Najbolji ćevapi u BiH

Kuhamo, pečemo...jedemo...
storm
Administrator
Reactions: 38095

Najbolji ćevapi u BiH

Post Postao/la storm »

slika

Šain Memeti i brat Hasan ćevabdžinicama su davali imena po omiljenom nogometnom klubu s Grbavice, Željezničaru
Piše: Zoran Šagolj

Umro je Šain Memeti. Ovo ime i prezime mnogima na prvu neće puno značiti, ali kad se spomenu "Željo" i "Željo 2", sve će biti jasno, piše Slobodna Dalmacija.

Šain, koji se na onaj svijet preselio u nedjelju, u 79. godini života, bio je s bratom Hasanom vlasnik kultnih sarajevskih ćevabdžinica, nezaobilazne točke za mnoge koje je put naveo u glavni grad Bosne i Hercegovine i na Baščaršiju.

Počeli su s biznisom još daleke 1968. godine, kao privatnici u onom sistemu, da bi nakon dosta vremena otvorili i drugi lokal u istom dijelu glavne čaršije, Kundurdžiluku.

Ćevabdžinicama su davali imena po omiljenom nogometnom klubu s Grbavice, Željezničaru. Otkad su se u mladim danima doselili u grad pod Trebevićem iz makedonskog Gostivara, nisu propuštali ni jednu utakmicu.

Tako je bilo sve donedavno, dok godine nisu stisnule.

Interijerima obaju objekata dominiraju, naravno, grbovi Želje, fotografije gazda s nogometašima, kao i s mnogim poznatim osobama koje su se gostile s njihova roštilja, poput Roberta Prosinečkog, braće Mamić, Slavena Bilića s hrvatskim reprezentativcima, Severine, Tonyja Cetinskog, Stipe Mesića, Kolinde Grabar Kitarović...

'Kad mi izgubimo, sagnemo glavu!'
– Bili smo uz Želju i u dobru i zlu. Kod nas dolaze i navijači Sarajeva, šalimo se zajedno. Kada mi izgubimo, sagnemo glavu, a isto je i s njima. Navijači Sarajeva tijekom derbija žestoki su neprijatelji, ali nakon sučeva se zvižduka družimo.

Kad Sarajevo igra s bilo kojim drugim klubom, ja ću navijati za njega – opisali su atmosferu zaposlenici "Želje" kad su ih prije nekoliko godina i vječitog derbija posjetili novinari turske agencije Anadolija.

Braća Memeti nisu se voljela javno eksponirati. U digitalnim arhivama danas, unatoč detaljnoj pretrazi, teško da ćete naći neki njihov intervju, izjavu i slično na bilo koju temu.

Živjeli su za posao i za Želju, reći će oni koji su ih bolje poznavali.

Zanimljivo, i glavni poslovni "protivnik" bio im je bivši nogometaš FK Sarajevo i zakleti "pitar" (staro ime za navijače FKS-a) Nijaz Ferhatović. On u prvom susjedstvu drži "Peticu", također kultnu ćevabdžinicu.

Oduvijek su i domaći i ljudi sa strane bili u potrazi za odgovorom gdje su ćevapi bolji, dok se nije došlo do zaključka da se najviše razlikuju po boji: u "Petici" su više bordo, u "Želji" nekako plavkasti. Naravno, riječ je o bojama dvaju klubova.

Amidža Hase
– Ja sam tu rođen. Amidža Asim Ferhatović Hase bio je nogometaš... Kad izgubimo od Želje, radije ne bih izlazio iz kuće. Sram me je. Međutim, kad dobijemo utakmicu, onda samo hodam – objasnio je Nijaz taj rivalitet, koji u poslovnom smislu, barem koliko se zna, nikada nije prešao granicu pristojnosti.

Šain Memeti odavno je tajnu recepture koja privlači na stotine tisuća ljudi godišnje prenio na mlađe generacije. Legenda kaže da su im nudili brda i doline samo da odaju sastojke zbog kojih su njihovi ćevapi posebni, ali da su sve redom odbijali.

