Brak

Te sve što ide uz to...
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 666

Re: Brak

Post Postao/la Spock »

Desperado je napisao/la: 13 okt 2025, 15:14 Brak nikad neće u potpunosti biti prevaziđen ma šta bude dolazilo sa zapada, jer to uglavnom i dolazi sa zapada. Nekad treba povući crtu po pitanju pretjeranog forsiranja progresa, promjena i ostalog na štetu nečeg dobrog čisto da bi se to što je dobro očuvalo i zaštitilo što vrijedi čuvati i štititi.

Nešto što je tako dugo funkcionisalo i opstalo ne treba dirati. Svakako da će biti nekih prilagođavanja i slično, ali brak nikad neće nestati niti će biti prevaziđen.

Sve ostalo su ekstremno liberalna naklapanja koja uništavaju ono što smo toliko dugo gradili i polako vode društva u sve veći sunovrat.
Slazem se da ce opstati, iako ja to ne vidim kao nesto pozitivno, mislim da ce opstati jer ce se na silu nametati kao standard koji mora da se odrzi.
Ne kazem da nema nekih vrijednosti koje treba odrzati, ali ne mislim da je brak jedna od njih, niti da ce neke promjene voditi u bilio kakav sunovrat.
Tamo gdje stvarno ima ljubavi izmedju dvoje ljudi, gdje ima zelje volje da budu zajedno, rjesavaju eventualne probleme i slicno, tu nikakav potpis nije potreban da bi ta veza uspjela.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 15:28 Nije isto. Ni zakonski nije isto. A i to se razlikuje od drzave do drzave. U svakom slucaju, brakom stitis svog partnera/partnericu max sto se zakonom moze i stavljas svoje 100% povjerenje u ruke tog partnera/partnerice. Kud ces vece "izjave" od te da je ta osoba izabranica/izabranik za zajednicki zivotni put.

Takodjet, ko kaze da je zvanje ogromnog broja ljudi recept za turbofolk i parade kica i neukusa. Vidi se da nemas iskustva u tom polju.

I mala i velika vjencanja mogu biti cista elegancija i dobar provod, kao sto jednako mogu biti strava i uzas. Sve zavisi od osoba koje se vjencavaju i od njihovog vlastitog ukusa i zelja. Kako sebi naprave, tako im i bude.
Koliko ja znam, u BiH je potpuno isto, nema nikakve razlike i pred zakonom se jednako tretira.
100% povjerenje moze biti i bez braka, mozes i licno izjaviti sve to nekom, ne mora se pred nekim maticarem ili svjedokom. Svakako je nebitno, ako sutra bude problema i ne bude vise islo, to obecanje pada u vodu bez obzira na to da li je dato licno osobi ili pred nekim, kada dvije osobe vide da nisu jedna za drugu ili ako nemaju volje da rjesavaju probleme, nista tu spasiti ne moze, nikakav potpis ni bilo sta drugo.

Nisam ni rekao da mora veliki broj ljudi biti povezan sa turbo folkom i kicem, moguce su sve varijante, samo sto bez obzira na turbo folk, makar sve to izgledalo nekako normalnije i kulturnije, ne razumijem zvanje tolikog broja ljudi i uvaljivanje u dugove da bi se platili troskovi vjencanja.
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10284

Post Postao/la MunDzi »

Da li je penzija regulisana isto? Kako ide npr kad treba potpisati neku bitnu odluku u bolnici, npr da se neko drzi na masinama u zivotu ili da se masine iskljuce? Moze li bezbracni partner potpisati ili ne? Its, itd.....
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17150

Post Postao/la Ommadawn »

Brak je jedini rat gdje covjek spava zajedno sa svojim neprijateljom.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5230

Post Postao/la Duh »

Brak je brak.
Nekome je svet, pa se zrtvuju...nekome i nije, pa se nece zrtvovati.
Brak je naravno, kako je receno u ovodnom postu-tvrdjava. Trebas uci, ako znas i izaci.
Svi koji su u braku, a i oni koji nisu-vide da ima brakova koji ne lice na tvrdjavu, nego vise na pecinu.Ostati u braku je isto kao i razvod-odluka.
Neko trpi, neko pretrpi i to mu se cak i isplati. Neko velica, a malo ce i sa strane. Neko podje piti alkohol, neko tablete da bi to sve skupa licilo za okolne seljobere -na nesto.
Cjenim brak, volim vidjeti lijep brak (i sama sam ih vise imala). Za brak je najbitnije da je uspjesan, pa taman zavrsio razvodom. Mili moji kud koji i da djecica ne osjete i ne ispastaju.
Volim inace reci da i sklopiti brak.

