim.
I bilo bi potpuno neprirodno tvrditi nešto drugo.
Bosna i Hercegovina, kao zemlja mojih roditelja, mog porijekla, svakako ima posebno mjesto, ali ipak ne mogu pričati o rezervnoj domovini, kao ni Hrvatska, gdje mi je sad glavnina šire obitelji, nakon odlaska iz Posavine.
Imam i bih državljanstvo od prije deset godina, ali je to bilo više iz mog nekog ceifa, nego da mi stvarno treba... Nekako bi mi bilo ružno reći rezervna domovina, zemlja mog porijekla i moj korijen, eto... Možda da sam dio života proveo tu, dio negdje drugo, imalo bi smisla da tako postavim.
Napokon se u nečemu potpuno slažemo... :klanja

Moj otac je bio Hrvat, mada je i on otišao iz Hrvatske kao teenager. Govorio je hrvatski lošije od mene čak... :face

Kod mene je još familija, koja je ostala i koju poznajem, totalno luda... :meha2

Čak i po mojim kriterijima... :muhadzir
2
2 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Meni nijedna država nije domovina, ali Evropa posebno pripada mom 💞, drago mi je jer sam Evropljanka. 🌸
2
1 slika 1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Ja nemam rezervne domovine
0
I say what I think, I think what I say
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21606

Post Postao/la Miss Y. »

Max je napisao/la: 19 maj 2021, 09:34 Ja nemam rezervne domovine
+1

i nije mi žao. :missy
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Mehaning
Proleter
Reactions: 6593

Post Postao/la Mehaning »

Miss Y. je napisao/la: 19 maj 2021, 09:49
Max je napisao/la: 19 maj 2021, 09:34 Ja nemam rezervne domovine
+1

i nije mi žao. :missy
Pa nije da se je nas nešto pitalo... :ovaj
1
1 slika
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25358

Post Postao/la Russki »

ja nemam domovinu

neko me bacio ovdje gdje sam

volio sam Finsku

i nedostaje mi
3
1 slika 1 slika 1 slika
abysmal depths are flooded
smajlic
Administrator
Reactions: 47421

Post Postao/la smajlic »

Sarajka je napisao/la: 18 maj 2021, 22:28 Obzirom da nas na forumu ima puno koji živimo vani, ja bih voljela da svi napravimo razglednicu iz svojih država u kojim živimo trenutno.

I da se osvrnemo na to kako se osjećamo. Znači ako ste negdje van BiH, smatrate li državu gdje boravite svojom domovinom. Ili je to mjesto rezervirano isključivo za BiH? Koje su prednosti i nedostatci vašeg iseljenja? Povratka možda?

Poželjne su slike. Šta obići u slučaju posjete države u kojoj živite?
Šta volite u BiH? Itd Itd

Obzirom da sam uvodničar i sama ću uzeti učešća naravno. Mada Beč većina vas odlično poznaje. Jer je blizu BiH.

@smajlic možeš ti iz svoje perspektive o Beču malo? 🌸 Pa ću ja draga gošćo 💕
mogu malo :srce hvala ti :ljubi

mene je rat doveo u Bec
tu sam zavrsila prvi razred pa smo otisli u drugi grad, u kolektivni smjestaj

kad smo se vratili u Bosnu dolazili smo svako ljeto u Bec kod tetke, po tri mjeseca, cijeli raspust
tako sam ostala vezana za taj grad
volim ga :srce

prije sam imala zelju da tamo idem u srednju i da poslije studiram, imala sam i mogucnosti ali nisu mi moji dali
sve do nedavno sam zeljela doci tu i zivjeti i raditi ali kako godine idu sve mi je teze odluciti se na taj korak

kako mi se desilo ovo s tetkom, kako je ova samoca ubija
tu je, u velikom Becu a sama... sve se promijenilo
nemam vise toliku zelju kao prije
ako se i preselim to ce biti zbog nje, ne vise zbog grada :srce

mijenjala sam mjesta, sela i gradove ali nekako sam trenutno najsigurnija ovdje, u maloj Brezi
mislim da je to jer zelim da budem blizu svojih
valjda to dodje s godinama
zavolim lako, naviknem se mozda....
5
3 slika 2 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17478

Post Postao/la Ommadawn »

Nemam nikakvu domovinu.
Ona u kojoj sam rodjen me ne priznaje iako nigdje ama bas nigdje nisam naveo da se odricem svog drzavljanstva. Svejedno, svaki put kad je posjetim moram se prijaviti kao strani drzavljanin. I uz to platiti 10 km (ili su to poskupili, ne znam).
S obzirom da pripadam manjini, moja nacija nije ni priznata - Bosanac, agnostik/ateista. Sve ostalo - ja nisam.
Rodni grad sam za ovih svih tacno u dan 28 godina posjetio samo dvaput i oba puta mi je dato do znanja da (jos uvijek) nisam dobrodosao. Svugdje ostalo ja se osjecam bas kao i ovdje - doselio sam, dosao sam, posjecujem.

