Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17351

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Ommadawn »

Znači da ne govorim ono SFRJ je bila treća vojna sila?
Trn u oku Rusima i Amerima
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator
Reactions: 38023

Post Postao/la storm »

Ti si Aleksa zadnjih 35 godina prespavao izgleda...
Pomalo je fašistički negirati Slovence, Bosance, Hrvate itd u nizu, napram SFRJ, koja je bila tvorevina nastala dogovorom.
Isto kako su prije bile razne tvorevine, a i nakon toga...
Kome je gdje bilo bolje, druga je stvar (i kada)
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1724

Post Postao/la Desperado »

Nije pomalo, nego je fašistički da valja.

Ali ništa ne može prevazići ono što je drug Šabović rekao na bosanskom forumu jednom prilikom, a to je da Srbi nisu četnici i da nisu Srbi radili ono po Podrinju i drugim dijelovima BiH, već samo četnici. Kao da su četnici marsovci koji su došli na Balkan devedesetih da prave sranja.
1
1 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Šabović Adis je napisao/la: 05 dec 2024, 14:30
Ommadawn je napisao/la: 05 dec 2024, 13:51 Velika Srbija je cilj, nikakav mit.
Sad sto se to ne da ostvariti je drugi par opanaka.
Zna se sta je SANU objavila i kada.
Kako zamišljaš ti Srbina bez Jugoslovena? Srpstvo bez jugoslovenstva?
Kako zamišljaš ti sisara bez životinje, lava bez sisara, životinje bez faune?! Vi floru u kompletu negirate a raspredali bi priče o šumama i livadama?! Koji je vama qrac? :valja

Taksonomija, sinko, taksonomija! :oo
Desperado je napisao/la: 05 dec 2024, 14:09
Praviš se lud bezveze ili si baš toliko ideološki zagorio pa da sve što je osnovano i argumentovano smatraš udarom na vlastiti subjektivitet u koji vjeruješ. Poenta onog što sam rekao stoji i apsolutno je osnovano. U sve tri države (nebitno kako su bile uređene) 2-3 većinska naroda su vazda sebe izdizali više od ostalih. Ne, to nisu bili Jugosloveni primarno. Da li su ostali sami krivi? U jednom dijelu da (već sam spomenuo Bošnjake tog vremena npr.), ali su i sistemski gurani u ladice ispod. Ta tvoja seciranja da bi ko fol ispao pametan, pa da usput i šukneš i proguraš straw man, su djetinjarije. Trebao bi bolje nastupati Šaboviću. I Hegel ti se ibreti.
Sam se "guraš u ladice ispod". Jesi li Jugosloven? Nisi? Razguli!
Bošnjaci za razliku od Muslimana nisu jugoslovenski narod, ne ubrajaju se u Jugoslovene. Zašto? Valjda im islam preči nego komunizam, bog preči nego partija. Stoga: razligu, voz, sikter! Šta ti nije jasno?
Ti uopšte ne razumiješ tok tih Muslimana sa velikim M i put koji su prošli. Negiraš čitavu jednu težnju naroda tog doba koja je rasla sve više. Osvještavanje je počelo sa Adilom pa je postepeno trajalo do devedesetih kad su, nažalost, krvlju morali platiti bošnjaštvo zbog prekodrinkse gamadi tog vremena.

Pa ako ti nije jasno o čemu ja ovdje svo vrijeme pišem možda će ti citat Hamdije Pozderca, a kao jednog od najistaknutijih KPJ funkcionera iz reda tadašnjih Muslimana, malo pojasniti neke stvari:

"To zašto Muslimani nisu prije priznati kao nacija je isto da si me pitao zašto Kulin ban nije uveo samoupravljanje. A što se tiče imena, oni moćniji politički i umno od nas nam nisu dali ime ni Bosanac, a ni Bošnjak, a nama je bolan zemljače bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas u Ustav stave, a ime je lako promijeniti kada se za to stvore uslovi, to je stvar plebiscita i bit će lakše kasnije, kada se za to stvore uslovi, riješavati pitanje promjene imena, nego i imena i naroda i nacije zajedno i odjednom. Uostalom, samo ime i nije sada najvažnija stvar. Tebi je sada ime Alaga, ako bi promijenio ime, u naprimjer, u Mujaga, pošto je u nas Krajišnika i to ime veoma često, bili se time kod tebe išta promijenilo i bili se ti kao biće drukčije osjećao, kad se po tvom rodnom listu zna, ko si, šta si, ko ti je babo, a ko mater. Važno je šta se pod tim imenom podrazumijeva i šta to konačno znači, za jedan narod, tek onda kada se ozvaniči u Ustavu i u zakone unese. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i dokazivanjima, moja generacija nije mogla više."

Dakle, Musliman nije bila konačna odrednica, već samo privremena. Pozderac je sklonjen jer je ono za šta se on borio bila smetnja tadašnjim velikosrbima. Vidio je i sam da od Jugoslavije na takav način neće biti ništa u budućnosti. Ovo je govorio čovjek koji je bukvalno podržao proces protiv Alije i ekipe... čisto da ne kažeš izdajnik, Alijin čovjek i slično. Ti nastavi dalje pisati gluposti.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Sjebali ga preko Agrokomerca jer je podrzao gradnju i prosperitet istog.
Nije da nije Agrokomerc napravio malverzaciju sa mjenicama bez pokrica ali nije bio ni prvi ni jedini u Jugoslaviji u to vrijeme - nekoliko preduzeca u Srbiji je to radilo isto.
I onda odjednom pozar u firmi, pa odjednom inspekcija, pa odjednom nadjose dokumenta, "aha drugovi sta je ovo" i polako dodjose do toga da Pozdercu skinu glavu. Manje-vise bukvalno.
Igra slucaja?
Slucajno se djeca prave.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator
Reactions: 38023

Post Postao/la storm »

Desperado je napisao/la: 06 dec 2024, 07:46 Nije pomalo, nego je fašistički da valja.

Ali ništa ne može prevazići ono što je drug Šabović rekao na bosanskom forumu jednom prilikom, a to je da Srbi nisu četnici i da nisu Srbi radili ono po Podrinju i drugim dijelovima BiH, već samo četnici. Kao da su četnici marsovci koji su došli na Balkan devedesetih da prave sranja.
Jebeno je kad samokritika pređe granicu i postane bljutavi autošovinizam... kad ti samo pertlice vire iz šupka druge strane... nešto poput bazdulj ili Kusturica sindrom
3
3 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Ommadawn je napisao/la: 06 dec 2024, 08:22 Sjebali ga preko Agrokomerca jer je podrzao gradnju i prosperitet istog.
Nije da nije Agrokomerc napravio malverzaciju sa mjenicama bez pokrica ali nije bio ni prvi ni jedini u Jugoslaviji u to vrijeme - nekoliko preduzeca u Srbiji je to radilo isto.
I onda odjednom pozar u firmi, pa odjednom inspekcija, pa odjednom nadjose dokumenta, "aha drugovi sta je ovo" i polako dodjose do toga da Pozdercu skinu glavu. Manje-vise bukvalno.
Igra slucaja?
Slucajno se djeca prave.
Jesu, ali je to samo bio način da ga se riješe i jer im je bio prepreka na njihovom velikosrpskom putu i projektu. Prije toga je već bilo napeto sa onima koji će se pogotovo kasnije pokazati kao velikosrbi otvoreno. Alija nije bio prijetnja jer nije imao moć u svojim rukama. Hamdija ipak jeste.

Hamdija nije htio da mijenja Ustav po pitanju Kosova i Vojvodine, jer su Srbi tražili promjenu i ukidanje autonomija na šta on nije htio pristati kao predsjednik komisije za ta pitanja.

Od tad su mu počeli praviti sranja Šešelj i ostali, a u novinama pogotovo u Srbiji su ga razapinjali.

Eh, onda je uslijedio Agrokomerc, njegov brat Hakija i sve ostalo.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Naravno.
Pun qurac preduzeca u Srbiji je radio sa mjenicama bez pokrica, zaduzili se i Bogu i narodu ali niko nista.
Necu reci da Agrokomerc (zajedno s Fikret Abdic Babom) nije pogrijesio ali gdje su i ostali krivci?
S druge strane imali su odlicne proizvode pa su i ostalima bili konkurencija.