ps. mogu biti i bracni savjetnik. i za dobar brak, i za los brak, a naravno i za opstanak bilo kojega.
slobodno se mozete obratiti. ako vas je sramota javno, moze i pm.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 15:50 Da li je penzija regulisana isto? Kako ide npr kad treba potpisati neku bitnu odluku u bolnici, npr da se neko drzi na masinama u zivotu ili da se masine iskljuce? Moze li bezbracni partner potpisati ili ne? Its, itd.....
Iskreno, nikad se nisam bavio previse tim detaljima.
Sad sam pitao chatGPT jer mi je tako bilo lakse, izgleda da si u pravu da nije regulisano pitanje penzije i naslijedstva, kao ni odluke u bolnici.
Opet, licno to ne vidim kao neki problem, imamo dijete tako da bi ono bilo naslijednik ako nekom nesto bude, za penziju isto ne vidim to kao nesto bitno jer oboje svakako radimo, a i dijete moze dobiti penziju. Isto tako postoje i drugi nacini da se to rijesi, od testamenta do nekih ugovora.
Donekle moze predstavljati problem to u bolnici, iako se i to moze rijesiti notarski ako treba, mislim da je jednostavnije nego vjencanje.
Jedino sto mi pada na pamet kao potencijalna korist je da jedno od nas ima EU pasos, pa da drugo pokusa preko partnera, mislim da bi za to bilo potrebno vjencanje da se to prizna, ali u nasem slucaju nema niko.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Šabović Adis je napisao/la: 13 okt 2025, 15:54
Spock je napisao/la: 13 okt 2025, 15:07

Na razne nacine prevazidjen. Zamisljen je kao ekonomska zajednica dvoje ljudi, u vrijeme kada najcesce nije bas bilo izbora vec se zenis i udajes za onoga koga ti odrede roditelji, zbog nekih interesa, ekonomskih ili politickih.
Bio je to nacin da zene koje tad nisu radile imaju ekonomsku stabilnost, te da taj par bude prihvacen od strane svog plemena ili drustva u kojem zivi, da ono na neki nacin odobri njihovu vezu.
Bio je to nacin da se proslavi dolazak nove djece na svijet, jer brak je znacio novu djecu, odnosno kasnije novu vojsku ili nove masine za radjanje i dalje sirenje tog plemena, kraljevstva, drzave ili cega vec, nacin da ta djeca budu prihvacena.
Znacilo je obavezu, najcesce do kraja zivota, kad se jednom vjencas za nekoga to je to.

Danas je drugacije vrijeme, ljudi su slobodniji i imaju puno vise izbora da rade sta hoce i kako hoce, da sami biraju partnera, cak ako zele i istog spola. Ljudi hodaju, zabavljaju se, ima otvorenih veza gdje se dvoje vidja ali bez obaveza, neko se "vidja" u troje i razne kombinacije, sve zavisi od toga kako se dogovore, te nekadasnje norme se prevazilaze. Ljudi zive skupa neko vrijeme, pa se rastanu ako ne ide, danas je sasvim normalno rastati se.
Zene vecinom rade i ne treba im brak da bi ih neko izdrzavao i da bi prezivjele, zene su danas samostalne.
Ljudi su slobodniji da idu gdje zele da zive ako im drzava u kojoj su ne odgovara, djeca koju rode ne moraju automatski biti gradjani te drzave pa samim tim ne znaci ni da je to nova vojska i nova masina za radjanje u sluzbi te drzave, ta djeca su slobodnija da izaberu gdje ce zivjeti kad odrastu i sta zele biti, kome pripadati, i opet mogu biti normalno prihvacena u drustvu.

Da ne govorimo o obicaju bijele vjencanice koja je simbol cistoce i nevinosti, sto datira opet iz vremena kada se podrazumijevalo da zena nevina ulazi u brak, danas je to rijetkost a opet imamo na svakom koraku bijele vjencanice.

