Samopostovanje

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Samopostovanje

Post Postao/la toxic »

Pre par dana @Iskra je opisala jednu situaciju s poznanicom, pa cu citirati deo njenog teksta:
Pa,bas nesto ozbiljno razmisljam o samopostovanju....da li nam to ugrade roditelji odgojem ili ....

"Samopostovanje je odraz slike o sebi. Sliku o sebi stvaramo celog zivota."
Psiholozi kazu da je to specificna vrsta ljubavi prema samom sebi. Biti svestan svojih vrednosti.

Sta za vas znaci imati samopostovanje? Kako ga sticemo?
Postujete li vi sebe i kako to cinite?

Nije retkost cuti da ako sami sebe ne postujete, nece vas postovati ni drugi.

Kako se vi ponasate u takvim situacijama, da li postujete druge ako vidite da on ili ona sami sebe ne postuju?
4
2 slika 2 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Re: Samopostovanje

Post Postao/la R4IN »

Imam ga a postujem i druge..
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Username
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4008

Post Postao/la Username »

Sticemo kroz zivotne situacije

Znaci promjenjivo je

Komplikovana tema za mene

Kidam nalijevo
3
3 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

toxic je napisao/la: 16 jan 2021, 16:11 Pre par dana @Iskra je opisala jednu situaciju s poznanicom, pa cu citirati deo njenog teksta:
Pa,bas nesto ozbiljno razmisljam o samopostovanju....da li nam to ugrade roditelji odgojem ili ....

"Samopostovanje je odraz slike o sebi. Sliku o sebi stvaramo celog zivota."
Psiholozi kazu da je to specificna vrsta ljubavi prema samom sebi. Biti svestan svojih vrednosti.

Sta za vas znaci imati samopostovanje? Kako ga sticemo?
Postujete li vi sebe i kako to cinite?

Nije retkost cuti da ako sami sebe ne postujete, nece vas postovati ni drugi.

Kako se vi ponasate u takvim situacijama, da li postujete druge ako vidite da on ili ona sami sebe ne postuju?
Druge postujem uvijek, cak i ako naizgled ni sami nemaju postovanja prema sebi. Jer, ja ne znam za uzroke njihovog ponasanja, koje ih cini da izgledaju da ne postuju ni sami sebe. Ali, onog momenta. kada neko grubo i namjerno, svojim ophodjenjem prema meni, zadre u moje samopostovanje, tada se sve mijenja.

Znaci, radi sta hoces i izgledaj kako zelis, ja to postujem. Ali, moje samopostovanje mi nalaze, da ne dozvolim drugima da svoje negativno (ma o cemu se radilo), na neki nacin pokusaju nametnuti i meni ili da ono utice na mene, bez da sam to trazio.

Mislim da je samopostovanje prisutno kod svakoga. Ali, uz velike razlike u kolicini. Nekada se mozda cini, da ga neki ljudi nemaju. Ipak, ja prije mislim da im je polozaj u drustvu, i jos neke stvari, samo to zbg instinktivne pragmaticnosti (u nedostatku boljeg izraza) gurnuo negdje "pod tepih". Iz istog razloga (tretmana i polozaja u drustvu), ima ih koji imaju toliko samopostovanja, da je to vec postao narcizam.
3
3 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Username je napisao/la: 16 jan 2021, 16:32 Sticemo kroz zivotne situacije

Znaci promjenjivo je

Komplikovana tema za mene

Kidam nalijevo
Jedino ga ocaj mjenja.. :oo
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Što se tiče drugih poštujem svakoga, zračio poštovanjem ili ne.
Što se tiče mene, svaki dan se poštujem sve više.
Samopoštovanje može doći s iskustvom, godinama, raznim situacijama koje nam se dese u životu.
Roditelji mogu "ugraditi" samopoštovanje svojoj djeci kroz pohvale, razgovor, dosljednost i ljubav.
Tako nekako, što bi se reklo, u kratkim crtama.
5
5 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Post Postao/la Socrates »

Ovo zahtjeva malu analizu.

