Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 11120

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la MunDzi »

Vratia se Shime. I jos se pravi blesav i naivan.
E moj Shabo, lovi ribu Shabo!
0
storm
Administrator
Reactions: 38023

Post Postao/la storm »

Šabović Adis je napisao/la: 21 dec 2024, 16:53
storm je napisao/la: 21 dec 2024, 12:39

Obično ne dajem duža objašnjenja, tebi jesam nekoliko postova nazad.
Oponiraš, u redu i nikome ništa...
Čak i uzdižeš neke režime, od malog kagebeovca do ostalih autokracija, isto u redu što se mene tiče...

Kod poziva na trijebljenja ćemo ipak povući crtu.
Fašizam i govor mržnje.
Tvoj izbor kako ćemo dalje.
Heh, šeret. :oo

Očigledno ti nije jasno oponiranje, pa da ti pojasnim: za svako tvoje jeste ja oponiram sa nije, tako da za ovo tvoje fašizam ja oponiram sa nije fašizam. Nije pozivanje, nije govor mržnje. Objasniću ako treba. Nije prijećenje, kako kaže Duh, Duh laže. Svi vi ovdje lažete. :oo
Kad za tvoje Tito je zločinac i šef totalitarnog režima ja oponiram sa nije nego heroj, i to trostruki, i šef najrežima ikad, hoće li ovo moje biti tretirano kao veličanje zločinaca i totalitarnih režima i sankcionisano - ili neće? Razumiješ li sad? Uzgred budirečeno, je li Antijugoslovenima na temi o SFRJ dopušteno da o SFRJ i Jugoslovenima pišu šta hoće, bez da im neko oponira u tome? Čisto da znam, da ne gubim vrijeme ovdje, jer ima puno vedrijih tema, poput ove:
Oooopaaa udri Adisse :cvijece
viewtopic.php?p=428524#p428524

Eto, cura viče udri Adise, a ja ovdje abortirane/propale Jugoslovene učim pameti umjesto da zigujem ko sav normalan svijet. :valja

Dakle? :oo
Fkt se praviš blesav
U biti mene, a i mnoge koliko vidim zaboli više kita za tvog tita

Najgluplji su mi ljudi, kojima je povijest počela sa 45om ili 91om/92 om
Ne mogu se odlučiti koji vode
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17347

Post Postao/la Ommadawn »

Ulupa lik milione dolara da mu se napravi sklonište za njega i njegove najbliže, pa još miliončića da u svakoj republici ima najmanje dvije-tri vile u prirodi, pa još nekoliko miliončića u luksuzna auta i to neće čak ni istočnoblokovsko nego Mercedes, i to ne bilo koji, nego Pullman.
A puk neka vozi Fiću, Tristaća i Stojadina a ako će šta bolje, eh onda prvo da državi kupe pa onda sebi.
Tita je privreda zemlje koju je vodio najmanje interesovala a to je upravo bilo krucijalno kako vratiti sve te milione dolara.
Tito umro, mi ostali dužni, pogubljeni, vjerujući kako će rat već sutra krenuti bez ikakvog plana kako vratiti sav taj posuđeni novac, ulupan u dobar dio toga od čega nećemo imati ama baš nikakve koristi.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Imam.

Drugovi su to sve oteli.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Oteli su.

Drugovi u luksuzne vile, a puk u betonske spavaonice.
Nakon deceniju-dvije iz memljivih podstanarskih podruma i baraka sa zajedničkim wc-om i kupatilom.
I to su sretni ako ih zapadne spavaonica.

A svima se odbijalo od plate da ide u tzv. Fond Solidarnosti.