Zbog toga je brak prevazidjen, vrijeme ga je pregazilo, ali ljudi na silu pokusvaju da odrze instituciju braka i zadrze prevazidjene obicaje koji su mozda imali smisla u vremenu i kontekstu gdje su nastali, danas vise ne.
Nisi shvatio pitanje. Parna lokomotiva je prevaziđena električnom, katodna cijev LED, OLED ili QD panelima, ugljeni štapii su prevaziđeni ksenn lampom i na kraju laserima itd. itd.
Brak je zajednica muškarca i žene, u braku si ili nisi, šta tu ima da se prevazilazi?
Prevazidjen je zato sto postoji vanbracna zajednica, i onda parovi mogu sami neke detalje da dogovore izmedju sebe, naprave ugovore kakve hoce ako hoce i definisu na svoj nacin odredjena prava i obaveze, a ne da im neko namece. I ne mora biti muskarac i zena, moze biti raznih varijanti koje klasicni brak ne poznaje, iako neke drzave uvode opciju istospolnih brakova.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 14 okt 2025, 09:26
MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 15:50 Da li je penzija regulisana isto? Kako ide npr kad treba potpisati neku bitnu odluku u bolnici, npr da se neko drzi na masinama u zivotu ili da se masine iskljuce? Moze li bezbracni partner potpisati ili ne? Its, itd.....
Sad sam pitao chatGPT jer mi je tako bilo lakse, izgleda da si u pravu da nije regulisano pitanje penzije i naslijedstva, kao ni odluke u bolnici.
Opet, licno to ne vidim kao neki problem, imamo dijete tako da bi ono bilo naslijednik ako nekom nesto bude, za penziju isto ne vidim to kao nesto bitno jer oboje svakako radimo, a i dijete moze dobiti penziju. Isto tako postoje i drugi nacini da se to rijesi, od testamenta do nekih ugovora.
Donekle moze predstavljati problem to u bolnici, iako se i to moze rijesiti notarski ako treba, mislim da je jednostavnije nego vjencanje.
Jedino sto mi pada na pamet kao potencijalna korist je da jedno od nas ima EU pasos, pa da drugo pokusa preko partnera, mislim da bi za to bilo potrebno vjencanje da se to prizna, ali u nasem slucaju nema niko.
Smatras da je daleko lakse sve to rijesiti pojedinacno, ici kod notara i advokata pisati kojekakve ugovore, koji opet na sudu ako neko zeli moze da ih challenge i eventualno obori.
I sve to jer je kao problem potpisati jedan obicni bracni papiric. :D

I kao nisu u pitanju nikakvi strahovi.

Jednosravno, ne vjerujem.

Moraju postojsti neki duboki razlozi za averziju.

Dva para mojih dobrih prijatelja. Jedan par skupa zive vec 30 godina. Nemaju djecu, nisu ih nikad zeljeli. Oboje zaposleni. Kupili zajedno kucu. Averziju prema braku. I dan danas imaju averziju. Ona se razbolila tesko, hvala Bogu sad je dobro. Imala nekoliko operacija, prosla kroz sve i svasta....Svo to iskustvo ih je natjeralo da se na kraju vjencaju po stare dane. Njene rijeci su bile, kad sam saznala u bolnici da joj partner ne moze donositi odluke u njeno ime, ali moze tamo neko s kim nije u dobrim odnosima, zaledila joj se krv u zilama. Presli su preko svojih "principa" i potpisali taj kako se voli reci nebitni papiric.

Drugi primjer. Slicna situacija, s tim da ovi imaju dijete. Nakon ovog prvog para, otisli ljudi na konsultacije da tacno znaju kako i sta u ovom slucaju, pa kako I sta u onom slucaju, pa ovako, pa onako, ......sabrali se i otisli i oni da potpisu taj "nebitni" vjencani papiric.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Šabović Adis je napisao/la: 14 okt 2025, 10:06
Spock je napisao/la: 14 okt 2025, 09:42
Prevazidjen je zato sto postoji vanbracna zajednica, i onda parovi mogu sami neke detalje da dogovore izmedju sebe, naprave ugovore kakve hoce ako hoce i definisu na svoj nacin odredjena prava i obaveze, a ne da im neko namece. I ne mora biti muskarac i zena, moze biti raznih varijanti koje klasicni brak ne poznaje, iako neke drzave uvode opciju istospolnih brakova.
Vanbračna zajednica? Šta je to? Neka zajednica koja nija bračna, kao naprimjer vjerska? Riječju, crkva?
Akademska zajednica možda?
Par koji zivi skupa a nisu vjencani. :oo
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 14 okt 2025, 10:01
Spock je napisao/la: 14 okt 2025, 09:26

Smatras da je daleko lakse sve to rijesiti pojedinacno, ici kod notara i advokata pisati kojekakve ugovore, koji opet na sudu ako neko zeli moze da ih challenge i eventualno obori.