Koje standarde upotrijebljavate kad mjerite samopostovanje? Vase licne ili neke univerzalne? Ima li veze kako drugi ljudi vide vase samopostovanje ili nedostatak istog? Koje standarde oni koriste?
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar

Kad kazete da druge postujete uvijek, sta to tacno znaci? :hm

Koje standarde tu koristite?
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

samopoštovanje je ono što mislimo o sebi. nalazi se unutar nas i to je način na koji vrednujemo ono što činimo.

najčešće je odnos drugih prema nama onakav kakav je naš odnos prema samome sebi.

temelj samopoštovanju postavljaju roditelji/staratelji.
greške koje roditelji prave su:
-rade za i umjesto svoje djece ono što trebaju njima samima prepustiti, dijete mora naučiti preuzeti inicijativu i snositi odgovornost. to je temelj i samopouzdanja i samopoštovanja. kada pogriješi i mora popravljati posljedice i to mu je lekcija da takvu grešku ne ponavlja, a kada uspije, onda osjeća ponos na samog sebe,jer je isključivo on i zaslužan.

-dijete treba pratiti i osluškivati gdje i kuda želi ići u životu, pa mu biti podrška, a ne usmjeravati ga u ono što roditelj želi da ono bude.

-obraćanje pažnje samo na greške, a izostanak pohvala. roditelji se iz najbolje namjere fokusiraju na ono loše, a dobro se kao podrazumijeva. šta ga ima hvaliti za nešto što treba biti tako. e, ne podrazumijeva se.

-poređenje djece jednih s drugima nikada se ne treba raditi, samo u odnosu na samoga sebe. tada se može pratiti napredak i razvijati samopoštovanje.
suprotno ga ubija.

-čak i davanje materijalnih nagrada za nešto što uradi dijete, npr. pospremi sobu ne bi bilo ok. trebalo bi ga nagraditi pohvalom i zahvalnošću. tako dijete shvata da je ono što je planiralo i ostvarilo, počinje da poštuje to što je uradilo, shvata vrijednost, stiče samopouzdanje, a iz njega dolazi sapoštovanje.

samopoštovanje se gradi malim koracima od trena kada dođemo na ovaj svijet.

na početku sam napisala da nas drugi uglavnom poštuju i gledaju onako kako misami sebe doživljavamo, pa ja tako mislim da vrijedi i obrnuto. onaj ko ima izgrađeno samopoštovanje svjestan je truda i rada koji su uloženi da bi to postigao, pa to lako prepoznaje i cijeni kod drugih.
7
6 slika 1 slika
Zadnja izmjena: lejlamo, dana/u 16 jan 2021, 17:41, ukupno mijenjano 2 puta.
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Socrates je napisao/la: 16 jan 2021, 17:17 Ovo zahtjeva malu analizu.

Koje standarde upotrijebljavate kad mjerite samopostovanje? Vase licne ili neke univerzalne? Ima li veze kako drugi ljudi vide vase samopostovanje ili nedostatak istog? Koje standarde oni koriste?
Samopoštovanje sam podigao na viši nivo, kad mi je postalo svejedno za univerzalne standarde, tj kako bih trebao izgledati u očima drugih..
Koristim svoje standarde, kad se procjenjujem....a dobro je čini mi se user napisao, da i to varira tijekom života. Ne ide po špagi, i nekad jednostavno ne mislimo tako dobro o sebi, drugi put smo opet iznimno zadovoljni, ali u prosjeku je važno da smo zadovoljni sa sobom, kad se osvrnemo generalno.
Nemalo te puta zna i okolina zaljuljati, i što prije znaš to postaviti na svoje mjesto, valorizirati sebe , kad na neke stvari i nemaš utjecaja, a ipak te se dotiću, hoćeš- nećeš...
Zasad toliko....a može se to analizirati na konkretnim sferama :oo
3
3 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Socrates je napisao/la: 16 jan 2021, 17:19 Kad kazete da druge postujete uvijek, sta to tacno znaci? :hm

Pa na primjer misljenje.. :oo
0
ALPHA ET OMEGA🔥
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

lejlamo je napisao/la: 16 jan 2021, 17:37 samopoštovanje je ono što mislimo o sebi. nalazi se unutar nas i to je način na koji vrednujemo ono što činimo.

najčešće je odnos drugih prema nama onakav kakav je naš odnos prema samome sebi.

temelj samopoštovanju postavljaju roditelji/staratelji.
greške koje roditelji prave su:
-rade za i umjesto svoje djece ono što trebaju njima samima prepustiti, dijete mora naučiti preuzeti inicijativu i snositi odgovornost. to je temelj i samopouzdanja i samopoštovanja. kada pogriješi i mora popravljati posljedice i to mu je lekcija da takvu grešku ne ponavlja, a kada uspije, onda osjeća ponos na samog sebe,jer je isključivo on i zaslužan.

