Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 648

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 27 jul 2025, 15:30
Spock je napisao/la: 27 jul 2025, 09:17

Pa i ne bas, to i jeste glavna razlika, onaj ko nije fasista nema nista protiv drugih i drugacijih, po bilo kojem osnovu, cak sta vise moze razlike medju ljudima smatrati bogatstvom a ne razlogom za podjelama, mrznjom...
Na onaj duzi post ti nisam zaboravio odgovoriti, samo dok budem za tastaturom. :oo
Ti vala smatraj razliku izmedju sebe i neke budaletine bogatstvom. Ja necu. Iako se vi lupte u prsa protiv mrznje i podjela, lako iz vas izadju razne ograde koje djele itekako. Mrznja je samo nedostatak ljubavi. Nailazimo cesto na objasnjenja kako se mrze oni koji su se voljeli. To nije tako i ta ljubav je upitna. Ko istinski voli moze samo pasti u patnju i ocaj. Mrznjom vlada zlo. Cak i kad se pojavi mrznja kao odgovor na mrznju je-zlo.
Malo si izmijesao svasta nesto...
Budala je karakterna osobina, ima ih svuda, ne govorim o tome. Govorim o razlicitim kulturama koje jesu bogatstvo.
Ne znaci da svakog moram voljeti i da mi se sve mora svidjati, neke stvari iz odredjenih kultura su mi jako zanimljive, neke manje, neke nisu nikako, ali kako god ne mrzim one koji su drugaciji, bez obzira na to svidjala mi se kultura ili ne. Budala ima i onih koji su mi "kulturno" najslicniji.
Ne znam na koga tacno mislis kad kazes "Vi", ali ja ograde ne negiram, ljudi su razliciti po mnogim stvarima, samo kazem da to ne treba biti motiv za mrznju.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 25 jul 2025, 14:11
Spock je napisao/la: 25 jul 2025, 10:17
Stvar je veoma jasna, u momentu kada je fasizam bio u najvecem usponu, Tito je se borio protiv fasizma, a cetniti i ustase su se jasno priklonili nacistickoj Njemackoj i borili cak i protiv svog naroda. To sto ni jedni ni drugi nisu nastali tad vec ranije, ne mijenja cinjenicu da su se tad jasno opredijelili da budu na strani fasizma, progonili su i ubijali drugacije, drzali logore i slicno, a i u samom nastanku su jasno bili opredijeljeni kao ekstremno nacionalisticke ideologije.
Niko ne moze negirati da su i tadasnji komunisti pocinili neke zlocine, da je prilikom likvidacije zlocinaca znalo stradati i nevinih ljudi, ni u jednom ratu nema strane koja je po tom pitanju potpuno cista, ali KPJ ideoloski nikad nije stala na stranu nacizma i fasizma, niti je ikad promovisala ubijanje drugacijih i neistomisljenika.

Ni nakon rata, prateci socijalisticki folklor nije slavio ubijanje i progon neistomisljenika, ljudi koji su drugaciji, nego je promovisao zajednistvo i mir, dok je na primjer folklor cetnickog i ustaskog pokreta cak i nakon rata ostao vezan za kontraverze, direktno slavio zlocine i ubijanje drugih i drugacijih. Ne treba ni govoriti sta su cetnici radili 90-tih, za ustase iskreno nisam upratio koliko su bili tad vojno aktivni.

Pacifista jesam, nemam neku svoju stranu i ne mislim da ikome pripadam, nemam vjeru, etno-nacionalnu pripadnost i slicno. Ne smatram se cak ni komunistom, to mi je vise zezancija i kontra ovom danasnjem nacionalizmu, ali mnogi nisu ni svjesni sta je u stvari komunizam, to je tek posebna i duga prica.
Naravno da cu Thompsona smatrati fasistom jer direktno promovise ustaski pokret koji je sa razlogom deklarisan kao fasisticki. Ne mislim naravno da je svako ko njega slusa ili ide na njegov koncert fasista, da sad ne ulazimo u sve moguce razloge zasto bi ga neko slusao, na zalost mnogi ne znaju razlikovati normalan patriotizam od ekstremnog nacionalizma i fasizma.

