Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Vjeroispovijesti, i smisao...
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la Desperado »

lejlamo je napisao/la: 07 nov 2020, 10:13 pažljivo vas čitam.

mene u religijskom objašnjavanju postojanja boga i njegovih osobina najviše kopka to što mu se pripisuje da se autoritet zasniva na strahu.

je li to znači da i u našem socijalnom okruženju, i društvu uopšte, trebamo autoritet zasnivati na strahu?

zašto strah?
I to je teška kontradikcija. Nismo mu potrebni. Postoji i sa nama i bez nas po vjernicima. Zašto onda traži od nas robovanje koje se ogleda u "ljubavi" zasnovanoj na strahopoštovanju dok mu se veliki dio djece pati?
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6600

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 06 nov 2020, 19:13
East_side je napisao/la: 06 nov 2020, 18:34

Nisi shvatila poentu price. Splav, zapravo, nije nastao sam od sebe. To se nije ni desilo.

Nego su pokusali kroz taj primjer da im dokazu da je mogucnost da sve postoji samo od sebe slicno mogucnosti da se splav napravi sam od sebe.
Ja sam slusao jednog pametnog ciku (covjek je profesor na ASU), koji kaze da je mogucnost da je svemir i sve oko njega nastao "slucajno", malo veca odmogucnosti da nakon uragana kroji proleti krozmega otpad, i nekim slucajem uspije sastaviti Beoing 747 u procesu...
Nije okolina napravljena prema našim potrebama, nego smo se mi prilagodili na to, što je bilo na raspolaganju... :malagani
0
Mehaning
Proleter

Podrinjac je napisao/la: 06 nov 2020, 20:58 Pored 10 000 bogova jedan će se valjda pojaviti.
Mnogobrojni su, ali vidio ih još nitko nije... :ovaj
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

Iskra je napisao/la: 07 nov 2020, 10:18
lejlamo je napisao/la: 07 nov 2020, 10:13 pažljivo vas čitam.

mene u religijskom objašnjavanju postojanja boga i njegovih osobina najviše kopka to što mu se pripisuje da se autoritet zasniva na strahu.

je li to znači da i našem socijalnom okruženju, i društvu uopšte, trebamo autoritet zasnivati na strahu?

zašto strah?

Mislim da je to pogrešno tumačenje...Kad kažu...Allaha se bojati treba...to samo hoće reći da Allah sve vidi i zna , i da svakog čeka ono što je zaslužio prema.svojim djelima. To je opomena, korekcija, napomena...da ne činimo loše, da pazimo sta radimo. Allah je Milostiv, oprašta, bojati se treba zaslužene kazne , a On je izvršitelj .
hvala za odgovore, @Malena i @Iskra
a zašto nije moglo onda samo ostati na poštuj boga?

i zanima me ovo još,
Allah Uzvišeni u suri Ez-Zarijat kaže: “Džinne i ljude nisam stvorio ni zbog čega drugog osim da Mi robuju!”
kako se to interpretira, ta osobina da stvoriš nekoga ko ti uopšte nije potreban da išta uradi od čega ćeš imati koristi, i ti i bilo ko drugi, nego, stvoriš ga isključivo da ti rob bude?

čemu to?
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

lejlamo je napisao/la: 07 nov 2020, 11:10
Iskra je napisao/la: 07 nov 2020, 10:18

Mislim da je to pogrešno tumačenje...Kad kažu...Allaha se bojati treba...to samo hoće reći da Allah sve vidi i zna , i da svakog čeka ono što je zaslužio prema.svojim djelima. To je opomena, korekcija, napomena...da ne činimo loše, da pazimo sta radimo. Allah je Milostiv, oprašta, bojati se treba zaslužene kazne , a On je izvršitelj .
hvala za odgovore, @Malena i @Iskra
a zašto nije moglo onda samo ostati na poštuj boga?

i zanima me ovo još,
Allah Uzvišeni u suri Ez-Zarijat kaže: “Džinne i ljude nisam stvorio ni zbog čega drugog osim da Mi robuju!”
kako se to interpretira, ta osobina da stvoriš nekoga ko ti uopšte nije potreban da išta uradi od čega ćeš imati koristi, nego, stvoriš ga isključivo da ti rob bude?

čemu to?

Nije bit postojanja ljudi da budu Allahu na koristi, nego sebi i zajednici...a Njegovo zadovoljstvo je u našem boljitku.

Za ostalo dio odg , kad pročitam suru , pa napišem.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

MarlboroGold je napisao/la: 07 nov 2020, 10:20
I to je teška kontradikcija. Nismo mu potrebni. Postoji i sa nama i bez nas po vjernicima. Zašto onda traži od nas robovanje koje se ogleda u "ljubavi" zasnovanoj na strahopoštovanju dok mu se veliki dio djece pati?
promače mi tvoj post, evo i ja sam postavila slično pitanje.

zaista me zanimaju te neke, barem meni, kontradiktorne osobine i postupci.... voljela bih pročitati mišljenja i objašnjenja.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

@lejlamo

Prijevod tacan bi bio...
Ajet 56

"Dzine i ljude sam stvorio da Meni u ibadetu budu"

وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ

Ibadet nije robovanje, Mada se često tako prevodi.

