Nesreca u Bugarskoj

Prenosimo sa portala...
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17558

Nesreca u Bugarskoj

Post Postao/la CocoMa »

Najmanje 45 ljudi, uglavnom turista iz Sjeverne Makedonije, poginulo je kada se zapalio autobus na autoputu u zapadnoj Bugarskoj, a među žrtvama ima i djece, saopćili su zvaničnici.

Zvaničnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nikolaj Nikolov izjavio je za nacionalnu televiziju da je sedam osoba sa opekotinama prebačeno u bolnicu "Pirogov" u Sofiji. Najmlađi pacijent ima 15 godina.

- Autobus se prevrnuo i zapalio, ili se zapalio pa se prevrnuo - izjavio je Nikolov.

Sedam osoba iskočilo

Zvaničnik bolnice u Sofiji izjavio je da je sedam osoba koje su u toj ustanovi na liječenju uspjelo da iskoči iz zapaljenog autobusa. Svi su u stabilnom stanju.

Bugarski mediji javili su da se nesreća dogodila sinoć tri sata poslije ponoći na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kod mjesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da su se putnici vraćali u Skoplje sa putovanja u Istanbul tokom vikenda.

Među nastradalim 12 maloljetnih osoba

Sjevernomakedonska agencija MIA prenijela je da je među poginulima i 12 maloljetnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev i privremeni premijer Stefan Janev razgovarali su telefonom sa predsjednikom makedonske vlade Zoranom Zaevom, koji je najavio dolazak.
avaz.ba
2
2 slika
storm
Administrator
Reactions: 38095

Re: Nesreca u Bugarskoj

Post Postao/la storm »

Strašno, kakva tragedija...
Šta je to bilo, da je samo njih 7 uspjelo izaći?
Ili je cijeli bus u trenutku planuo...
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo

Post Postao/la CocoMa »

Malo prije katu na vijestima da su tih sedmoro uspjeli izaci kroz prozor...

A vozio je izgleda i benzin u kanisterima ( jos nista zvanično ne mogu reci ) ali je nevjerojatno da je tako brzo mogao da plane...

Žalosno.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17113

Post Postao/la Ommadawn »

Benzin u kanisterima?
Ne bi me iznenadilo, šverc
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Teta Razapeta je napisao/la: 23 nov 2021, 20:09 Malo prije katu na vijestima da su tih sedmoro uspjeli izaci kroz prozor...

A vozio je izgleda i benzin u kanisterima ( jos nista zvanično ne mogu reci ) ali je nevjerojatno da je tako brzo mogao da plane...

Žalosno.
Benzin je strasno zapaljiv,nemas kad pobjeci.
Tragedija :ccc
1
1 slika
CocoMa
Čupavo
Čupavo

Post Postao/la CocoMa »

Ommadawn je napisao/la: 23 nov 2021, 20:27 Benzin u kanisterima?
Ne bi me iznenadilo, šverc
Vidjet ćemo uzrok, mada ništa žrtve vratiti nece..:(
1
1 slika
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 393

Post Postao/la Nasrudin hodža »

I ja sam se čudio kako ih je toliko poginulo, ali nisam znao da se staklo na busu ne može baš lako slomiti, u stvari samo čekićem namijenjenim za to ili predmetom sličnim njime.

Koja neznalica :lupa
0
Atomic
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Atomic »

Trebalo bi biti u svakom busu tih cekica,crveni.
Na prozoru pise,bas jucer u jednom citam notaufstieg.
Sad ako je benzin u pitanju,nema vremena.
Zar autobusi nisu dizelasi :zbunj
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10248

Post Postao/la MunDzi »

Pa ti dodatni kanisteri benzina objasnjavaju tako brz pozar.

Nedo Bog nikom. Mada, vatra je varljiva. Zacas odnese i promijeni cud za milisekundu.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Atomic je napisao/la: 23 nov 2021, 20:59 Trebalo bi biti u svakom busu tih cekica,crveni.
Na prozoru pise,bas jucer u jednom citam notaufstieg.
Sad ako je benzin u pitanju,nema vremena.
Zar autobusi nisu dizelasi :zbunj
Autobusi su mahom dizelaši.
Dakle benzin tu nije bio kao gorivo.
Mislim da je šverc u pitanju.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 393

Post Postao/la Nasrudin hodža »

Screenshot_20211123-205318_AliExpress.jpg
Možda ovoga nije bilo,kao što pretpostavljam nema ni u jednom autobusu koji krstari putevima BiH.
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Kod nas ovdje autobus bez toga ne može proći tehnički pregled.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Teta Razapeta je napisao/la: 23 nov 2021, 20:09 Malo prije katu na vijestima da su tih sedmoro uspjeli izaci kroz prozor...