I de Šaboviću, prestani malo sa vrijeđanjem.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 21 dec 2024, 22:22 Ulupa lik milione dolara da mu se napravi sklonište za njega i njegove najbliže, pa još miliončića da u svakoj republici ima najmanje dvije-tri vile u prirodi, pa još nekoliko miliončića u luksuzna auta i to neće čak ni istočnoblokovsko nego Mercedes, i to ne bilo koji, nego Pullman.
A puk neka vozi Fiću, Tristaća i Stojadina a ako će šta bolje, eh onda prvo da državi kupe pa onda sebi.
Tita je privreda zemlje koju je vodio najmanje interesovala a to je upravo bilo krucijalno kako vratiti sve te milione dolara.
Tito umro, mi ostali dužni, pogubljeni, vjerujući kako će rat već sutra krenuti bez ikakvog plana kako vratiti sav taj posuđeni novac, ulupan u dobar dio toga od čega nećemo imati ama baš nikakve koristi.
Džaba je to njemu objašnjavati.
Ja na ovom forumu čak i ne vidim nekog tako isključivog hejtera jugoslavije, koliko Adis isključivo obožava, a mrzi sve ostalo.
Problem ex država i jest, što mentalno nisu izašle iz jugo javašluka, podobnosti, partijskog mindseta.
Nitko ne tvrdi da je sad krasno, ali znamo otkud to i izvire.
Nisam jednom napisao - zadržali najgore iz socijalizma, a prigrabili najgore iz kapitalizma
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Šabović Adis je napisao/la: 21 dec 2024, 23:45 Zašto? Da bi ti mogao da nastaviš s raspredanjem mitova o SFRJ?

Ček da vidimo malo tu "logiku": Hitler ti otme biciklo, ti progutaš knedlu, tješiš se time da si dobro prošao i da si sretan što si još živ. Tito onda premlati Hitlera preotme mu biciklo i ti misliš da ga Tito duguje tebi? Duguje ti qurac!
Biciklo ćeš dobiti nazad isključivo od onoga ko ti ga oteo a to nije Tito.
Kakav sad Hitler?
Šta nam je Hitler oteo?
Okupirao, dobio po njonji globalno, otišao...
Komunisti pobijedili, ustvari narodi pod njihovim vodstvom i počinje prava otimačina i to ona trajna.
Naravno sve je stvar perspektive...ako prije pasao ovce, pa onda odjednom došao u grad, opismenio se, zarađivao isto kao netko sposoban, socijalizam ti je odličan, barem u početku.
Ako si i prije bio sposoban, privatni poduzetnik, stekao nešto, pa ti je to poslije oteto, bačen si u ravan sa onim čobanom, onda to i ne izgleda tako divno.
No tebi da se išta može objasniti, ne bi bilo ni potrebe...
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Šabović Adis je napisao/la: 22 dec 2024, 05:55
storm je napisao/la: 22 dec 2024, 05:06

Kakav sad Hitler?
Šta nam je Hitler oteo?
Okupirao, dobio po njonji globalno, otišao...
Komunisti pobijedili, ustvari narodi pod njihovim vodstvom i počinje prava otimačina i to ona trajna.
Naravno sve je stvar perspektive...ako prije pasao ovce, pa onda odjednom došao u grad, opismenio se, zarađivao isto kao netko sposoban, socijalizam ti je odličan, barem u početku.
Ako si i prije bio sposoban, privatni poduzetnik, stekao nešto, pa ti je to poslije oteto, bačen si u ravan sa onim čobanom, onda to i ne izgleda tako divno.
No tebi da se išta može objasniti, ne bi bilo ni potrebe...
Čuj kakav sad Hitler? Šta, ti si opštu amneziju imao?
Ovo je odlično pitanje: koji ste to vi kad vam Hitler nije ništa oteo? Oteo je zemlju površine 255.804 kv. kilometra sa svime što se nalazilo na njoj.
Pretvorio/adaptirao/anektirao u 3 Rajh. I od koga je dobio po njonji - od vas? :valja
Zna se od koga su dobili po njonji, od Jugoslovena! Ono što je valjalo bilo je u partizanima, ono ostalo je 4 godine sarađivalo sa okupatorom. Prije nego kreneš vrištat, da te preduhitrim: na neprijateljsko ruke uvis!, digneš li ruke uvis dobićeš metak u potiljak zbog saradnje s neprijateljem. Nema ništa vaše u SFRJ, sve je naše. Antijugoslovenskoj žgadiji mućak!

I kakve su vam ovo fore:
storm je napisao/la: 11 dec 2024, 17:47

Samo povod...
Debelo preveliko je značenje uzrok
???
Šta terorista? Kakav uzrok? Kakav povod bolan? Jesmo vas tako učili? :sok Vidiš ti šta kakav trag trideset godina ispiranja mozga ostavlja za sobom?! :face
Izgovor! Ko ne shvata izgovor shvatiće izlika. Jel vi fakat mislite retroaktivno mijenjat istoriju, boreći se za bolju prošlost, a da to niko ne primijeti? Koji je vama qurac? :valja
Ne dragi...boli nas kuratz za istoriju, živimo dalje...
Probaj, nije loše
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Šabović Adis je napisao/la: 21 dec 2024, 23:45 Zašto? Da bi ti mogao da nastaviš s raspredanjem mitova o SFRJ?

