Fotografijom kroz vrijeme SFRJ
Re: Fotografijom kroz vrijeme SFRJ
Montovke dobili ovi što su radili na održavanju postrojenja ZOI 84.
Došli u BL kad stari njima “Pa papci jedni što mi ne donesoste jaknu?” a oni “A jbg oko, nismo se sjetili” i on “E qurac ću i ja vama Ballantines i Marlboro više”.
Došli u BL kad stari njima “Pa papci jedni što mi ne donesoste jaknu?” a oni “A jbg oko, nismo se sjetili” i on “E qurac ću i ja vama Ballantines i Marlboro više”.
1
1
SPIN MY DRIEDEL
(and by driedel I mean cock and by spin I mean suck)
- radostan dan
- Etablirani član
- Reactions: 6366
montovka bila poželjnija od zerine cokoje...storm je napisao/la: ↑13 jan 2022, 20:49Sjećam se tih jakni /kaputaradostan dan je napisao/la: ↑13 jan 2022, 16:01
osim što su bile skupe, nisu se imale ni kupiti svugdje, jel da?
ne mogu nikako da se sjetim kako su se zvale jakne (zimske) koje su se većinom nosile međ školarcima i sudentima, prije toperki...
zelene jakne, sa krznom koje se moglo skidati, poduže (do pola butina)...kad skineš postavu, ta postava mu dođe kao neki pulover.
nije vijetnamka, đubretarac nemože biti...kaput nije, meklaud i montovke su došle kasnije.
materijal isti kao onaj vojnički šinjel, ali ne radni od čohe, nego onaj za izlazak u grad...ista je i boja bila, smb.
Auuuu montovka je bila pojam i želja svih... Hej pernata zimska bunda
2
1
1
Joj kad je Zerina gostovala ovdje u Swe jednom. Bio decembar, ja se naćefleisao, i rođak, friško oženjen tada, uze cvijet, popnu se na binu, dade Zerini i poljubi je u obraz.
Ona se ono nasmiješi i sve, a nekakve mlade stale ispred mene, minjak ih zatego ko Pujdo lanac, reko “de cure se sklonite, ne vidim Zerinu”. Sklanjaju se one, strijeljaju me pogledom a ja “Šta je? Kad vi budete ko Zerina, neće biti potrebe za sklanjanjem”.
Ona se ono nasmiješi i sve, a nekakve mlade stale ispred mene, minjak ih zatego ko Pujdo lanac, reko “de cure se sklonite, ne vidim Zerinu”. Sklanjaju se one, strijeljaju me pogledom a ja “Šta je? Kad vi budete ko Zerina, neće biti potrebe za sklanjanjem”.
1
1
SPIN MY DRIEDEL
Zerina, Dinka, Ana Saso, ta bujna krv, taj nemir mesa, krhka tijela - godina 1983.
Uvijek sam im govorio: Mozda cemo biti zajedno jos nekoliko mjeseci, pola godine - ne znam koliko. Na kraju cete se udati za nekog vlasnika restorana, mesara ili advokata, ali necete biti sretne i pune primitivnih emocija kao danas.
Tih godina Sarajevo je zivjelo punim plucima. Seljaci i cobani su jos uvijek marsirali izmedju njive i stale, Ferhadija i Titova ulica bile su potpuna nepoznanica.
Kakva sablasna recenica:sarajevska ludnica Jagomir, 2022. godina!
Uvijek sam im govorio: Mozda cemo biti zajedno jos nekoliko mjeseci, pola godine - ne znam koliko. Na kraju cete se udati za nekog vlasnika restorana, mesara ili advokata, ali necete biti sretne i pune primitivnih emocija kao danas.
Tih godina Sarajevo je zivjelo punim plucima. Seljaci i cobani su jos uvijek marsirali izmedju njive i stale, Ferhadija i Titova ulica bile su potpuna nepoznanica.
0
StarosjediJoci, الوطنيونوو Bosamci i Herzegowci
Cuvajte se
Straиog utiЦaja!
Cuvajte se
Straиog utiЦaja!
- radostan dan
- Etablirani član
- Reactions: 6366
Kasna je ura, znam...radostan dan je napisao/la: ↑13 jan 2022, 16:01osim što su bile skupe, nisu se imale ni kupiti svugdje, jel da?
ne mogu nikako da se sjetim kako su se zvale jakne (zimske) koje su se većinom nosile međ školarcima i sudentima, prije toperki...
zelene jakne, sa krznom koje se moglo skidati, poduže (do pola butina)...kad skineš postavu, ta postava mu dođe kao neki pulover.
nije vijetnamka, đubretarac nemože biti...kaput nije, meklaud i montovke su došle kasnije.
materijal isti kao onaj vojnički šinjel, ali ne radni od čohe, nego onaj za izlazak u grad...ista je i boja bila, smb.
Samo da obznanim vaskolikom forumskom pučanstvu da mi je upalio kliker...
Tankerica se zove jakna.
0
Seljaci i čobani su uveliko marširali gradovima već punih 35 godina tada.grunf je napisao/la: ↑13 jan 2022, 23:12 Zerina, Dinka, Ana Saso, ta bujna krv, taj nemir mesa, krhka tijela - godina 1983.
A spomenute tri su još jedan dokaz da je stara narodna poslovica “ne yebe lijep nego uporan” zaista tačna.
0
SPIN MY DRIEDEL
Zašto je iskljuciva odrednica neke opće kulture, covjekov habitat?
Znam ogromno ljudi, koji su stoka, iako rođeni u urbanom okružju, a isto tako korektnih, netom doselivsi u grad.
