Odgoj djece
Re: Odgoj djece
Nema se tu sta puno ni diskutovati na ovim temama. Postoji strogi ateizam i religijski fanatici.
Kao sto postoji zlostavljanje djeteta s jedne i pedagoski pristup s druge strane. Sve izmedju je izgleda neki mulj koji je uvijek pozeljno izbaciti.
Kao sto postoji zlostavljanje djeteta s jedne i pedagoski pristup s druge strane. Sve izmedju je izgleda neki mulj koji je uvijek pozeljno izbaciti.
0
Naravno da čitam, imam osjećaj da malo vičeš na menegrunf je napisao/la: ↑18 feb 2021, 08:29Citas li ti sta drugi pisu?
Sta je za tebe usmjeravanje na neke druge zivotne vrijednosti, za druge je zlostavljanje djece.
Totalna kontrola, vojnicka disciplina i krvnicko kaznjavanje djece sibanjem surove su metode vaspitanja iz 17. vijeka.
Djeci treba objasniti da religija postoji i da neki vjeruju u to, neki ne. Ali nametanje religije djeci gore je od zlostavljanja.
Slažem se ali iskreno boli me uvce za 17.vijek , jedva
uspijevam pohvatati
trenutno stanje u svijetu
Biti roditelj je najveća odgovornost, za to baš i ne vidim
da postoji neki recept.
Mislim da trebamo pustiti da svatko odgaja kako zna i
misli da je najbolje,ne treba se miješati u te stvari.
Ova tvoja zadnja rečenica mi para oči ..
0
Svako je nametanje bilo čega, zlostavljanje.grunf je napisao/la: ↑18 feb 2021, 08:29Citas li ti sta drugi pisu?
Sta je za tebe usmjeravanje na neke druge zivotne vrijednosti, za druge je zlostavljanje djece.
Totalna kontrola, vojnicka disciplina i krvnicko kaznjavanje djece sibanjem surove su metode vaspitanja iz 17. vijeka.
Djeci treba objasniti da religija postoji i da neki vjeruju u to, neki ne. Ali nametanje religije djeci gore je od zlostavljanja.
Ja znam par mojih školskih, što su im očevi bili teški komunisti, jedan i jna oficir... Da vidiš tu stege i kažnjavanja.
Gdje piše, da je ekstremizam u odgoju vezan isključivo za religiju?
3
3
Ja i moja žena nismo vjernici - ja sam agnostik a ona je ateist. Deklarirani.
Nikada ni jedno od nas pred njom nije reklo “nema Boga”.
Sjećam se mi kod moje tetke, ona mala, i tetka hoće da klanja akšam, ona to vidjela i hoće i ona.
Obukli je mi, umotali i ona počela da ko biva klanja. Kasnije tetka mojoj ženi “da joj se neće šta tata naljutiti” veli žena “ma jok. Neka je”.
I jesam jednom obavio ozbiljan razgovor kad je dvjema djevojčicama iz razreda koje su vjernice (jedna muslimanka, jedna hrišćanka) rekla “kako možete vjerovati u nešto što ne vidite? To vas neko dobro vara”.
A to ideološko vaspitanje i strogoća - moj dido rahmetli je bio komunista i OZN-aš, djecu odgajao u tom duhu, oni opet svoju pa ja tu priču nisam popušio.
Kad je pao komunizam, oni brujaju i dan danas svoje.
Reko “q-rac bi vi vozali Audi i BMW u komunizmu. Osim da ste Titu milovali po mudima”.
Nikada ni jedno od nas pred njom nije reklo “nema Boga”.
Sjećam se mi kod moje tetke, ona mala, i tetka hoće da klanja akšam, ona to vidjela i hoće i ona.
Obukli je mi, umotali i ona počela da ko biva klanja. Kasnije tetka mojoj ženi “da joj se neće šta tata naljutiti” veli žena “ma jok. Neka je”.
I jesam jednom obavio ozbiljan razgovor kad je dvjema djevojčicama iz razreda koje su vjernice (jedna muslimanka, jedna hrišćanka) rekla “kako možete vjerovati u nešto što ne vidite? To vas neko dobro vara”.
A to ideološko vaspitanje i strogoća - moj dido rahmetli je bio komunista i OZN-aš, djecu odgajao u tom duhu, oni opet svoju pa ja tu priču nisam popušio.
