Odgoj djece

Te sve što ide uz to...
Xeno
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4259

Re: Odgoj djece

Post Postao/la Xeno »

Nema se tu sta puno ni diskutovati na ovim temama. Postoji strogi ateizam i religijski fanatici.
Kao sto postoji zlostavljanje djeteta s jedne i pedagoski pristup s druge strane. Sve izmedju je izgleda neki mulj koji je uvijek pozeljno izbaciti.
0
Danci
Danci
Danci
Reactions: 1102

Post Postao/la Danci »

grunf je napisao/la: 18 feb 2021, 08:29
Danci je napisao/la: 16 feb 2021, 22:58 @grunf ,da se ogradim, nisam uopće mislila ta to što si podebljao ,isto tako ne ulazim u to kako i na koji način netko odgaja djecu, lično mi se dopalo što djecu usmjerava na neke druge životne vrijednosti .
Citas li ti sta drugi pisu?

Sta je za tebe usmjeravanje na neke druge zivotne vrijednosti, za druge je zlostavljanje djece.

Totalna kontrola, vojnicka disciplina i krvnicko kaznjavanje djece sibanjem surove su metode vaspitanja iz 17. vijeka.

Djeci treba objasniti da religija postoji i da neki vjeruju u to, neki ne. Ali nametanje religije djeci gore je od zlostavljanja.
Naravno da čitam, imam osjećaj da malo vičeš na mene 😂
Slažem se ali iskreno boli me uvce za 17.vijek , jedva

uspijevam pohvatati

trenutno stanje u svijetu 😊

Biti roditelj je najveća odgovornost, za to baš i ne vidim

da postoji neki recept.

Mislim da trebamo pustiti da svatko odgaja kako zna i

misli da je najbolje,ne treba se miješati u te stvari.

Ova tvoja zadnja rečenica mi para oči ..😏 hm..
0
storm
Administrator
Reactions: 38023

Post Postao/la storm »

grunf je napisao/la: 18 feb 2021, 08:29
Danci je napisao/la: 16 feb 2021, 22:58 @grunf ,da se ogradim, nisam uopće mislila ta to što si podebljao ,isto tako ne ulazim u to kako i na koji način netko odgaja djecu, lično mi se dopalo što djecu usmjerava na neke druge životne vrijednosti .
Citas li ti sta drugi pisu?

Sta je za tebe usmjeravanje na neke druge zivotne vrijednosti, za druge je zlostavljanje djece.

Totalna kontrola, vojnicka disciplina i krvnicko kaznjavanje djece sibanjem surove su metode vaspitanja iz 17. vijeka.

Djeci treba objasniti da religija postoji i da neki vjeruju u to, neki ne. Ali nametanje religije djeci gore je od zlostavljanja.
Svako je nametanje bilo čega, zlostavljanje.
Ja znam par mojih školskih, što su im očevi bili teški komunisti, jedan i jna oficir... Da vidiš tu stege i kažnjavanja.
Gdje piše, da je ekstremizam u odgoju vezan isključivo za religiju?
3
3 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17348

Post Postao/la Ommadawn »

Ja i moja žena nismo vjernici - ja sam agnostik a ona je ateist. Deklarirani.
Nikada ni jedno od nas pred njom nije reklo “nema Boga”.

Sjećam se mi kod moje tetke, ona mala, i tetka hoće da klanja akšam, ona to vidjela i hoće i ona.
Obukli je mi, umotali i ona počela da ko biva klanja. Kasnije tetka mojoj ženi “da joj se neće šta tata naljutiti” veli žena “ma jok. Neka je”.
I jesam jednom obavio ozbiljan razgovor kad je dvjema djevojčicama iz razreda koje su vjernice (jedna muslimanka, jedna hrišćanka) rekla “kako možete vjerovati u nešto što ne vidite? To vas neko dobro vara”.

