Kupovina novog auta

Život na kotačima, limeni predmeti želja...
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10248

Re: Kupovina novog auta

Post Postao/la MunDzi »

Ommadawn je napisao/la: 25 nov 2025, 10:36
MunDzi je napisao/la: 24 nov 2025, 23:38 Svidja mi se ovaj gore. :oo Izgleda visok.

Trebalo bi i meni novo auto. Svasta se nesto raspada. Danas mi na glavu pao krov, :D tj ono platno sa krova.

1.)Nisam imala vremena da proucim sta je tacno, sutra cu po danu. Izgleda da je krenulo da pada iznad zadnjih sjedista jer tu bas dobro visi dok iznad mog visi manje. 2.) Uopste ne kontam kako se to moze desiti. :zbunj.

3.) Da mi je neki mali ali visoki autic u koji mogu lako sjesti i lako izaci bez prevelikog savijanja. Imam shebano koljeno, a nisam ni sa kicmom bas najbolja.
1.) Jesi li probala sa Kulwallahu? Probaj i sa Elhamom, za svaki slucaj. Ali prvo Bismillah

2. Vrlo uobicajeno. Ako je lose ljepilo na platnu od samog pocetka, to se desi nakon izvjesnog vremena, pogotovo pri dramaticnom mijenjanju temperature kojem je auto izlozeno. Vrlo uobicajena greska na Jaguaru XJ40 - mene cak odbilo da kupim jednog tamo negdje u aprilu prosle godine.

3.) Jesi gledala Kia Xceed?
1.) Ne zahebavaj zenu u brigama. :D
2.) Cuj Jaguar. Otkud meni Jaguar. :valja Elem, nikad nisam cula za ovo odljepljivanje, zato sam se i sokirala.Volkswagen je, ali je star i sve se pocelo raspadati, od electronike pa do eto krova, itd.
3.) Hvala, pogledacu. Nisam jos pocela gledati, ali ocigledno trebam poceti.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17113

Post Postao/la Ommadawn »

MunDzi je napisao/la: 25 nov 2025, 13:10
Ommadawn je napisao/la: 25 nov 2025, 10:36

1.) Jesi li probala sa Kulwallahu? Probaj i sa Elhamom, za svaki slucaj. Ali prvo Bismillah

2. Vrlo uobicajeno. Ako je lose ljepilo na platnu od samog pocetka, to se desi nakon izvjesnog vremena, pogotovo pri dramaticnom mijenjanju temperature kojem je auto izlozeno. Vrlo uobicajena greska na Jaguaru XJ40 - mene cak odbilo da kupim jednog tamo negdje u aprilu prosle godine.

3.) Jesi gledala Kia Xceed?
2.) Cuj Jaguar. Otkud meni Jaguar. :valja Elem, nikad nisam cula za ovo odljepljivanje, zato sam se i sokirala.Volkswagen je, ali je star i sve se pocelo raspadati, od electronike pa do eto krova, itd.
Dobro, necu te zezati. Dabogda ti jedina briga u zivotu bila koji ces auto izabrati.

To sa platnom na krovu (neko to zove i nebo) se manje-vise desava na svakom autu. Ali Jaguar, barem oni stariji modeli, je bas imao tu boljku. Doduse imali su oni i drugih boljki ali nebitno. Ja sam malo manijak sto se tice britanskih auta, stoga halali :)

Sto se tice malo viseg auta, ja sam gledao novu Hondu CR-V, jer bas volim Honde ali nakon par recenzija - odustao sam od kupovine.