Dva para mojih dobrih prijatelja. Jedan par skupa zive vec 30 godina. Nemaju djecu, nisu ih nikad zeljeli. Oboje zaposleni. Kupili zajedno kucu. Averziju prema braku. I dan danas imaju averziju. Ona se razbolila tesko, hvala Bogu sad je dobro. Imala nekoliko operacija, prosla kroz sve i svasta....Svo to iskustvo ih je natjeralo da se na kraju vjencaju po stare dane. Njene rijeci su bile, kad sam saznala u bolnici da joj partner ne moze donositi odluke u njeno ime, ali moze tamo neko s kim nije u dobrim odnosima, zaledila joj se krv u zilama. Presli su preko svojih "principa" i potpisali taj kako se voli reci nebitni papiric.

Drugi primjer. Slicna situacija, s tim da ovi imaju dijete. Nakon ovog prvog para, otisli ljudi na konsultacije da tacno znaju kako i sta u ovom slucaju, pa kako I sta u onom slucaju, pa ovako, pa onako, ......sabrali se i otisli i oni da potpisu taj "nebitni" vjencani papiric.
Naravno da jeste averzija, zato sto se prastari obicaj namece kao standard, kao nesto sto se mora, ljudi vrse pritisak i cude se, a ne volim da iko vrsi bilo kakve pritiske na mene, to mi izaziva averziju prema tim stvarima i stvara kontra efekat.
To je jedan od razloga zasto nisam na drustvenim mrezama, jer mnogi smatraju da se to mora, da to svi trebaju, isto tako vrse se pritisci da svi trebaju imati nalog, meni dovodi do kontraefekta da mi se zgade drustvene mreze, kao sto mi se zgadilo i sve vezano za vjencanje, pogotovo sto vidim oko sebe koliko to neko potpisivanje ne znaci apsolutno nista, koliko su ljudi neiskreni, varaju partnere i svasta nesto.
Mi smo dovoljno sigurni jedno u drugo da nam je bespotrebno da bilo sta potpisujemo bilo gdje. Ako zatreba za neke formalne stvari, probacu naci drugi nacin, lakse mi je otici kod notara to zavrsiti nego ici u opstinu, traziti termin, traziti ko ce biti kao neki svjedok, ne znam ni sta sve treba niti me zanima.

Kad gledam neki film i vidim ceremoniju vjencanja, ubrzam ili okrenem glavu da to ne gledam od susramlja. :oo
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 14 okt 2025, 10:41
MunDzi je napisao/la: 14 okt 2025, 10:01

Naravno da jeste averzija, zato sto se prastari obicaj namece kao standard, kao nesto sto se mora, ljudi vrse pritisak i cude se, a ne volim da iko vrsi bilo kakve pritiske na mene, to mi izaziva averziju prema tim stvarima i stvara kontra efekat.
To je jedan od razloga zasto nisam na drustvenim mrezama, jer mnogi smatraju da se to mora, da to svi trebaju, isto tako vrse se pritisci da svi trebaju imati nalog, meni dovodi do kontraefekta da mi se zgade drustvene mreze, kao sto mi se zgadilo i sve vezano za vjencanje, pogotovo sto vidim oko sebe koliko to neko potpisivanje ne znaci apsolutno nista, koliko su ljudi neiskreni, varaju partnere i svasta nesto.
Mi smo dovoljno sigurni jedno u drugo da nam je bespotrebno da bilo sta potpisujemo bilo gdje. Ako zatreba za neke formalne stvari, probacu naci drugi nacin, lakse mi je otici kod notara to zavrsiti nego ici u opstinu, traziti termin, traziti ko ce biti kao neki svjedok, ne znam ni sta sve treba niti me zanima.

Kad gledam neki film i vidim ceremoniju vjencanja, ubrzam ili okrenem glavu da to ne gledam od susramlja. :oo
Eto vidis da postoje duboki razlozi za averziju. Pa si se odlucio za kontriranje.

Samo sto je meni bezveze kad se ljudi osjecaju pod moranjem da udju u brak. Ako postoji taj osjecaj da se mora, a ne da se zeli, onda to svakako nije to.