Kad je pao komunizam, oni brujaju i dan danas svoje.
Reko “q-rac bi vi vozali Audi i BMW u komunizmu. Osim da ste Titu milovali po mudima”.
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Moji roditelji su oboje ateisti (i komunisti, btw) ali smo oduvijek imali sve svete knjige u kuci. Dakle, mozda ipak nisu toliki komunisti.
Sve je to naslijedje covjecanstva. Ne moras vjerovati u Boga, da to shvatis.
Naslijedje su i mnoge druge stvari, naravno.
Ja sam oduvijek ucen da samostalno djelujem i razmisljam, koliko je to za moje godine bilo primjereno. Sa sestrom je bilo jos liberalnije, jer je i drustvo ovdje liberalnije.
Sve je to naslijedje covjecanstva. Ne moras vjerovati u Boga, da to shvatis.
Ja sam oduvijek ucen da samostalno djelujem i razmisljam, koliko je to za moje godine bilo primjereno. Sa sestrom je bilo jos liberalnije, jer je i drustvo ovdje liberalnije.
2
2
Tražili smo se po prethodnim životima
I moj mali čita komunistički manifest, šta fali 
Nego, niko nije odgovorio šta misli o rodno neutralnom odgoju?
Nego, niko nije odgovorio šta misli o rodno neutralnom odgoju?
1
1
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
biologija je tu uradila svoje, dijete se rodilo kao dječak ili djevojčica, sa svim svojim karakteristikama i onim što razvoj nosi.
i treba slijediti prirodu. i osluškivati dijete, u svim segmentima, naravno.
odgoj treba biti u skladu sa biološkim razvojnim karakteristikama, međutim, ono što je meni blisko je izbjegavanje rodnih stereotipa.
to je jako bitno.
2
2
Nisam bas siguran ni sta sve podrazumijeva rodno neutralni odgoj.
Nisam bas toliko liberalan. Djeluje mi kao bespotrebno pretjeravanje.
Nisam bas toliko liberalan. Djeluje mi kao bespotrebno pretjeravanje.
2
2
Danas je vaznije biti politicki korektan nego biti inteligentan.
Takvim ljudima mozes prodati sta god hoces.
Takvim ljudima mozes prodati sta god hoces.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Ko kome sta prodaje i kako?
I zasto je to vazno za ovu temu?
I zasto je to vazno za ovu temu?
0
Rodno neutralni odgoj je pretjerivanje i očigledni poremećaj - ako je dijete rođeno kao dječak, odgajaš ga kao dječaka. On se sutra može izjašnjavati kao pas, ali to ne znači da je normalno svezat' ga na povodac i vući po gradu, pustit' ga da ujeda prolaznike i ubija mačke. Takvo nešto mu mogu trpit' roditelji, ali ne i društvo, jer društvo zahtijeva odgovornost.Dina je napisao/la: ↑18 feb 2021, 11:36 Najnormalnija stvar na svijetu je da će roditelji odgajati dijete u skladu sa svojim uvjerenjima... Isto tako će i ateisti odgajati u skladu sa svojim.
Ja nisam vidjela ateistu koji je upisao dijete na vjeronauku kako bi mu pružio i drugu opciju i mogućnost da samo odabere
To što je po vama vjerski aspekt pogrešan je odraz vašeg uvjerenja, ne nužno i istina, ma koliko vi svojim tvrdnjama to pokušavali predstaviti kao apsolutnu činjenicu...
Tolerancija izgleda funkcioniše samo u jednom smjeru...
Htjela sam inače pitati, prije nego što sam vidjela zadnje postove...
Šta mislite o rodno neutralnom odgoju,
Jeste li za? Ono, pustimo dijete da samo odluči želi li biti muško ili žensko bez obzira na to kakvo je rođeno?
Popularno u zadnje vrijeme...
2
2
Ovdje ima ljudi, koji nisu vjernici, moguće da su i agnostici, ne znam (jako je nepristojno pitati uopće čovjeka, kojeg ne poznaješ dobro, što je), koji djecu uredno puste na vjeronauk.Dina je napisao/la: ↑18 feb 2021, 11:36 Najnormalnija stvar na svijetu je da će roditelji odgajati dijete u skladu sa svojim uvjerenjima... Isto tako će i ateisti odgajati u skladu sa svojim.
