Jeste li nekad pokusali napraviti listu predaka? Koliko vam je to uopste vazno?
Postoje li vec programi za to?
Ja nemam dovoljno informacija, a li jesam vec pokusavala da sastavim i bilo je malo drvce.

2

2
1
1
1

imam ja i po maminoj.... ali ne u tako daleku prošlost kao po očevoj straniMoonlight je napisao/la: ↑25 mar 2021, 14:36 Ja sam pokušavala ali bezuspješno. Tatin otac je bio jedinac i ostao siroče sa 6 godina. Najbolje poznajem familiju tatine majke.
Mamin otac zna do svog dede koji je bio hodza i kao mladić otišao da radi u drugo selo. U njegovom selu je bila kuga, svi su umrli, jedino on preživio, i prezime uzeo drugo.
Njena majka je najmladja, i slabo poznaje oredke, ali je imala puno brace i sestara i njih uglavnom poznajem.
Jel se ono pravi samo po očevoj strani?
2
1

Tako i ja ne znam nista sa tatine strane.Moonlight je napisao/la: ↑25 mar 2021, 14:36 Ja sam pokušavala ali bezuspješno. Tatin otac je bio jedinac i ostao siroče sa 6 godina. Najbolje poznajem familiju tatine majke.
Mamin otac zna do svog dede koji je bio hodza i kao mladić otišao da radi u drugo selo. U njegovom selu je bila kuga, svi su umrli, jedino on preživio, i prezime uzeo drugo.
Njena majka je najmladja, i slabo poznaje oredke, ali je imala puno brace i sestara i njih uglavnom poznajem.
2
Žalosno je ovo kako smo pustili da nam se zatre svaki trag, a stručnu literaturu su nam pisali...Heidi je napisao/la: ↑25 mar 2021, 15:51Tako i ja ne znam nista sa tatine strane.Moonlight je napisao/la: ↑25 mar 2021, 14:36 Ja sam pokušavala ali bezuspješno. Tatin otac je bio jedinac i ostao siroče sa 6 godina. Najbolje poznajem familiju tatine majke.
Djeda i nanu rahmetli su ubile ustase, ostalo 4 djece koju su rastrgali na tri strane. Tatu rahmetli odveli u dom, amidza rahmetli dobio okrilje kod nekog popa i ovaj ga prekrstio, a dvoje najstarijih tetka rahmetli i amidza su se vucarali po Bosni i prezivljavali. Nakon odredjenog vremena su krenuli u potragu za bracom, i tako nadju najmladje, tatu i amidzu kako vec napisah. Tata ih je odmah prepoznao, a amidza najmladji od svih, pojma nema, kad su dosli da ga vide on se predstavio kao Milutin.
Ne znam koliko dugo su bili razdvojeni, pricale se dvije verzije.
Ni oni nisu nista znali o svojim djedovima, tako da...
Ali ima nas jos negdje u Hercegovini, sigurno.
Mama je poznvala svoje nesto vise, imali smo i neke spise o prapradjedu.
1
3
1
2