Bas mi je zao, sto se samo jedan lajk moze dati.Ommadawn je napisao/la: ↑17 nov 2021, 17:44 Ne znam s kojeg dijela je gore kad ulazis u Tuzlu.
Udjes sa zapadnog dijela - docekaju te prvo oni ogromni dimnjaci termoelektrane.
Udjes sa istocnog, od Seljublja - docekaju te potluesice i socijalisticki neboderi sa svojim fasadama.
Spustis se od aerodroma na Dubravama - jedva vidis koje svjetlo na semaforu je upaljeno i kad skontas da je zeleno i krenes, proleti ispred tebe Golf dvojka.
Najljepse je ujutro kad te probudi zvuk Volkswagenovog boxer-motora i glas sa zvucnika "skupljamo akumulatore, stare masine, bojlere, dijelove od auta..."
Banja Luka
Prilaz sa juzne strane - Novoselija. Tu je vrijeme stalo 1950 godine po svemu osim po kucama koje je dijaspora izgradila po uzoru na Beverly Hills pa to naselje sad zovemo Deverli Hils. Urbani plan tu ne postoji.
Pa onda dolazi Gornji Seher. Uska cesta jos iz Titovog doba kad se jedva dva Stojadina mogla mimoici a dva kamiona to ne mogu bez svirene.
Prvo te doceka stara carsija koja samo sto se nije sva srusila na put. Dom kulture KUD "Buducnost" su doduse renovirali. 2007-e je izgledao kao sablast.
Od Halil-pasinog turbeta (kojeg su uzgred budi receno za vrijeme rata srusili jer "yebali im majku turskobalijsku, nece vise nikad ovom srpskom zemljom krociti") se racva na tranzit, zaobilaznicu i na centar.
Krenes li tranzitom, naletjeces na ogromnu zgradu gdje nekada birvaktile bio Poljokanov park, mjesto za zabavu i okupljanje a sada su tu izgradjene kucerine. Dakle jos jedan fragment mog ranog djetinjstva je tu unisten. Nastavis li dalje, s jedne strane potluesice a s druge derutne zgrade iz vremena socijalizma i tako dalje, uz neki ogroman objekat koji je tu nikao preko noci i ne uklapa se u urbani plan.
Ako vec nastavis prema centru - tu te doceka nesto po cemu je Banja Luka poznata. Aleje.
Aleja te prati skoro cijelim putem do centra grada. I u centralnom dijelu se vec vidi nesto sto bi moglo samo malo podsjecati na Zapad.
Ferhat pasina dzamija koja je srusena tokom rata, tacnije 7-og maja 1993-e godine (yes, I fucking remember) ponovo je podignuta uz mnogo peripetija, sto od vladajucih u gradu, sto od ekstremnih stanovnika, sto od lopovijanja Islamske Zajednice BiH. Ali tu je i izgleda lijepo. Kako kome.
Prodje li se malo dalje, moze se skrenuti prema famoznom Kastelu, koji se do nedavno urusavao nemarom gradske vlade, pa te tu doceka gradska trznica, treseraj samo takav.
Ako nastavis pravo, eh onda imas gradski trg, park, hotel Palas u vjecitoj izgradnji koja je stala jos osamdesetih zbog nerijesenog spora oko zemljista, pa robnu kucu Boska, iz 1978 godine, i tu je vec malo ugodnije. Pa onda nastavis jos malo, velelepna zgrada Banskih Dvora a ispred nje pravoslavna Crkva Svetog Hrista Spasitelja.
Ta crkva je nekad prije drugog svjetskog rata glasila za najljepsu pravoslavnu crkvu u BiH, ako ne i sire. Tokom drugog svjetskog rata je srusena od strane tad vladajuceg ustaskog rezima (moj daljni rodjak je incijator i potpisnik peticije i protesta protiv rusenja tog objekta i protjerivanja pravoslavaca, adresirano Anti Pavelicu) i nakon rata nije obnovljena nego je na tom mjestu bio mali park.