Ne znam samo kako me poveza sa nacionalistima iz srbije i onima koji su sad na vlasti, ali hajd, nema veze.
Inace se i ne volim previse baviti politikom, ali ne mogu da ne reagujem na neke stvari.
Nista nije jasno druze Spock.
Napisao si da su fasisti svi oni koji su spremni ubiti radi ideologije. Pa sam napomenuo da su i komunisti bili spremni na sve, prije dolaska na vlast., a vala i poslije . Znamo kako je prosla i carska familija dolaskom komunista na vlast u Rusiji (oktobarska revolucija)...Ti pocinjes racunati od WWII izgleda sve.
Zidovi takodje sve neprijatelje zovu fasistima. Sad poceli i njih zvati fasistima.
Ustaski pokret je nastao iz jednog razloga-prestanak politickog dijaloga sa Srbima. Ustase se htjeli da se rijese Srba silom(atentati, teroristicke akcije). WW!! im bio prilika i tako uradise i zlodjela. Komunisti su takodjer u ilegali pripremali atentate, teroristicke akcije itd...Iskoristise takodjer ishod i uradise takodjer zlodjela protiv ratnih zarobljenika itd...
i onda pokazase svima u svijetu kako smo u stvari braca i jedinstveni.
Onda se 90ih nije opet mogao uspostaviti politicki dijalog sa Srbima...i opet -svi ustase.
A danas eto svi imaju fini politicki dijalog :ooo
Govorio sam o ideologijama koje su spremne da ubiju nekog, pojedinci su prica za sebe, mogu i oni biti fasiti kao pojedinci bez obzira na to koju inace ideologiju prihvataju.

Trebamo razjasniti o cemu tacno pricamo, da li o komunizmu generalno, ili o nekim konkretnim politickim sistemima. Komunizam je besmileno komentarisati u praksi jer nikada i nigdje nije zazivio, to sto neko stavi u naziv "komunisticka" ne znaci da stvarno to i jeste, treba se malo raspitati o tome i vidjeti koliko Rusija i Kina nemaju veze sa istim. Bivsa Yugoslavija je svakako bila socijalisticka iako je stranka u nazivu imala komunisticka, a svakako da ni taj sistem nije bio ni blizu komunizmu. Ako govorimo o konkretnim sistemima u Rusiji i Kini, vjerovatno ih mozemo nazvati fasistickim u odredjenim periodima.
Ako govorimo o Titu i bivsoj drzavi, ne bas, jer je taj sistem nastao kao teznja da se juzni slaveni ujedine i promovisao je bratstvo i jedinstvo, slobodu i slicno. Neprijatelj je u WW2 bio okupator i domaci izdajnici koji su pomagali okupatoru. Borba sa cetnicima i ustasama nije bila zbog mrznje, vec je to bila odbrana, kako su se branili od nacista tako su i od ostalih koji su im se pridruzili. Uostalom, najbolji pokazatelj je ono o cemu se pricalo koliko je i ustasa i cetnika prihvaceno da se integrisu u drustvo, da je ideoloski bilo stvarno mrznje to se ne bi dopustilo, iako se to ocito pokazala kao greska.

Sa druge strane, i cetnici i ustase su nastale kao ekstremne nacionalisticke ideologije. Mozes ti sad iznositi razne motive zasto su ustase nastale, sta je bio glavni motiv, svako ce naci neki motiv da se tako nesto formira, ali jasno je da su uvijek bile jasno nacionalisticki orjentisane ideologije usmjerene na mrznju prema drugima. WW2 je samo dobar primjer, ne racunam sve odatle, samo je to vrijeme kada mnogi pokazu ko su i sta su, kao i u bilo kojem drugom ratu, a tu su upravo i cetnici i ustase pokazali da u stvari uopste nisu za zastitu svog naroda kako se predstavljaju vec im je cilj samo jacanje svoje ideologije. Bili su spremni saradjivati i sa okupatorom, boriti se i protiv svog naroda, samo da proguraju svoju ideologiju, jer su se bojali da njihov narod ne prihvati socijalizam ako partizani pobijede u ratu.

Ne mogu da vjerujem da smo stvarno dosli do toga da treba objasnjavati zasto su cetnici i ustase fasisti, da treba objasnjavati da su se partizani borili protiv fasizma, fakat ne mogu da vjerujem kakve je vrijeme doslo i kakve se relativizacije pokusavaju napraviti.
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1720

Post Postao/la Desperado »

Neke stvari se ovdje nikad neće promijeniti.

Npr. da se Adis drogira i da je grunf prikriveni četalj te zbog toga postoji odsustvo samokritike kad god se radi o Srbima i njihovim postupcima, a voli da bocka ostale i da prosipa neku pamet.

