BOSANSKA PUŠKA dobila NATO kod i milionske narudžbe

Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6955

BOSANSKA PUŠKA dobila NATO kod i milionske narudžbe

Post Postao/la Fatih »

"Vijest" od prije tri godine. :bih1
1504527897bosanska_puska.jpg
Prva bosanskohercegovačka puška sa nekoliko modela, a koja je nedavno testirana u Norveškoj, i gdje je potvrđeno da je puška prve klase, već je dobila narudžbe u višemilionskom iznosu.

Naime, namjenska industrija u Bosni i Hercegovini doživjela je veliki razvoj i uspon kroz nekoliko firmi a naročito kroz goraždansku kompaniju AC Unity, koja je proizvela prvu bosanskohercegovačku pušku koja je testirana u Norveškoj i dobila NATO kod, što znači da odgovara standardima koje koristi NATO i sve države koje pretenduju na ulazak u NATO savez.

Proces kodifikacije oružja po NATO standardima podrazumijeva imenovanje, klasifikaciju, opis i namjenu oružja. Ukoliko sve ove stavke odgovaraju NATO standardima, oružje dobija šifru od 13 cifri, po kojoj se oružje kupuje, skladišti, transportuje i održava. Činjenica da je ova bh puška dobila NATO kod, podrazumijeva da se ona sada bez ikakvih prepreka može prodavati bilo gdje u svijetu što je ogroman uspjeh za našu namjensku industriju.

Radi se o pušci pod nazivom AC Alfa SMG 6, a trenutno se pregovara sa nekoliko zemalja širom svijeta koje su zainteresovane za kupovinu ove puške, a najveći broj ih je iz Evrope, Azije i Afrike.

Još prije pola godine napravljen je prvi prototip ove puške zajedno sa još šest modela. Puška AC Alfa SMG 6 posjeduje i optički nišan, a po svojim komponentama najviše nalikuje na američke puške M16 i M4. Puške koje su također izašle iz goraždanske kompanije AC Unity su AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG2 i AC DL 44 A1, a namjena im je kontrola gužvi.
haubica.jpg
Podsjećamo da je Tehničko-remontni zavod Hadžići već napravio ručni raketni bacač RPG 7, a u izradi RPG-a učestvuje oko 10 firmi iz bosanskohercegovačke namjenske industrije. RPG 7, kada uđe u serijsku proizvodnju, mogao bi dovesti do zapošljavanja oko 500 radnika. Još jedan primjer uspješnosti bosanskohercegovačke vojne industrije je BNT, Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika, koja je uspjela napraviti samohodnu haubicu koju proizvodi jako malo zemalja u svijetu, a o čemu smo ranije pisali. Ovaj projekat će uskoro doživjeti serijsku proizvodnju, te se također očekuje zapošljavanje od nekoliko stotina ljudi.
3
1 slika 2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1195

Re: BOSANSKA PUŠKA dobila NATO kod i milionske narudžbe

Post Postao/la laga-nini »

...jel ono u Bugojnu tvornica municije ..za travnik znam...po meni bih bi se s povezanosti s islamskim zemljama triba bazirat s izvozom...a tamo puški nikad dosta...čudno mi jedino što nisu navedene zainteresirane zemlje...
1
1 slika
Hannibal
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 22271

Post Postao/la Hannibal »

i ja udjoh samo da vidim zainteresirane al dzaba haha
0
pričo razne gluposti, govorijo sam svašta
a mnoge bi sad želele da mi budu tašta 😊
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..da čim je nekao uopćeno baca mi na reklamu..al ko što sam napisa tribali bi imat tržište..
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 24 nov 2020, 15:13 ...jel ono u Bugojnu tvornica municije ..za travnik znam...po meni bih bi se s povezanosti s islamskim zemljama triba bazirat s izvozom...a tamo puški nikad dosta...čudno mi jedino što nisu navedene zainteresirane zemlje...
Municija se prozivodi u Bogojnom i Gorazdu. Sto se prodaje tice, znam da svako zeli da zaradi, ali, ja ne bih prodavao zemljama koje su nestabilne, koje imaju gradjanski rat svako malo, i sl.