1992 godine pokrenuta je ponovna izgradnja te crkve koja je sad dobila politicko-nacionalisticku konotaciju i to je najveca nepravda ucinjena toj crkvi bas kao i Ferhat Pasinoj dzamiji koja sluzi u istu svrhu.
Poslije nje par zgrada iz austrougarskog doba, aleja nastavlja, dolazimo do socrealizma - i onda tipican istocnoevropski treseraj, gdje se spaja cesta od pravca tranzita.
Mostar - nigdje vise izlokanog puta nisam ni u jednom gradu u BiH vidio. Bukvalno sam dva puta morao pregledati podvozje na autu. Rusevine okolo, zategnuta atmosfera, s jedne muslimanski simboli i ljiljani, s druge strane sahara i ustaski simboli.
Da se isplaces od boli. Uljepsava ga samo Stari Most i ko ne zna njegovu istoriju - dobro mu je. Ko zna, uhvati ga samo muka. A Neretva ko Neretva, trpi svasta.
Ovo su bh. gradovi “zapadnog” životnog stila
Re: Ovo su bh. gradovi “zapadnog” životnog stila
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
-
Nasrudin hodža
- Perspektivni član

- Reactions: 393
Oj ovdje si profulio kilometar. Malo si se ipak preračunao.Ommadawn je napisao/la: ↑17 nov 2021, 12:26Hajmo sad okrenuti ovako - Tesnjaci uzimaju proizvode koji su proizvedeni u Tesnju.Nasrudin hodža je napisao/la: ↑17 nov 2021, 12:15
Misliš da je pogubno za one koji konzumiraju domaći proizvod?
Tesanjski proizvodjaci znaju da imaju trziste jako, konkurenti tu nemaju mnogo sta traziti i povlace se sa tog trziste, okrecuci se ka drugim. Suzava se krug, a ljudi koji uzimaju lokalne proizvode ne zele da povrijede svoje drage "sugradjane" sugerisuci im da postoje i drugi i bolji. Vremenom i to jenjava jer niko nece uzeti nesto sto je loseg kvaliteta. Proizvodjac tako nema uvid u konkurentne proizvode koji ih mogu prestici miljama daleko.
Dakle dugorocno gledano - nije najbolje.
Misliš da tešanjske firme i njihovi vlasnici dobijaju fidbek samo od lokalpatriota iz Tešnja!? Vjeruj mi oni se najmanje oslanjaju na takve povratne informacije. Ili recimo znaš li koliko Ćorluku interesuje šta o njegovim ulošcima misli jedna žena iz Gruda?! 0% ga interesuje, vjeruj mi. Tako i tešanjski privrednici traže povratne informacije na drugim lokacijama i kod objektivnih konzumenata.
0
Ako nece sada, to hoce sigurno kasnije.Nasrudin hodža je napisao/la: ↑18 nov 2021, 14:05Oj ovdje si profulio kilometar. Malo si se ipak preračunao.Ommadawn je napisao/la: ↑17 nov 2021, 12:26
Hajmo sad okrenuti ovako - Tesnjaci uzimaju proizvode koji su proizvedeni u Tesnju.
Tesanjski proizvodjaci znaju da imaju trziste jako, konkurenti tu nemaju mnogo sta traziti i povlace se sa tog trziste, okrecuci se ka drugim. Suzava se krug, a ljudi koji uzimaju lokalne proizvode ne zele da povrijede svoje drage "sugradjane" sugerisuci im da postoje i drugi i bolji. Vremenom i to jenjava jer niko nece uzeti nesto sto je loseg kvaliteta. Proizvodjac tako nema uvid u konkurentne proizvode koji ih mogu prestici miljama daleko.
Dakle dugorocno gledano - nije najbolje.
