Kosovo Republika

Društvo, kretanja, politika... Prije svega šljiva Tarabića, i tisućljetni snovi...
storm
Administrator
Reactions: 38012

Biden poziva Srbiju da prizna Kosovo. Vučić: Nema šanse

Post Postao/la storm »

Hina
slika
Foto: EPA
AMERIČKI predsjednik Joe Biden rekao je da SAD potiče Srbiju na priznanje Kosova kao korak na putu u EU, opcija koju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao "novom američkom politikom" na koju Beograd ne pristaje.

SAD je jedan od glavnih međunarodnih sponzora Kosova koje je 2008. proglasilo neovisnost nakon rata većinskih Albanaca i srbijanskih snaga 1998/99. Neovisnost bivše srbijanske pokrajine dosad je priznalo više od stotinu država, ali ne i Srbija koja Kosovo smatra svojim teritorijem.

U čestitci Vučiću u povodu srbijanskog Dana državnosti, Biden kaže da SAD podupire europski put Srbije i u tome sklopu međusobno priznanje Srbije i Kosova.

"I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu europskih integracija i pružamo vam poticaj da i dalje poduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje", naveo je Biden u čestitki koju je objavio Vučićev ured.

Priznanje ne dolazi u obzir
Uz zahvalu američkom predsjedniku, Vučić je rekao da Srbija ne pristaje na priznanje i da je to već rekao "u lice" američkim dužnosnicima u Bijeloj kući.

"Međusobno priznanje ne stoji niti u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, EU-a, niti u jednoj rezoluciji i mi razumijemo da je to nova američka politika", izjavio je Vučić novinarima.

"Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što trebamo prihvatiti kao konačno rješenje. U Washingtonu sam im već jedanput u lice rekao što mislim o tome i moj odgovor neće biti drugačiji", dodao je u Pančevu gdje je bio na vojnoj vježbi.

Srbija 15. veljače slavi kao Dan državnosti, obilježavajući događaj kada je na vjerski praznik Sretenje 1835. u Kragujevcu usvojen ustav Kneževine Srbije, prvi ustav u srpskoj povijesti i na prostoru nekadašnje Jugoslavije koji je bio vrlo liberalan, demokratski i oslonjen na tekovine Francuske revolucije.

Ustav je ukinut pod pritiscima Turske, Rusije i Austrije 17. ožujka, samo mjesec dana nakon donošenja.
0
storm
Administrator

Re: Biden poziva Srbiju da prizna Kosovo. Vučić: Nema šanse

Post Postao/la storm »

"I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu europskih integracija i pružamo vam poticaj da i dalje poduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje", naveo je Biden u čestitki koju je objavio Vučićev ured.
A jest čestitao :valja
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Srpski portali svakodnevno objavljuju i najmanju naznaku kolebanja neke države, u priznanju Kosova, odnosno povlačenju, a ovaj novi presjednik bi da to još ubrzava :valja
1
1 slika
A sad adio :sara
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6686

Post Postao/la radostan dan »

slika
1
1 slika
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Re: Kosovo Republika

Post Postao/la CocoMa »

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier u izjavi za medije nakon razgovora o pitanju Zajednice srpskih općina ponovio je da neće podržati ništa što je u suprotnosti s Ustavom Kosova i što je slično Republici Srpskoj u BiH.

“Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili ako ugrožava suverenitet, neovisnost, multietnički karakter ili demokratske institucije Kosova. Strogo se protivimo stvaranju bilo kakvog entiteta nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini”, rekao je Hovenier.

Kazao je kako od Vlade traže da ponudi svoju viziju Zajednice, kako je rekao, koja štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države.

“Vlada sada može uzeti ono što je ovdje rečeno i ugraditi u svoj rad oko ovog važnog pitanja. Nadamo se da će ova rasprava potaknuti novu predanost i rekonfiguraciju predanosti prema uspostavi Zajednice, koju smatramo ključnom za izgradnju nezavisne, multietničke i demokratske budućnosti Kosova, koje je u potpunosti integrirano u euroatlanske strukture”, rekao je Hovenier.

Rekao je da se rasprava vodila oko tri teme. Prvo, kako Zajednica može funkcionirati u praksi i sudionici ovog sastanka pokrenuli su niz tema uključujući i poglede na moguće odgovornosti i moguća ograničenja Zajednice.