U ovoj gdje zivim sam primljen i prihvatio sam nacin zivota onakvim kakav jeste jer jednostavno drugog izbora nisam imao. Uzeo sam onoliko koliko mi je trebalo a da se ne lazemo, ponudjeno mi je mnogo vise.
A opet, svako reaguje na ono moje "ic" koje je na kraju prezimena, na ime koje ne zvuci svedski, na pomalo tvrd naglasak ma koliko god se ja trudio da koristim bilo kakve finije izraze. Nema insana koji me nije pitao odakle sam i koji me bar jednom nije nazvao "jugge" (naziv za jugoslovena - mada ne i pezorativan) iako se ta drzava raspala vec 1991.
Naravno da ima stvari koje mi jos uvijek smetaju ali, sto kazu Ukrajinici "navikne se covjek na sve, pa i na lose".
S druge strane, naucio sam da iz svega izvucem nesto dobro a da ono lose bude samo plus u iskustvu.
1
1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

ni ja nemam nikakvu domovinu i ne osjećam se kao pripadnik nijednog naroda i narodnosti..
:zbunj
4
2 slika 1 slika 1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

smajlic je napisao/la: 19 maj 2021, 10:51
Sarajka je napisao/la: 18 maj 2021, 22:28 Obzirom da nas na forumu ima puno koji živimo vani, ja bih voljela da svi napravimo razglednicu iz svojih država u kojim živimo trenutno.

I da se osvrnemo na to kako se osjećamo. Znači ako ste negdje van BiH, smatrate li državu gdje boravite svojom domovinom. Ili je to mjesto rezervirano isključivo za BiH? Koje su prednosti i nedostatci vašeg iseljenja? Povratka možda?

Poželjne su slike. Šta obići u slučaju posjete države u kojoj živite?
Šta volite u BiH? Itd Itd

Obzirom da sam uvodničar i sama ću uzeti učešća naravno. Mada Beč većina vas odlično poznaje. Jer je blizu BiH.

@smajlic možeš ti iz svoje perspektive o Beču malo? 🌸 Pa ću ja draga gošćo 💕
mogu malo :srce hvala ti :ljubi

mene je rat doveo u Bec
tu sam zavrsila prvi razred pa smo otisli u drugi grad, u kolektivni smjestaj

kad smo se vratili u Bosnu dolazili smo svako ljeto u Bec kod tetke, po tri mjeseca, cijeli raspust
tako sam ostala vezana za taj grad
volim ga :srce

prije sam imala zelju da tamo idem u srednju i da poslije studiram, imala sam i mogucnosti ali nisu mi moji dali
sve do nedavno sam zeljela doci tu i zivjeti i raditi ali kako godine idu sve mi je teze odluciti se na taj korak

kako mi se desilo ovo s tetkom, kako je ova samoca ubija
tu je, u velikom Becu a sama... sve se promijenilo
nemam vise toliku zelju kao prije
ako se i preselim to ce biti zbog nje, ne vise zbog grada :srce

mijenjala sam mjesta, sela i gradove ali nekako sam trenutno najsigurnija ovdje, u maloj Brezi
mislim da je to jer zelim da budem blizu svojih
valjda to dodje s godinama
zavolim lako, naviknem se mozda....
Ako se odlučiš....

Nije Beč daleko. Kao što znaš i sama. A i ti si se prilično odomaćila ovdje. Vladaš lijepo i jezikom i općenito se snalaziš po institucijama. Dakle 75% uvjeta već ispunjavaš.

Ako se ne odlučiš...