Auta iz Volkswagenove grupacije sam nekada vozio ali vise ne. Za iste pare postoji mnogo bolja alternativa. No dobro, to je samo moje misljenje.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
exliberal
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6488

Post Postao/la exliberal »

Ja sam gospoju nagovarao da uzmemo ovo....preveliko za nju
P90240566-mini-cooper-s-countryman-all4-10-2016-600px.jpg
, cak I regulatni cooper joj velik 😡
4
2 slika 1 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Namazana
Maza
Maza
Reactions: 6640

Post Postao/la Namazana »

exliberal je napisao/la: 24 dec 2025, 17:37 Ja sam gospoju nagovarao da uzmemo ovo....preveliko za nju

Cuj ovo veliko :konta
1
1 slika
BeogradjanIN
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1407

Post Postao/la BeogradjanIN »

Ja prodao svoju masinu, ovih dana uzimam drugu :d
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
exliberal
Etablirani član
Etablirani član

Namazana je napisao/la: 24 dec 2025, 17:47
exliberal je napisao/la: 24 dec 2025, 17:37 Ja sam gospoju nagovarao da uzmemo ovo....preveliko za nju

Cuj ovo veliko :konta
Vozi ficu...navikla na malecko auto sad problem prebacit se na vece. Dao joj jednom moje da vozi, da vidis panike 🤣
3
3 slika
Enigma
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 828

Post Postao/la Enigma »

Ommadawn je napisao/la: 26 nov 2025, 08:57
MunDzi je napisao/la: 25 nov 2025, 13:10
Dobro, necu te zezati. Dabogda ti jedina briga u zivotu bila koji ces auto izabrati.

To sa platnom na krovu (neko to zove i nebo) se manje-vise desava na svakom autu. Ali Jaguar, barem oni stariji modeli, je bas imao tu boljku. Doduse imali su oni i drugih boljki ali nebitno. Ja sam malo manijak sto se tice britanskih auta, stoga halali :)

Sto se tice malo viseg auta, ja sam gledao novu Hondu CR-V, jer bas volim Honde ali nakon par recenzija - odustao sam od kupovine.

Auta iz Volkswagenove grupacije sam nekada vozio ali vise ne. Za iste pare postoji mnogo bolja alternativa. No dobro, to je samo moje misljenje.
@Ommadawn upravo takvo mišljenje mi treba zašto promijeniti VW jer ja sam npr osoba kojoj je VW najpouzdaniji, pa ako ti nije zahmet obrazloži malo mišljenje i daj mi argumente o mojoj eventualnoj zabludi :zbunj
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Enigma je napisao/la: 25 dec 2025, 19:46
Ommadawn je napisao/la: 26 nov 2025, 08:57

@Ommadawn upravo takvo mišljenje mi treba zašto promijeniti VW jer ja sam npr osoba kojoj je VW najpouzdaniji, pa ako ti nije zahmet obrazloži malo mišljenje i daj mi argumente o mojoj eventualnoj zabludi :zbunj
Moje mišljenje se zasniva na ličnom iskustvu posjedovanja automobila iz VAG grupacije (Volkswagen i Škoda) plus što sam vozio službena auta (VW, Audi, Škoda, Seat).

Jako loša antikorozivna zaštita - a VW je nekad imao pravo dobru antikorozivnu zaštitu i dobar materijal. Od 2005 pa nadalje - užasno loše. Moje Škode su “cvjetale” a da nisu bile starije od 6-7 godina.
Kuburili su sa lošim DSG mjenjačima, to se kasnije popravilo ali se sjećam da su u to vrijeme išli na to da su više koncentrisani na mušterije koje kupe novo auto nego na one koji kupe polovan a pod garancijom je.

Motori 1,2 i 1,4 su imali loše lance koji su pucali i tako izazvali havariju na motorima. To su kasnije korigovali ali im je trebalo pravo dugo vremena.

Slab odabir materijala što se tiče interijera. Tu ne mislim na one luksuznije opremljene nego ove standardne.
Loša zvučna izolacija.
I uz to previsoka cijena u odnosu na konkurente.

Sjećam se prije nekih 12 godina kada sam htio mijenjati auto, gledao sam tad Passata CC. Svidio mi se onako, izgledao mi baš lijep.
Odem da ga probam i vidim da to zapravo nije ništa bolje nego sestrin Passat koji je bio isto godište.
Sjednem u Hondu Accord koja je bila konkurent - limuzinčina po svim mogućim parametrima.
Odaberem nju.

