Pad Bosanske Posavine

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
storm
Administrator
Reactions: 38012

Pad Bosanske Posavine

Post Postao/la storm »

PAD BOSANSKE POSAVINE
FB_IMG_1602007742532.jpg
Na današnji dan 1992. godine pao je Bosanski Brod i tako Bosanska Posavina. O protjeri 200.000 Hrvata s njihovih ognjišta i manjeg broja Bosnjaka svi šute.

Službeno Sarajevo je ponovo Posavinu zaboravio, a tako isto i Zagreb kao i HDZ, razne udruge, intelektualci (ako ih imamo), KUD-ovi i ostali predstavnici Posavskih Hrvata.

Ali ipak se obilježavaju žrtve agresorske Srpske vojske iz vremena Domovinskog rata kao i 1.000.000 (milion) žrtava Jasenovca i egzodus 500.000 Srba poslije operacije Oluje. Da, broj je narastao i rasti će jer svaka bajka sa vremenom raste, a tako polako postaje i istina.

Osim protjeranih Hrvata bosanske Posavine ne treba zaboraviti one Banjalučkog kraja i Prijedora.

Iako je rat davno završen narod se nije vratio; neki nisu mogli, a neki su bili spriječeni, imena mjesta su promijenjena, povijest ponovo ispisana i tako je etničko čišćenje dovršeno.

I onu malo Posavine što je ostalo, Brčko, Orašje, Domaljevac, Odžak polako nestaje.
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
PRODUCENT
Novi behar
Novi behar
Reactions: 133

Re: Pad Bosanske Posavine

Post Postao/la PRODUCENT »

imam ovde podosta ljudi iz tih krajeva.
Naslusao sam se zaista tuznih prica,sudbina
sve su slicne kao i svih prognanih
To tu,to se moglo spasit
Te ljude najvise to jede,vlastita vlast
2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mislim da nigdje nije tako uspjelo etničko čišćenje, kao u posavini.
U jednom trenutku, čitavo je područje ostalo ostavljeno velikoj sili.
Dokaz svoj trgovini Milošević Tuđman, je pad Posavine.
Da se ulozilo sve što se moglo (kako je već bio slučaj u prvom zamahu) odrezale bi se od matice Srbije sve teritorije pod okupacijom... Zapadna Slavonija, kordun, lika, banija, dalmatinsko zaleđe... Odrezala bi se banja luka i krajina...
Ako to nije bio dovoljan interes, onda ne znam...
2
1 slika 1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Tuga do neba.

Potpora HV je namjerno izostala u ovom dijelu BiH. Mostovi su poruseni, a ljudi ostali u klopci. Ne mogu razumjeti nikako da se koridor, uz topničku podršku HV, 108 bb i drugi tuzlanski Korpus nije mogao odbraniti i presjeći RS na dva dijela. Most na Savi i granični prijelaz u Brcko Distriktu su bukvalno u centru grada.
Taj dio je bio nastanjen većinskim bošnjačkim stanovništvom..
Tako je i sada stanje. S tim da se uduplao broj stanovnika na relaciji centar i granični prijelaz/naselje Brod.
U nastavku su hrvatska sela i par srpskih. Ta srpska lako su mogla biti neutralizirana obzirom da Orasje nije padalo nikad.
Na sastavku puta Brčko/Orasje (racvanju) opet su bila vecinska hr sela, par bošnjackih i par srpskih. I tako do Šićkog Broda.
S tim da su Srebrenik i Gradačac takodjer na toj relaciji bili slobodni. Drugi korpus je imao prolaz sve do Dubrava ja mislim. Ali četnici su imali otvorenu Raču i preko Bijeljine uvlačili rezerviste i teško naoruzanje. Zato je trebao ostati otvoren prolaz prema HR. Jer HVO je JEDINO mogao na koridoru parirati opremom i logistikom četnicima.
Ali eto...
2
2 slika
A sad adio :sara
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17315

Post Postao/la Ommadawn »

jbt kad su ljudi pjevali “Posavino ostala si pusta, prodao te lola krivih usta”.

Političko Sarajevo boli q-rac za sve dalje od Malte i Kovača, jedino se eto sjeti, zarad političkih poena (ničeg drugog stvarno) 10, 11 i 12 jula Srebrenice - ostale dane do slijedeće godine taj gradić sa svojom tragedijom je zaboravljen.

Kad je Posavina pala, u BL se odjednom pojavilo svega - do tada smo bili manje-više gladni.

Problem je što dobar dio posavljaka znam da se još uvijek busaju u nacionalna prsa, kako Hrvati tako i Bošnjaci, kunući se u svoje vođe iz svojih torova, zahvaljujući kojima su nestali.

A mi smo takav narod na Balkanu, nevezano da li smo Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci - istog mentaliteta. Ili se plačemo da smo poklani više nego što jesmo, ili se kurčimo da smo junaci više nego zapravo vrijedimo.
3
3 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 06 okt 2020, 21:11 jbt kad su ljudi pjevali “Posavino ostala si pusta, prodao te lola krivih usta”.

