Slobodna volja
- Duh
- Etablirani član
- Reactions: 3184
Re: Slobodna volja
imale ste krila, ali ste htjele ruke da se grlite.
kad se izgrle, vide da ne mogu letjeti.
kad se izgrle, vide da ne mogu letjeti.
0
- Šabović Adis
- Etablirani član
- Reactions: 2777
- Šabović Adis
- Etablirani član
- Šabović Adis
- Etablirani član
Potpuna slobodna volja ne moze postojati, bez obzira na to da li na to gledamo kao ateisti, agnostici, vjernici monoteistickih ili politeistickih religija, mi ovakvi kakvi jesmo mozemo biti samo produkt faktora na koje ne mozemo uticati, i slobodna volja u smislu naseg izbora kakvi cemo biti je logicki paradoks. Svako od nas je ovakav kakav jeste samo zbog spleta okolnosti.
1
1

- Šabović Adis
- Etablirani član
Jel iko ikad zapito a slobodna od čega, od nas??Spock je napisao/la: ↑29 sep 2025, 11:55 Potpuna slobodna volja ne moze postojati, bez obzira na to da li na to gledamo kao ateisti, agnostici, vjernici monoteistickih ili politeistickih religija, mi ovakvi kakvi jesmo mozemo biti samo produkt faktora na koje ne mozemo uticati, i slobodna volja u smislu naseg izbora kakvi cemo biti je logicki paradoks. Svako od nas je ovakav kakav jeste samo zbog spleta okolnosti.
0
- Šabović Adis
- Etablirani član
- Šabović Adis
- Etablirani član
Splet okolnosti su geni koji nas zadese, roditelji i bliza okolina koji nas odgajaju, vrijeme kad smo rodjeni, razni bitni dogadjaji u zivotu koji nas oblikuju i uticu na nacin razmisljanja i kasnije odluke. Sve su to okolnosti na koje ne mozemo ni na koji nacin uticati, a oni nas oblikuju i kao osobe. Nekoliko sitnica da su bile drugacije u nasem zivotu, mi bismo bili potpuno drugacije osobe. Da se desio neki drugaciji splet okolnosti ne bismo se ni rodili nikad, recimo da je neki nas predak prije 1.000 godina ranije umro ili poginuo.
Cak i ako u pricu ubacimo tvroca u vidu bilo kojeg od bogova, opet to ne mijenja da mi nismo birali sta i kakvi cemo biti, vec tvorac koji nas je stvorio bi morao odrediti kakav ce svako od nas biti u momentu stvaranja, opet mi nismo birali ni da budemo stvoreni niti smo mogli izabrati kakve ce nas stvoriti, tako da ni u jednoj varijanti potpuno slobodna volja ne moze postojati.

1
1

A sta je bio ovaj post koji si otkucao?Spock je napisao/la: ↑30 sep 2025, 13:09Splet okolnosti su geni koji nas zadese, roditelji i bliza okolina koji nas odgajaju, vrijeme kad smo rodjeni, razni bitni dogadjaji u zivotu koji nas oblikuju i uticu na nacin razmisljanja i kasnije odluke. Sve su to okolnosti na koje ne mozemo ni na koji nacin uticati, a oni nas oblikuju i kao osobe. Nekoliko sitnica da su bile drugacije u nasem zivotu, mi bismo bili potpuno drugacije osobe. Da se desio neki drugaciji splet okolnosti ne bismo se ni rodili nikad, recimo da je neki nas predak prije 1.000 godina ranije umro ili poginuo.
Cak i ako u pricu ubacimo tvroca u vidu bilo kojeg od bogova, opet to ne mijenja da mi nismo birali sta i kakvi cemo biti, vec tvorac koji nas je stvorio bi morao odrediti kakav ce svako od nas biti u momentu stvaranja, opet mi nismo birali ni da budemo stvoreni niti smo mogli izabrati kakve ce nas stvoriti, tako da ni u jednoj varijanti potpuno slobodna volja ne moze postojati.![]()

0
- medvjed23
- Administrator
- Reactions: 5646
- Kontakt:
Ovaj momčić daje zanimljiv osvrt.
U suštini, kaže: čovjek može uraditi šta god želi, ali ne može oblikovati svoje želje.
U suštini, kaže: čovjek može uraditi šta god želi, ali ne može oblikovati svoje želje.
1
1