Ja nisam vidjela ateistu koji je upisao dijete na vjeronauku kako bi mu pružio i drugu opciju i mogućnost da samo odabere
To što je po vama vjerski aspekt pogrešan je odraz vašeg uvjerenja, ne nužno i istina, ma koliko vi svojim tvrdnjama to pokušavali predstaviti kao apsolutnu činjenicu...
Tolerancija izgleda funkcioniše samo u jednom smjeru...
Htjela sam inače pitati, prije nego što sam vidjela zadnje postove...
Šta mislite o rodno neutralnom odgoju,
Jeste li za? Ono, pustimo dijete da samo odluči želi li biti muško ili žensko bez obzira na to kakvo je rođeno?
Popularno u zadnje vrijeme...
Ide mu društvo, pa ide i ono onda.
Tu kod mene, odmah pored parkinga zgrade, nalazi se Don Bosco centar, u sklopu kojeg je igralište za nogomet na umjetnoj travi, za rukomet, košarku, skate rampe, crkva je u planu, ali nema novaca, pa se mise odvijaju u dvorani, koje je inače za košarku.
Ali nije ni to point.
Tu se igraju sva djeca kvarta, a neki izmedju trknu i na vjeronauk.
Mozda su te stvari izrazenije u ruralnim predjelima, opet ne znam. Niti su to neke teme razgovora.
Meni je rodno neutralni odgoj glupost, bitnije je da pratis dijete. Ja sam imao situaciju, da je mali poželio barbiku... I kupio sam mu je.
I eto prema svemu sudeći nije gay, ne možeš ga odvojiti od cure, moraš se najaviti za razgovor
Ne znam zašto ljudi nisu opušteni.
3
1
2
2
Moja se kćerka mojim autićima igrala. To joj je nešto ekstra. A i mama joj se kao mala više igrala autićima nego lutkama.
Imam rođaka koji se kao mali volio šminkati i oblačiti kao žensko. Neki su se na to sablažnjavali, vikali tetki da ga vodi hodži, ma nema šta nije bilo. Ona i tetak iskulirali.
Mali danas glavni frajer.
Imam rođaka koji se kao mali volio šminkati i oblačiti kao žensko. Neki su se na to sablažnjavali, vikali tetki da ga vodi hodži, ma nema šta nije bilo. Ona i tetak iskulirali.
Mali danas glavni frajer.
4
3
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Šta to bješe
Onako razmišljam, čak i da uvrtim sebi u glavu takav odgoj ne znam kako bi to izgledalo u praksi. Mislim da ne bih uspjela.
A isto tako mislim da se ne treba toliko opterećivati tim fazonima novog doba. Neka dijete raste, igra se, uči, ...sve ostalo je suvišno.
2
2
- vjesticanametli
- PRObehar

- Reactions: 13967
eh barbika i moj je imao baBriku i toliko je zelio tu lutku da joj je odmah sve slomio i unakazio je
dobro je da nije serijski ubica hahahhaha
dobro je da nije serijski ubica hahahhaha
3
1
2
2
Ovo je jako jako bitno za život općenito..Ja sam oduvijek ucen da samostalno djelujem i razmisljam, koliko je to za moje godine bilo primjereno
Bez obzira da li neko bio vjernik ili ne..
0
Neka ljubav caruje..
Cini mi se da sam to vec rekla.ali ukoliko je roditelj i sam , po parametrima.odrasle osobe, imao zadovoljavajuci odgoj , onda ce takve stvari za koje zna da su kvalitetna roditeljska praksa, pokusati uvesti i u svoju.
Naravno, nije svako dijete isto pa je tako i odgoj individualan, ali osnov bi trebalo da bude osposobljavanje djeteta za buducnost, bez pretjeranog mazenja , ali sa sigurnom potporom, da dinete zna da je sigurno i zasticeno cak i onda kada cini greske.
Ja to ovako iz svoje perspektive , al.ko zna ....
Naravno, nije svako dijete isto pa je tako i odgoj individualan, ali osnov bi trebalo da bude osposobljavanje djeteta za buducnost, bez pretjeranog mazenja , ali sa sigurnom potporom, da dinete zna da je sigurno i zasticeno cak i onda kada cini greske.
Ja to ovako iz svoje perspektive , al.ko zna ....
1
1