Recepti
Re: Recepti
Jamie Oliver njega bas posebno pratim 
Najvise salate pravim po njegovim receptima.
Najvise salate pravim po njegovim receptima.
0
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Postavljao sam jednom recept od gulaša gdje se miješa kruška - nekoliko forumaša probalo i svi su oduševljeni.
Evo još jedan recept:
500 grama govedine (neka je malo “šarena”, tj ima malo masnoće, marmorirana)
250-300 crvenog (žutog) luka
1 čili paprika
Aleva paprika
5-6 češnjaka
svežanj peršunovog lista
100 grama suhe govedine (rado da je masna)
kocka goveđeg buljona
sol
Dvije mrkve
jedan celer
1-2 paradajza
supenu kašiku paradajz paste
Luk isjeckati. Meso isjeckati na kocke. U šerpu nasuti malo ulja. Staviti luk u šerpu, na njega meso i onda šerpu poklopiti i na jaku vatru. Ne dirati ništa, niti miješati, neka stoji tako nekih 10-15 minuta. Ako i malo se uhvati luka na dno, nema veze. Eh onda dodati vode nekih pola litre i smanjiti vatru.
Isjeckati sitno bijeli luk, goveđe suho meso (može i slanina ko jede svinjetinu) i peršun i to dobro zamiješati da se napravi kao pašteta. Staviti u frižider.
Nakon sat vremena dodati u šerpu buljon, i još dodati vodu. Jednom promiješati kašikom. Ja imam običaj dodati i bijelo vino mjesto vode a moj stari je znao dodati čašicu konjaka i pola litre vode. Ostaviti još sat vremena da krčka.
Nakon sat vremena isjeckati sitno paradajz (ko hoće da ga oguli, može i to), isjeckati mrkvu, celer i sitno isjeckati čili. Dodati sve u šerpu i vode po potrebi, plus tomatpastu. tek da prekrije ostatak. Ostaviti pola sata.
Nakon pola sata posoliti, pobiberiti, dodati aleve paprike (može još koja mljevena paprika ako imate) možda kašiku-dvije i ostaviti 15 minuta da krčka. Promiješati ali jednom.
Nakon 15 minuta dodati onu paštetu sa bijelim lukom i peršunom, promiješati i ostaviti da krčka još 15 minuta. Nakon toga ugasiti vatru.
Služite sa pire krompirom, rižom, tjesteninom ako hoćete.
Tamno pivo ide uz ovo, aperitif šljivovica, također crno vino.
Evo još jedan recept:
500 grama govedine (neka je malo “šarena”, tj ima malo masnoće, marmorirana)
250-300 crvenog (žutog) luka
1 čili paprika
Aleva paprika
5-6 češnjaka
svežanj peršunovog lista
100 grama suhe govedine (rado da je masna)
kocka goveđeg buljona
sol
Dvije mrkve
jedan celer
1-2 paradajza
supenu kašiku paradajz paste
Luk isjeckati. Meso isjeckati na kocke. U šerpu nasuti malo ulja. Staviti luk u šerpu, na njega meso i onda šerpu poklopiti i na jaku vatru. Ne dirati ništa, niti miješati, neka stoji tako nekih 10-15 minuta. Ako i malo se uhvati luka na dno, nema veze. Eh onda dodati vode nekih pola litre i smanjiti vatru.
Isjeckati sitno bijeli luk, goveđe suho meso (može i slanina ko jede svinjetinu) i peršun i to dobro zamiješati da se napravi kao pašteta. Staviti u frižider.
Nakon sat vremena dodati u šerpu buljon, i još dodati vodu. Jednom promiješati kašikom. Ja imam običaj dodati i bijelo vino mjesto vode a moj stari je znao dodati čašicu konjaka i pola litre vode. Ostaviti još sat vremena da krčka.
Nakon sat vremena isjeckati sitno paradajz (ko hoće da ga oguli, može i to), isjeckati mrkvu, celer i sitno isjeckati čili. Dodati sve u šerpu i vode po potrebi, plus tomatpastu. tek da prekrije ostatak. Ostaviti pola sata.
Nakon pola sata posoliti, pobiberiti, dodati aleve paprike (može još koja mljevena paprika ako imate) možda kašiku-dvije i ostaviti 15 minuta da krčka. Promiješati ali jednom.
Nakon 15 minuta dodati onu paštetu sa bijelim lukom i peršunom, promiješati i ostaviti da krčka još 15 minuta. Nakon toga ugasiti vatru.
Služite sa pire krompirom, rižom, tjesteninom ako hoćete.
Tamno pivo ide uz ovo, aperitif šljivovica, također crno vino.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27273
Sirovi puding od rogača – veganski recept

Sstojci:
2 manje banane
1 jušna žlica mljevenog rogača
2 žlice soka od naranče
1 žlica usitnjenih orašastih plodova, najbolja opcija su lješnjaci
Priprema: Propasirajte banane i dodajte mljeveni rogač, sok od naranče i usitnjene orašaste plodove. Sastojke izmiješajte i sirovi puding je gotov. Možete jesti odmah ili pustiti u hladnjaku da se malo ohladi kao hladni desert.
Krenizdravo.hr

Sstojci:
2 manje banane
1 jušna žlica mljevenog rogača
2 žlice soka od naranče
1 žlica usitnjenih orašastih plodova, najbolja opcija su lješnjaci
Priprema: Propasirajte banane i dodajte mljeveni rogač, sok od naranče i usitnjene orašaste plodove. Sastojke izmiješajte i sirovi puding je gotov. Možete jesti odmah ili pustiti u hladnjaku da se malo ohladi kao hladni desert.
Krenizdravo.hr
0