Misliš da tešanjske firme i njihovi vlasnici dobijaju fidbek samo od lokalpatriota iz Tešnja!? Vjeruj mi oni se najmanje oslanjaju na takve povratne informacije. Ili recimo znaš li koliko Ćorluku interesuje šta o njegovim ulošcima misli jedna žena iz Gruda?! 0% ga interesuje, vjeruj mi. Tako i tešanjski privrednici traže povratne informacije na drugim lokacijama i kod objektivnih konzumenata.
Ja to malko dugorocnije gledam a sto je dugorocnije - veca je sansa da se i preracuna.
Ja samo navodim mogucnosti i rizike, sto ne mora nuzno biti i tacno.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
-
Nasrudin hodža
- Perspektivni član

- Reactions: 393
Da se vratimo temi...ima gradova koji vuČu ka zapadu ali nikako to ne mogu postići jer raja koja živi u njima su Balkanci...znači nemoguća misija.
To je mije mišljenje.
To je mije mišljenje.
2
1
1
1
@Fatih danas vidjeh znak gore ispred crkve "hvala svim muslimanima sto su sacuvali crkvu" ili tako nesto.
Jel to i prije bilo,ili ja nisam primijetio
Jel to i prije bilo,ili ja nisam primijetio
1
1
Ne, nije to bilo prije. Ja sam tuda prosao ne vise od prije 2 sedmice. Nista nisam vidio. Ipak, drago mi je sto to cujem, jer zaista, cijeli rat crkvu niko nije ni dirnuo.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Nejasna mi je tema.
Misli li se na velike "zapadne" gradove ili Anyplace, Ontario? Veliki zapadni gradovi nikako ne predstavljaju standard ni u jednoj državi i uglavnom su u većem ili manjem sukobu sa dijelovima države kojoj pripadaju.
Najveći grad, ili najmoćniji grad u bilo kojoj državi, bez obzira da li bila zapadna, istočna, sjeverna ili južna, je uvijek "an outlier" a ne standard.
Misli li se na velike "zapadne" gradove ili Anyplace, Ontario? Veliki zapadni gradovi nikako ne predstavljaju standard ni u jednoj državi i uglavnom su u većem ili manjem sukobu sa dijelovima države kojoj pripadaju.
Najveći grad, ili najmoćniji grad u bilo kojoj državi, bez obzira da li bila zapadna, istočna, sjeverna ili južna, je uvijek "an outlier" a ne standard.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Slavenka Drakulić je to najbolje opisala u jednoj svojoj knjizi (yebite me ako se sjećam kako se zove) u jednom poglavlju koje se zove “Blato kojeg se nikako riješiti”.
I obuhvaćeni su svi Istočnoeuropski gradovi, tad u tek započetom periodu postkomunizma.
I obuhvaćeni su svi Istočnoeuropski gradovi, tad u tek započetom periodu postkomunizma.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Pa, valjda koji grad u BiH, moze da se na bilo koji nacin poveze sa "modernim zapadnim gradovima" (ali, dobra ti je opaska da to i bas nije precizno, ali, for the sake of the argument, neka bude da se misli koliko su ti gradovi "zapadni, uredjeni, kosmopolitski", itd).Socrates je napisao/la: ↑19 nov 2021, 19:00 Nejasna mi je tema.
A, da sada krenem nabrajati sta je sve "JUZNO" u svim ovim gradovima koji su nabrojani, dosli bi negdje u Zambiju. Ne znam sta su faktori "mjerenja
- poredjenja", moderne zgrade, ili sta vec? Osim tih zgrada koje nicu, svaki nabrojani grad je stvarno zapadni. U odnosu na Kragujevac.
0
Pa sve je nejasno.
Šta su zapadne vrijednosti? Antifašizam? Multikulturalizam? "Rule of law"?
To se ne može vezati za gradove nego za, generalno, stanje društva, države, i slično.
