Kad kažem obračuni, mislim na dvije utakmice. Prva je Engleska - Hrvatska. Neraščišćeni računi iz polufinala Svjetskog Prvenstva u Rusiji, a i otprije. Englezi su sigurno naloženi da se osvete. Druga utakmica je Engleska - Škotska, i to je uvijek neraščišćen račun. Prva međunarodna utakmica ikad odigrana je bila između Engleske i Škotske 1872. Dakle, skoro 150 godina žestokog rivaliteta.
Ova grupa se čitava igra na Ostrvu, u Londonu i Glazgovu. To je najkraća razdaljina između dva grada koja su zajedno domaćini jedne grupe. Englezi igraju tri utakmice kod kuće, Škoti dvije.
Englezi su proglašeni za jednog od favorita prvenstva. Ako budu prvi u grupi, utakmicu u osmini finala će igrati u Londonu. Polufinala i finale su u Londonu, takođe. Dakle, postoji mogućnost da Englezi sve osim jedne utakmice (četvrtfinale) igraju na Wembliju, ako opravdaju ulogu favorita. Sa Češkom su već igrali u kvalifikacijama za ovo prvenstvo, i u Londonu su ih masakrirali, a u Pragu tijesno izgubili kad je već bilo jasno da će lako do Eura. Utakmice sa Škotskom na Wembliju su uvijek tijesne, ali ih Englezi pretežno i dobiju.
Hrvatska je vice prvak svijeta. I meni se čini da uvijek odigraju dobro protiv ostrvskih ekipa. A i da Dalić zna motivirati igrače kad je najpotrebnije. Ja sam prognozirao da će osvojiti Euro.
Škoti? Česi? Škoti imaju prednost domaćeg terena, i samo jedna pobjeda ih vjerovatno vodi u osminu finala. Oni sigurno vide Češku kao protivnika iz grupe kojeg najlakše mogu pobjediti. A Češka to isto misli o Škotskoj.
Stadioni na kojima se igra Grupa D su londonski Wembley i Hampden Park u Glazgovu.
Raspored utakmica;
13. jun 2021
Engleska - Hrvatska
14. jun 2021
Škotska - Češka
18. jun 2021
Hrvatska - Češka
Engleska - Škotska
22. jun 2021
Hrvatska - Škotska
Češka - Engleska