Pusenje , najrasprostranjenija ovisnost

Medicinska dostignuća, iskustva, preporuke, kultura tijela, bolesti... Google dijagnostika zabranjena...

Da li ste pusac?

Možeš izabrati: 1 opciju.

Rezultati

Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Pusenje , najrasprostranjenija ovisnost

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 14 jan 2021, 13:21
Iskra je napisao/la: 14 jan 2021, 13:18 Pušenje i pluća
Pušenje izaziva kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOBP), kronični bronhitis i emfizem. KOBP ima simptome u obliku nedostatka daha, kašlja, «zviždanja» pri disanju i povećanog lučenja sekreta u plućima. Bolest počinje «pušačkim» kašljem, a stanje se postepeno pogoršava, oboljeli sve teže diše i zamara se. Velik broj oboljelih umire od te bolesti. Kod KOBP dolazi do uništavanja plućnog tkiva i do zatvaranja sitnih krvnih žilica i kapilara, srce mora povećati tlak u plućnim arterijama, što dovodi do sve većeg proširenja desne srčane komore i nastanka tzv. «plućnog srca».
Kronični bronhitis je dugotrajna upala dišnih putova s proizvodnjom velike količine sluzi, koja se pokušava izbaciti kašljanjem.
Često sam čuo termin...infarkt pluća?
Šta je to, o čemu se radi...

To hemoragična infiltracija, pa zatim nekroza jednog dijela plućnog parenhima, a nastupa.kao.posljedica embolije.
Prosto receno, propadanje plucnog tkiva , koje uzrokuje embolija.
1
1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31152

Post Postao/la hani_jong_un »

nastaje kad se zacepi plucna arterija pa ne ide krv u pluca bgm
1
1 slika
1811
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Hannibal je napisao/la: 14 jan 2021, 13:31 nastaje kad se zacepi plucna arterija pa ne ide krv u pluca bgm
Bravo hani.. :apl
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Hannibal je napisao/la: 14 jan 2021, 13:31 nastaje kad se zacepi plucna arterija pa ne ide krv u pluca bgm
A zacepi se trombom - krvnim ugruskom, jel tako kolegaaaaaaaa :yes
1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17289

Post Postao/la Polaris »

Conclusion
Although, on the surface, it appears that smokers are underrepresented among the COVID-19 population, we highlight several biases and knowledge gaps which have yet to be addressed. Currently reported data are questionable, and a protective effect should not be inferred. Claims that smoking is protective in COVID-19 can be detrimental to public health and should be viewed with extreme caution by both the general population as well as clinicians. Even if smoking did offer a protective effect in COVID-19, this is unlikely to outweigh the numerous proven adverse health effects of smoking. Hypotheses for both protective and detrimental effects of smoking on COVID-19 have been proposed in the literature (figure 1). Further investigation into the interaction between smoking and COVID-19 is warranted for two main reasons: (1) to assess the possibility of nicotine as a therapeutic option; (2) to allow accurate assessment of risk of contracting COVID-19 among smokers, and progression to mechanical ventilation or death in patients suffering from it.
Clanak: https://ebm.bmj.com/content/early/2020/ ... 020-111492

Figure 1 je ova slika ispod
3
3 slika
Zadnja izmjena: Polaris, dana/u 14 jan 2021, 13:43, ukupno mijenjano 1 put.
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31152

Post Postao/la hani_jong_un »

Iskra je napisao/la: 14 jan 2021, 13:39
pa jess al kad kazes embolija nekom ko nema veze sa medicinom sta mu to znaci haha
2
2 slika
1811
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Eritrociti su crvena krvna zrnca,eto hocu i ja u doktore :apl
2
2 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Hannibal je napisao/la: 14 jan 2021, 13:43
Iskra je napisao/la: 14 jan 2021, 13:39

pa jess al kad kazes embolija nekom ko nema veze sa medicinom sta mu to znaci haha
Ja ne znam jednostavno objasniti bez medicinske terminologije. Sto puta obrisem post na medicini radi toga.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ariel je napisao/la: 14 jan 2021, 13:41
Conclusion
Although, on the surface, it appears that smokers are underrepresented among the COVID-19 population, we highlight several biases and knowledge gaps which have yet to be addressed. Currently reported data are questionable, and a protective effect should not be inferred. Claims that smoking is protective in COVID-19 can be detrimental to public health and should be viewed with extreme caution by both the general population as well as clinicians. Even if smoking did offer a protective effect in COVID-19, this is unlikely to outweigh the numerous proven adverse health effects of smoking. Hypotheses for both protective and detrimental effects of smoking on COVID-19 have been proposed in the literature (figure 1). Further investigation into the interaction between smoking and COVID-19 is warranted for two main reasons: (1) to assess the possibility of nicotine as a therapeutic option; (2) to allow accurate assessment of risk of contracting COVID-19 among smokers, and progression to mechanical ventilation or death in patients suffering from it.