Nadam se da niste pojačali političku korektnost na max. Ako jeste da se pozdravim na vrijeme :meha3
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Posto je tema mitovi o SFRJ, najcesci mit koji ja cujem je kako je u SFRJ bilo zabranjeno biti vjernik, ici u crkvu, dzamiju i slicno.
1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Drugarice i drugovi, molim vas da se na sastancima partije prikladno ponasate, da se postujemo i ne vrijedjamo medjusobno i da njegujemo bratstvo i jedinstvo. :oo
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Šabović Adis je napisao/la: 28 jul 2025, 12:13
Spock je napisao/la: 28 jul 2025, 12:07 Posto je tema mitovi o SFRJ, najcesci mit koji ja cujem je kako je u SFRJ bilo zabranjeno biti vjernik, ici u crkvu, dzamiju i slicno.
Imal boga u SFRJ i zašto nema?
Ako mene pitas boga nema nigdje jer ne postoji, pa tako ni u SFRJ. :oo
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10242

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 28 jul 2025, 12:07 Posto je tema mitovi o SFRJ, najcesci mit koji ja cujem je kako je u SFRJ bilo zabranjeno biti vjernik, ici u crkvu, dzamiju i slicno.
Pa oficijelno nije bilo zabranjeno, ali jeste takvim ljudima bilo tesko napredovati u karijeri iako su bili dobri u svojoj struci. I tada su bili popularni podobni, a ne sposobni. Dakle ulazilo se u KP iz interesa, samim time vjernici su krili da su vjernici.
2
2 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 28 jul 2025, 12:31 Toliko o vjernosti vjernika...
Pa i ateiste i agnostici su ulazili u KP ne iz uvjerenja, nego iskljucivo iz licne koristi.
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 28 jul 2025, 12:49
MunDzi je napisao/la: 28 jul 2025, 12:41

Pa i ateiste i agnostici su ulazili u KP ne iz uvjerenja, nego iskljucivo iz licne koristi.
Jesu i komunisti tako u džamije i crkve, i zašto nisu?
Jesu. Kasnih 80tih i ranih 90tih.
1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 28 jul 2025, 12:28
Pa oficijelno nije bilo zabranjeno, ali jeste takvim ljudima bilo tesko napredovati u karijeri iako su bili dobri u svojoj struci. I tada su bili popularni podobni, a ne sposobni. Dakle ulazilo se u KP iz interesa, samim time vjernici su krili da su vjernici.
Sa ovim se slazem. Uglavnom se to odnosilo na neke pozicije vezane za politiku, mnogi su htjeli upravo to da budu podobni zbog bolje pozicije, a tu bas i nije bilo popularno biti vjernik. Jbg, ne ide sto kazu na dvije stolice sjediti, ali ko je htio da bude vjernik niko mu nije branio, mogao je opet normalno zivjeti.

Ne razlikuje se to puno u odnosu na trenutnu situaciju, samo je obrnuto, ali ja recimo ni ne pokusavam da se proguram u SDA zbog boljeg posla, jer mi ne pada na pamet da glumim nesto sto nisam, da se selamam i idem po dzumama, ili da zivim negdje drugo da idem po misama i krstim se da bih se progurao negdje. Znam da cu teze doci do dobrog posla, ni ne razmisljam da se pokusam prijaviti na neki nastimani tender i slicno, ali se ne zalim da mi neko brani da budem ono sto jesam.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Šabović Adis je napisao/la: 28 jul 2025, 12:28
Spock je napisao/la: 28 jul 2025, 12:21

Ako mene pitas boga nema nigdje jer ne postoji, pa tako ni u SFRJ. :oo
Pogrešno.

Đe ima dima ima i vatre. Samo, ne i u SFRJ, nismo je projektovali tako.
Ima vjere, ali to ne znaci da ima i boga. To je ipak tema za sebe. :oo
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1720

Post Postao/la Desperado »

Klasični oportunizam. Uzmi, uhvati, de da se negdje uklopim, ugradim, da budem dobro (finansijski, statusno itd.) gdje god sam i šta god sam. KPJ je tad bila za to.

Nakon rata većina tih su počeli visiti u džamijama i crkvama kao najveći vjernici i postajali su najveći nacionalisti, jer je odjednom to postalo IN i unosno. Tako će sutra i ako se pojavi nešto skroz treće.

