I to je teška kontradikcija. Nismo mu potrebni. Postoji i sa nama i bez nas po vjernicima. Zašto onda traži od nas robovanje koje se ogleda u "ljubavi" zasnovanoj na strahopoštovanju dok mu se veliki dio djece pati?lejlamo je napisao/la: ↑07 nov 2020, 10:13 pažljivo vas čitam.
mene u religijskom objašnjavanju postojanja boga i njegovih osobina najviše kopka to što mu se pripisuje da se autoritet zasniva na strahu.
je li to znači da i u našem socijalnom okruženju, i društvu uopšte, trebamo autoritet zasnivati na strahu?
zašto strah?
Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
0
Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Nije okolina napravljena prema našim potrebama, nego smo se mi prilagodili na to, što je bilo na raspolaganju...Fatih je napisao/la: ↑06 nov 2020, 19:13Ja sam slusao jednog pametnog ciku (covjek je profesor na ASU), koji kaze da je mogucnost da je svemir i sve oko njega nastao "slucajno", malo veca odmogucnosti da nakon uragana kroji proleti krozmega otpad, i nekim slucajem uspije sastaviti Beoing 747 u procesu...
0
Mnogobrojni su, ali vidio ih još nitko nije...
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
hvala za odgovore, @Malena i @IskraIskra je napisao/la: ↑07 nov 2020, 10:18lejlamo je napisao/la: ↑07 nov 2020, 10:13 pažljivo vas čitam.
mene u religijskom objašnjavanju postojanja boga i njegovih osobina najviše kopka to što mu se pripisuje da se autoritet zasniva na strahu.
je li to znači da i našem socijalnom okruženju, i društvu uopšte, trebamo autoritet zasnivati na strahu?
zašto strah?
Mislim da je to pogrešno tumačenje...Kad kažu...Allaha se bojati treba...to samo hoće reći da Allah sve vidi i zna , i da svakog čeka ono što je zaslužio prema.svojim djelima. To je opomena, korekcija, napomena...da ne činimo loše, da pazimo sta radimo. Allah je Milostiv, oprašta, bojati se treba zaslužene kazne , a On je izvršitelj .
a zašto nije moglo onda samo ostati na poštuj boga?
i zanima me ovo još,
kako se to interpretira, ta osobina da stvoriš nekoga ko ti uopšte nije potreban da išta uradi od čega ćeš imati koristi, i ti i bilo ko drugi, nego, stvoriš ga isključivo da ti rob bude?Allah Uzvišeni u suri Ez-Zarijat kaže: “Džinne i ljude nisam stvorio ni zbog čega drugog osim da Mi robuju!”
čemu to?
0
lejlamo je napisao/la: ↑07 nov 2020, 11:10hvala za odgovore, @Malena i @IskraIskra je napisao/la: ↑07 nov 2020, 10:18
Mislim da je to pogrešno tumačenje...Kad kažu...Allaha se bojati treba...to samo hoće reći da Allah sve vidi i zna , i da svakog čeka ono što je zaslužio prema.svojim djelima. To je opomena, korekcija, napomena...da ne činimo loše, da pazimo sta radimo. Allah je Milostiv, oprašta, bojati se treba zaslužene kazne , a On je izvršitelj .
a zašto nije moglo onda samo ostati na poštuj boga?
i zanima me ovo još,kako se to interpretira, ta osobina da stvoriš nekoga ko ti uopšte nije potreban da išta uradi od čega ćeš imati koristi, nego, stvoriš ga isključivo da ti rob bude?Allah Uzvišeni u suri Ez-Zarijat kaže: “Džinne i ljude nisam stvorio ni zbog čega drugog osim da Mi robuju!”
čemu to?
Nije bit postojanja ljudi da budu Allahu na koristi, nego sebi i zajednici...a Njegovo zadovoljstvo je u našem boljitku.
Za ostalo dio odg , kad pročitam suru , pa napišem.
0
- lejlamo
- Komorebi