– Zvučat će patetično, ali tajna je, kao i u svakom poslu, u ljubavi prema onome što radiš.

Normalno, tajna je i u kvalitetnim sastojcima, pravoj temperaturi pečenja, pravovremenom okretanju i slično, ali presudno je da to rade ljudi koji znaju posao i rade ga s ljubavlju.

Jako je važno i kako se ćevapi jedu. Naša je preporuka da se jedu prstima, bez vilice i noža. Pribor za jelo nepotreban je "posrednik" u jedenju ćevapa i s njim nije isti okus ove mesne delicije. Također, pravi ćevapi se ne jedu bez luka!

Od priloga svakako ide kajmak, a Hrvati i Slovenci vole i ajvar, što isto može proći (smijeh). Uz prave ćevape nikako ne bih preporučio majonezu i kečap, to jednostavno ne ide skupa! – detaljno je objašnjavao prije nekog vremena novinarima iz Hrvatske nasljednik poslovnog carstva Haris Memeti.

Naslijedio je i tu jednu, očito obiteljski urezanu suzdržanost i nije se želio navući kada su ga pitali jesu li bolji ćevapi kod njega ili kod brata, koji drži "Želju 2" nakon što su podijelili posao:

– Teško ja mogu objektivno odgovoriti na to pitanje, morate probati i jedne i druge pa je najbolje da sami to procijenite, piše Slobodna Dalmacija.
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21660

Re: Umro bosanski kralj ćevapa, čuveni gazda Želje

Post Postao/la Miss Y. »

Ne volim ćevape u Želji, al skidam kapu tradiciji, trudu i vrijednim članovima porodice, to je bas porodična firma bila, i ostala.
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Miss Y. je napisao/la: 22 sep 2020, 07:55 Ne volim ćevape u Želji, al skidam kapu tradiciji, trudu i vrijednim članovima porodice, to je bas porodična firma bila, i ostala.
Mene smeta tamo (a i mnogima na čaršiji) ono kad te posjednu kraj nekih x za stol... I čim si pojeo, imaš dojam "haj šetaj" :valja
Inače sve ostalo mi super...
1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 16943

Post Postao/la Polaris »

Rahmet mu dusi
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9936

Post Postao/la WhiskeyPete »

Jednom jeo i bukvalno dobio žgaravicu. U stranu što mi se njihovi Ćevapi ne dopadaju....

Inna Lillahi ve inna ilejhi Radzi'un.
2
2 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8219

Post Postao/la Bella_ »

Rahmet mu duši.
Kod njega sam prvi put pojela cijelu porciju ćevapa i to sa lukom. I bio mi je cool ambijent, ono jedan do drugog sjedimo i jedemo, kao neka velika famelija.
1
1 slika
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31156

Post Postao/la hani_jong_un »

upozno sam mu sina iz prvog braka, odreko ga se klosar. drzi momak doner na grbavici
1
1 slika
1811
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6877

Post Postao/la Fatih »

Travnik je "kralj". Kakav Zeljo. Nisu sad nesto posebno losi, ali, daleko od "kralja". Hari, Plava Voda u Travniku... to su THE cevapi.
3
1 slika 1 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 10:42 Travnik je "kralj". Kakav Zeljo. Nisu sad nesto posebno losi, ali, daleko od "kralja". Hari, Plava Voda u Travniku... to su THE cevapi.
:lala [mention]Miss Y.[/mention] Ovoliko vidim i cujem tog tvog kineza.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 11:27
Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 10:42 Travnik je "kralj". Kakav Zeljo. Nisu sad nesto posebno losi, ali, daleko od "kralja". Hari, Plava Voda u Travniku... to su THE cevapi.
:lala @Miss Y. Ovoliko vidim i cujem tog tvog kineza.
Jedno su ćevapi, i to se slažem ali...
Ono nije somun, ono je lepina, posuta sa pola litre masnoće...3 dana treba mi da dodjem sebi.
Meso kao meso je ukusno.