Političko Sarajevo boli q-rac za sve dalje od Malte i Kovača, jedino se eto sjeti, zarad političkih poena (ničeg drugog stvarno) 10, 11 i 12 jula Srebrenice - ostale dane do slijedeće godine taj gradić sa svojom tragedijom je zaboravljen.

Kad je Posavina pala, u BL se odjednom pojavilo svega - do tada smo bili manje-više gladni.

Problem je što dobar dio posavljaka znam da se još uvijek busaju u nacionalna prsa, kako Hrvati tako i Bošnjaci, kunući se u svoje vođe iz svojih torova, zahvaljujući kojima su nestali.

A mi smo takav narod na Balkanu, nevezano da li smo Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci - istog mentaliteta. Ili se plačemo da smo poklani više nego što jesmo, ili se kurčimo da smo junaci više nego zapravo vrijedimo.

Nije se koridor mogao braniti od Srba, bez podrške iz HR, jer je Bijeljina bila zauzeta i komplet Semberija u aprilu. Arkanovci su 4 aprila poklali Bijeljince. Onda je krenulo navlačenje rezervista i paravojnih formacija. Logistike i teskog naoruzanja iz Srbije preko Rače. To je 60 km udaljenosti. S tim da su srpska sela a sva su srpska skoro na relaciji BN/BR bila potpora u ljudstvu.
Da ti srce ko Ajfelov toranj dzaba.
Ubiše ljudi tenkovima. Ravno sve ko na dlanu.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17315

Post Postao/la Ommadawn »

Arkanovci su samo pljačkali i klali nenaoružane, nigdje ih nije bilo gdje se vodile prave bitke, nišan na nišan. A i ako jesu, slabo kakve vajde, to i sami Srbi danas kažu.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

I te gluposti koje se plasiraju za odbranu Posavine, da se umanji značaj Posavljaka kao boraca dolaze iz HDZ kuhinje. Nevezano bili ti branitelji Hrvati Ili Bosnjaci.. I kao naravno alibi HR strani za prodaju.
To je takav teren i takva preglednost, da su Srbi u oluke mogli ubacivati tenkovima, ako im se htjelo.
Poginulo je ljudi u odbrane branitelja, a i četnika je u Srbiju otišlo u vrećama Bog jedino zna koliko. To se Posavljacima ne moze osporiti.
Brčaci su se na kraju prvi se vratili kućama, preko Srba. I to im se ne moze osporiti.

Tuzno je sto im se logisticka potpora nije pruzila.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 06 okt 2020, 21:33 Arkanovci su samo pljačkali i klali nenaoružane, nigdje ih nije bilo gdje se vodile prave bitke, nišan na nišan. A i ako jesu, slabo kakve vajde, to i sami Srbi danas kažu.
Pa zato sluze psi rata. Hijene. Nema tu borca. Ali kad upadne u porodicnu kucu njih 5 nenaoruzanih, onda su e‘roji.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 21:37 I te gluposti koje se plasiraju za odbranu Posavine, da se umanji značaj Posavljaka kao boraca dolaze iz HDZ kuhinje. Nevezano bili ti branitelji Hrvati Ili Bosnjaci.. I kao naravno alibi HR strani za prodaju.
To je takav teren i takva preglednost, da su Srbi u oluke mogli ubacivati tenkovima, ako im se htjelo.
Poginulo je ljudi u odbrane branitelja, a i četnika je u Srbiju otišlo u vrećama Bog jedino zna koliko. To se Posavljacima ne moze osporiti.
Brčaci su se na kraju prvi se vratili kućama, preko Srba. I to im se ne moze osporiti.

Nisu mogli ono posavljaci sami obraniti, ni u snu.
Previše je važno bilo to srbima svih vojski I paravojski...
Napisao sam na početku, da su državni vrhovi bih i rh htjeli, zajedno su tamo mogli uvelike okrenuti rat...
Zapravo padom posavine i počinju koskanja izmedju arbih i hvo... Prvo sporadična, pa sve jača...
Bezveze je sad, šta bi bilo, kad bi bilo, ali čisto sumnjam, da bi tim potezom, sve skupa tako dugo trajalo...
Ali prvi Franjo, imao je druge planove...
2
2 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 06 okt 2020, 21:54
Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 21:37 I te gluposti koje se plasiraju za odbranu Posavine, da se umanji značaj Posavljaka kao boraca dolaze iz HDZ kuhinje. Nevezano bili ti branitelji Hrvati Ili Bosnjaci.. I kao naravno alibi HR strani za prodaju.