Ja sam gotovo ubijedjen da je Izetbegovic postavljen od strane Milosevica jer takav covjek jednostavno nije bio ni najmanje politicki pismen.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Ommadawn je napisao/la: 06 dec 2024, 11:25 Naravno.
Pun qurac preduzeca u Srbiji je radio sa mjenicama bez pokrica, zaduzili se i Bogu i narodu ali niko nista.
Necu reci da Agrokomerc (zajedno s Fikret Abdic Babom) nije pogrijesio ali gdje su i ostali krivci?
S druge strane imali su odlicne proizvode pa su i ostalima bili konkurencija.

Ja sam gotovo ubijedjen da je Izetbegovic postavljen od strane Milosevica jer takav covjek jednostavno nije bio ni najmanje politicki pismen.
Složio bih se osim sa ovim zadnjim. Jedno vrijeme je i meni to prolazilo kroz glavu, ali vremenom sam to odbacio.

Ali da su koristili tadašnjim velikosrbima u guranju njihovih svjetonazora je isto tačno. Npr. Srbi su već tad kao najveću opasnost ocijenili unitarizam u BiH i stvaranje bosanskohercegovačke nacije svih vjeroispovijesti. Kad je dogovoreno da Muslimani budu Bošnjaci njima je tad pao kamen sa srca, a što je i sam Dobrica Ćosić pohvalio. Time je udaren pečat za BiH kakvu imamo danas sa konstitutivnim narodima.

Ja se recimo kao Bosanac ne slažem sa načinom kako je prošao kongres 93. godine. Mislim da je trebalo neke stvari odraditi drugačije i više slušati Durakovića i Filipovića i njihovu struju, a ne Alijinu sa Silajdžićem i drugima uz njega.

Ali tako je kako je. Većina je odabrala i to trebaju svi poštovati. I ja koji sebe ne smatram Bošnjakom, već Bosancem.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ovo zadnje - isti smo. Drugo ne mogu i ne želim biti.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Šabović Adis je napisao/la: 06 dec 2024, 12:30
Desperado je napisao/la: 06 dec 2024, 07:55
Ti uopšte ne razumiješ tok tih Muslimana sa velikim M i put koji su prošli. Negiraš čitavu jednu težnju naroda tog doba koja je rasla sve više. Osvještavanje je počelo sa Adilom pa je postepeno trajalo do devedesetih kad su, nažalost, krvlju morali platiti bošnjaštvo zbog prekodrinkse gamadi tog vremena.

Pa ako ti nije jasno o čemu ja ovdje svo vrijeme pišem možda će ti citat Hamdije Pozderca, a kao jednog od najistaknutijih KPJ funkcionera iz reda tadašnjih Muslimana, malo pojasniti neke stvari:

"To zašto Muslimani nisu prije priznati kao nacija je isto da si me pitao zašto Kulin ban nije uveo samoupravljanje. A što se tiče imena, oni moćniji politički i umno od nas nam nisu dali ime ni Bosanac, a ni Bošnjak, a nama je bolan zemljače bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas u Ustav stave, a ime je lako promijeniti kada se za to stvore uslovi, to je stvar plebiscita i bit će lakše kasnije, kada se za to stvore uslovi, riješavati pitanje promjene imena, nego i imena i naroda i nacije zajedno i odjednom. Uostalom, samo ime i nije sada najvažnija stvar. Tebi je sada ime Alaga, ako bi promijenio ime, u naprimjer, u Mujaga, pošto je u nas Krajišnika i to ime veoma često, bili se time kod tebe išta promijenilo i bili se ti kao biće drukčije osjećao, kad se po tvom rodnom listu zna, ko si, šta si, ko ti je babo, a ko mater. Važno je šta se pod tim imenom podrazumijeva i šta to konačno znači, za jedan narod, tek onda kada se ozvaniči u Ustavu i u zakone unese. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i dokazivanjima, moja generacija nije mogla više."
Ja sam taj Musliman a ti ne razumiješ put kojim sam prošao.
Vrlo dobro znam i za Adila i za njegovo osvještavanje, rezultat čega su današnji Bošnjaci. Kovertiranjem iz Muslimana u Bošnjake samo su dokazali da nikad zapravo nisu ni bili Muslimani. Smećad konvertitska. Fejk Muslimani. :valja Ja sam malo tvđi orah, ne može meni jedan Adil da objašnjava moju nacionalnost zato što je riječ o mojoj nacionalnosti. Ona ovisi o meni, bez mene i ne postoji. Ne može jedan božji stvor, jedno niže biće, meni tek tako da tetovira nacinalni identitat pozivajući se pritom na teorije krvi i tla, te babo ti je ovo, gen je ono, podneblje ovako, zvjezdana konstelacija onako, ime ti je ovo, veliko slovo je malo slovo...šupičku materinu demagošku, Gebels bi se posramio da to čuje. Tu četničkoustašku matru nek zabije sebi u četničkoustaško prkno, meni je neće zabijat. :valja Debil nikako da shvati da je nacionalno opredjeljenje - opredjeljenje, to je stvar izbora. Poput pušašatva. Biraš da li ćeš da pušiš uopšte ili nećeš. Biraš! A ako ćeš da pušiš onda biraš i marku.
To što su neki bošnjaštvo krvlju platili, pa i treba, svaka glupost se plaća. Kod Adila mogu svoje priznanice za bošnjaštvo da unovče ako žele van. Kod Velikog Adila krstitelja. :valja
Apropo Hamdije, nisu muslimani nepriznavani kao nacija zato što im je neko iz hira odricao nacionalsnot već zato što sami sebe nisu za naciju priznavali, znaš, ogromna je razlika između jugoslovenskog naroda i islamskog umeta u koji se upravo Bošnjaci ubrajaju. Umet nije narod, umet nije nacija.
Dakle, Musliman nije bila konačna odrednica, već samo privremena. Pozderac je sklonjen jer je ono za šta se on borio bila smetnja tadašnjim velikosrbima. Vidio je i sam da od Jugoslavije na takav način neće biti ništa u budućnosti. Ovo je govorio čovjek koji je bukvalno podržao proces protiv Alije i ekipe... čisto da ne kažeš izdajnik, Alijin čovjek i slično. Ti nastavi dalje pisati gluposti.
Šta pričaš ti bolan? O čijoj ti to nacionalnosti laži raspredaš, mojoj ili tvojoj?
Ti si negdje zapeo na putu. Moguće je da si negdje ispao iz kamiona. To je tvoj problem. Pa jeste, to je izbor i tu se slažem. Kao što je većina izabrala da ne budu više Muslimani, već ili Bošnjaci ili Bosanci, a ti pjeniš i nikako da pređeš preko toga izgleda par decenija. To je tužno brate Šaboviću.

A tek koliko je tužno ovo što si napisao:
Šabović Adis je napisao/la: 06 dec 2024, 12:30 To što su neki bošnjaštvo krvlju platili, pa i treba, svaka glupost se plaća."
Čisto da istaknem da i drugi vide šta se tebi mota po mozgu.
Šabović Adis je napisao/la: 06 dec 2024, 12:30Apropo Hamdije, nisu muslimani nepriznavani kao nacija zato što im je neko iz hira odricao nacionalsnot već zato što sami sebe nisu za naciju priznavali, znaš, ogromna je razlika između jugoslovenskog naroda i islamskog umeta u koji se upravo Bošnjaci ubrajaju. Umet nije narod, umet nije nacija.
Dobro jutro. Sad se vrati nazad pa čitaj moje prethodne postove koje si haman ili preskočio ili nisi ni čitao, tj. o onome da su i Bošnjaci tog vremena bili i sami sebi krivi, ali su ih i ostali ugnjetavali. To ugnjetavanje od strane drugih je raslo sa jačanjem te težnje. Na to sam već ukazao. Ako ne na ovoj temi, onda tamo na drugoj na kojoj smo pisali. Meni te stvari ne moraš objašnjavati.
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5585

