Recepti

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

lejlamo je napisao/la: 26 apr 2021, 19:15 ko voli tikvice, lagano a ukusno..

Volim tikvice, super su mi za secer, ovo cu bas probati. Hvala.lejlaaa :opa
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Juce sam pravila ovu tortu i odlicna je. Jutros na sehuru malo probala.i jos mi je bolja nego sinoc, biskvit dobio potrebnu vlaznost, visnje i cokolada savrsen spoj. Moja preporuka, posebno.pocetnicima. :opa
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

ja sašu pratim na jutjubu i sve što sam napravila po njegovim uputama ispalo mi je dobro :ok
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

lejlamo je napisao/la: 02 maj 2021, 10:57 ja sašu pratim na jutjubu i sve što sam napravila po njegovim uputama ispalo mi je dobro :ok
On je meni super, od njega sam pokupila.par trikova, npr sirce se u corbu s mesom i povrcem.stavlja da se ocuva cvrstoca i boja povrća. A ja se uvijek pitala.kako se to postize
1
1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27273

Post Postao/la Heidi »

Riblji fileti sa paradajz-mango salsom :to

slika

2 fileta ribe, bijele
Maslinovo ulje
sol i biber
malo soka od limete

Marinada:
1/2 mango, zreo
1 paradajz, poveci, lijep, mesnat, socan
1 mladi luk
pola cajne kasikice djumbira svjeze naribanog
2 kasikice sambal olek
2 kasike ulja
sol
malo soka od limete

Ogulite mango, uklonite kosticu, narezite na kockice, tako isto narezati i paradajz. Ocistite i isperite mladi luk i narezite na kolutice.

Za marinadu pomijesajte djumbir sa slatkim cili umakom i uljem, zacinite sokom limete. Prelijte marinadom smjesu manga, paradajza i luka i nek malo odstoji.

Riblji file kratko isperite, dobro osusite, poprzite na vrucem ulju i zacinite sokom limete, solju i biberom. Voila! :to
2
1 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Joj kad probam.i ovo :opa :opa :opa
1
1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27273

Post Postao/la Heidi »

slika

2,5 dl basmati riza
250 g pileceg filea
3 mrkve
1/2 Brokula (otrprilike 300 g)
1 luk
1 paprika (crvena, paziti na boje zbog chakri :sara )
200 g ananasa
Zacini: paprika, malo dobre soli, biber, jedna kasika ulja od repice,
400 ml kokosovog mlijeka

Przite piletinu na dubokoj tavi zajedno s paprikom i lukom. Kad piletina porumeni, dodajte mrkvu, brokulu. Dodajte kokosovo mlijeko i kad se malo ukrcka dodajte ananas. Ako hocete da vam bude gusce ubacite jedan krompir da se raskuha. Ja ne volim brasno i zaprske. NEka se kuha svezajedno do konzistencije po zelji. Servirati uz rizu. Voila!
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Sarajevski somuni

Bez njih ne možemo zamisliti ćevape, a prijaju uvijek!

Sastojci:1 kg brašna2 kesice suhog kvasca1 supena kašika soli1 čajna kašika šećera700 ml hladne vodesjemenke čurekota za posipanjePriprema:U mlaku vodu potopiti kvasac, šećer, so, promiješati i ostaviti da fermentira.U posudu sa brašnom dodati nadošli kvasac i HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici). Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i više.

Tijesto je bolje što duže stoji, tako da ga možete zamijesiti naveče i ostaviti da prenoći u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a biće još ljepše ako ga u međuvremenu premjesite još nekoliko puta.Kad je tijesto odstajalo, prebaciti ga na pobrašnjen sto, otkidati loptice veličine manje narandže, pa na stolu rukama natezati tako da vučete samo krajeve, sredinu ne dirajte. Promjer neka bude 20 – 30 cm, zavisi da li volite tanje ili deblje somune.Ako se pri razvlačenju tijesto lijepi, pobrašnite malo.Od ove mjere dobićete 7 – 8 somuna.Rernu zagrijati na 250°C.Pleh u kojem ćete peći somune stavite u rernu da se dobro zagrije. Na ugrijan pleh brzo položiti pek papir i pažljivo prenijeti somune (možete ih i razvući na pek papiru pa samo prenijeti sve skupa u pleh). Sredinu somuna premažite vodom i pospite čurekotom.Peći 10 – 15 minuta ne otvarajući rernu, da lijepo porumene i napušu se u sredini.Izvadite ih i samo zamotajte u čistu krpu. Za par minuta će biti mekani kao duša.