A to ideološko vaspitanje i strogoća - moj dido rahmetli je bio komunista i OZN-aš, djecu odgajao u tom duhu, oni opet svoju pa ja tu priču nisam popušio.
Kad je pao komunizam, oni brujaju i dan danas svoje.
Reko “q-rac bi vi vozali Audi i BMW u komunizmu. Osim da ste Titu milovali po mudima”.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Moji roditelji su oboje ateisti (i komunisti, btw) ali smo oduvijek imali sve svete knjige u kuci. Dakle, mozda ipak nisu toliki komunisti. :zbunj

Sve je to naslijedje covjecanstva. Ne moras vjerovati u Boga, da to shvatis. :zbunj Naslijedje su i mnoge druge stvari, naravno.

Ja sam oduvijek ucen da samostalno djelujem i razmisljam, koliko je to za moje godine bilo primjereno. Sa sestrom je bilo jos liberalnije, jer je i drustvo ovdje liberalnije.
2
2 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

I moj mali čita komunistički manifest, šta fali :zbunj

Nego, niko nije odgovorio šta misli o rodno neutralnom odgoju?
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

Dina je napisao/la: 22 feb 2021, 18:55
biologija je tu uradila svoje, dijete se rodilo kao dječak ili djevojčica, sa svim svojim karakteristikama i onim što razvoj nosi.
i treba slijediti prirodu. i osluškivati dijete, u svim segmentima, naravno.
odgoj treba biti u skladu sa biološkim razvojnim karakteristikama, međutim, ono što je meni blisko je izbjegavanje rodnih stereotipa.
to je jako bitno.
2
2 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Nisam bas siguran ni sta sve podrazumijeva rodno neutralni odgoj.

Nisam bas toliko liberalan. Djeluje mi kao bespotrebno pretjeravanje.
2
2 slika
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Danas je vaznije biti politicki korektan nego biti inteligentan.

Takvim ljudima mozes prodati sta god hoces.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ko kome sta prodaje i kako?

I zasto je to vazno za ovu temu?
0
Čarobni
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1598

Post Postao/la Čarobni »

Dina je napisao/la: 18 feb 2021, 11:36 Najnormalnija stvar na svijetu je da će roditelji odgajati dijete u skladu sa svojim uvjerenjima... Isto tako će i ateisti odgajati u skladu sa svojim.
Ja nisam vidjela ateistu koji je upisao dijete na vjeronauku kako bi mu pružio i drugu opciju i mogućnost da samo odabere :zbunj

To što je po vama vjerski aspekt pogrešan je odraz vašeg uvjerenja, ne nužno i istina, ma koliko vi svojim tvrdnjama to pokušavali predstaviti kao apsolutnu činjenicu...
Tolerancija izgleda funkcioniše samo u jednom smjeru...

Htjela sam inače pitati, prije nego što sam vidjela zadnje postove...
Šta mislite o rodno neutralnom odgoju,
Jeste li za? Ono, pustimo dijete da samo odluči želi li biti muško ili žensko bez obzira na to kakvo je rođeno?
Popularno u zadnje vrijeme...
Rodno neutralni odgoj je pretjerivanje i očigledni poremećaj - ako je dijete rođeno kao dječak, odgajaš ga kao dječaka. On se sutra može izjašnjavati kao pas, ali to ne znači da je normalno svezat' ga na povodac i vući po gradu, pustit' ga da ujeda prolaznike i ubija mačke. Takvo nešto mu mogu trpit' roditelji, ali ne i društvo, jer društvo zahtijeva odgovornost.
2
2 slika
storm
Administrator
Reactions: 38023

Post Postao/la storm »

Dina je napisao/la: 18 feb 2021, 11:36 Najnormalnija stvar na svijetu je da će roditelji odgajati dijete u skladu sa svojim uvjerenjima... Isto tako će i ateisti odgajati u skladu sa svojim.
Ja nisam vidjela ateistu koji je upisao dijete na vjeronauku kako bi mu pružio i drugu opciju i mogućnost da samo odabere :zbunj

To što je po vama vjerski aspekt pogrešan je odraz vašeg uvjerenja, ne nužno i istina, ma koliko vi svojim tvrdnjama to pokušavali predstaviti kao apsolutnu činjenicu...
Tolerancija izgleda funkcioniše samo u jednom smjeru...