Post Postao/la Duh »

primjetio sam inace, da su jugosloveni postali itekako nacionalisti i fasisti.
ni makac od definicije.
ostaje naravno njihova tvrdnja da-nisu. nego samo hoce da drugih nema. neki su grublji, pa bi rijesili i metkom.
ako pak tvrde da jugosloven ne moze biti nacionalista, samim tim i negiraju svoju naciju.

ps. ovaj materijal mozete koristiti za referate ili diplomske...
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5585

Post Postao/la Duh »

Šabović Adis je napisao/la: 06 dec 2024, 15:21
Duh je napisao/la: 06 dec 2024, 15:05 primjetio sam inace, da su jugosloveni postali itekako nacionalisti i fasisti.
ni makac od definicije.
ostaje naravno njihova tvrdnja da-nisu. nego samo hoce da drugih nema. neki su grublji, pa bi rijesili i metkom.
ako pak tvrde da jugosloven ne moze biti nacionalista, samim tim i negiraju svoju naciju.

ps. ovaj materijal mozete koristiti za referate ili diplomske...
Koju naciju? Imenuj je!
nazovi je kako hoces-postojecom, nepostojecom, jedinom itd...
Kbk, za Bošnjake onog vremena, Bošnjaci su bili i ostali paraziti u Jugoslaviji, a sa parazitima se ne pregovara već ih se trijebi. I ne pokušavaj da znak jednakosti staviš između Muslimana i Bošnjaka!
ja sam dosao na ovaj forum, koji je bio prilicno neaktivan.
nisam se obazirao, nego sam pisao...
sad ti, kao aktivniji pocinjes iste price . prilicno van nekih normalnih okvira.
detaljnijim analiziranjem 'mozda' bi se dobilo i materijala za krivicne prijave.
ali prije svega-to je ruzno.
kvaris mi virtualni prostor
@storm ce morati malo popricati sa tobom
1
1 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Desperado je napisao/la: 06 dec 2024, 14:32 Ti si negdje zapeo na putu. Moguće je da si negdje ispao iz kamiona. To je tvoj problem. Pa jeste, to je izbor i tu se slažem. Kao što je većina izabrala da ne budu više Muslimani, već ili Bošnjaci ili Bosanci, a ti pjeniš i nikako da pređeš preko toga izgleda par decenija. To je tužno brate Šaboviću.

A tek koliko je tužno ovo što si napisao:

Čisto da istaknem da i drugi vide šta se tebi mota po mozgu.

Šta je tužno? Šta ima da istakneš? Jesam vam ja kriv što ste izdali jednu nacionalsnost i krvlju platili novu?
Vaš izbor - vaša stvar, vaša stvar - vaš problem. Vaš. Kult žrtve zadrži za sebe!
Dobro jutro. Sad se vrati nazad pa čitaj moje prethodne postove koje si haman ili preskočio ili nisi ni čitao, tj. o onome da su i Bošnjaci tog vremena bili i sami sebi krivi, ali su ih i ostali ugnjetavali. To ugnjetavanje od strane drugih je raslo sa jačanjem te težnje. Na to sam već ukazao. Ako ne na ovoj temi, onda tamo na drugoj na kojoj smo pisali. Meni te stvari ne moraš objašnjavati.
Kbk, za Bošnjake onog vremena, Bošnjaci su bili i ostali paraziti u Jugoslaviji, a sa parazitima se ne pregovara već ih se trijebi. I ne pokušavaj da znak jednakosti staviš između Muslimana i Bošnjaka!
Kao da čitam Dževada Galijaševića, ali još goru verziju.

Šaboviću... nisi ti baš normalan.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Auuu, mijenjaj dilera jaro.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Namazana
Maza
Maza
Reactions: 7214

Post Postao/la Namazana »

Ja sam dosla da se posvadjam :oo
2
2 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Ovo je baš strašno šta čovjek piše.

Realno, ovo je za trajnog bana na mnogim forumima mada ovaj to baš i ne može sebi priuštiti. Ne može baš ni onaj drugi na kojem sam aktivniji.
0
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”