"Istraživanja, istrazivaci, moguce, vjerovatno"....to nisu dokazi nego insinuacije i predvidjanja. :zbunj
1
1 slika
bagra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1406

Post Postao/la bagra »

Iskra je napisao/la: 14 jan 2021, 13:23Potkrijepite dokazima.
Inace takve su tvrdnje.kontraproduktivne i stetne , zdravlju, i fizickim i psihickom. Stoga cu ih brisati.
Eto, imate priliku obojica da postavite link studije i sl.
kazu "oni" eto ne znam kako ti to nije dovoljno :necu

:crni

eh moja iskro nemos ti njima pomoc, zagrizli su
preduboko u to... duvan, kladionice i lake zene,
it's just beyond repair :tuz
:roll
doktori s podhrastova umjesto onih grozomornih
i depresivno-upozoravajucih vec poceli stampat
nove naljepnice za cigare:
pusenje vas moze spasiti od dolaska ovde ! :djed

oni kazu... :ehe
0
moja cura slusa narodnjake slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Conclusion

1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Iskra je napisao/la: 14 jan 2021, 14:41

"Istraživanja, istrazivaci, moguce, vjerovatno"....to nisu dokazi nego insinuacije i predvidjanja. :zbunj
Dobro, samo sam stavila clanak koji sam nasla na internet i zakljucak tog clanka. Koga interesuje da procita.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

bagra je napisao/la: 14 jan 2021, 14:47
Iskra je napisao/la: 14 jan 2021, 13:23Potkrijepite dokazima.
Inace takve su tvrdnje.kontraproduktivne i stetne , zdravlju, i fizickim i psihickom. Stoga cu ih brisati.
Eto, imate priliku obojica da postavite link studije i sl.
kazu "oni" eto ne znam kako ti to nije dovoljno :necu

:crni

eh moja iskro nemos ti njima pomoc, zagrizli su
preduboko u to... duvan, kladionice i lake zene,
it's just beyond repair :tuz
:roll
doktori s podhrastova umjesto onih grozomornih
i depresivno-upozoravajucih vec poceli stampat
nove naljepnice za cigare:
pusenje vas moze spasiti od dolaska ovde ! :djed

oni kazu... :ehe
Nije moje da ja ikog i na sta tjeram. Tema je Zdravlje i medicina, i tema.o.pusenju se nasla tu iz logicnih razloga.
Danas , je generalno, zahvaljujuci internetu , i raznoraznim lobijima, moguce procitati svasta.
Zato ja uvijek gledam autora, stranicu i slicno.
Vlastito musljenje je imperativ, a kritičko razmisljanje jos i veci.
Svi smo mi.graditelji i cuvari svog zdravlja, nazalost, vrijednost istog shvatimo obicno prekasno.
0
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

E da zbog tog boldiranog dijela sam najvise i stavila
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ariel je napisao/la: 14 jan 2021, 14:57
Iskra je napisao/la: 14 jan 2021, 14:41

Dobro, samo sam stavila clanak koji sam nasla na internet i zakljucak tog clanka. Koga interesuje da procita.
Odlican si clanak stavila, zaista. Zakljucak govori sve. Boldirala sam. :ok
1
1 slika
bagra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1406

Post Postao/la bagra »

@Hannibal ti je isto kolega. medicinska struka.
i on ne moze bez tih vam medicinskih termina.
i u kladionici on onu radnicu zove "sestro" i od
nje trazi da mu doda pribor za operaciju...
skare, hvataljka, sisaljka, skalpel, zavoj, tiket...
:palm

:)
1
1 slika
moja cura slusa narodnjake slika
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Post Postao/la East_side »

Da, pusim, nazalost. I to preko 20 godina :face

Medjutim, zadnjih godina svoje pusenje "ublazavam" nekim stvarima:

1. Fizicke aktivnosti; fitnes, trcanje... a nakon toga obicno ne zapalim po 4-5 sati a nekada i vise. Trcanje ima odlicne efekte po pluca, tacno osjetis kako ti se ciste pluca dok trcis, "na licu mjesta". Samo je problem sto je trcanje teze izvodivo u zimskim danima. Osim ako odes u teretanu pa trcis na traci i sl.
2. Iako je svim pusacima najveci merak zapaliti nakon jela, ja upravo tada izbjegavam. A evo razloga:
Brojna istraživanja pokazala su da jedna cigareta popušena nakon jela ima učinak kao njih 10.
Izvori:

https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot- ... ela/207163
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/za ... 87224.html

A ima jos 'tona' slicnih clanaka na netu...

Tako da obicno ne zapalim po 2-3 sata nakon jela. A posto uvijek prvo treniram pa zatim jedem, obicno ne zapalim po 5-6 sati nakon toga a nekada i vise.
3. Dalje, u organizam unosim mnogo vitamina i ostalih zdravih supstanci. Sto putem obroka, sto putem dodataka prehrani koje konzumiram gotovo pa svakodnevno.
4. Kao finalni efekat navedeog je to da ne dnevno ispusim 10-15 cigara. Jako, jako rijetko vise od toga. Kad su neki praznici, okupi, sijela, druzenja i sl. a te prilike su svakako rijetke.

Najvise ispusim kad ustanem uz kafu, po 5-6 u rafalu, kao sto je @storm torm spomenuo za nekog druga... u 9h boravka na poslu ispusim obicno samo 2 a mogao bih 6-7, imam vremena za to. Ali ne zelim! A poseban gust mi je navece kad dodjem s posla, prex spavanje. Tada takodjer "zarafalam" po 5-6 u nekih sat i pol do dva. Ova "tura' mi manje prija od one jutarnje, vise me iritira na kasalj i sl. I upravo zbog toga pred spavanje obicno popijem solju caja ili toplog mlijeka s medom. Nakon toga vise ne pusim vec idem pravo u krevet...

Ovako dok se cita, mozda ovo i ne izgleda toliko strasno. Medjutim, ja ipak nisam zadovoljan. Sto @Arslan_11 rece, "gadim se" samog sebi. Sto zbog smrada, sto zbog svjesnog trovanja, smrdljivih ruku, odjece, prostorije u kojoj boravim i td. Svakako mi je cilj jednog dana aBd insha'allah da duhan potpuno izbacim. Ili da ga barem svedem samo na onih 5-6 cigara uz kafu i nista do sutra.

Cestitam za temu @Iskra :ok
1
1 slika
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Odgovori

Natrag na “Zdravlje, medicina, bolesti...”