Postignuća naših učenika na TIMSS, PISA i sličnim testiranjima

Od kolijevke, pa do groba...
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Postignuća naših učenika na TIMSS, PISA i sličnim testiranjima

Post Postao/la lejlamo »

temu ću započeti rezultatima sa prošlogodišnjeg TIMSS testiranja...
TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) je međunarodno istraživanje koje omogućuje praćenje postignuća u matematici i prirodnim znanostima u globalnom kontekstu i pomaže zemljama širom svijeta donositi odluke zasnovane na dokazima za poboljšanje obrazovnih postignuća. TIMSS istraživanje provodi se svake četvrte godine, a u ciklusu TIMSS 2019 sudjeluje više od 60 zemalja svijeta!
više na https://aposo.gov.ba/hr/medunarodna-istrazivanja/timss/

Rezultati testiranja TIMSS-a, koji su objavljeni 8.12., kažu da su učenici četvrtog razreda u BiH na testu iz matematike ostvarili postignuće od 452 boda, a na testu iz prirodnih nauka 459 bodova, što je značajno ispod prosjeka koji iznosi 500 bodova.

Zemlje koje su postigle najbolje rezultate iz matematike su Singapur, Hong Kong i Južna Koreja, sa 625, 602 i 600 bodova, dok su iz prirodnih nauka najbolji bili Singapur, Južna Koreja i Ruska Federacija čiji su učenici osvojili 595, 588 i 567 bodova.

Istaknuto je da učenici u BiH, koji su postigli najbolje rezultate iz obje oblasti, dolaze iz porodica u kojima su roditelji univerzitetski obrazovani, dok najlošije rezultate postižu djeca iz porodica u kojima roditelji imaju samo osnovno obrazovanje.
3
1 slika 2 slika
Zadnja izmjena: lejlamo, dana/u 17 dec 2020, 23:37, ukupno mijenjano 1 put.
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15625

Re: Postignuća naših učenika na TIMSS, PISA i sličnim testiranjima

Post Postao/la Moonlight »

Ovo sam čitala neki dan i baš sam se iznenadila. Inače su naši učenici uvijek imali vrlo visoke pozicije na ovakvim testiranjima. Ne znam šta je uzrok tome :(
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Odlaze i pametna djeca skupa s porodicom,nemojte to iskljuciti.
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

Moonlight je napisao/la: 17 dec 2020, 21:57 Ovo sam čitala neki dan i baš sam se iznenadila. Inače su naši učenici uvijek imali vrlo visoke pozicije na ovakvim testiranjima. Ne znam šta je uzrok tome :(
nažalost, to nije tačno.

postignuća naših učenika su među najlošijim u svijetu.

na PISA testiranju 2018. godine rangirani smo na 62. mjesto. učestvovalo je 79 zemalja.

uzrok je konfuzan nastavni program, neizdvajanje materijalnih sredstava za obrazovanje i nauku, neodgovarajući kriteriji prilikom upisa na anstavničke fakultete, loš odnos prema nastavnom kadru, izostanak bilo kakve podrške krovnih institucija tj. totalna nebriga države za ovaj segment..., a rezultat je funkcionalna nepismenost.
zakucali smo u nepismenosti. :tugi

PIRLS, TIMSS i PISA su tri najrelevantnija testiranja na svjetskom nivou. zorni pokazatelj našeg stanja.
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Obrazovanje”