I uvijek ću tvrditi, da se vjera u državu nema baš ništa miješati...
Mehaning, zar ne vidis da je u slucaju zabrane hidzaba (nosnja gdje se cijelo lice vidi) obratno, da se drzava mijesa u vjeru? Ja zivim u BiH i pristalica sam sekularne BiH. Ali, zabraniti maramu, to je zaista prekoracenje onoga za sta drzava sluzi.
A prisilu ne podrzajem niti ja licno, a u islamu je mozda i najpoznatiji princip, da "nema prisile u vjeri". Lako provjerljivo.
Gdje sam ja napisao, da bi nešto zabranio...
Ja ne želim da je nešto obavezno. Zabranjivati nešto baš i nije produktivno...
Mehaning, zar ne vidis da je u slucaju zabrane hidzaba (nosnja gdje se cijelo lice vidi) obratno, da se drzava mijesa u vjeru? Ja zivim u BiH i pristalica sam sekularne BiH. Ali, zabraniti maramu, to je zaista prekoracenje onoga za sta drzava sluzi.
A prisilu ne podrzajem niti ja licno, a u islamu je mozda i najpoznatiji princip, da "nema prisile u vjeri". Lako provjerljivo.
Gdje sam ja napisao, da bi nešto zabranio...
Ja ne želim da je nešto obavezno. Zabranjivati nešto baš i nije produktivno...
Pa nisam mislio na tebe, Mehaning. Dovoljno te poznajem da znam da ti licno ne bi podrzao zabrane koje nemaju "veze", u ovom slucaju da neko nosi sta zeli. Ali,znas da su neke drzave donijele zakone koji zabranjuju mnoge oblike pokrivanja zena. Ovdje ne pricamo o tome je li nju neko tjera na to ili ne.
Ako je niko ne tjera, i to je njen izbor, zasto drzava sebi uzima za pravo da u ime "jednakosti" muskaraca i zena zabrani zeni da nosi sta hoce? Zato sam ti rekao da je u ovom slucaju situacija obratna: Drzava se mijesa u slobodu gradjana na praktikovanje svoje vjere. To nije sekularizam, a jos manje je demokratija.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Tema je malo više slojevite prirode...
Nije EU uopće toliko tolerantna, koliko bi željela da bude..
Niti je toliko islamofobna, kako nekima djeluje...
Dobra je teza, nakon pada komunizma, koji je uvijek "galvanizirao" javno mnijenje zapada... "e njih se bojte!"
Bio je potreban novi vanjski /unutrašnji protivnik poretka.
Naravno, najviše toga ima u exsoc državama, koje snažno padaju pod utjecaj populista... Nije njima mantra samo islam... Sve što je drukčije, odbacuju...
Što se tiče incidenata, toga je bilo oduvijek... Combat18, i slične grupe, nisu formirane sad, valom migranata... Postoje otkako sam upratio svijet malo pomnije...
To su grupe loosera, kojima je stranac kriv za sve, eto trenutno je musliman na tapeti.
A treba realno i priznati, da svemu tome ne pomažu ni ekstremne grupe... Koje ne poštuju ni osnovne norme ponašanja, u zemlju gdje su došli.
Mene osobno iznerviraju moji sunarodnjaci, kako se neki ponašaju ovdje... Sve to treba uzeti u zakup i svi se truditi razbiti predrasude...
Antagonizam, neće nikome dobro donijeti.