Drugo, kako Zajednica može funkcionirati u okviru pravnog okvira Kosova. Treće, kako Zajednica može doprinijeti ekonomskom razvoju, učinkovitom pružanju državnih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama. U prvom redu kako Zajednica može pomoći u rješavanju problema i potreba koji su ključni za svako društvo.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Meni je simpa mindfuck u glavici prosječnog nedavaca Kosova, koji ujedno i mahom navijaju za Putina.
Ukrajina nije i neće priznati Kosovo... Upravo zbog donjecka i luganska...
Iz istog razloga ni španjolska.
Ne što ih zaboli za Kosovo, nego što imaju svoje baske...
Ali puno ja tražim da misle...

Još je veća komedija kako av av traži način, da priopći Srbiji, da je Kosovo nezavisno...
Koprcanje...
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31149

Post Postao/la hani_jong_un »

albanci nikad do 1912. godine nisu imali drzavu, zivjeli su u plemenima ili kako ih oni zovu fisovima, i za 100 godina ljudi napravise sebi dvije drzave. i vise imaju drzavne svjesti nego mi sto zivimo u zemlji staroj hiljadu godina. jel te sramota bosnjo
0
1811
BeogradjanIN
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1388

Post Postao/la BeogradjanIN »

storm je napisao/la: 01 feb 2023, 12:07 Meni je simpa mindfuck u glavici prosječnog nedavaca Kosova, koji ujedno i mahom navijaju za Putina.
Ukrajina nije i neće priznati Kosovo... Upravo zbog donjecka i luganska...
Iz istog razloga ni španjolska.
Ne što ih zaboli za Kosovo, nego što imaju svoje baske...
Ali puno ja tražim da misle...

Još je veća komedija kako av av traži način, da priopći Srbiji, da je Kosovo nezavisno...
Koprcanje...
Vlast u Srbiji je i postavljena zbog obecanja da ce obaviti sve da se Kosovo odvoji od Srbije i stvori vestacka tvorevina. Narod nije glup. Dok on vice kako ga ne da, da je Srbija sila narod zna da je tada izdato nesto,makar deo necega. Ta vlast drzi sve televizije i novine, cak i opoziciju. I onda sledi cirkus u kojem ga oni satro napadaju a on uvek izlasi kao pobednik. Samo onaj ko veruje u toksicnu kutiju zvanu televizor ti nece reci to,

Kosovo je okupirana zemlja ali kao sto rekoh vlast je takva da ona ne sme proglasiti okupaciju vec poslusno radi sta joj se kaze.

A kada bude dosao trenutak da saopsti otcepljenje e tada ces videti pravi gnev u ljudima i pravu opoziciju nakaradnoj i prevarantskoj vlasti. I sta god on potpisao nece se racunati niti biti validno iako oni na vlasti misle da je narod ovca i da ako izdaju deo po deo narod ce to progutati. To nece moci da plati po 2-3 hiljade dinara kao sto placa tapsace i kao sto ih vuce kao mecke po mitinzima
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10725

Post Postao/la MunDzi »

@BeogradjanIN grijesis. Bice onako kako su veliki igraci odlucili, a mislim da ce biti nezavisna drzava i zvanicno.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17333

Post Postao/la Ommadawn »

S tim da ce rudarska i ostala prirodna bogatstva veliki igraci crpiti, a stanovnistvo Kosova ce se sastojati od 10 posto perverzno bogatih a ostatak puka bijeda kao i danas.
A i to je veliki rizik.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
BeogradjanIN
Etablirani član
Etablirani član

Bice kako veliki igraci kazu, to stoji.Zakon jaceg.6 A sta ce biti kada ti veliki igraci pokradu sve sa Kosova i odu? Opet ce ostaviti dve posvadjane strane. Ja znam kako narod dole razmislja.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10099

Post Postao/la WhiskeyPete »

Kosovo je Republjik, danas sutra mi ništa nećemo moći uraditi ako stranci odluče da entitet RS proglase nezavisnom državom, meni se to lično ne dopada i teško mi pada što sam morao trpiti opsadu Sarajeva 1440 dana. Na žalost, mi nismo imali kapaciteta da budemo razumni kao Česi i Slovaci i napravimo neki kompromis. Jedino što što znamo je da smo navučeni na nestaiblnost vlastitih emocija, istorijske (ne)činjenice, povodljive mase, loše lidere, i da sve komplikovanije stvari rešavamo na teži način.
3
3 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
BeogradjanIN
Etablirani član
Etablirani član

Sve se slazem sto si rekao. I Kosovo jeste republika ali vestacka, oteta i nije priznata od gotovo polovine njih u svetu. Dakle okupiran deo zemlje. Pod ovom vlascu tako ce i Vojvodinu pa redom.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10099

Post Postao/la WhiskeyPete »