Ček da vidimo malo tu "logiku": Hitler ti otme biciklo, ti progutaš knedlu, tješiš se time da si dobro prošao i da si sretan što si još živ. Tito onda premlati Hitlera preotme mu biciklo i ti misliš da ga Tito duguje tebi? Duguje ti qurac!
Biciklo ćeš dobiti nazad isključivo od onoga ko ti ga oteo a to nije Tito.
Znači krvavo zaradim bicikl, Ado mi ga otme, dođe Jozo, isprebija Adu, uzme bicikl i kaže “Eh sad je moj” i ja sam sretan zato što je Jozin bicikl?

Joj logike…
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5577

Post Postao/la Duh »

Drzava se raaspala.
Vojska porazena ili obukli druge uniforme. Tito nebitan za sadasnjost ko i Tvrtko.
Nema vise metka u potiljak. I da ubijes nekog partizana-ides u zatvor.
Inace jako puno partizana nastradalo za vrijeme rezima.
2
2 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Raspad Jugoslavije bio je složen proces koji je imao više uzroka, uključujući političke, ekonomske i etničke tenzije. Evo nekoliko ključnih faktora:

1. **Politička kriza**: Nakon smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, došlo je do oslabljenja centralne vlasti i porasta nacionalizma unutar republika. Politika decentralizacije je doprinela jačanju lokalnih lidera i nacionalnih pokreta.

2. **Ekonomski problemi**: Jugoslavija se suočavala s ekonomskim teškoćama, uključujući inflaciju, visoku nezaposlenost i regionalne razlike u razvoju. Ovi problemi su pogoršali napetosti među republikama.

3. **Nacionalizam**: U porastu su bili nacionalistički sentimenti među različitim etničkim grupama. Ovi sentimenti su često bili podsticani od strane političkih lidera koji su težili jačanju svojih pozicija.

4. **Raspad komunizma**: Kraj Hladnog rata i raspad Istočnog bloka doprineli su slabljenju komunističkih režima u Jugoslaviji. To je otvorilo prostor za demokratske promene, ali i za nacionalističke tendencije.

5. **Ratovi i sukobi**: Raspad Jugoslavije je pratio niz ratova i sukoba tokom 1990-ih, uključujući ratove u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, što je dodatno potpirilo etničke tenzije i dovelo do humanitarnih katastrofa.

Ovi faktori su zajedno doprineli raspadu Jugoslavije, koji je zvanično završen 1992. godine, kada su nastale nove države.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Postoje različiti razlozi zbog kojih neki ljudi, poput Adisa Šabovića, mogu verovati da se Jugoslavija nije raspala. To može biti povezano sa emocionalnim vezama prema bivšoj državi, nostalgičnim osećanjima, ili verovanjima da bi se mogla uspostaviti neka vrsta saradnje ili zajedništva među bivšim republikama. Takođe, neki ljudi mogu smatrati da su uzroci raspada kompleksni i da se ne može jednostavno reći da je država nestala, već da su se stvorili novi identiteti i zajednice. Ova pitanja često zavise od ličnih iskustava, političkih stavova i interpretacija istorije.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

O metku u potiljak ili "trebljenju" je neprimjerno . Takve izjave mogu biti rezultat različitih emocija, frustracija ili nesporazuma. Važno je razgovarati o ovim temama na miran i konstruktivan način, bez pretnji mogu dovesti do nasilja ili dodatnog sukoba. Ako imate konkretne informacije ili kontekst o ovoj osobi ili situaciji, bilo bi korisno razgovarati o tome.
Izgleda da se radi o provokativnom i ekstremnom izražavanju. Ljudi koji koriste takve fraze često žele da skrenu pažnju na određene probleme ili osećaje nezadovoljstva. Moguće je da Adis Sabović koristi takve izraze da bi izrazio duboke frustracije ili da bi ukazao na ozbiljnost nekih tema koje ga muče. Međutim, važno je voditi otvoren i konstruktivan dijalog, umesto pribegavati nasilnim ili pretećim izjavama.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Ako se radi o osobi koja se suočava sa ozbiljnim problemima ili pretnjama, važno je da se situacija shvati ozbiljno. Evo nekoliko koraka koje možeš preduzeti da bi pomogao:

1. **Slušaj i razgovaraj**: Pokušaj da saznaš više o tome šta se dešava. Slušanje može biti veoma važno za osobu koja se oseća ugroženom.

