Ma slazem se apsolutno sve. Mislim da se ljudi samo boje snijega i kise. zadrzavanje i protapanje itd. a i za to ima rijesenje. Samo da znas da Bramac nudi i sve za ravni krov. Mani se Sike.storm je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:11Ma svašta možes...zeleni krov, ljudi imaju i povrtaljku na krovu...
Druga je opcija da podigneš nastavak zida na cca metar, sika foliju zaštitiš kamenom, na to daske od teak drva, pa imaš terasu da boli glava...
A vidio sam i bazene na vrhu kuće....naravno, to u pripremi zahtijeva malo pojačane statike, ali ništa impresivno u odnosu na cijenu, da bazen smjestiš pored kuće...možda čak i jeftinije...
Kažem, današnji materijali dopuštaju mnogo toga, a cjenovno su u rangu klasike. Kvadrat SIKA folije (recimo) možda kompletno jest skuplji od kvadrata BRAMAC klasike...samo da pokriješ kuću 100m2 tlorisa, treba ti SIKA 100m2, a BRAMAC 180m2+...gdje je podizanje zidova u špicu (dumu), koje trebe isto zatvoriti malterom, fasadom, gdje je krovna drvena konstrukcija, krovni prozori, ako želiš imati funkcionalno potkrovlje, podosta neiskoristivog prostora, a izolirati moraš jednako tih 180m2...mislim mogu nabrajati do sutra, pa nije teško izračunati što je svrsishodnije pa i jeftinije......ali ljudi robuju nekimm stereotipima i navikama ispred 300 godina.
Dom iz snova...
Re: Dom iz snova...
0
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Until I die!
Moja prijateljica ima prizemnu kucu. Kao i sve svedske kuce - s vana malene a unutra maksimalno iskoristen prostor.Max je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:00 ovako nekako sa prednje strane, ništa na spratove, centralno dnevni boravak veliki otvoreni prostor, ulazi se kroz mali hodničić, dnevna u malo nižem nivou skupa sa kuhinjom i trpezarijom. Zidić odignuto cca 50, cm kao prolazi (metra širine) do ostalih soba, spavaća, kupatilo i soba za djecu.
a ove dvije preostale slike sa stražnje strane...
Sjecam se kad su moji kupili prvu kucu i mi poslali slike rodbini u BiH - komentar "Aaa, pa mala vam je ta kuca". A ono 6 soba. I ja uzmem video-kameru, snimim prvo s vana, ulazim unutra, snimam sve - cudjenju nikad kraja.
A kod nas u BiH digne kucu na 3 sprata, vise od pola kuce je otislo samo u stepenice koje su sirine metar. Pa neces kravu voditi u kucu...
A otvoren prostor, iskoristiti suncevu energiju, pa to su ustedjeni troskovi znas koliko.
2
2
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ma dao sam primjer iz iskustva, što se najviše tu koristi za ravne, a što za kose krovoveArslan_11 je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:19Ma slazem se apsolutno sve. Mislim da se ljudi samo boje snijega i kise. zadrzavanje i protapanje itd. a i za to ima rijesenje. Samo da znas da Bramac nudi i sve za ravni krov. Mani se Sike.storm je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:11
Ma svašta možes...zeleni krov, ljudi imaju i povrtaljku na krovu...
Druga je opcija da podigneš nastavak zida na cca metar, sika foliju zaštitiš kamenom, na to daske od teak drva, pa imaš terasu da boli glava...
A vidio sam i bazene na vrhu kuće....naravno, to u pripremi zahtijeva malo pojačane statike, ali ništa impresivno u odnosu na cijenu, da bazen smjestiš pored kuće...možda čak i jeftinije...
Kažem, današnji materijali dopuštaju mnogo toga, a cjenovno su u rangu klasike. Kvadrat SIKA folije (recimo) možda kompletno jest skuplji od kvadrata BRAMAC klasike...samo da pokriješ kuću 100m2 tlorisa, treba ti SIKA 100m2, a BRAMAC 180m2+...gdje je podizanje zidova u špicu (dumu), koje trebe isto zatvoriti malterom, fasadom, gdje je krovna drvena konstrukcija, krovni prozori, ako želiš imati funkcionalno potkrovlje, podosta neiskoristivog prostora, a izolirati moraš jednako tih 180m2...mislim mogu nabrajati do sutra, pa nije teško izračunati što je svrsishodnije pa i jeftinije......ali ljudi robuju nekimm stereotipima i navikama ispred 300 godina.![]()
I za snijeg ima nekoliko rješenja...ubace se električni grijači kabeli, koji u tih par dana kada pada, vrlo lako to riješe...a može se i grana od centralnog pustiti gore i temperirati, te nakon upotrebe automatika povuče tekućinu iz sustava..
A ovi snjegovi tu do 50cm ni nisu problem...veći je problem zadržavanje vode...smrzavanje i tu može nanijeti štetu tokom širenja leda...više bih zbog toga grijao.