@storm hajd pokusaj, sako smanji kolicinu proporcionalno.
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38095

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 09 maj 2021, 22:24 Sarajevski somuni

Sastojci:1 kg brašna2 kesice suhog kvasca1 supena kašika soli1 čajna kašika šećera700 ml hladne vodesjemenke čurekota za posipanjePriprema:U mlaku vodu potopiti kvasac, šećer, so, promiješati i ostaviti da fermentira.U posudu sa brašnom dodati nadošli kvasac i HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici). Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i više.

Tijesto je bolje što duže stoji, tako da ga možete zamijesiti naveče i ostaviti da prenoći u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a biće još ljepše ako ga u međuvremenu premjesite još nekoliko puta.Kad je tijesto odstajalo, prebaciti ga na pobrašnjen sto, otkidati loptice veličine manje narandže, pa na stolu rukama natezati tako da vučete samo krajeve, sredinu ne dirajte. Promjer neka bude 20 – 30 cm, zavisi da li volite tanje ili deblje somune.Ako se pri razvlačenju tijesto lijepi, pobrašnite malo.Od ove mjere dobićete 7 – 8 somuna.Rernu zagrijati na 250°C.Pleh u kojem ćete peći somune stavite u rernu da se dobro zagrije. Na ugrijan pleh brzo položiti pek papir i pažljivo prenijeti somune (možete ih i razvući na pek papiru pa samo prenijeti sve skupa u pleh). Sredinu somuna premažite vodom i pospite čurekotom.Peći 10 – 15 minuta ne otvarajući rernu, da lijepo porumene i napušu se u sredini.Izvadite ih i samo zamotajte u čistu krpu. Za par minuta će biti mekani kao duša.

E baš ću... Nešto sam ovih dana kontao umijesiti :cool
Hvaalaa ti :kiss
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 09 maj 2021, 22:28
Iskra je napisao/la: 09 maj 2021, 22:24 Sarajevski somuni

E baš ću... Nešto sam ovih dana kontao umijesiti :cool
Hvaalaa ti :kiss
Jos.malo i ja cu tijesta a ti bjez mi iz kuhinje kad radim! :hehe :ljub
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38095

Post Postao/la storm »

I am Rifat :valja
1
1 slika
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Post Postao/la pink floydd »

Morat ću i ja probati ovo :to

Samo me nešto interesuje....
HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici).
nema slike, a i da ima kako se na slici može vidjeti je li hladna voda, ili mekano tijesto :ovaj
2
2 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

pink floydd je napisao/la: 09 maj 2021, 22:32 Morat ću i ja probati ovo :to

Samo me nešto interesuje....
HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici).
nema slike, a i da ima kako se na slici može vidjeti je li hladna voda, ili mekano tijesto :ovaj
Cekaj mrgude sad cu ubaciti i sliku.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

140701063.2_mn.jpg
2
1 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Machbus ( kabsa) bila za veceru :oho nakon dugo vremena pojela , fantasticno!
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

hladna supa od paradajza.

Potrebni sastojci:

četiri veća, zrela paradajzajedna zelena paprikajedna manja glavica lukajedan krastavacjedna kašika maslinovog uljajedna kašičica sirćetaso i biber po želji

Paradajz stavite nekoliko minuta u kipuću vodu da biste lakše mogli da ga ogulite. Propasirajte ga i stavite zajedno u blender sa sitno isjeckanom paprikom, krastavcem, lukom, uljem i začinima. Ostavite u frižider da se hladi, a za to vrijeme možete stari hljeb isjeckati na kockice, posuti maslinovim uljem i začinima po želji te staviti u rernu petnaest minuta da se kockice hljeba kratko propeku te ih služite zajedno sa rashlađenom supom.
0
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”