Neko funkcionise skladnije i komotnije van braka, neko u braku. Na kraju se sve svodi da je svako krojac svoje srece.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 14 okt 2025, 11:36
Spock je napisao/la: 14 okt 2025, 10:41

Eto vidis da postoje duboki razlozi za averziju. Pa si se odlucio za kontriranje.

Samo sto je meni bezveze kad se ljudi osjecaju pod moranjem da udju u brak. Ako postoji taj osjecaj da se mora, a ne da se zeli, onda to svakako nije to.

Neko funkcionise skladnije i komotnije van braka, neko u braku. Na kraju se sve svodi da je svako krojac svoje srece.
Naravno, razlozi postoje, ali nikad ne bih kontrirao samo radi kontriranja i na svoju stetu. Sve u svemu ne vidim nikakvu korist u tome, a vidim peglanje i ofiranje koje ne zelim. Samo ne volim kad se pogresno tumaci kao da ja time bjezim od nekih obaveza i slicno, a vecina ljudi kada cuje da se nisam vjencao im je to prva pomisao.
Zbog toga volim razbijati te predrasude, da brak nesto garantuje i nesto mijenja, jer ne mijenja. OK, mozda nesto malo zakonski, ali sustinu ne moze promijeniti i ljude ne moze promijeniti. Ako neko nije spreman za zajednicki zivot, ako osobe nisu kompatibilne, nikakvo potpisivanje nece rijesiti te probleme, isto tako i suprotno ako sve funkcionise, taj potpis je suvisan.

To sto ti pominjes da neko funkcionise bolje u braku a neko van braka, se u stvari odnosi na zajednicki zivot, jer nekom to odgovara ili ne odgovara, opet brak kao potpis je tu nevazan.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

grunf je napisao/la: 14 okt 2025, 12:37
Spock je napisao/la: 13 okt 2025, 15:07 Da ne govorimo o obicaju bijele vjencanice...
Da ti je Serif pjevao u Kristalu na uho Bela vencanica dok si bio pod dejstvom rakije i droge, do sada bi se bar tri puta rastavio ko svi normalni ljudi u regionu.

Ovako si ostarjeli sentimentalni hasisar ko Heidi.
Dobro je pa nisam normalan. :oo
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 15 okt 2025, 09:07
MunDzi je napisao/la: 14 okt 2025, 11:36

Naravno, razlozi postoje, ali nikad ne bih kontrirao samo radi kontriranja i na svoju stetu. Sve u svemu ne vidim nikakvu korist u tome, a vidim peglanje i ofiranje koje ne zelim. Samo ne volim kad se pogresno tumaci kao da ja time bjezim od nekih obaveza i slicno, a vecina ljudi kada cuje da se nisam vjencao im je to prva pomisao.
Zbog toga volim razbijati te predrasude, da brak nesto garantuje i nesto mijenja, jer ne mijenja. OK, mozda nesto malo zakonski, ali sustinu ne moze promijeniti i ljude ne moze promijeniti. Ako neko nije spreman za zajednicki zivot, ako osobe nisu kompatibilne, nikakvo potpisivanje nece rijesiti te probleme, isto tako i suprotno ako sve funkcionise, taj potpis je suvisan.

To sto ti pominjes da neko funkcionise bolje u braku a neko van braka, se u stvari odnosi na zajednicki zivot, jer nekom to odgovara ili ne odgovara, opet brak kao potpis je tu nevazan.
Mijesas babe i zabe.
Vjencanje tj brak nije nikakva garancija za uspjesan zajednicki zivot. Ali jeste garancija nekih zakonskih zastita koje sam vec navela.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 15 okt 2025, 09:13
Spock je napisao/la: 15 okt 2025, 09:07

Mijesas babe i zabe.
Vjencanje tj brak nije nikakva garancija za uspjesan zajednicki zivot. Ali jeste garancija nekih zakonskih zastita koje sam vec navela.
Ne mijesam ja, drugi mijesaju. :oo Ne kazem ni da si ti to rekla, ali sam stekao utisak da mnogi to tako dozivljavaju kao da samo potpisivanje nesto mijenja izmedju samih partnera.
0
smajlic
Administrator
Reactions: 45153

Post Postao/la smajlic »

ne mijenja izmedju partnera
mijenja za partnere...
0
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Duh
PRObehar