Sad sam u iskušenju da ispričam istorijat pjesme Auld Lang Syne, kako je prvo meni ispričano kad sam bio dijete od strane jedne predivne žene škotskog porijekla.
A onda me pjesma i pratila, preko mature, završavanja fakulteta, svih novogodišnjih proslava u Kanadi. I neprimjetno, postala važan dio mog života. I o tom sam razmišljao juče, nakon što smo ispratili jednu od najgorih godina mnogih života.
Damn it, kako su Škoti ponosni i dostojanstveni. Mislim da imam škotonostalgiju, koja je jednako neobjašnjiva kao i mnoge druge nostalgije.
najpoznatija pjesma koju niko ne zna.
ispricaj tu skotsko-kanadsku pricu
bas me zanima kako je zaista usla u kanadske skole i tradiciju. guy lombardo i royal canadians orkestar valjda. znam da robert burns nije potpuni autor te pjesme i da su je skotski, engleski, irski iseljenici donosili u englesko govorno podrucje.
lijepa pjesma, skotski sjetna i ponosna.
jednom sam samo bila u skotskoj, vrlo kratko, a isto imam nekad neobjasnjivu skotonostalgiju...kako se tako brzo zavuce pod kozu skotski mracni sarm.
Pjesma je "nastala" negdje sredinom ili krajem 18. vijeka. Nastala je pod navodnicima jer je neke stihove (početak) prvi zapisao škotski pjesnik Robert Burns, i tvrdio je da je prvi put čuo od nekog škotskog starca kako je pjeva u (nemam bolju riječ) kafani.
Melodija je inicijalno bila drugačija. Računa se da je ostatak stihova napisao Burns. Onome koji ne zna škotski jezik detaljno većina riječi je nerazumljiva, pa čak i anglofonima. Većina nas na sjevernoameričkom kontinentu koji je pjevaju nema pojma šta pjevaju već nakon prve strofe i refrena, pa dosta ljudi izabere da je prati samo mumljanjem (opet ne znam bolju riječ).
Pjesma je postala novogodišnja (pjeva se kad otkuca ponoć i na kraju novogodišnje zabave) pjesma u Škotskoj još od najranijih početaka. Nova Godina je u Škotskoj veoma značajan praznik. I tako je već vjekovima, još od protestantske revolucije. Oni Novu Godinu zovu Hogmanay.
Razlog zašto je Nova Godina veliki praznik u Škotskoj je zato što su vođe prezbiterijanske crkve aktivno radili na tome da se Božić u Škotskoj ili ne proslavlja nikako, ili da se obilježava veoma tiho, bez ikakve pompe, slavlja i slično. Škotski narod je u nekom činu "pobune" izabrao dan blizu Božića da ga proslavlja. I tako je ova pjesma stekla svoju popularnost među Škotima, jer je pjevana na najveći, najznačajniji i najbučniji škotski praznik, Hogmanay.
Kako su Škoti selili po svijetu, tako je i pjesma išla za njima. Međutim, prihvaćenost među svima (u Sjevernoj Americi) je stekla tek kada je pomenuti Guy Lombardo (Kanađanin italijanskog porijekla) i njegov orkestar, The Royal Canadians, stekao veliku popularnost u Americi i Kanadi. Danas mnogi potcjenjuju tu popularnost, ali je bila enormna. Legenda Louis Armstrong je uvijek govorio da su mu oni omiljeni orkestar.
Svake godine od kraja dvadesetih do kraja pedesetih ovaj orkestar je imao nacionalni (u Americi, a i Kanađani su slušali) novogodišnji program na radiju, a poslije i na televiziji. Svake godine su nakon ponoći izvodili Auld Lang Syne, i tako je čitava Sjeverna Amerika počela pjevati ovu pjesmu na Novu Godinu.
Osim Nove Godine, pjesma se uobičajeno pjeva na rastancima, na srednjoškolskim maturama je predvode školski orkestri, isto je i kad se podijele diplome na fakultetu. Kao "last goodbye" među ljudima koji su značajan dio vremena proveli zajedno. Recimo, kad je u Evropskom Parlamentu ozvaničen izlazak Velike Britanije iz EU, pjevana je Auld Lang Syne. Izvodi se i na sahranama.
Tradicionalno, ljudi su se držali za ruke i stajali u krugu kada su je pjevali. Danas, za Novu Godinu, ljudi se skupe u krug, dignu čašu šampanjca i pjevaju je u ponoć.
Pjesma je prevedena na bezbroj jezika i ima svoje verzije u mnogim zemljama. Čak je bila i zvanična himna nekih zemalja.
drm-u želim da mu favoritkinje u ovoj godini imaju bolju ispašu i prihranu, da bi imao šta lijepiti na "onoj temi", a ne one daske i isposnice.
cocoma-i želim što da nas upozna sa što više seksualnih tema i seksualnih statistika isfrustriranih europljana i europljanki, jer na taj način postajem srećan što neće da me prime.
sokratesu želim da razriješi bar jednu dilemu.
atomic-u da postane honorarni zvonar bogorodične crkve, ali sa onim šumarskim zaštitnim slušalicama,da ne izgubi abdest.
bože mili, da mi je neko pričao da se kod kuće može fenomenalno provest nova godina, ne bi mu vjerovao...
mali otišao u grad na doček,
klinka se zavarila za kompjuter,
a žena imala temperaturu i bolilo je grlo.
moja dnevna, moj daljinski, moj frižider, moja ruska salata...