promače mi tvoj post, evo i ja sam postavila slično pitanje.MarlboroGold je napisao/la: ↑07 nov 2020, 10:20
I to je teška kontradikcija. Nismo mu potrebni. Postoji i sa nama i bez nas po vjernicima. Zašto onda traži od nas robovanje koje se ogleda u "ljubavi" zasnovanoj na strahopoštovanju dok mu se veliki dio djece pati?
zaista me zanimaju te neke, barem meni, kontradiktorne osobine i postupci.... voljela bih pročitati mišljenja i objašnjenja.
0
@lejlamo
Prijevod tacan bi bio...
Ajet 56
"Dzine i ljude sam stvorio da Meni u ibadetu budu"
وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ
Ibadet nije robovanje, Mada se često tako prevodi.
Ibadet je pojam koji obuhvata sve radnje i riječi, naređene ili pohvalne od Uzvišenog Allaha, a koje On Svevišnji voli, bez obzira da li su to praktična i fizička djela poput namaza, zekata ili hadždža, ili skrivene, srčane radnje kao što je ljubav prema Allahu, Njegovom Poslaniku, Allah mu mir i spas darovao, strahopoštovanje prema Svemogućem, pouzdanje u Njega, traženje pomoći i podrške od Njega Silnoga itd."
"
Pojam strahopoštovanje, objasnila.je Malena a i ja sam.u prethodnim postovima
Prijevod tacan bi bio...
Ajet 56
"Dzine i ljude sam stvorio da Meni u ibadetu budu"
وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ
Ibadet nije robovanje, Mada se često tako prevodi.
Ibadet je pojam koji obuhvata sve radnje i riječi, naređene ili pohvalne od Uzvišenog Allaha, a koje On Svevišnji voli, bez obzira da li su to praktična i fizička djela poput namaza, zekata ili hadždža, ili skrivene, srčane radnje kao što je ljubav prema Allahu, Njegovom Poslaniku, Allah mu mir i spas darovao, strahopoštovanje prema Svemogućem, pouzdanje u Njega, traženje pomoći i podrške od Njega Silnoga itd."
"
Pojam strahopoštovanje, objasnila.je Malena a i ja sam.u prethodnim postovima
0
- lejlamo
- Komorebi

odabrano je da nas stvori svakakve i znajući da smo stvoreni sa falinkama, tjera nas na robovanje i da se sami popravljamo, tj. mučimo sa raznim iskušenjima.
dakle, svjesno stvoriš nešto, protiv volje tog nečeg da bude stvoreno, sa većim ili manjim kvarom (jer ne postoji insan bez kvara) i tjeraš ga da se sam popravlja....i kažeš mu, bez obzira što ćeš se ti popravljati, zavisit će od moje milosti hoću li ti oprostiti to što nisi do kraja popravio greške u postavkama koje sam ti ja napravio..... to mi je malo
1
1
Možda se nama ne pojavljuju jer smo munafici. Šta znaš...
0
lejlamo je napisao/la: ↑07 nov 2020, 11:23
odabrano je da nas stvori svakakve i znajući da smo stvoreni sa falinkama, tjera nas na robovanje i da se sami popravljamo, tj. mučimo sa raznim iskušenjima.
dakle, svjesno stvoriš nešto, protiv volje tog nečeg da bude stvoreno, sa većim ili manjim kvarom (jer ne postoji insan bez kvara) i tjeraš ga da se sam popravlja....i kažeš mu, bez obzira što ćeš se ti popravljati, zavisit će od moje milosti hoću li ti oprostiti to što nisi do kraja popravio greške u postavkama koje sam ti ja napravio..... to mi je malo![]()
Naše nesavrsenosti su nama.poticaj, da se usavrsavamo uz Njegovu pomoć. To je valjda bit postojanja, da je drugačije sta bi bila bit?
0
- lejlamo
- Komorebi

pa bit će drugačije. u vječnom životu. koja će biti bit vječnog uživanja?
0
I to je u ovom slucaju definicija sadiste kojeg sam ranije spomenuo.lejlamo je napisao/la: ↑07 nov 2020, 11:23
dakle, svjesno stvoriš nešto, protiv volje tog nečeg da bude stvoreno, sa većim ili manjim kvarom (jer ne postoji insan bez kvara) i tjeraš ga da se sam popravlja....i kažeš mu, bez obzira što ćeš se ti popravljati, zavisit će od moje milosti hoću li ti oprostiti to što nisi do kraja popravio greške u postavkama koje sam ti ja napravio..... to mi je malo![]()
0
I samo da kažem da ovaj dijalog koji vodimo ima svoje ime..a to je Tefsir. Tumačenje Jasne Knjige. Pozdravljam propitivanje, istraživanje i zainteresiranost ali moram da naglasim vrlo je malo broj ljudi zaista komepetantan za Tefsir, zato sve što kažem, ja kažem kao svoj stav i ono kako ja razumijem i shvatam
2
2
Ljudi smo u 2k godina narasli za dvije glave...Iskra je napisao/la: ↑07 nov 2020, 11:25lejlamo je napisao/la: ↑07 nov 2020, 11:23
Naše nesavrsenosti su nama.poticaj, da se usavrsavamo uz Njegovu pomoć. To je valjda bit postojanja, da je drugačije sta bi bila bit?
Model V1 očito nije bio baš dorađen...
0
Ako bih svoje mišljenje o Bogu izrazio kroz film to bi bio The Shack. Niko se nije rodio zao, svi su to postali zbog nekih stvari koje su im se desavale kroz zivot, koje su ih obiljezile, formirale njihovu licnost.
0
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Until I die!
Ne znam Meha...to je tvoj fah ti modeli i mehanika. Ti nam kazi
0
Ubjedjivanje (sa bilo koje strane) je meni slab argument, ali, nije za sankcionisanja. Ali, omalovazavanje vodi ka opomeni, vrijedjanje vodi pravo u TRAJNI BAN.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.