Ja znam da je Chicago moderan grad, i volim otići posjetiti ga. Ali ako zađeš sam i bez neke zaštite u neke dijelove južnog dijela grada, bez pištolja si donji. I sa pištoljem si vjerovatno donji, ali bar ćeš skupo prodati kožu.
Šta su zapadne vrijednosti? Antifašizam? Multikulturalizam? "Rule of law"?
To se ne može vezati za gradove nego za, generalno, stanje društva, države, i slično.
Ja znam da je Chicago moderan grad, i volim otići posjetiti ga. Ali ako zađeš sam i bez neke zaštite u neke dijelove južnog dijela grada, bez pištolja si donji. I sa pištoljem si vjerovatno donji, ali bar ćeš skupo prodati kožu.
0
Pojam zapada često ne odražava geografski, već kulturni položaj i životni stil kompatibilan sa tzv. zapadnom kulturom. Kad ljudi govore o zapadnoj kulturi, najčešće podrazumijevaju pojam koji se koristi za opisivanje društvenih normi, sistema vrijednosti i tradicije koji potječu iz Evrope ili se temelje na evropskoj kulturi.
Širom svijeta, a naročito u Evropi, brojni turistički vodiči odgovaraju na pitanja poput ovoga: koji su gradovi u pojedinoj zemlji “najzapadniji”? Oni pritom misle na gradove koji pokazuju elemente podudarnosti sa zapadnom kulturom, industrijom, naukom, obrazovanjem, politikom, ekonomijom, zakonima, običajima i stilom života općenito.
Širom svijeta, a naročito u Evropi, brojni turistički vodiči odgovaraju na pitanja poput ovoga: koji su gradovi u pojedinoj zemlji “najzapadniji”? Oni pritom misle na gradove koji pokazuju elemente podudarnosti sa zapadnom kulturom, industrijom, naukom, obrazovanjem, politikom, ekonomijom, zakonima, običajima i stilom života općenito.
1
1
Generalno, soc-realistička arhitektura je bila poražavajuća za BiH gradove, barem za neke od nabrojanih, i koliko se ja sjećam.
Druga stvar je da u BiH nema "velikih" gradova. Ova dva fakta su uništila izgled nekih gradova. To prije svega.
Sarajevo jeste glavni grad, ali nije veliki grad. O multikulturalnosti je suvišno pričati nakon rata. Realno stanje stvari je takvo kakvo jeste.
Ne znam onda kako objektivno procjenjivati takve gradove. Banja Luka je danas takva kakva jeste zbog fašističkog projekta koji ju je učinio takvom. Sarajevo je opet postalo manje nego što jeste zbog niza okolnosti. Između ostalog i zbog istog fašističkog projekta spomenutog oko Banja Luke.
Druga stvar je da u BiH nema "velikih" gradova. Ova dva fakta su uništila izgled nekih gradova. To prije svega.
Sarajevo jeste glavni grad, ali nije veliki grad. O multikulturalnosti je suvišno pričati nakon rata. Realno stanje stvari je takvo kakvo jeste.
Ne znam onda kako objektivno procjenjivati takve gradove. Banja Luka je danas takva kakva jeste zbog fašističkog projekta koji ju je učinio takvom. Sarajevo je opet postalo manje nego što jeste zbog niza okolnosti. Između ostalog i zbog istog fašističkog projekta spomenutog oko Banja Luke.
1
1
Pa eto, mi se bas stvarno i nemamo cim pohvaliti. Ekologija na je na katastrofalnom nivou, zdravstveni sistem ni slican tom zapadnom, saobracajna kultura NULA, ekonomija nam se bazira na jednoj vrsti polu-ropstva, zakoni vrijede obicno za tipicnog gradjanina, dok ih ostali krse, i jos na pozicijama gdje nam kroje sudbinu.Iskra je napisao/la: ↑19 nov 2021, 19:18 Pojam zapada često ne odražava geografski, već kulturni položaj i životni stil kompatibilan sa tzv. zapadnom kulturom. Kad ljudi govore o zapadnoj kulturi, najčešće podrazumijevaju pojam koji se koristi za opisivanje društvenih normi, sistema vrijednosti i tradicije koji potječu iz Evrope ili se temelje na evropskoj kulturi.
