Omma i Soc.
Sve ste rekli.
Sto se mene tice, zena bi trebala imati pravo na izbor. S tim da prije odluke ima svu strucnu podrsku uz pomoc koje moze donijeti za nju ispravnu odluku. Naravno, tu se moraju ispostovati I zakoni u vezi starosti fetusa.
Svaka zena bi trebala imat pravo na izbor. Previse su zene ispastale tokom istorije da bi im se sad sve to uskratilo pa i pravo na abortus. I nijedan doktor ne bi trebao to da osporava, ako nije zakonom zapisano ( a i to je

druga tema) i ako nije zivot osobe ugrozen samim tim. Znaju se opasnosti i posljedice pa svako svoju odgovornost nosi. Iskreno, prvi put cujem da bi neki doktor odbio uraditi abortus, osim ako nije previse vremena proslo. Kod nas ovdje je 10 sedmica ja mislim, poslije toga odlucuje komisija strucna za to. I tako je okej. A znam za slucaj, gdje je djevojka dosla i pitali je da li mogu da ucestvuju studenti koji su pred kraj skolovanja i ona jadna dozvolila, svakako je bila u distresu, da bi joj taj isti doktor rekao usred takve situacije "sto tako tisci noge zajedno, da je tako radila ranije, ne bih ostala trudna." Mislim, sta reci. Nijedna zena ne bi trebala da dozivi tako nesto, nije uopste bitno s kojim razlogom to radi. Ali to je to, nije ni svaki doktor doktor, lako je skolu zavrsit.
Ne vjerujem da je ijednoj zeni lako donjeti takvu odluku i suludo mi je pisati o tome jer nisam bila u takvoj situaciji. Jos manje osudjivati nekog jer situacije su razlicite, i prije svega, non of our business. Ili kad mi pocnu s vjerom..
I ne pricam o djevojkama koje abortus vide kao kontracepciju, pa odu vise puta (da, desava se), takve svakako nisu sasvim svoje.
I lako je sad pricati o edukaciji po tom pitanju, probajte to zamislit prije 40 godina. Ili u manje razvijenim mjestima. Nije u zivotu sve crno bijelo. I nitko, osim zene same, ne bi trebao da odlucuje o tome. Savjetovanje, da. Pametovanje ili cak sta drugo, jok. Osobno ne bi to dozvolila ni najrodjenijim, a tek doktoru.
P.s. cula sam primjere iz Bosne oko rodjenja djeteta i dovoljno znam da mi je zao svake zene sto nema srecu da sve bude onako kako bi trebalo bit. Necu ni da zamisljam kako je onima sto dodju da abortiraju.
P.s.s. ovo s mesarom nije istina ili? Ako jeste, nemamo o cemu vise pricati na ovu temu. Posebno ako je razlog koji je Iskra navela, da doktor nece/nije htio da uradi to. Momentalno bi ga razrijesila svih duznosti jer takav covjek ne zasluzuje da nosi naziv doktor.