Nisu oni bili vjernici. Prije svega su bili oportunisti što su i danas, a vjerovatno će to biti i njihovi potomci. Pravi vjernici su i tad išli u bogomolje - samo što su iste bile gotovo pa prazne. Pravi komunisti su ostali takvi kakvi su kao Adis koliko god da nekad daje neke zabrinjavajuće izjave. Nije država ništa tad zabranjivala.
3
3 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Desperado je napisao/la: 28 jul 2025, 14:29

Klasični oportunizam. Uzmi, uhvati, de da se negdje uklopim, ugradim, da budem dobro (finansijski, statusno itd.) gdje god sam i šta god sam. KPJ je tad bila za to.

Nakon rata većina tih su počeli visiti u džamijama i crkvama kao najveći vjernici i postajali su najveći nacionalisti, jer je odjednom to postalo IN i unosno. Tako će sutra i ako se pojavi nešto skroz treće.

Nisu oni bili vjernici. Prije svega su bili oportunisti što su i danas, a vjerovatno će to biti i njihovi potomci. Pravi vjernici su i tad išli u bogomolje - samo što su iste bile gotovo pa prazne. Pravi komunisti su ostali takvi kakvi su kao Adis koliko god da nekad daje neke zabrinjavajuće izjave. Nije država ništa tad zabranjivala.
:ok

Vec sam negdje napisao da je jedan od problema bivse drzave bilo sto nije bilo pravih komunista u KPJ ili ih je bilo malo, kao sto i danas kada su svima puna usta vjere, u stvari imamo jako malo pravih vjernika.
2
2 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 28 jul 2025, 13:43
MunDzi je napisao/la: 28 jul 2025, 12:54
Jesu. Kasnih 80tih i ranih 90tih.
To neki fejk komunisti? Isti oni koji se prvo kao vjernici učlanjuju u SK, pa se onda vraćaju vjerama pradjedovskim?
Ne znam cemu se cudis. Komunisti na baterije i vjernici na baterije su realnost nase proslosti i nase sadasnjosti.
1
1 slika
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2265

Post Postao/la John Cleese »

Šabović Adis je napisao/la: 28 jul 2025, 12:11 Desperado šupak.
Ali moras priznati da nije terorista :ooo
0
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2265

Post Postao/la John Cleese »

Ljudima koji su zaista bili strucni, sposobni, talentirani nije bilo tesko napredovati u karijeri, ako je religija bila jedina potencijalna smetnja takvom napredovanju - na primjer, Žika Janković je bio adventist.

A tacno je da podobni jesu mogli napredovati i napredovali su masovno, neki i munjevito, iako nisu bili ni strucni, ni sposobni, ni talentirani, veoma cesto cak ni u najmanjoj zamislivoj mjeri, sto je bilo ne samo sramotno nego je kumulativno itekako doprinijelo sustavnom te tako i drzavnom slomu - vjerujem da je u tom konteksu znacajno spomenuti da su takvi, pored nabrojanih osobina kao i drugih pozeljnih za poslove koje su im bili nazalost povjereni, uglavnom bili liseni i elementarnog ljudskog postenja.
0
storm
Administrator
Reactions: 38009

Post Postao/la storm »

grunf je napisao/la: 30 jul 2025, 07:54
storm je napisao/la: 27 jul 2025, 08:41

Meni pari ka jedan od onih što na Australian Openu igraju užičko pred arenom, vitla crnom zastavom i šire ona tri prstića...
Desperado je napisao/la: 28 jul 2025, 11:14 Neke stvari se ovdje nikad neće promijeniti.

Npr. da se Adis drogira i da je grunf prikriveni četalj te zbog toga postoji odsustvo samokritike kad god se radi o Srbima i njihovim postupcima, a voli da bocka ostale i da prosipa neku pamet.

Nadam se da niste pojačali političku korektnost na max. Ako jeste da se pozdravim na vrijeme :meha3
My fans…

*Reject iz NVO i reject iz Gornje Maoce u samurajskom oklopu.

Josip Broz je takve slao na Goli otok. Odlucno odbijam da kazem nesto o Jovi Kapicicu. Zadrzacu za sebe svoje tajne, a javno obescaceni i osramoceni kolekcionar nacistickih predmeta i bivsi upravnik neka i dalje pravi budalu od sebe.

Stariji ljude vole detalje, ali duge i teske su to price.

*Otpad, skart, odbacen, neupotrebljiv
Uzmi nešto, znam da te boli...
Odavno sam ti napisao, da te ovdje držimo samo kao pokazni primjerak, nešto poput "svaki cirkus ima svog klauna"
Ili dvorac dvorsku ludu...pa samim tim tvoje uvrede čak su i smiješne
Nikad nisam dizao ruku na slabije i hendikepirane na bilo koji način.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”