Napisao sam na početku, da su državni vrhovi bih i rh htjeli, zajedno su tamo mogli uvelike okrenuti rat...
Zapravo padom posavine i počinju koskanja izmedju arbih i hvo... Prvo sporadična, pa sve jača...
Bezveze je sad, šta bi bilo, kad bi bilo, ali čisto sumnjam, da bi tim potezom, sve skupa tako dugo trajalo...
Ma naravno da nisu mogli. Pa na koridor je navučena sva moguća oprema i tesko napruzanje.
I to ne ono sto je vec bilo u BiH, nego su transporteri, kamioni i tenkovi prelazili granicu i dolazili skupa sa ljudstvom iz Srbije.
Razumijem i razocarenje ljudi u potpunosti, jer je slab odziv za povratak. Brcko i Orasje je ok. Ali Brod, Derventa i ti dijelovi su pusti. Jednom kad covjek prezivi onu golgotu i strah, Te ga prodaju na kraju, nema volje uopce vratiti se.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 21:59
storm je napisao/la: 06 okt 2020, 21:54

Ma naravno da nisu mogli. Pa na koridor je navučena sva moguća oprema i tesko napruzanje.
I to ne ono sto je vec bilo u BiH, nego su transporteri, kamioni i tenkovi prelazili granicu i dolazili skupa sa ljudstvom iz Srbije.
Razumijem i razocarenje ljudi u potpunosti, jer je slab odziv za povratak. Brcko i Orasje je ok. Ali Brod, Derventa i ti dijelovi su pusti. Jednom kad covjek prezivi onu golgotu i strah, Te ga prodaju na kraju, nema volje uopce vratiti se.
Ono je završeno.
Prvo to što si opisala, drugo je predugo trajalo, da se uspostavi mogućnost povratka... Naime još 2000 godine, nije bilo baš sigurno doći, bilo je zaustavljanja vozila, maltretiranja...
A i dan danas, u malo zavucenijim predjelima, opljačkana obnovljena kuća, nije rijetkost...
I treće kao posljedica svega... Ljudi se snašli vani, ne pada im na pamet doći tamo, gdje su lokalci u međuvremenu uništili i ono privrede što je bilo...
Sad i oni bježe za hrvatsku, podosta ih znam... Ironija jel...
Potjerao si komsiju, pa ideš za njim.
Kad pomru ovi što ih tu još nešto veže, došli penziju proživjeti, kraj.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 06 okt 2020, 22:06
Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 21:59

Ono je završeno.
Prvo to što si opisala, drugo je predugo trajalo, da se uspostavi mogućnost povratka... Naime još 2000 godine, nije bilo baš sigurno doći, bilo je zaustavljanja vozila, maltretiranja...
A i dan danas, u malo zavucenijim predjelima, opljačkana obnovljena kuća, nije rijetkost...
I treće kao posljedica svega... Ljudi se snašli vani, ne pada im na pamet doći tamo, gdje su lokalci u međuvremenu uništili i ono privrede što je bilo...
Doista tuzno. A ono je tako divan predio. Sve ravno. Prelijepa zemlja i oranice. Plodna. Rijeka.. U Zagrebu si za najviše tri sata.
Ali ljudi se nakupili straha, neizvjesnosti i moralno je porazno da su teritorijalno pripali toj genocidnoj tvorevini RS.
Posalji djete u skolu, učiti mora srpska nebuloze. Zaposliti se nemas gdje. Zemljoradnja iziskuje ulaganja. Puno je faktora sto će Posavina ostati prazna. Pa ni četnici neće imati koristi.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 22:12
storm je napisao/la: 06 okt 2020, 22:06

Ono je završeno.
Doista tuzno. A ono je tako divan predio. Sve ravno. Prelijepa zemlja i oranice. Plodna. Rijeka.. U Zagrebu si za najviše tri sata.
Ali ljudi se nakupili straha, neizvjesnosti i moralno je porazno da su teritorijalno pripali toj genocidnoj tvorevini RS.
Posalji djete u skolu, učiti mora srpska nebuloze. Zaposliti se nemas gdje. Zemljoradnja iziskuje ulaganja. Puno je faktora sto će Posavina ostati prazna. Pa ni četnici neće imati koristi.
Nemoguć je povratak, i to je sistemski tako... Rekoh pomno uradjeno...
A najgore, što ni oni sami sad ne znaju, što bi s tim...
Ovi moji opet zategli, koliko znam kvadrat zemlje nije prodan.
Medjusobno po obiteljima da... Ostalo nema šanse...
Tako da je sve status quo
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 06 okt 2020, 22:23
Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 22:12

Pa ne mozes ti dobiti trenutno, a mozda ni idućih 20 godina onoliko, koliko ta zemlja doista vrijedi. Pa što bi poklanjao? Neka stoji. Imas svoje.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 22:32
storm je napisao/la: 06 okt 2020, 22:23

Pa ne mozes ti dobiti trenutno, a mozda ni idućih 20 godina onoliko, koliko ta zemlja doista vrijedi. Pa što bi poklanjao? Neka stoji. Imas svoje.
Nikad!
Bude li prilike, još kupiti od svojih...
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 06 okt 2020, 22:36
Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 22:32

Nikad!
Bude li prilike, još kupiti od svojih...
Naravno. Ono je predivna zemlja. Plodna.. i kako covjecanstvo unistava resurse... i kojom brzinom.. mogao bi imati rudnik Zlata:) :)
0
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”