Moj prvi auto bio je Volkswagen Passat iz 1988. Odličan auto s kojim sam prešao mnogo i koji me služio skoro bezprijekorno. Imao sam samo problem sa ABS-senzorom ali i to se dalo napraviti. Kad sam vidio da moram mijenjati neke potrošne dijelove na njemu, uzimajući u obzir godište i vrijednost na tržištu, riješio sam da ga zamijenim za neko bolje. A i dobro se zarađivalo a ja mlad momak… :D

Tako da čak i kad treba da dužim auto iz flote koja nam stoji na raspolaganju, VW i Seat su zadnja opcija osim ako baš nema ništa drugo.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34434

Post Postao/la dmr »

Honda je kod nas endemska vrsta.
0
:damir
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

dmr je napisao/la: 25 dec 2025, 20:32 Honda je kod nas endemska vrsta.
Nažalost, uvijek je manje-više bila.

U mom području gdje živim su rijetke a samo manje od stotinjak kilometara zapadno su pravo dobro zastupljene.

Ali dobra auta.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Mehaning
Proleter
Reactions: 6445

Post Postao/la Mehaning »

Pošto ću još malo, pa dočekati penziju radeči strojeve, pretežno za auto industriju, jako dobro znam, kakav material mi donesu na sastavljanje... :face

Kupio ti WV, BMW, Mercedesa ili Hondu, sve je sastavljeno od smeća, koje su dobili kod najeftinijeg ponudnika... :ovaj
3
3 slika
Enigma
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 828

Post Postao/la Enigma »

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. Iskreno to me najviše i potiče na zamjenu auta - korozija na pragovima, kad vidim hoće mi zlo. A s druge strane ne bih da ureknem "gara" uz redovno servisiranje evo 8 godina nikad izdao nije.
Bojim se samo da se ne zavalim kakvom skalamerijom u motoru, to električar najbolje gleda, ja sam zadužena za liniju i vanjski izgled :sara
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21660

Post Postao/la Miss Y. »

Pusti se ti korozije, nisi nam odavno bila na outfitima ni nokticima, imat ćemo i forumski onlyfans sve su prilike :trep

:ljub
2
1 slika 1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
neodoljivi
Moderator
Moderator
Reactions: 3812

Post Postao/la neodoljivi »

I ja hocu novog X1 al da ima analogne instrumente i kazaljke a ne televizor na konzoli.
0
exliberal
Etablirani član
Etablirani član

Bjezite ba poceo sam zbog vas I ja gledat auta ...😡
0
storm
Administrator
Reactions: 38095

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 25 dec 2025, 20:35
dmr je napisao/la: 25 dec 2025, 20:32 Honda je kod nas endemska vrsta.
Nažalost, uvijek je manje-više bila.

U mom području gdje živim su rijetke a samo manje od stotinjak kilometara zapadno su pravo dobro zastupljene.

Ali dobra auta.
Sin voza Civic s type 2012 godište i to šljaka bp

Ja gledam Toyote za sljedeću varijantu.
Japanca godište 1981 već imam :D
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Enigma je napisao/la: 25 dec 2025, 22:32 Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. Iskreno to me najviše i potiče na zamjenu auta - korozija na pragovima, kad vidim hoće mi zlo. A s druge strane ne bih da ureknem "gara" uz redovno servisiranje evo 8 godina nikad izdao nije.
Bojim se samo da se ne zavalim kakvom skalamerijom u motoru, to električar najbolje gleda, ja sam zadužena za liniju i vanjski izgled :sara
Korozija na pragovima?
Ili kod autolimara hitno ili mijenjaj auto.
Ako nije izdao do sada, pa riješiš da središ pragove - gledaj šta slijedeće moraš mijenjati. Amortizeri, opruge, lafete, šolje na oprugama, kočione cijevi, zupčasti remen s vodenom pumpom… tako ti potrošni dijelovi.
Olovku i izračunaj da li ti se isplati ulagati toliko u to auto. Jer koliko god da je pouzdan i služi dobro, ti potrošni dijelovi se moraju kad-tad mijenjati.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “Auto/moto”