-dijete treba pratiti i osluškivati gdje i kuda želi ići u životu, pa mu biti podrška, a ne usmjeravati ga u ono što roditelj želi da ono bude.

-obraćanje pažnje samo na greške, a izostanak pohvala. roditelji se iz najbolje namjere fokusiraju na ono loše, a dobro se kao podrazumijeva. šta ga ima hvaliti za nešto što treba biti tako. e, ne podrazumijeva se.

-poređenje djece jednih s drugima nikada se ne treba raditi, samo u odnosu na samoga sebe. tadase može pratiti napredak i razvijati samopoštovanje.
suprotno ga ubija.

-čak i davanje materijalnih nagrada za neštošto uradi dijete, npr. pospremi sobu ne bi bilo ok. trebalo bi ga nagraditi pohvalom i zahvalnošću. tako dijete shvata da je ono što je planiralo i ostvarilo počinje da poštuje to što je uradilo, shvata vrijednost stiče samopouzdanje, a iz njega dolazi sapoštovanje.

samopoštovanje se gradi malim koracima od trena kada dođemo na ovaj svijet.

na početku sam napisala da nas drugi uglavnom poštuju i gledaju onako kako misami sebe doživljavamo, pa ja tako mislim da vrijedi i obrnuto. onaj ko ima izgrađeno samopoštovanje svjestan je truda i rada koji su uloženi da bi to postigao, pa to lako prepoznaje i cijeni kod drugih.
Istina...
ja čak mislim, da je mnogo lakše kod sebe izgraditi samopoštovanje, nego kod djece...tu trebaš biti posebno pažljiv, uključiti mnogo empatije i poznati dijete, jer nema oprobanih recepta...
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

tastatura mi lijepi slova :heidi2 i prepravljam postove po nekoliko puta, ali uvijek ostane poneka greška. izvinjavam se onome ko čita :lejla
2
1 slika 1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ova dva posljednja posta su sami po sebi odraz samopostovanja i postovanja prema drugim ljudima. Recimo, ja to tako gledam. Mislim na lejlin I stormov post negdje gore.

Generalno receno, mene interesiraju manje ocigledne stvari kad je u pitanju samopostovanje. I postovanje prema drugim ljudima. Jer, svi cemo ovo odgovoriti predvidljivo, a da necemo zaci u malo komplikovanije stvari i odnose.

Mozda ce mi trebati vise vremena da to i formuliram kako zelim.

Ima li manje ociglednih stvari koje su vam ispod casti?

Postujemo li covjecanstvo? A samim tim i sebe, kao dio covjecanstva?
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Socrates je napisao/la: 16 jan 2021, 17:19 Kad kazete da druge postujete uvijek, sta to tacno znaci? :hm

Ne znam za druge, ali ja koristim "svoje", a zelim da vjerujem da su fer. U postovanju drugih, postujem njihov izbor u svemu (u okviru "normalnog", da ne kazem legalnog, naravno), njihova uvjerenja po svakom pitanju, nacin zivota i sl.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

ja nisam sigurna razumijem li u potpunosti ovo tvoje zadnje pitanje, ali ću pokušati odgovoriti u kontekstu teme koju sam neki dan otvorila, a tiče se koncepta održive mode.

u zadnje vrijeme sve više imam potrebu iskazati poštovanje i prema planeti koju koristimo, i prema užem okruženju u kojem boravimo, pa i društvenom aspektu.
može se povezati i sa onim plastičnim kesama za smeće o kojima smo razgovarali i sl.

nekako se imam potrebu oduprijeti nepoštivanju bilo čijeg prostora, prava, ne znam kako tačno da to objasnim. mislim da sam premalo razmišljala i pažnju posvećivala takvim bitnim segmentima.
2
2 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Evo, ja cu dati mozda nevazan, ali primjer. I sasvim svjesno to radim. Bas me briga sta ce ko misliti o tome.

Rain se trudi da zatrola ovu temu, kao i desetine drugih, sasvim besmislenim komentarima od 0.5 rijeci. Ja sam dva obrisao.

Postuje li on nas ostale kad to radi? Postuje li druge, koji ulazu razmisljanje i vrijeme da odgovore ovdje na pristojan i covjeka dostojan nacin? Postuje li sebe?

Da li ja brisanjem njegovog trolanja postujem sebe, vas, njega ili ne?

Ja dajem naizgled nevazan primjer. Da li je?
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Društvo”