Crvena Nit je napisao/la: ↑21 jan 2022, 10:49
storm je napisao/la: ↑21 jan 2022, 10:36
Nisam te pitao jesi li tudjim parama radila,...
Pitam te, da malo proširimo, i budem jasniji, jesi li imala firmu, jesi li bila u tržišnoj utrci, pregovarala sa poslovnim partnerom, izvršila uslugu, naplatila se, platila državi, dobavljačima, radnicima obaveze, i plaču?
Knjigovođe i računovodje vide suhe brojke, širu sliku rijetko.
Jesam radila pregovore, to je najteži dio poslovanja, kao i zadržati klijentalu. Radila sa avio kompanijama i privatnim vlasnicima aviona.
Dadžbine državi su visoke.
Ti si privatnik, ali i mi imamo znanje bez vlasništva firme. Nije teško znati kako poslujete, imamo svi netkoga u privatnom biznisu.
Ali opet si sa tudjim parama, i po necijem nalogu, i pod nečijom kontrolom radila.
Eventualni gubitak ti je mogao biti - otkaz.
Ima profila i poslova, koji su neprimjereno placeni, ima i onih premalo plaćenih, ali vikati kako je podizanje plača riješenje, skroz je promašeno.
I ja bih volio, da imam prostora dati radniku 3000€ plaču, kakvu može zaraditi u Njemačkoj .. Ali ne ide kalkulacija.
A pitam se zašto je onda litra ulja jeftinija u toj njemačkoj, nego ovdje...
Zašto ja na 100€ zarade, moram kroz sve obaveze, platiti državi 65€, dok Nijemac ni 50 €...
(usa 100/32, JAR 100/28, ITD)
To su pitanja standarda i nesrazmjera.
Tj i nisu tajne baš... Aparat uhljeba, socijalistički mindset i tak te stvari...