Dijaspora
Moderator/ica: Moderator
Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU
Prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak granice, u suprotnom, snose novčane kazne.
Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.
Redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. pasoš prilikom prelaska granice.
"To mi je rečeno u Ambasadi BiH u Švedskoj što znači da ja s pasošem Švedske i ličnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu", kazao nam je čitatelj.
BiH nema potpisan bilateralni sporazum s Evropskom unijom
Shodno navedenom, odlučili smo kontaktirati Graničnu policiju BiH, gdje nam je glasnogovornica Franka Vican pojasnila da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane BiH smatra pasoš, diplomatski, službeni, zajednički pasoš, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo.
"Isto tako, Zakon o ličnoj iskaznici državljana BiH u članu 2. propisuje da državljani BiH mogu koristiti ličnu kartu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim bilateralnim sporazumima između BiH i druge države", dodala je Vican.
klix.ba
Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.
Redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. pasoš prilikom prelaska granice.
"To mi je rečeno u Ambasadi BiH u Švedskoj što znači da ja s pasošem Švedske i ličnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu", kazao nam je čitatelj.
BiH nema potpisan bilateralni sporazum s Evropskom unijom
Shodno navedenom, odlučili smo kontaktirati Graničnu policiju BiH, gdje nam je glasnogovornica Franka Vican pojasnila da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane BiH smatra pasoš, diplomatski, službeni, zajednički pasoš, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo.
"Isto tako, Zakon o ličnoj iskaznici državljana BiH u članu 2. propisuje da državljani BiH mogu koristiti ličnu kartu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim bilateralnim sporazumima između BiH i druge države", dodala je Vican.
klix.ba
2
1
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Re: Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU
Šta kog vraga sad kemijaju s tim 
Ja recimo nemam bh passport, samo osobnu / ličnu...
Ja recimo nemam bh passport, samo osobnu / ličnu...
0
- Veca
- Etablirani član

- Reactions: 2403
Re: Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU
...Storme, nestalo peperutki, zar ne kontas?! 
1
1
Bice kad se sjetim 
Ne smiju se posjedovati dva pasoša. Samo osobna BH recimo i pasoš Austrije, Slovenije, Švedske i sl. Kretenizam.
0
A sad adio 
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27295
Mora drzava malo zaraditi.
2
2
Kako to mislis ne smije se posjedovati.
Ja smijem posjedovati koliko hocu, tj. koliko legalno mogu dobiti pasosa.
Ja smijem posjedovati koliko hocu, tj. koliko legalno mogu dobiti pasosa.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
- Veca
- Etablirani član

...izmisljaju toplu vodu! ...da nije zalosno, nasmijala bih se grohotom!
1
1
Bice kad se sjetim 
Ne smiješ koristiti na graničnim prijelazima. Recimo izaci iz HR sa austrijskim, a uci u BiH sa bosanskim. Samo osobna jedne drzave plus pasos druge. To je dozvoljena kombinacija prilikom putovanja. EU /BiH
1
1
A sad adio 
Ali baš... Izgleda je cilj teme, da platim passport, koji neću nikad upotrijebiti...
1
1
- Veca
- Etablirani član

...onda Storm moze! 
0
Bice kad se sjetim 
- Veca
- Etablirani član

...ja ne posjedujem ni jedanPassport!
1
1
Bice kad se sjetim 
Ne mozes. Ili moras i EU preci sa BH. I slovenačkom osobnom.
0
A sad adio 
Pa i ja slovenski imam reda radi... U EU ne moram ga nigdje pokazati, sve sa osobnom možeš...
I sad ću morati doći u bih, platiti na granici kaznu, i otići izvaditi bh pasos
1
1
- Veca
- Etablirani član

...ja godinama putujem samo sa osobnom D 
1
1
Bice kad se sjetim 
Da da... To znam, kako su u vezani podaci, ne možeš na putovanju sa više dokumenata identificirati se... Ali ovaj akt sad tvrdi upravo suprotno.
0
Vidi u Slo prvo. Pa onda vadi.
0
A sad adio 
- Veca
- Etablirani član

...nemaju ba posla sad na granicama, pa izmisljaju posao, stavele, dzaba im placu daju! :ha
2
2
Bice kad se sjetim