Žalosno.
To je grozno, a autobus se zabio u ogradu na autoputu pod brzinom 100 km/hr., sad mi je jasno zašto je ovako planuo, jer kanisteri goriva se ne smiju tako prevoziti.

Krivac je ljudski faktor. :face
0
Atomic
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Atomic »

Nasrudin hodža je napisao/la: 24 nov 2021, 00:46 Screenshot_20211123-205318_AliExpress.jpg

Možda ovoga nije bilo,kao što pretpostavljam nema ni u jednom autobusu koji krstari putevima BiH.
Ima,vidjao sam i u krsevima.Treba imati granicu u blatcenju BiH :malagani
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Atomic je napisao/la: 24 nov 2021, 11:03
Nasrudin hodža je napisao/la: 24 nov 2021, 00:46 Screenshot_20211123-205318_AliExpress.jpg

Ima,vidjao sam i u krsevima.Treba imati granicu u blatcenju BiH :malagani
Po Zakonu mora biti.
Međutim prije tri godine sam se vozio Transturistovim autobusom za Sarajevo - bolje krševe sam viđao na otpadima. Ali bukvalno.
Već onaj što krstari za Zagreb je bio tip-top.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Bulgarian investigators who spent much of the day at the crash site said the bus had been travelling as part of a convoy of four. Unlike the other vehicles, however, it had stopped at a petrol station near the Bulgarian capital, Sofia, about an hour before the accident. There the driver is reported to have stocked up on petrol, filling jerry cans with fuel, which he allegedly then placed in the front of the vehicle, according to news outlets in North Macedonia.

https://www.theguardian.com/world/2021/ ... -macedonia

@Teta Razapeta izgleda da imaju potvrđen info.
1
1 slika
CocoMa
Čupavo
Čupavo

Post Postao/la CocoMa »

Autobuska nesreća u kojoj je poginulo 46 ljudi u Bugarskoj najgora je u Evropi u posljednjih deset godina. Autobus makedonskih tablica zapalio se na autoputu južno od Sofije. Među žrtvama je 12 dece, a sedam je osoba primljeno u bolnicu u Sofiji i njihovo je stanje stabilno.

Dijana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku Bugarske analizirala je snimke dronom na deonici autoputa Struma, gde se dogodila velika nesreća sa makedonskim autobusom.

Prema njenim rečima, obavezno je utvrditi stanje znakova i putokaza na toj deonici, kao i nekoliko kilometara unazad, da bi se videlo da li su zbunili vozača i doveli do poteškoća u praćenju puta. Sasvim je moguće, kako je ona navela, da je znak za ostrvo izostao ili ga vozač nije video, ili je zaspao.

Prema njenim rečima, na snimku dronom se jasno vidi kako je pokušao da stabilizuje autobus nakon gubitka kontrole, ali se potom zabio u zaštitnu ogradu.

"To se može desiti. Ali ne mogu da kažem u kom se tačno trenutku to dogodilo", dodala je ona.

Znak se ne vidi

Drugi snimak pokazuje znak postavljen na ostrvu na putu. Prema rečima Rusinove, taj znak nije pravilno postavljen i postavljen je previsoko. Taj znak treba postaviti niže da se bolje vidi, objasnila je Dijana Rusinova.

"Nisam siguran da je ovaj znak bio tu i to bi trebalo proveriti", dodao je putar.

Prema rečima Rusinove, trebalo bi proveriti i refleksiju svetlosti. Vozač je verovatno pogrešio.

Došlo do izlivanja goriva

Stručnjak za motore sa unutrašnjim sagorevanjem Vasko Pirgov, koji je među prvima stigao na mesto nesreće u Bugarskoj gde je izgoreo makedonski autobus, objasnio je kako je došlo do nesreće.

"Autobus je izgubio kontrolu nakon što je pukla prednja desna guma, došlo je do izlivanja goriva, i pošto je grejanje autobusa radilo, izbio je požar. Vatra je buknula u prednjem delu autobusa, pošto je zadnji deo vozila očuvan", rekao je Pirgov.

On kaže da je vozač očigledno imao kanistere pune goriva, verovatno dizela, pored prednjih sedišta, što je izazvalo eksploziju i autobus se zapalio.

Drugi stručnjak rekao je bugarskim medijima da je vozač prešao 350 km od turske granice do mesta nesreće za samo četiri sata, praveći jednu pauzu noću, što sugeriše da je putovao velikom brzinom.

Mondeo.rs
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Vijesti”