Naparen somun mi je taman, takvi su sarajevski.
Uostalom zna se sta je pravi somun a sta lepina.
1
1 slika

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 22 sep 2020, 11:31
Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 11:27

:lala @Miss Y. Ovoliko vidim i cujem tog tvog kineza.
Ono nije somun, ono je lepina, posuta sa pola litre masnoće...3 dana treba mi da dodjem sebi.
Meso kao meso je ukusno.

Nu, ja pojeo farmu krava u cevapima, i "jedan radni dan" brasna u "Klas-u" u somunima (pa i lepinama). :nope Tebe je neko ocito mrzio u Travniku. Meni sve super svaki put donesu. Pojedem 20-ku, odem negdje lutam, pa prije nego krenem kuci, pojedem opet 5-cu, jer, ne nam kad cu opet naci vremena za Travnik.
2
1 slika 1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 11:36

Meso kao meso je ukusno.

Nu, ja pojeo farmu krava u cevapima, i "jedan radni dan" brasna u "Klas-u" u somunima (pa i lepinama). :nope Tebe je neko ocito mrzio u Travniku. Meni sve super svaki put donesu. Pojedem 20-ku, odem negdje lutam, pa prije nego krenem kuci, pojedem opet 5-cu, jer, ne nam kad cu opet naci vremena za Travnik.
Sve stvar navike hadžija, meni je masno, ne volim masnu hranu.
Meni 5 dosta, gdje god.
1
1 slika

storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Meso kao meso je ukusno.

20ku :sok

Ja za deset moram biti dobro gladan... Osam bi mi bilo taman :oo
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 22 sep 2020, 11:39

Sve stvar navike hadžija, meni je masno, ne volim masnu hranu.
Meni 5 dosta, gdje god.
Ma de, jasta. To je stvar ukusa. Evo, gdje ja zivim, nije veliko mjesto,mnogi kazu za jednu cevabdzinicu da joj nema ravne nigdje. Ja otisao jednom samo. Somun mi ekstra...meso bas i ne. Ali to sto kazes samo 5, vjeruj da i ja najcesce toliko pojedem (iako nisam slagao za 20-ke u Travniku, 2 puta sam ih pojeo :palm ).
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 22 sep 2020, 11:42

20ku :sok

Ja za deset moram biti dobro gladan... Osam bi mi bilo taman :oo
Boga mi, jesam. Ali inace mi je 5-ca standard. Kada sam bas gladan, pojedem 10-ku, i onda je to to za cijeli dan.
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34434

Post Postao/la dmr »

storm je napisao/la: 22 sep 2020, 08:15
Miss Y. je napisao/la: 22 sep 2020, 07:55 Ne volim ćevape u Želji, al skidam kapu tradiciji, trudu i vrijednim članovima porodice, to je bas porodična firma bila, i ostala.
Mene smeta tamo (a i mnogima na čaršiji) ono kad te posjednu kraj nekih x za stol... I čim si pojeo, imaš dojam "haj šetaj" :valja
Inače sve ostalo mi super...
ovo sam i ja htio reci, gledam ima li mjesta, lik govori ima ima, haj sjedaj ovi su zavrsili, .... ista stvar i meni, sjedajte ovdje a ja jos nisam gotov. mislim :roll
Da stvar bude gora, jako brzo jedem i uglavnom zurim, nisam dosao u Sa da sjedim u cevabdzinici :roll

Od tad idem u mrkvu, vise mi se svidjaju cevapi a pogotovo nunčići :missy :hihi

a da se i ja jednom u zivotu slozim s hadzijom, u hariju su najbolji cevapi na kugli zemaljskoj :zaljub
2
2 slika
Zadnja izmjena: dmr, dana/u 22 sep 2020, 11:48, ukupno mijenjano 1 put.
:damir
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

u Novom pazaru mozes kupiti na komad, to je super...uzmes 6 ili 7 i super :missy
1
1 slika

Odgovori

Natrag na “Kulinarika”