Htjela sam inače pitati, prije nego što sam vidjela zadnje postove...
Šta mislite o rodno neutralnom odgoju,
Jeste li za? Ono, pustimo dijete da samo odluči želi li biti muško ili žensko bez obzira na to kakvo je rođeno?
Popularno u zadnje vrijeme...
Ovdje ima ljudi, koji nisu vjernici, moguće da su i agnostici, ne znam (jako je nepristojno pitati uopće čovjeka, kojeg ne poznaješ dobro, što je), koji djecu uredno puste na vjeronauk.
Ide mu društvo, pa ide i ono onda.
Tu kod mene, odmah pored parkinga zgrade, nalazi se Don Bosco centar, u sklopu kojeg je igralište za nogomet na umjetnoj travi, za rukomet, košarku, skate rampe, crkva je u planu, ali nema novaca, pa se mise odvijaju u dvorani, koje je inače za košarku.
Ali nije ni to point.
Tu se igraju sva djeca kvarta, a neki izmedju trknu i na vjeronauk.
Mozda su te stvari izrazenije u ruralnim predjelima, opet ne znam. Niti su to neke teme razgovora.

Meni je rodno neutralni odgoj glupost, bitnije je da pratis dijete. Ja sam imao situaciju, da je mali poželio barbiku... I kupio sam mu je.
I eto prema svemu sudeći nije gay, ne možeš ga odvojiti od cure, moraš se najaviti za razgovor :D
Ne znam zašto ljudi nisu opušteni.
3
1 slika 2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17348

Post Postao/la Ommadawn »

Moja se kćerka mojim autićima igrala. To joj je nešto ekstra. A i mama joj se kao mala više igrala autićima nego lutkama.

Imam rođaka koji se kao mali volio šminkati i oblačiti kao žensko. Neki su se na to sablažnjavali, vikali tetki da ga vodi hodži, ma nema šta nije bilo. Ona i tetak iskulirali.
Mali danas glavni frajer.
4
3 slika 1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Dina je napisao/la: 22 feb 2021, 18:55 I moj mali čita komunistički manifest, šta fali :zbunj

Šta to bješe :d
Onako razmišljam, čak i da uvrtim sebi u glavu takav odgoj ne znam kako bi to izgledalo u praksi. Mislim da ne bih uspjela.
A isto tako mislim da se ne treba toliko opterećivati tim fazonima novog doba. Neka dijete raste, igra se, uči, ...sve ostalo je suvišno.
2
2 slika
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13967

Post Postao/la vjesticanametli »

eh barbika i moj je imao baBriku i toliko je zelio tu lutku da joj je odmah sve slomio i unakazio je
dobro je da nije serijski ubica hahahhaha
3
1 slika 2 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Ja sam oduvijek ucen da samostalno djelujem i razmisljam, koliko je to za moje godine bilo primjereno
Ovo je jako jako bitno za život općenito..
Bez obzira da li neko bio vjernik ili ne..
0
Neka ljubav caruje..
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Cini mi se da sam to vec rekla.ali ukoliko je roditelj i sam , po parametrima.odrasle osobe, imao zadovoljavajuci odgoj , onda ce takve stvari za koje zna da su kvalitetna roditeljska praksa, pokusati uvesti i u svoju.
Naravno, nije svako dijete isto pa je tako i odgoj individualan, ali osnov bi trebalo da bude osposobljavanje djeteta za buducnost, bez pretjeranog mazenja , ali sa sigurnom potporom, da dinete zna da je sigurno i zasticeno cak i onda kada cini greske.

Ja to ovako iz svoje perspektive , al.ko zna ....:hehe
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Porodica/ obitelj”