Katolička crkva

Vjeroispovijesti, i smisao...
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 14:06 Alah je, naravno, Bog – isti onaj Bog kojeg Židovi i kršćani poznaju i štuju. ..jel točno..
Vecina koju pitas ce reci "da, to je isti Bog". To je tacno, ali pod uslovom da odredjena krscanska denominacija, ne vjeruje da je u krajnjoj liniji Isus ipak Bog. Tada ne mozemo reci da vjerujemo u istog Boga.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Post Postao/la Insomnia »

Pa dobro. Tehnicki Allah je samo arapska rijec za boga. I arapski krscani ga nazivaju tako
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..ok..tu i je razlika al dovelo do toga al polako da raščlanilo prvu tezu s kojom se slažeš i koju podržavaš zasto onda muslimani kazu za druge vjere ovdje konkretno za katoličku da su nevjernici a obratno nije..
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

Insomnia je napisao/la: 08 aug 2020, 14:36 Pa dobro. Tehnicki Allah je samo arapska rijec za boga. I arapski krscani ga nazivaju tako
..nije samo tehnički ubroje jesu najbliže vjere islam kršćanstvo i zidovi jer je vira u boga a ne u idole il sto vec ne..
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 14:38
Insomnia je napisao/la: 08 aug 2020, 14:36 Pa dobro. Tehnicki Allah je samo arapska rijec za boga. I arapski krscani ga nazivaju tako
..nije samo tehnički ubroje jesu najbliže vjere islam kršćanstvo i zidovi jer je vira u boga a ne u idole il sto vec ne..
To da. Cak i Kur'an odvaja krscane i jevreje od ostalih. Oni se pominju kao "sljedbenici Knjige".
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..a to je stari zavjet kojeg su zidovi i danas drže ..i kršćani do Isusa od kada je novi zavjet..Isusa i Mariju majku božju štuju i muslimani barem oni koji su u tom filmu..dakle mi smo katolici i po tome sto prihvaćamo novi zavjet i Isusa ko sina božjeg i o tome se razlikujemo od zidova(Isus je bio Židov) ..posli negdi u šestom stoljeću se pojavljuje muhamed ko božji prorok kod muslimana..jel ok pratim neko..??
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 14:36 ..ok..tu i je razlika al dovelo do toga al polako da raščlanilo prvu tezu s kojom se slažeš i koju podržavaš zasto onda muslimani kazu za druge vjere ovdje konkretno za katoličku da su nevjernici a obratno nije..
U slucaju krscana i jevreja, rijec nevjernici proizilazi iz "krivovjerja".Naime, krscane zbog obozavanja Isusa i odbacivanja Muhameda s.a.v.s kao zadnjeg poslanika, a jevreje zbog odbacivanjai Isusa a.s (kao Poslanika) i Muhameda a.s.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

:ha ...mi dosjemo negdi ko u sredini..da ok povezali smo mi imamo prvu božju zapovijedi od deset:nema drugi bogova osim mene al to se ne kosi da osporavamo zidove i islam jer ih time ne svrstavamo u nevjernike jer Bog je jedan..i zato sam na nekoj temi mozda i ovoj reka da mi to djeluje isključivo isto vazi i za zidove i da je kršćanstvo fleksibilnije ko religija
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6508

Post Postao/la Mehaning »

Sjećam se, kad mi je jedan ispostavio, kako je problem, kako se jedni prekrste prvo vertikalno, a drugi horizontalno... :sok

Na kraju, kad sam skoro pukao od smijeha, još me je i krivo gledao... :palm
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..nije u tome žalost vec u u tome da tri najbliže religije s početnog stajalište ratuju i se facto najveći neprijatelji u većini slučajeva..to ko tri brata ta prica
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 14:58 :ha ...mi dosjemo negdi ko u sredini..da ok povezali smo mi imamo prvu božju zapovijedi od deset:nema drugi bogova osim mene al to se ne kosi da osporavamo zidove i islam jer ih time ne svrstavamo u nevjernike jer Bog je jedan..i zato sam na nekoj temi mozda i ovoj reka da mi to djeluje isključivo isto vazi i za zidove i da je kršćanstvo fleksibilnije ko religija

Nije bas tako, laganini. Citajuci Novi Zavjet, jasno je da je poruka da niko nece uci u Raj, bez prihvatanja Isusa na nacin na koji N.Z. objasnjava (u najmanju ruku "Sin Boziji). To se da lako provjeriti.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 15:13 ..nije u tome žalost vec u u tome da tri najbliže religije s početnog stajalište ratuju i se facto najveći neprijatelji u većini slučajeva..to ko tri brata ta prica
Da, bilo bi za ocekivati da tri Abrahamske religije budu i najblize. Medjutim, to u praksi nije tako.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..točno svaka religija ima svoje zakone al u praktičnom svijetu na to mislim da je fleksibilnija..bit islama je u toj jednostavnosti dok katolička vjera kaze bez obzira na to sto si naveo barem tako svećenici propovijedaju da mjesto u raju ima i ateist ako ne krši božje zapovjedi..
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..al da zaključimo kroz obred i to da neki ako obo čitaju ima dio di se kaze ..tajna vjere:tvoju smrt gospodine navještamo tvoju uskrsnuće slavimo tvoj slavni dolazak iščekujemo..to je srž katoličke vjere..
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 15:31 ..točno svaka religija ima svoje zakone al u praktičnom svijetu na to mislim da je fleksibilnija..bit islama je u toj jednostavnosti dok katolička vjera kaze bez obzira na to sto si naveo barem tako svećenici propovijedaju da mjesto u raju ima i ateist ako ne krši božje zapovjedi..

Na ovo cu ti odgovoriti cim mognem...moram ici sada. :oke
0
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 352

Post Postao/la Spreca »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 14:36 ..ok..tu i je razlika al dovelo do toga al polako da raščlanilo prvu tezu s kojom se slažeš i koju podržavaš zasto onda muslimani kazu za druge vjere ovdje konkretno za katoličku da su nevjernici a obratno nije..
Islam kao naj mladja vjera priznaje tri vjere:judeizam,krscanstvo i jos jednu zaboravio sam koja
0
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Post Postao/la Insomnia »

Ne priznaje
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”