Politiku neci ni stapom da dodirnem. Tako, kao sto bi rekao Djole u svojoj pjesmi, "Putuj Evropo...nama je lepo, bas onako kako smo zasluzili".
0
Što se tiče "evropske kulture", taj čitav koncept je pomalo doveden u pitanje u zadnjih nekoliko decenija.
I to taman nakon što je Amer popustio uzde. Prije Drugog Svjetskog Rata, možemo samo pričati o evropskoj nekulturi i konstantnom ratovanju. Nakon tog rata, možemo isključivo pričati o američkom uticaju da se stvori neki kulturni diskurs, barem politički, ili barem da se ne ratuje.
Čim je Amer popustio pritisak, vidimo da desnica značajno jača i da se vraćaju nekulturi. I da su se uželjeli svjetskih ratova.
I to taman nakon što je Amer popustio uzde. Prije Drugog Svjetskog Rata, možemo samo pričati o evropskoj nekulturi i konstantnom ratovanju. Nakon tog rata, možemo isključivo pričati o američkom uticaju da se stvori neki kulturni diskurs, barem politički, ili barem da se ne ratuje.
Čim je Amer popustio pritisak, vidimo da desnica značajno jača i da se vraćaju nekulturi. I da su se uželjeli svjetskih ratova.
0
Fatih je napisao/la: ↑19 nov 2021, 19:29Pa eto, mi se bas stvarno i nemamo cim pohvaliti. Ekologija na je na katastrofalnom nivou, zdravstveni sistem ni slican tom zapadnom, saobracajna kultura NULA, ekonomija nam se bazira na jednoj vrsti polu-ropstva, zakoni vrijede obicno za tipicnog gradjanina, dok ih ostali krse, i jos na pozicijama gdje nam kroje sudbinu.Iskra je napisao/la: ↑19 nov 2021, 19:18 Pojam zapada često ne odražava geografski, već kulturni položaj i životni stil kompatibilan sa tzv. zapadnom kulturom. Kad ljudi govore o zapadnoj kulturi, najčešće podrazumijevaju pojam koji se koristi za opisivanje društvenih normi, sistema vrijednosti i tradicije koji potječu iz Evrope ili se temelje na evropskoj kulturi.
Politiku neci ni stapom da dodirnem. Tako, kao sto bi rekao Djole u svojoj pjesmi, "Putuj Evropo...nama je lepo, bas onako kako smo zasluzili".
Pa onda ne možemo ni glasati ni za jedan od ponuđenih gradova, osim ako ne vidimo naznake zapadnjaka makar u pwrspektivi
0
Govorim samo u svoje ime: Za mene u BiH takvog grada (veceg ili manjeg) nema. Jedino ako bi posmatrali sve povrsno, ne znajuci nista o tome kako se stvari "rjesavaju" u tim gradovima, itd. Sve se mi nesto, k'o "mi smo ovo-ono". Jasta smo. Sami sebi.Iskra je napisao/la: ↑19 nov 2021, 19:45Fatih je napisao/la: ↑19 nov 2021, 19:29
Pa eto, mi se bas stvarno i nemamo cim pohvaliti. Ekologija na je na katastrofalnom nivou, zdravstveni sistem ni slican tom zapadnom, saobracajna kultura NULA, ekonomija nam se bazira na jednoj vrsti polu-ropstva, zakoni vrijede obicno za tipicnog gradjanina, dok ih ostali krse, i jos na pozicijama gdje nam kroje sudbinu.
Pa onda ne možemo ni glasati ni za jedan od ponuđenih gradova, osim ako ne vidimo naznake zapadnjaka makar u pwrspektivi
0