Otava je napisao/la: ↑28 aug 2020, 19:40
Ommadawn je napisao/la: ↑28 aug 2020, 19:20
- Fiat 132 se NIKAD ali NIKAD nije sklapao ne samo u Makedoniji nego NIGDJE u Jugoslaviji. Iako je bilo nekih planova da se sklapa u Zastavi (dakle sklapanje a ne proizvodnja) ni do toga nije doslo. Skoro gotovi automobili su dolazili do Zagreba i na njih se montirali Saturnus farovi, brave (koje su bile postavljene obratno u odnosu na talijanskim modelima), gume (ne felge), retrovizori i Trepca akumulator. Tako je automobil dobijao status "domaci" i kao takav oslobodjen nekih poreza.
- Prica sa NSU Prinzom je takva da su dolazili gotovi dijelovi i sklapali se kod nas, a na njih montirani neki dijelovi proizvedeni u SFRJ. Auto se nije proizvodio kod nas. Tek pojavom VW Bube 1972 godine, je bilo 30% dijelova proizvedeno u SFRJ iako je cilj bio 50% ali nikada nije dostignut, cak ni sa Golfom. I ta Buba je bila spartanski opremljena u odnosu na standardne jer je valjalo auto prodati za iole konkurentnu cijenu tadasnjem Fici.
- Zadnji kredit za kupovinu automobila odobren je 1977 godine.
- Stojadin nije bio dizajniran kod nas nego u Italiji - odbacen Fiatov prototip, bas kao i Yugo. Tek Yugo Florida se moze smatrati najauteticnijim Zastavinim automobilom koji je ipak stajlirao Giugiaro. Iako dobro zamisljen i konstruisan, taj auto je patio sto od kvaliteta materijala sto od kvaliteta finalne obrade. Bas kao i vecina produkta jugoslovenske autoindustrije, primjerice autobusi i kamioni.
JNA se nije mogla porediti sa dobro organizovanom i opremljenom vojskom DDR-a, Francuskom, Njemackom, Velikom Britanijom...
Imali smo kamione zastarjele tehnologije, Dajc, Fap, TAM 110 a ovamo Svabo ima najnovije MAN-ove i Mercedese.
Al ga ti jarane nadrobi,samo engleska je bila vojno jaca,Fap i Tam su isto svabe ako vec tjeras mak na konac u TAMu su bili dajcevi motori a u FPU mercedesovi,moja greska za Fiat ,u pravu si da je radjen u Zagrebu,sve sto sam nabrojao su licenzije i u to vrijeme je bio uspjeh i to imati , ja opet ponavljam sta imamo danas ,nemamo ni to sto smo imali pa makar i licenzije kao sto rekoh Zrak je radio neke stvari za NASAu a Soko za Boing ,samo Tuzlanski bazen je imao vise industrije nego sada cijela BiH samo se treba sjetiti svega a danas bijeli luk uvozimo iz kine abivsoj drzavi sto mahana
Jarane, ako cemo pricati o mitovima Jugoslavije - ne mozemo porediti sa ovim sto imamo (ili nemamo) danas.
FAP je licenca prvobitno svicarska (Saurer) iz jos 40-ih godina - osim sto su na 113-ci kasnije dodali servo, nekog drugog poboljsanja nije bilo i takav se pravio 40 i nesto godina. Kasniji modeli sa Mercedesovom licencom datiraju tehnicki iz 1972 kada je Mercedes uveo NG-modele i FAP ih je proizvodio nepromijenjene, dok u Mercedesu su kontuirano razvijani. FAP nije imao samo Mercedesove motore nego motore radjene po licenci British Leylanda iz pedesetih (model BK18, popularno zvani Bombarder zbog zvuka).
TAM je njemacka licenca od Magirus Deutza sa vazdusno hladjenim motorom i cim se Jugoslavija raspala, TAM je ugasen. Tehnoloski su bili zaostali i to mi je cak licno rekao inzinjer koji je radio u TAM-u, na moje pitanje zasto su zatvorili. A taj vazdusno hladjeni motor je Magirus Deutz izbacio jos 70-ih godina.
FAP i TAM nisu mogli ni stojati pored Scanije, Volvoa, MAN-a, Saviema i IVECO-a koje su tada koristile vojske Zapadne Europe.
Zasto ne porediti? Jer su SVE firme u Jugoslaviji bile drzavne i drzava je pokrivala njihove troskove i njihove gubitke. Danas uvozimo bijeli luk iz Kine, ne zato sto ga mi ne mozemo uzgajati, nego zato sto je trziste toliko slobodno da se neko dosjetio da ga uvozi i cijenom konkurise nase seljake. To nije slucaj samo u drzavama bivse Jugoslavije, nego u SVIM drzavama. Bujrum, hoces domace ili ces u Bingo po bijeli luk.
Sta smo mogli sa Ditinim proizvodima? Konkurisati Arielu i Fairyju?
Jugoslavija je bila u vjecitom deficitu po pitanju trgovinskog balansa.