2. **Pomoć stručnjaka**: Ako je situacija ozbiljna, preporučuje se da se obrati profesionalcima, kao što su psiholozi ili socijalni radnici, koji mogu pružiti odgovarajuću pomoć.

3. **Bezbednost**: Ako se osoba oseća ugroženo, važno je da se razmotre mere bezbednosti. U nekim slučajevima, može biti potrebno obavestiti nadležne organe.

4. **Podrška**: Budi tu za tu osobu. Ponekad je podrška prijatelja ili porodice najvažnija.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Objašnjavanje bivšim komunistima da je Jugoslavija propala može biti delikatan proces. Evo nekoliko koraka koje možeš slediti:

1. **Razumevanje perspektive**: Prvo, važno je razumeti njihovu perspektivu i emocije vezane za Jugoslaviju. Mnogi ljudi imaju nostalgiju za tim vremenom i mogu biti emotivno vezani za ideje koje su im bile bliske.

2. **Korišćenje činjenica**: Prikupi relevantne istorijske podatke i analize koje objašnjavaju uzroke raspada Jugoslavije. To uključuje ekonomske, političke i društvene faktore koji su doprineli njenom kolapsu.

3. **Otvorena diskusija**: Postavi pitanja i podstakni diskusiju. Umesto da im direktno kažeš da su u krivu, postavi pitanja koja će ih navesti da sami dođu do zaključaka. Na primer, pitaj ih šta misle o ekonomskim problemima iz 80-ih ili o etničkim tenzijama.

4. **Isticanje pozitivnih i negativnih aspekata**: Razgovaraj o pozitivnim aspektima bivše Jugoslavije, ali i o negativnim, kao što su političke represije, ekonomska stagnacija i etnički konflikti.

5. **Emocionalna inteligencija**: Budi pažljiv prema njihovim osećanjima. Neki ljudi mogu reagovati emotivno na ovu temu, pa je važno pristupiti razgovoru sa razumevanjem i poštovanjem.

6. **Pružanje savremenih primera**: Pokaži kako su slične ideje ili pristupi neuspeli u drugim zemljama, i kako su se razvijali nakon raspada Jugoslavije.

Na kraju, važno je imati na umu da promena mišljenja može potrajati, i da nije uvek moguće ubediti nekoga u nešto što nije spreman da prihvati.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Šabović Adis je napisao/la: 22 dec 2024, 16:34
storm je napisao/la: 22 dec 2024, 06:03

Ne dragi...boli nas kuratz za istoriju, živimo dalje...
Probaj, nije loše
Aha, vidim kako vas boli. :oo
De mi reci, šta to vi proslavljate 9. maja?

Ommadawn je napisao/la: 22 dec 2024, 06:55

Znači krvavo zaradim bicikl, Ado mi ga otme, dođe Jozo, isprebija Adu, uzme bicikl i kaže “Eh sad je moj” i ja sam sretan zato što je Jozin bicikl?

Joj logike…
Znači!
Predo si ga Adi bez borbe, i to pod prijetnjom smrću. Pod istom prijetnjom su i neki drugi bili samo se nisu predali.
Šta ti misliš, da će neko da jede korijenje i da se jabava s tifusarima po bosanskohercegovačkim planinčugama samo da bi tebi vratio biciklo koje si predo bez borbe? Hoće qurac, zvučiš ko Aleksandar iz Londona koji bi da se vrati i da ponovo zajaše. Karinu će zajahat moju...:valja
Duh je napisao/la: 22 dec 2024, 07:21 Drzava se raaspala.
Vojska porazena ili obukli druge uniforme. Tito nebitan za sadasnjost ko i Tvrtko.
Nema vise metka u potiljak. I da ubijes nekog partizana-ides u zatvor.
Inace jako puno partizana nastradalo za vrijeme rezima.
Država nije tvoj mozak, sinko, pobrko si nešto.
9.maja?
Slavi se deklaracija Roberta Schumanna, koja se smatra temeljem europske unije
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ti Šaboviću ili si trol ili nisi sasvim psihički stabilan.
Definitivno sa tobom nešto nije u redu.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”