Zanimljiva tema. Jesam, probao sam prije nekoliko godina tzv. "mjesečevu dijetu". Radi se o zahtjevnoj, 24-satnoj, dakle, instant dijeti.
Evo našao sam prvi link s reda o njoj, iako ih ima još hejbet na google-u:
https://covermagazin.com/?page_id=27612
To mi je više bio izazov u smislu da testiram kako ću se nositi s tim a ne toliko da smršam (već sam bio smršao) i zbog detoksikacije organizma koja je njena primarna svrha. Mogu reći da sam je dobro podnio.
Što se tiče samih efekata, teško mi je bilo procijeniti koje "zasluge" njoj mogu pripisati jer sam u tom periodu mnogo vježbao, trčao i izbjegavao prejedanja i kasne obroke. Kao i sada uostalom.
To mi je bilo dosad jedino iskustvo sa dijetom. A ono što sam također radio tada a radim i sada jeste to da svako jutro prvo što unesem u organizam (s razmakom od nekih 15ak minuta prije jutarnje kafe, mada bi najefektivnije bilo prije prvog obroka ali ja prvo pijem kafu) bude čaša mlake vode u koju iscijedim frtalj limuna. Znači jednu polovinu razgodim na dva cijeđenja.
Ima dobre efekte: pripremiš sebi jednu kvalitetnu cjelodnevnu bazu u vidu "pojačanja" želučanoj kiselini što omogućava bržu razgradnju unešenih masnoća i pospješuje varenje/probavu općenito. Zato se i smatra prirodnim laksativom i učinkovito djeluje kod problema sa probavom. Zatim, dobro je za imunitet i detoksikaciju jer uneseš dovoljnu količinu C vitamina. Dobro je čini mi se i za ten. Ali lako je sve to pronaći na internetu svakako...
Eh sada, kada je konkretno mršanje u pitanju, uvjerio sam se da regulacija ishrane bez popratnih aktivnosti nije dovoljna. Barem meni. A to je sve opet individualno i zavisi od metabolizma, genetike i mnogih drugih faktora.
Ako bih tražio neku "srednju vrijednost", tj. pravilo koje "važi za sve", rekao bih da će prije smršati neko ko jede "ko konj" ali i mnogo trenira, nego neko ko se izgladnjuje raznim dijetama a ne radi ništa.
Ja sam recimo "poguzija" i sklon sam debljanju ako se malo opustim. Stoga i pronalazim 15ak minuta dnevno za neke vježbice (4-5 puta sedmično) i kardio trening koji ne mora nužno biti trčanje. Dovoljno je i obično koračanje. Ne čak ni prebrzo ali ipak s kontinuitetom a ne sad da hodaš 20m pa staneš pred izlog i sve tako...
Jedem normalno sve, slatko pogotovo. Istina, naveče ne jedem ništa osim voća (a i to rijetko). Imam normalnu liniju, u solidnoj sam kondiciji (koliko solidna može biti za jednog pušača) i to je to.