Ibadet je pojam koji obuhvata sve radnje i riječi, naređene ili pohvalne od Uzvišenog Allaha, a koje On Svevišnji voli, bez obzira da li su to praktična i fizička djela poput namaza, zekata ili hadždža, ili skrivene, srčane radnje kao što je ljubav prema Allahu, Njegovom Poslaniku, Allah mu mir i spas darovao, strahopoštovanje prema Svemogućem, pouzdanje u Njega, traženje pomoći i podrške od Njega Silnoga itd."
"

Pojam strahopoštovanje, objasnila.je Malena a i ja sam.u prethodnim postovima
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

Iskra je napisao/la: 07 nov 2020, 11:13

Nije bit postojanja ljudi da budu Allahu na koristi, nego sebi i zajednici...a Njegovo zadovoljstvo je u našem boljitku.

odabrano je da nas stvori svakakve i znajući da smo stvoreni sa falinkama, tjera nas na robovanje i da se sami popravljamo, tj. mučimo sa raznim iskušenjima.

dakle, svjesno stvoriš nešto, protiv volje tog nečeg da bude stvoreno, sa većim ili manjim kvarom (jer ne postoji insan bez kvara) i tjeraš ga da se sam popravlja....i kažeš mu, bez obzira što ćeš se ti popravljati, zavisit će od moje milosti hoću li ti oprostiti to što nisi do kraja popravio greške u postavkama koje sam ti ja napravio..... to mi je malo :zbunj
1
1 slika
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 11:01
Podrinjac je napisao/la: 06 nov 2020, 20:58 Pored 10 000 bogova jedan će se valjda pojaviti.
Mnogobrojni su, ali vidio ih još nitko nije... :ovaj
Možda se nama ne pojavljuju jer smo munafici. Šta znaš... :ovaj
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

lejlamo je napisao/la: 07 nov 2020, 11:23

odabrano je da nas stvori svakakve i znajući da smo stvoreni sa falinkama, tjera nas na robovanje i da se sami popravljamo, tj. mučimo sa raznim iskušenjima.

dakle, svjesno stvoriš nešto, protiv volje tog nečeg da bude stvoreno, sa većim ili manjim kvarom (jer ne postoji insan bez kvara) i tjeraš ga da se sam popravlja....i kažeš mu, bez obzira što ćeš se ti popravljati, zavisit će od moje milosti hoću li ti oprostiti to što nisi do kraja popravio greške u postavkama koje sam ti ja napravio..... to mi je malo :zbunj

Naše nesavrsenosti su nama.poticaj, da se usavrsavamo uz Njegovu pomoć. To je valjda bit postojanja, da je drugačije sta bi bila bit?
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

pa bit će drugačije. u vječnom životu. koja će biti bit vječnog uživanja?
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

I to je u ovom slucaju definicija sadiste kojeg sam ranije spomenuo.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

I samo da kažem da ovaj dijalog koji vodimo ima svoje ime..a to je Tefsir. Tumačenje Jasne Knjige. Pozdravljam propitivanje, istraživanje i zainteresiranost ali moram da naglasim vrlo je malo broj ljudi zaista komepetantan za Tefsir, zato sve što kažem, ja kažem kao svoj stav i ono kako ja razumijem i shvatam
2
2 slika
Mehaning
Proleter

Iskra je napisao/la: 07 nov 2020, 11:25

Naše nesavrsenosti su nama.poticaj, da se usavrsavamo uz Njegovu pomoć. To je valjda bit postojanja, da je drugačije sta bi bila bit?
Ljudi smo u 2k godina narasli za dvije glave... :ovaj

Model V1 očito nije bio baš dorađen... :ovaj
0
Arslan_11
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17334

Post Postao/la Arslan_11 »

Ako bih svoje mišljenje o Bogu izrazio kroz film to bi bio The Shack. Niko se nije rodio zao, svi su to postali zbog nekih stvari koje su im se desavale kroz zivot, koje su ih obiljezile, formirale njihovu licnost.
0
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 11:29
Iskra je napisao/la: 07 nov 2020, 11:25

Ljudi smo u 2k godina narasli za dvije glave... :ovaj

Model V1 očito nije bio baš dorađen... :ovaj

Ne znam Meha...to je tvoj fah ti modeli i mehanika. Ti nam kazi :hehe
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Dina je napisao/la: 06 nov 2020, 19:35 Inače sam uvijek za dijalog, ali ovakve teme često prerastu u međusobno ubjeđivanje, omalovažavanje, čak i vrijeđanje...
Nadam se da ovdje to neće biti slučaj :sunja
Ubjedjivanje (sa bilo koje strane) je meni slab argument, ali, nije za sankcionisanja. Ali, omalovazavanje vodi ka opomeni, vrijedjanje vodi pravo u TRAJNI BAN.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Odgovori

Natrag na “Religija”