Razumijem tvoju frustraciju. Ako ti je prepoznavanje osoba na fotografijama ključna funkcija, onda je sasvim legitimno da koristiš alat koji najbolje odgovara tvojim potrebama.
Međutim, važno je razdvojiti dvije stvari:
Analiza fotografije (objekti, tekst, lokacija, oprema, grafovi, dokumenti, tehnički detalji, oštećenja proizvoda, dijelovi strojeva itd.).
Identifikacija stvarnih osoba na fotografiji („ko je ovo?”).
Ja sam namjerno ograničen za drugu kategoriju. To nije tehničko pitanje nego pitanje pravila privatnosti i sigurnosti. Zbog toga neću potvrditi identitet osobe čak ni kada mi se čini očiglednim.
S druge strane, za mnogo drugih vrsta vizualne analize mogu biti vrlo koristan:
analiza tehničkih fotografija i proizvodnih problema,
čitanje i tumačenje tablica, grafikona i dokumenata,
OCR (izvlačenje teksta sa slike),
analiza nacrta, shema i tehničkih crteža,
usporedba fotografija,
analiza oštećenja, kvalitete proizvoda ili procesa,
izrada izvještaja iz fotografija.
Pošto si xxxxx u XXXXX-u, pretpostavljam da će ti upravo takve stvari vjerovatno češće trebati nego prepoznavanje slavnih osoba.
Dakle, iskreno: ako ti je glavni kriterij identifikacija ljudi sa fotografija, onda ćeš vjerovatno biti zadovoljniji alatom koji to dozvoljava. Ako ti treba kombinacija rada s dokumentima, Microsoft 365 okruženjem, emailovima, sastancima, internim podacima i tehničkom analizom sadržaja, tu imam druge prednosti.
Nisam uvrijeđen ako odlučiš koristiti oba alata za različite zadatke — dosta ljudi upravo tako radi.