Znam ogromno ljudi, koji su stoka, iako rođeni u urbanom okružju, a isto tako korektnih, netom doselivsi u grad.
2
2
- Crvena Nit
- Etablirani član
- Reactions: 2220
Zerina je prelijepa.Ommadawn je napisao/la: ↑13 jan 2022, 21:36 Joj kad je Zerina gostovala ovdje u Swe jednom. Bio decembar, ja se naćefleisao, i rođak, friško oženjen tada, uze cvijet, popnu se na binu, dade Zerini i poljubi je u obraz.
0
Jeste.
0
SPIN MY DRIEDEL
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čak ih se sjećam
1
1
Školska torba
0
Uh ovo je bilo zakon...u biti si ih koristio na ravnom kao klizaljke, isti princip
uz uvjet prave zime, kad se snijeg zadržavao mjesecima, po kvartu si fino kruzao na tim mini skijama, a moglo se i spustiti niz omanje brdo, gdje se djeca sanjkaju...i da....sve je bilo prekriveno snijegom, nisu se podizale tužbe ako u roku sat vremena nije puteljak oko zgrade očićen
Jednostavno nisi bio "ekipa" ako nisi furao te skijice
a šupci su sa mamom i tatom išli u Kranjsku Goru i na Roglu, imali pancere, kacige, i prave skije
1
1
Pony Exspress
Ranih sedamdesetih ogromna vecina djeca u SFRJ su vozila Pony 1 i Pony 2, a oni malo stariji su vozali Pony Exspress i nesto sasvim drugo, ceznjivo gledajuci obline dzepne Venere i Mis Jugoslavije 1972. godine, kasnije voditeljke i imitatorke iz Beograda Biljane Ristic. Onda je Coca-Cola u dogovoru sa fabrikom bicikla Rog iz Slovenije izbacila nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada bio bicikl sa pomocnim motorom. Svi klinci su masovno skupljali cepove od Coca Cole ispod kojih su bila slova. Onaj sretnik koji je uspio da skupi sva slova dobio bi bicikl sa motorom, tadasnje cudo ravno danasnjem elektricnom automobilu. Malo kasnije je dosao Puch, a motocikl Jawa bio je neka druga dimenzija.
Tih godina nasa *Mona Liza sjevera je u sesnaestoj prvi put pobjegla od kuce. Spakovala je par stvari, oklagiju i motorku dok nikoga nije bilo kuci, i sanjajuci Alena Delona i Zan-Pol Belmonda zaputila se u veliki svijet u kojem ce kasnije izmedju ostalih dasa, pronaci i svog buduceg supruga.
Exliberal je vozio tutu po dvoristu sanjajuci motore, putovanja i plaze pune kupacica jace gradje.
Njezni i surovi jebac je vjezbao ispred **psihe neprestano ponavljajuci jednu te istu mantru:Jebanje ili smrt!
Storm je svaku noc prije spavanja umjesto najpoznatije hriscanske molitve Ocenasa, ponavljao po stoti put svoju…Stincic, Bogdan, Tucak, Kuze, Tuksa, Bonic, Senzen, Brucic, Cerin, Kranjcar, Mustedanagic.
Grunf je putovao po svijetu u svom dvokrilcu i vodio zivot uzbudljiviji od filmskog.
*Johannes Vermeer
**Komoda sa ogledalom
Ranih sedamdesetih ogromna vecina djeca u SFRJ su vozila Pony 1 i Pony 2, a oni malo stariji su vozali Pony Exspress i nesto sasvim drugo, ceznjivo gledajuci obline dzepne Venere i Mis Jugoslavije 1972. godine, kasnije voditeljke i imitatorke iz Beograda Biljane Ristic. Onda je Coca-Cola u dogovoru sa fabrikom bicikla Rog iz Slovenije izbacila nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada bio bicikl sa pomocnim motorom. Svi klinci su masovno skupljali cepove od Coca Cole ispod kojih su bila slova. Onaj sretnik koji je uspio da skupi sva slova dobio bi bicikl sa motorom, tadasnje cudo ravno danasnjem elektricnom automobilu. Malo kasnije je dosao Puch, a motocikl Jawa bio je neka druga dimenzija.
Tih godina nasa *Mona Liza sjevera je u sesnaestoj prvi put pobjegla od kuce. Spakovala je par stvari, oklagiju i motorku dok nikoga nije bilo kuci, i sanjajuci Alena Delona i Zan-Pol Belmonda zaputila se u veliki svijet u kojem ce kasnije izmedju ostalih dasa, pronaci i svog buduceg supruga.
Exliberal je vozio tutu po dvoristu sanjajuci motore, putovanja i plaze pune kupacica jace gradje.
Njezni i surovi jebac je vjezbao ispred **psihe neprestano ponavljajuci jednu te istu mantru:Jebanje ili smrt!
Storm je svaku noc prije spavanja umjesto najpoznatije hriscanske molitve Ocenasa, ponavljao po stoti put svoju…Stincic, Bogdan, Tucak, Kuze, Tuksa, Bonic, Senzen, Brucic, Cerin, Kranjcar, Mustedanagic.
Grunf je putovao po svijetu u svom dvokrilcu i vodio zivot uzbudljiviji od filmskog.
*Johannes Vermeer
**Komoda sa ogledalom
2
1
1
StarosjediJoci, الوطنيونوو Bosamci i Herzegowci
Cuvajte se
Straиog utiЦaja!
Cuvajte se
Straиog utiЦaja!
-
- Etablirani član