A i meni je zapelo da nisu naveli koje zemlje, ne samo Evrope. Negdje drugdje sam citao noviji clanak o ovoj pusci i o RPG-u. Svi hvale i jedno i drugo, ali, niko nista ne govori o zemljama koje to zele kupiti. Rade sada i na nekoj "pancirki", navodno kao sa superiornim performancama u odnosu na mnoge savremene NATO, koji su vec u upotrebi.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..ok dobar pr i dobri menađeri i onda možemo govorit o 500 mista...
1
1 slika
Hannibal
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 22271

Post Postao/la Hannibal »

kontam da ja preprodajem nestabilnim drzavama ako oni nece, da budem ratni cuko
0
pričo razne gluposti, govorijo sam svašta
a mnoge bi sad želele da mi budu tašta 😊
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..trgovina oruzjem vrh od posla..
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Evo, citam novije clanke...vec je prodano prilicno Saudisjkoj Arabiji i Egiptu.

"Prva domaća bh. puška, napravljena u šest modela, koju je prošle godine proizvela goraždanska kompanija „AC Unity“, trebala bi uskoro biti isporučena oružanim snagama Egipta i pripadnicima tamošnje specijalne policije, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“.

Dobile NATO kod

Puške su prošle godine uspješno prošle sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobile NATO kod kako bi se mogle izvoziti na strano tržište. Upravo je Egipat među prvima pokazao interesiranje za bh. vojno naoružanje.

Procedura izvoza je dogovorena i pitanje je vremena kada će biti potpisan ugovor o isporuci. Vrijednost ugovora za sada je poslovna tajna."
0
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3831

Post Postao/la East_side »

Fatih je napisao/la: 24 nov 2020, 15:21
Municija se prozivodi u Bogojnom i Gorazdu.
Ima i Igman - Konjic. TAS/Pretis (Vogosca) takodjer ima proizvodne kapacitete samo sto su van funkcije (cini mi se).
1
1 slika
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

East_side je napisao/la: 24 nov 2020, 15:26
Fatih je napisao/la: 24 nov 2020, 15:21
Municija se prozivodi u Bogojnom i Gorazdu.
Ima i Igman - Konjic. TAS/Pretis (Vogosca) takodjer ima proizvodne kapacitete samo sto su van funkcije (cini mi se).
Pretis radi. Mislim da je cak on i jedna od kompanija, koje se pominju u ovom clanku.
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..kolko znam hrvatska je uvezla metke iz Bugojna prije par godina..
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 37291

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 24 nov 2020, 15:36
East_side je napisao/la: 24 nov 2020, 15:26

Pretis radi. Mislim da je cak on i jedna od kompanija, koje se pominju u ovom clanku.
Koji je kalibar municije?
Je li nato standard, ili su ostavili one naše kalaš hrkljuše :D
Odlično izgleda gun :ok
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 24 nov 2020, 15:40
Fatih je napisao/la: 24 nov 2020, 15:36

9x19. Exactly NATO standard. :D E, zaista ne znam za sve modele kojeg su kalibra, posto ih ima nekoliko. Ali defintivno je ova sa slike "pistoljske" 9mm (vjerovatno sa 10% jacim nabojem baruta - NATO standard).

Ipak, najvise su unaprijedili ovaj stari RPG. Jako lagan.
0
storm
Administrator
Reactions: 37291

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 24 nov 2020, 15:54
storm je napisao/la: 24 nov 2020, 15:40

9x19. Exactly NATO standard. :D E, zaista ne znam za sve modele kojeg su kalibra, posto ih ima nekoliko. Ali defintivno je ova sa slike "pistoljske" 9mm (vjerovatno sa 10% jacim nabojem baruta - NATO standard).

Ma gledao sam po saržeru, nešto je "krivlji" od ostatka NATO gevera...što bi moglo sugerirati na oblik čahure 7,62x39...
Imam ja nešto na "pištoljsku zob" :oo
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 24 nov 2020, 16:01
Fatih je napisao/la: 24 nov 2020, 15:54

Ma gledao sam po saržeru, nešto je "krivlji" od ostatka NATO gevera...što bi moglo sugerirati na oblik čahure 7,62x39...
Imam ja nešto na "pištoljsku zob" :oo
Ne sumnjam. :D

Ova puska je namijenjena za policiju (zato je i opremljena sa CS) ili specijalne jedinice.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Jos jedan BiH produkt, koji sam zaboravio pomenuti, koji je vec jako popularan u USA:

1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Oružje, oruđe, naoružanje...”