storm je napisao/la: ↑18 feb 2023, 23:22
radostan dan je napisao/la: ↑18 feb 2023, 23:16
pa od svih 7 miliona, ti si našao zajedljive i beeeeeooooogradjane?
e jbg brt...
nema gora sorta, ja kad ti kažem.
Meni su ok i mislim da realni samo...
Kritika društvenih pojava je inače u teškom deficitu na Balkanu...
Nazvao bih ga i sindrom narodnih heroja
Od kojih narod pati, za kojima žudi, u nedostatku sadržaja svojih života... Ne ide to samo na Srbiju, još barem tri republike ex imam u mislima...
e vidiš, primjetio sam,tu se ti i ja razlikujemo i to je ona vododelnica koja mene šalje u jednu stranu atebe u drugu po nekim pitanjima...
upravo ta kritika društvenih pojava....te u vezi toga pojava kritičara svega i svačega. i stručnjaka za sve i svašta.
koji znaju da ukažu na problem ali obično ne znaju rješenje problema.
ja ih do četvrtka zovem društvenim baboserama, a od četvrtka mlatimudima.
ima ih i po skupštinskim klupama...najčešće vječiti opozicionari...sve znaju, u sve se razumiju, svačiju grešku vide, samo ne znaju kako i sebi i drugima da pomognu, osim što kao golubovi kenjaju i kenjaju gje stignu.
ima ih svuda - po medijima, štampi, skupštinskim klupama, strankama...
gledajući ih i slušajući, čitajući...vremenom postajemo oni.
i ništa više lijepo ne postoji niti se dešava.
sve je crno, sve ima svoju pozadinu, niko i ništa ne valja.
i vremenom, kao i oni, postajemo stručnjaci za sve i svašta i u sve se razumijemo.
ne mogu druže više to da podnesem...
mislim, ne treba neka posebna pamet da skontaš da je svijet otišao u tri lijepe, zar ne?
još mi samo oni trebaju, da mi drobe, vaze...
daj da ponekad pogledamo i neku vedriju stranu.
ja ne dam da se primam na njihovu priču. posebno jer je iza njihove priče ista pozadina kao i kod onih koji su na vlasti i koji nasuprot prvopomenutim pozlaćuju sva sranja koja naprave.
a ime obje pozadine je - interes.
ako me razumeš...ne znam koji je pandan ovome što pišem u hrvatskoj, koja su imena likova...ali meni su puna dva kufera.
jedan je kufer političkih moćnika (što niži nivo vlasti to još gori).
drugi je kufer raznih istraživačkih novinara, nezavisnih intelektualaca (al u kurcu nezavisnih), društvenih kritičara koji po narudžbi kritikuju, itd, itd...
kao što ne želim da me vlast unificifira po svojoj volji ili potrebi, isto tako ne želim da me profesionalni kritičari (ispravnije - krtičari) svega i svačega podsvjesno usmjere na štulićevog lika iz "osamšezdeset" i da postanem on.