Snijeg je samo još dodatna izolacija u sibirskim danima
1
1
ja sam bio u ovakvoj kući još 95-te godine, i rekao sam ako ikada budem gradio kuću takva će biti. Koncept extra, sve ovo kod nas te trospratnice, pa veću širinu ima moj stan od 65 m2 nego prostor u kojem zapravo žive ti ljudi u tim trospratnicama. Kaže u tlocrtu 10x9 ali nakon stepenica zapravo iskoristi 8x7 ili čak i manje...Ommadawn je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:20Moja prijateljica ima prizemnu kucu. Kao i sve svedske kuce - s vana malene a unutra maksimalno iskoristen prostor.Max je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:00 ovako nekako sa prednje strane, ništa na spratove, centralno dnevni boravak veliki otvoreni prostor, ulazi se kroz mali hodničić, dnevna u malo nižem nivou skupa sa kuhinjom i trpezarijom. Zidić odignuto cca 50, cm kao prolazi (metra širine) do ostalih soba, spavaća, kupatilo i soba za djecu.
a ove dvije preostale slike sa stražnje strane...
Sjecam se kad su moji kupili prvu kucu i mi poslali slike rodbini u BiH - komentar "Aaa, pa mala vam je ta kuca". A ono 6 soba. I ja uzmem video-kameru, snimim prvo s vana, ulazim unutra, snimam sve - cudjenju nikad kraja.
A kod nas u BiH digne kucu na 3 sprata, vise od pola kuce je otislo samo u stepenice koje su sirine metar. Pa neces kravu voditi u kucu...
A otvoren prostor, iskoristiti suncevu energiju, pa to su ustedjeni troskovi znas koliko.
Jedino što mi ima logike u gradnji na sprat jeste kao odvojeno spiralno stepenište u sklopu kuće, ako me razumiješ... ali ni to nikada ne bih...
1
1
I say what I think, I think what I say
Često se adaptacije rade sad...da se unutarnja stepeništa ruše, dobije se puni tlocrt iskoristivog prostora...a uz kuću se uradi prizidak sa zatvorenim stepeništem...Max je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:29ja sam bio u ovakvoj kući još 95-te godine, i rekao sam ako ikada budem gradio kuću takva će biti. Koncept extra, sve ovo kod nas te trospratnice, pa veću širinu ima moj stan od 65 m2 nego prostor u kojem zapravo žive ti ljudi u tim trospratnicama. Kaže u tlocrtu 10x9 ali nakon stepenica zapravo iskoristi 8x7 ili čak i manje...Ommadawn je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:20
Moja prijateljica ima prizemnu kucu. Kao i sve svedske kuce - s vana malene a unutra maksimalno iskoristen prostor.
Jedino što mi ima logike u gradnji na sprat jeste kao odvojeno spiralno stepenište u sklopu kuće, ako me razumiješ... ali ni to nikada ne bih...
Mada sam i ja stava...prizemnica majka
Jedino opravdava takav način neka skučena parcela u naselju, pa ljudi nemaju drugu opciju...stisneš šta možeš najviše iz svega...
0
pa da se ne mogu sa ženom posvađat adekvatno...storm je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:33Često se adaptacije rade sad...da se unutarnja stepeništa ruše, dobije se puni tlocrt iskoristivog prostora...a uz kuću se uradi prizidak sa zatvorenim stepeništem...Max je napisao/la: ↑28 okt 2020, 09:29
ja sam bio u ovakvoj kući još 95-te godine, i rekao sam ako ikada budem gradio kuću takva će biti. Koncept extra, sve ovo kod nas te trospratnice, pa veću širinu ima moj stan od 65 m2 nego prostor u kojem zapravo žive ti ljudi u tim trospratnicama. Kaže u tlocrtu 10x9 ali nakon stepenica zapravo iskoristi 8x7 ili čak i manje...
Mada sam i ja stava...prizemnica majka
Jedino opravdava takav način neka skučena parcela u naselju, pa ljudi nemaju drugu opciju...stisneš šta možeš najviše iz svega...
1
1
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
e, i to sam zaboravila, lokacija za tu moju kuću bi bila izvan gustog naselja
3
3
a išao bih baš na ovaj krov, ravni krov mi ne ostavlja prostora za manevar sa ostavom stvari
čovjek tokom života nakupi nekih stvari od kojih se teško odvaja a i zamjena garderobe npr....
čovjek tokom života nakupi nekih stvari od kojih se teško odvaja a i zamjena garderobe npr....
0
Što? Pa Bentley je super. Do prvog servisa. Ili zamjene nekog dijela.
Al’ kad je beg bio cicija...
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nakon toga gledaš oglase tipa...mijenjam manju za veću kuću, uz moju nadoplatu
0
Ja imam nekonvencionalnu kuču i čak mi je krov okrenut naopako, ali meni su te vaše kockice ipak ružne...
0
Pa sad...
Jedan primjer iz stvarnosti.
Ja i moj najbolji prijatelj gledamo jednu zensku. Njemu je ona kao krava a meni sasvim simpaticna.
Gledamo drugu. Njemu je ona zenska i po koju bi sutra zenio, a ja ne bih mogao ni 5 minuta sastaviti sa istom.
Sve je dakle subjektivna stvar ukusa
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem