Dijete, načini ishrane

Medicinska dostignuća, iskustva, preporuke, kultura tijela, bolesti... Google dijagnostika zabranjena...
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21660

Dijete, načini ishrane

Post Postao/la Miss Y. »

Da li ste nekada radi zdravstvenog stanja ili viška/manjka kilograma bili na nekoj dijeti ili ste usvojili poseban način ishrane?
Koja vam se dijeta učinila efikasnom?

Pogrešno je mišljenje da se dijeta upotrebljava samo radi mršanja, nekad je ista potrebna radi popravljanja zdr.stanja, krvne slike, nivoa šećera/holesterola u krvi, srčanog pritiska itd.
Koje su prednosti i mane pojedinih načina ishrane?

Ovdje možemo diskutovati o tome.
:missy
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Re: Dijete, načini ishrane

Post Postao/la Miss Y. »

Moje lično iskustvo je najviše fokusirano na Intermitted fasting/post ili autofagiju, i mnogima je preporučujem.
To nije dijeta već način ishrane koji je poprilično poznat u posljednje vrijeme (koriste ga Đoković, J.Aniston i mnogi), a prednosti su mu višestruke.
Kad god zabrljam par dana, pokajem se i vratim jer je to definitivno način ishrane koji jako brzo ima rezultate u organizmu.

Na ovim stranicama imaju neki fakti:

https://indigo-svijet.hr/clanci/zdravlj ... lesti-994/

https://amp.index.hr/article/2185446/dj ... ge-o-njemu
2
2 slika

Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Ja nisam imala iskustvo s dijetama , iako moja kilaza ovisno o godišnjem dobu a u periodu od kad sam Ovdje, varira do +3 kg max. Zimi. Čim proljeće sve to ode u -.
Čak ni od kad sam dijabetičara nisam ništa drastično mijenjala u ishrani, nisam imala potrebe osim što sam u potpunosti izbacila bijelo brašno.
Nisam zagovornik dijeta koje podrazumjevaju rigorozne režime . Za zdrav organizam potrebno je imati jako raznovrsnu ishranu koja podrazumijeva i šećer i masnoće. Tajna je po meni u mjeri i balansu.
4
4 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Ovo je medicinski post.
I zaista ga ja ne praktikujem radi kilograma već drugih prednosti, vise energije, bolji san, čistija koža, bolja probava i manje nadimanja. Kazu da se koristi i kod predijabeticnih stanja i DM tip 2.
2
2 slika

smajlic
Administrator
Reactions: 45364

Post Postao/la smajlic »

nisam nikad praktikovala te neke specijalne dijete al jesam prosle godine imala odredjen plan ishrane zbog inzulinske rezistencije
izbacila slatkise skroz, kolu ni dan danas ne pijem a pretjerivala sam s njom
hljeb ponekad krisku
i isla sam na grupni trening, 3x sedmicno
tad sam smrsala 16kg
planirala sam i ove opet nastaviti al me ova korona zeznu a inace nisam tip da sama vjezbam
vratila sam 5kg
ne jedem ja uopste puno kaloricnu hranu ali slatkise mogu i dan i noc
od ponedjeljka pocinjem aBd opet pa makar da probam bez slatkisa :hehe
6
4 slika 2 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Ista sam. Hljeb skoro i ne jedem, samo ako nesto namažem.
Slano isto malo.
Gazirano rijetko.
Al zatooo slatkooo :face

Meni ova autofagija prija.
Možeš googlati i "8 sati dijeta".
Iskustva su super a fkt nije teško.
Nakon par dana si već preporodjena a i kile idu poprilicno, pogotovo ako pazis na unos.

Idemo od ponedeljka :jupi
2
1 slika 1 slika

Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

smajlic je napisao/la: 19 sep 2020, 08:47 nisam nikad praktikovala te neke specijalne dijete al jesam prosle godine imala odredjen plan ishrane zbog inzulinske rezistencije
izbacila slatkise skroz, kolu ni dan danas ne pijem a pretjerivala sam s njom
hljeb ponekad krisku
i isla sam na grupni trening, 3x sedmicno
tad sam smrsala 16kg
planirala sam i ove opet nastaviti al me ova korona zeznu a inace nisam tip da sama vjezbam
vratila sam 5kg
ne jedem ja uopste puno kaloricnu hranu ali slatkise mogu i dan i noc
od ponedjeljka pocinjem aBd opet pa makar da probam bez slatkisa :hehe
Ti meni kao da si sestra. S tim slatkišima. Ovdje ljekari imaju termin i za ovisnost o slatku.
Meni je sećer u redu. Ali s mamine strane ima dosta blize rodbine diabetes tipa 2. Tako da se moram paziti u budućnosti.

[mention]Miss Y.[/mention] i jaaaa :)
Ovisnost. Mada pored slatkiša ja volim i tijesto. Na sve načine. Moj tata prezire naš način prehrane i u kući smo jeli hranu sa tijestom iskljucivo kad ga nije bilo. (Duzure, seminari) Vjerobatno zato mi ostala ta želja.
2
1 slika 1 slika
A sad adio :sara
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Sve jedem i kasno jedem i uvjek isti :P
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

R4IN je napisao/la: 19 sep 2020, 16:20 Sve jedem i kasno jedem i uvjek isti :P

Genetika...sačekaj malo dok.metabolizam.uspori...
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Iskra je napisao/la: 20 sep 2020, 10:37
R4IN je napisao/la: 19 sep 2020, 16:20 Sve jedem i kasno jedem i uvjek isti :P

Genetika...sačekaj malo dok.metabolizam.uspori...
Pa ima i genetike, al citav zivot sw bavim nekim sportom i vazda u pokretu nema sporo :valja
0
ALPHA ET OMEGA🔥
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Post Postao/la East_side »

Zanimljiva tema. Jesam, probao sam prije nekoliko godina tzv. "mjesečevu dijetu". Radi se o zahtjevnoj, 24-satnoj, dakle, instant dijeti.

Evo našao sam prvi link s reda o njoj, iako ih ima još hejbet na google-u: https://covermagazin.com/?page_id=27612

To mi je više bio izazov u smislu da testiram kako ću se nositi s tim a ne toliko da smršam (već sam bio smršao) i zbog detoksikacije organizma koja je njena primarna svrha. Mogu reći da sam je dobro podnio.

Što se tiče samih efekata, teško mi je bilo procijeniti koje "zasluge" njoj mogu pripisati jer sam u tom periodu mnogo vježbao, trčao i izbjegavao prejedanja i kasne obroke. Kao i sada uostalom.

To mi je bilo dosad jedino iskustvo sa dijetom. A ono što sam također radio tada a radim i sada jeste to da svako jutro prvo što unesem u organizam (s razmakom od nekih 15ak minuta prije jutarnje kafe, mada bi najefektivnije bilo prije prvog obroka ali ja prvo pijem kafu) bude čaša mlake vode u koju iscijedim frtalj limuna. Znači jednu polovinu razgodim na dva cijeđenja.

Ima dobre efekte: pripremiš sebi jednu kvalitetnu cjelodnevnu bazu u vidu "pojačanja" želučanoj kiselini što omogućava bržu razgradnju unešenih masnoća i pospješuje varenje/probavu općenito. Zato se i smatra prirodnim laksativom i učinkovito djeluje kod problema sa probavom. Zatim, dobro je za imunitet i detoksikaciju jer uneseš dovoljnu količinu C vitamina. Dobro je čini mi se i za ten. Ali lako je sve to pronaći na internetu svakako...

Eh sada, kada je konkretno mršanje u pitanju, uvjerio sam se da regulacija ishrane bez popratnih aktivnosti nije dovoljna. Barem meni. A to je sve opet individualno i zavisi od metabolizma, genetike i mnogih drugih faktora.

Ako bih tražio neku "srednju vrijednost", tj. pravilo koje "važi za sve", rekao bih da će prije smršati neko ko jede "ko konj" ali i mnogo trenira, nego neko ko se izgladnjuje raznim dijetama a ne radi ništa.

Ja sam recimo "poguzija" i sklon sam debljanju ako se malo opustim. Stoga i pronalazim 15ak minuta dnevno za neke vježbice (4-5 puta sedmično) i kardio trening koji ne mora nužno biti trčanje. Dovoljno je i obično koračanje. Ne čak ni prebrzo ali ipak s kontinuitetom a ne sad da hodaš 20m pa staneš pred izlog i sve tako...

Jedem normalno sve, slatko pogotovo. Istina, naveče ne jedem ništa osim voća (a i to rijetko). Imam normalnu liniju, u solidnoj sam kondiciji (koliko solidna može biti za jednog pušača) i to je to.
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31164

Post Postao/la hani_jong_un »

meni su o ovoj autofagiji pricali u mektebu cini mi se 🤔
1
1 slika
1811
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17113

Post Postao/la Ommadawn »

Inače nisam mnogo za slatko ni prije bio ali sam uvidio da mi šećer smeta.
Jedno vrijeme sam se osjećao loše i na preporuku nekih osoba išao ljekaru, uradili su mi test i vidjeli da nemam dijabetes. Što nije spriječilo da izbacim šećer potpuno i danas ga jako rijetko koristim, osim ponekad i to obično ujutro uz prvu kafu da pojedem neki kolačić ili slično.
U 23-oj sam imao 87 kg (inače sam visok 187) i to je bio maksimum moje kilaže do sada. Tad sam krenuo da treniram i pazim šta jedem. Sad sam negdje na 78, a prije godinu dana sam bio na 76.
Problem mi je hljeb. Iako jedem isključivo crni i to onaj što se preporučuje dijabetičarima, ne mogu nikako bez njega ujutro.
Uglavnom mnogo jedem za doručak, za ručak sam smanjio porcije dok navečer eventualno jedan manji sendvič ili orašaste plodove.
Bez voća ne mogu, pogotovo poslije ručka.
Povrće mi je sve, da je što manje kuhano, da ga ima raznovrsnog, što znači da sam naša balkanska jela totalno izbacio iz ishrane. Manje crvenog mesa, riba obavezno bar jednom u sedmici (obično i više jer starci pecaju pa donesu) i piletina.
Krećem se jako mnogo, a u zadnje vrijeme imam manjak slobodnog vremena za trening u teretani pa trenutno gledam neko riješenje i za to, jer se osjećam mnogo bolje kad treniram, i fizički i psihički.

Nisam zagovornik tih nekih ekstremnih dijeta.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

I naravno, izbjegavam gazirana pića i Dnevni Avaz, Slobodnu Bosnu, Oslobođenje...
4
4 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Ommadawn je napisao/la: 21 sep 2020, 06:44 Inače nisam mnogo za slatko ni prije bio ali sam uvidio da mi šećer smeta.
Jedno vrijeme sam se osjećao loše i na preporuku nekih osoba išao ljekaru, uradili su mi test i vidjeli da nemam dijabetes. Što nije spriječilo da izbacim šećer potpuno i danas ga jako rijetko koristim, osim ponekad i to obično ujutro uz prvu kafu da pojedem neki kolačić ili slično.
U 23-oj sam imao 87 kg (inače sam visok 187) i to je bio maksimum moje kilaže do sada. Tad sam krenuo da treniram i pazim šta jedem. Sad sam negdje na 78, a prije godinu dana sam bio na 76.
Problem mi je hljeb. Iako jedem isključivo crni i to onaj što se preporučuje dijabetičarima, ne mogu nikako bez njega ujutro.
Uglavnom mnogo jedem za doručak, za ručak sam smanjio porcije dok navečer eventualno jedan manji sendvič ili orašaste plodove.
Povrće mi je sve, da je što manje kuhano, da ga ima raznovrsnog, što znači da sam naša balkanska jela totalno izbacio iz ishrane. Manje crvenog mesa, riba obavezno bar jednom u sedmici (obično i više jer starci pecaju pa donesu) i piletina.
Krećem se jako mnogo, a u zadnje vrijeme imam manjak slobodnog vremena za trening u teretani pa trenutno gledam neko riješenje i za to, jer se osjećam mnogo bolje kad treniram, i fizički i psihički.

Meni smeta brašno. Većinom bijelo.
Cim pojedem nešto tjestasto napušem se ko balon.
Ni crveno meso ne volim, jako rijetko ga jedem.
0

WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9941

Post Postao/la WhiskeyPete »

Meni je samo problem neaktivnost pa kako ne trčim već duže vrijeme normalno je da sam se malko ugojio, Manje više više ishrana mi je ok, jedino su slatkiši problematični. :oo
2
1 slika 1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Miss Y. je napisao/la: 21 sep 2020, 09:10
Ommadawn je napisao/la: 21 sep 2020, 06:44 Inače nisam mnogo za slatko ni prije bio ali sam uvidio da mi šećer smeta.

Meni smeta brašno. Većinom bijelo.
Cim pojedem nešto tjestasto napušem se ko balon.
Ni crveno meso ne volim, jako rijetko ga jedem.
I meni smeta. Iako volim pojesti nekad zeljanicu ili lepinu sa cevapima, imam problema.
Takodjer, imam problema sa tjesteninom kao makarone i spagete ako je bijelo brasno i izbjegavam krompir, pogotovo przeni.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “Zdravlje, medicina, bolesti...”