Da je samo jedan glas prevagnuo to je opet većinski, od ovih što nisu glasali, neki nisu iz razloga što imaju svoje poslove po Beogradu, bolje reći, nedovršene "poslove na vodi". Ostali su više zbog političkih prilika i vlastitih interesa, pogotovo afričke zemlje koje imaju dobre odnose sa Rusijom u zadnjih 10 tak godina. Kosovo kao Kosovo ili Kosovo i Metohija, kako za koga, strateška tačka Balkana sa koje se pruža "najbolji pogled" na panoramu prema istoku. Da li je takvo Kosovo potrebno regiji i EU, možda i jeste, jer nemamo samo mi "nerešenih" računa, već i Amerikanci kojima je ovo i najbolja moguća geoplolitička tačka, a kosovari su se svojski potrudili da iskoriste snagu svog lobija i sklope poprilično jak pakt sa amerikancima. Sada je drugačija situacija sa MAGA.om koje čine mahom nekompetentni pojedinci na odgovornim pozicijama, ovdje desničari u Srbiji vide možda i svoju najbolju priliku stoljeća da preokrenu situaciju u pogledu Kosova. Nisu samo srbijanski ultra-desničari oduševljeni novim talasom desnice na zapadu, već i oni koji polahko izranjaju iz neki drugih prilika. Ali moramo imati na umu istorijsku lekciju koju Evropa nije naučila na pravi način, i koju je u potpunosti zapostavila, da se klasična tradicionalna desnica lahko može transformisati u ono preko čega su Nijemci uspjeli da dobace previše daleko, od nacional-socijalizmado čistokrvnog fašizma, a granica između to dvoje je poprilično zamagljena.
2
2 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
BeogradjanIN
Etablirani član
Etablirani član

U Srbiji a verujem i svuda u svetu izbori su samo dobro organizovana laz. Predstava u kojoj je cilj da narod veruje da se za nesto pita a zapravo nista od njega ne zavisi. U Srbiji postoji nakaradna vlast i jos nakaradnija lazna opozicija. Ispred kamera se pljuju a iza kamera jedu i piju zajedno. Lazna opozicija je postavljena da navodi ljude da daju legitimitet izborima ili ih navlace na namesteni referendum. Ciljano odradjuju zadatke za sta su uostalom i dovedeni na te pozicije od istih ljudi koji su vlast postavili. Ti da setas Beogradom i da pitas sta misle i o jednima i o drugima shvatio bi koliko je sve bedno. Ali naravno, tu je toksicna kutija zvana televizor i sve novine koje su tu da sludjuju ljude. Znaci svi se oni kao satro pljuju, prete zatvorom, bla bla bla i na kraju pojeo vuk magarca. Jedini covek koji je bio na vlasti tri meseca i dao ostavku jer nije ispunjeno obecanje. Takvog coveka pljuju i vlast i lazna opozicija i izbacen je iz skupstine jer je po njima uljez. Kvari organizovanu harmoniju. Ti kada pogledas izbore, nakaradna vlast satro ima 47% u Beogradu cini mi se. To je pola miliona glasaca otprilike. Kada dodje miting u Beogradu tacnije u areni koja prima 25000 ljudi on dovozi ucenjene poslom za 2000 dinara i sendvic iz manjih mesta. Pa gde su mu beogradjani? Dao je poslove vodjama navijacima Zvezde i Partizana jer pamti da su upravo navijaci Zvezde kao najbrojniji oterali Slobu. N1 i Nova S stvoreni da zamlacuju ljude, oni kao otkrivaju poslove,udarne vesti koje kasnije samo nestanu jer se pojave druge. Niko nikada nije kriv i teraj dalje.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31149

Post Postao/la hani_jong_un »

Đimšiti je napisao/la: 07 okt 2025, 09:54 Kosovo je Republjik, danas sutra mi ništa nećemo moći uraditi ako stranci odluče da entitet RS proglase nezavisnom državom, meni se to lično ne dopada i teško mi pada što sam morao trpiti opsadu Sarajeva 1440 dana. Na žalost, mi nismo imali kapaciteta da budemo razumni kao Česi i Slovaci i napravimo neki kompromis. Jedino što što znamo je da smo navučeni na nestaiblnost vlastitih emocija, istorijske (ne)činjenice, povodljive mase, loše lidere, i da sve komplikovanije stvari rešavamo na teži način.
haha pa stranci su bas htjeli da proglase rs nezavisnom ali smo mi nesta uradili, tj odbranili pa nisu. i taj kapacitet koji su imali cesi i slovaci nama ne treba, bosna je bosna i nema davanja nikom ni metra
0
1811
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1722

Post Postao/la Desperado »

Treba još dosta pure pojesti da se i kod Bošnjaka javi svijest kao što je imaju Albanci.
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “EXYU”