Imaš finu destinaciju za odmor. Plus posjetiš najblizeg člana porodice. Ovdje se uvjek nešto dogadja. I ubuduće će. Nakon Korone. Tako da mozeš iskoristi sve pogodnosti grada od kulturnih dogadjanja pa do najobičnije kupovine. 😘
1
1 slika
A sad adio :sara
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

lejlamo je napisao/la: 19 maj 2021, 11:00 ni ja nemam nikakvu domovinu i ne osjećam se kao pripadnik nijednog naroda i narodnosti..
A Hercegovinu? 😊Hercegovka ponosna?
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

Sarajka je napisao/la: 19 maj 2021, 11:04
lejlamo je napisao/la: 19 maj 2021, 11:00 ni ja nemam nikakvu domovinu i ne osjećam se kao pripadnik nijednog naroda i narodnosti..
heh,pa dobro, imam neke kutke u kojima se osjećam lijepo, ali generalno, ovo što se naziva našom državom, ljude koji u njoj žive i čitav sistem uopšte ne doživljavam svojim.
bezbroj puta mi je pokazano i da ovaj sistem i ljudi ne doživljavaju mene niti me tretiraju kako bi trebalo da bude tretiran pripadnik jednog društva. odatle takav moj stav i osjećaj.
0
Zadnja izmjena: lejlamo, dana/u 19 maj 2021, 11:09, ukupno mijenjano 1 put.
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 19 maj 2021, 10:52 Nemam nikakvu domovinu.
Ona u kojoj sam rodjen me ne priznaje iako nigdje ama bas nigdje nisam naveo da se odricem svog drzavljanstva. Svejedno, svaki put kad je posjetim moram se prijaviti kao strani drzavljanin. I uz to platiti 10 km (ili su to poskupili, ne znam).
S obzirom da pripadam manjini, moja nacija nije ni priznata - Bosanac, agnostik/ateista. Sve ostalo - ja nisam.
Rodni grad sam za ovih svih tacno u dan 28 godina posjetio samo dvaput i oba puta mi je dato do znanja da (jos uvijek) nisam dobrodosao. Svugdje ostalo ja se osjecam bas kao i ovdje - doselio sam, dosao sam, posjecujem.

U ovoj gdje zivim sam primljen i prihvatio sam nacin zivota onakvim kakav jeste jer jednostavno drugog izbora nisam imao. Uzeo sam onoliko koliko mi je trebalo a da se ne lazemo, ponudjeno mi je mnogo vise.
A opet, svako reaguje na ono moje "ic" koje je na kraju prezimena, na ime koje ne zvuci svedski, na pomalo tvrd naglasak ma koliko god se ja trudio da koristim bilo kakve finije izraze. Nema insana koji me nije pitao odakle sam i koji me bar jednom nije nazvao "jugge" (naziv za jugoslovena - mada ne i pezorativan) iako se ta drzava raspala vec 1991.
Naravno da ima stvari koje mi jos uvijek smetaju ali, sto kazu Ukrajinici "navikne se covjek na sve, pa i na lose".
S druge strane, naucio sam da iz svega izvucem nesto dobro a da ono lose bude samo plus u iskustvu.
Ako se nisi odrekao: izvadio rodni list i uvjerenje o prebivalištu u mjestu rodjenja/prebivanja tvojih roditelja pod uvjetom da si bio maloljetan dok nisi izbjegao iz BiH. Ako si bio punoljetan onda u svom mjestu prebivanja. I najnormalnije mozes predati za izdavanje ličnih dokumenata. Uz sliku i uplatnicu.
Ne bi trebao biti nikakav problem to.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

lejlamo je napisao/la: 19 maj 2021, 11:07
Sarajka je napisao/la: 19 maj 2021, 11:04

heh,pa dobro, imam neke kutke u kojima se osjećam lijepo, ali generalno, ovo što se naziva našom državom, ljude koji u njoj žive i čitav sistem uopšte ne doživljavam svojim.
Vjerujem.🌺 @Xeno je dobro opisao i zašto je to tako. Tako da je razumljivo da niko ne moze voljeti raspar sistema. Niti ima smisla vezivati se za negativnosti koje vlast svakodnevno servira. I jedna i druga i treća. Socijalni status gradjana je ništavan, ekonomski ispod nule. Itd itd.
1
1 slika
Endzi
Reactions:

Post Postao/la Endzi »

Nemam ju. Bosna I Hercegovina je moja domovina. Jedina. Majka mi je hrvatica, rodjena rijecanka, mi djeca imamo dvojno drzavljanstvo ,volimo Hrvatsku ,more, ujake ali ja se ne osjecam kao hrvatica. Bosanska sam katolkinja, sarajka. Nona mi je kotoranka, crnogorka. Volim i Kotor, i rodbinu i Crnu Goru koju posjecujemo ali ne veze me neka osobita emocija glede pripadnosti. Sarajevo je moj grad, nasa porodica je ubiljezena u crkvenim knjigama Sarajeva jos 1718 godine . Bosna je moja domovina i ponosim se time.
Odgovori

Natrag na “Kreativni forum”