Zlocudni tumor dojke/Rak dojke

Vrsite li samopregled dojke?

Možeš izabrati: 1 opciju.

Rezultati

smajlic
emoji hanuma
emoji hanuma
Reactions: 32692

Zlocudni tumor dojke/Rak dojke

Post Postao/la smajlic »

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. :srce

FB_IMG_1602061623615.jpg

Ne bih da guglam, jer svi to znamo, tako da necu ovdje nista s neta da stavljam.
Vise bih voljela da mi o tome pricamo.
Kako i sta treba raditi da ga na vrijeme otkrijemo? Kako se lijeci? Nasa iskustva.
3
3 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Arslan_11
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17259

Re: Zlocudni tumor dojke/Rak dojke

Post Postao/la Arslan_11 »

Od druga supruga se bori upravo sa njim. Djavo ga odnio vise.
3. stadij, 3. kemoterapija i neki pametni lijek. Dobro se povukao, par centimetara, ali ce morati na operaciju :(((
Cesto ga pitam kako je supruga. Mnogo tesko sve to podnosi psihicki, kosa je opala. :kme :kme

Cuo sam da je redovna kontrola najbitnija i zato ne stedite ni novac ni vrijeme na tome.
3
1 slika 1 slika 1 slika
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23534

Post Postao/la Max »

UZ obavljajte barem jednom godišnje....
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 18280

Post Postao/la Miss Y. »

Max je napisao/la: 07 okt 2020, 11:32 UZ obavljajte barem jednom godišnje....
dobro Dr.
Ja te slusam. :klanja
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Polaris
PRObehar
PRObehar
Reactions: 15141

Post Postao/la Polaris »

Moja mama je imala rak dojke, srecom otkrila u ranom stadiju i uspjela se izljeciti. 5 godina nakon operacije i hemoterapija je pila neke lijekove za to.
4
2 slika 2 slika
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Miss Y. je napisao/la: 07 okt 2020, 11:36
Max je napisao/la: 07 okt 2020, 11:32 UZ obavljajte barem jednom godišnje....
dobro Dr.
Ja te slusam. :klanja
prošli smo svašta nešta....
1
1 slika
smajlic
emoji hanuma
emoji hanuma
Reactions: 32692

Post Postao/la smajlic »

Ja iskreno rijetko provjeram jer se bojim, sta ako nesto napipam, kud cu, sta cu. Isla sam pretprosle godine na ultrazvuk i sve je bilo ok.
Na neki nacin sam u toj rizicnoj kategoriji, veca tjelesna tezina, rana menstruacija, mama mi je imala rak jajnika...

Svekrva mi je prije 14. godina imala operaciju i uklonili su joj dojku. Samo je na jednu hemoterapiju isla i odmah joj je kosa otpala ali kako ona kaze, kosa je najmanji problem. :srce
Ona je pila razne cajeve uz tablete i brzo se oporavila hB. Cak i sad ide redovno na kontrole i mamografiju.
3
1 slika 2 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

smajlic je napisao/la: 07 okt 2020, 12:59 Ja iskreno rijetko provjeram jer se bojim, sta ako nesto napipam, kud cu, sta cu. Isla sam pretprosle godine na ultrazvuk i sve je bilo ok.
Na neki nacin sam u toj rizicnoj kategoriji, veca tjelesna tezina, rana menstruacija, mama mi je imala rak jajnika...

Svekrva mi je prije 14. godina imala operaciju i uklonili su joj dojku. Samo je na jednu hemoterapiju isla i odmah joj je kosa otpala ali kako ona kaze, kosa je najmanji problem. :srce
Ona je pila razne cajeve uz tablete i brzo se oporavila hB. Cak i sad ide redovno na kontrole i mamografiju.
Ma obavezno UZ barem jednom godišnje, jer su velike šanse izlječenja dok je u ranoj fazi, nema ništa od pipanja, kad napipaš tad je već oho...

To znači da je već naraslo toliko da se treba testirati sa onom nekom inekcijom da su uzme uzorak iz tkiva, pa ni te analize nisu 100% tačne..
Ima i druga varijanta vađenjem tkiva hirurškim putem, ali tada se ono odstrani skroz te nosi na analizu..
Pa ni tad nalazi nisu 100% sigurni... Ali makar je maligno/benigno tkivo odstranjeno...

svako 3-6 mjeseci kontrole itd itd...
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Samo da dodam plus naši doktori...

Kod jednog je dijagnoza smrtna
Drugi ne bi ništa barko to je bezveze
Treći ovo
Četvrti ono...
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4837

Post Postao/la Sarajka »

smajlic je napisao/la: 07 okt 2020, 11:18 Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. :srce

FB_IMG_1602061623615.jpg

Ne bih da guglam, jer svi to znamo, tako da necu ovdje nista s neta da stavljam.
Vise bih voljela da mi o tome pricamo.
Kako i sta treba raditi da ga na vrijeme otkrijemo? Kako se lijeci? Nasa iskustva.
Rak dojke i rak grlića mat. su nazalost dva najčešća kancerska oboljenja koja pogadjaju zensku populaciju.
Preventive radi budimo sami svoji doktori, nakon tuširanja i mazanja provjeravajte sve promjene na svom tijelu. To se odnosi i na promjene ispod pazuha i opcenito, oko vrata a dojke posebno. Na bilo kakvu promjenu kao sto je izlučevina iz bradavice Ili kvrzica, reagirajte odmah. (Biopsija i sl)
mamografija nakon ćetrdesete godine, svake godine bi trebala biti obavezna. Cula sam da je prilično neugodna, jer grudi se prilikom pregleda stisnu izmedju ploča/zlijebova, no pregleda je zaista nuzan.

Kad se vec dijagnosticira nesto poput tumora operativni zahvat je nuzan. I zena u glavi mora biti stabilna i pozitivna za svoje dobro.
Sva naklapanja (bez obzira koje dobi bili) o esteskom izgledu, treba ostaviti za period nakon ozdravljenja.
Strah od prihvacanja partnera Ili okoline u tom slucaju totalno zanemariti. I fokusirati se na ozdravljenje.
2
1 slika 1 slika
A sad adio :sara
Digla_da_kreči
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4247

Post Postao/la Digla_da_kreči »

smajlic je napisao/la: 07 okt 2020, 12:59 Ja iskreno rijetko provjeram jer se bojim, sta ako nesto napipam, kud cu, sta cu. Isla sam pretprosle godine na ultrazvuk i sve je bilo ok.
Ja nekad u pms-u napipam kvrzice, ali su to valjda mlijecne zlijezde jer nestanu nakon ciklusa. Ali me zna uplasiti i zabrinuti pa onda provjeravam svako malo.
Ne poznajem nikoga u blizem okruzenju sa tumorom dojke, ali da je ucestala bolest kod zena, jeste nazalost.
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Pa nema tu strah te. Ides na ultrazvuk, mamografiju, biopsiju.. sto god je nuzno ❤️
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Digla_da_kreči je napisao/la: 07 okt 2020, 13:54
Ja nekad u pms-u napipam kvrzice, ali su to valjda mlijecne zlijezde jer nestanu nakon ciklusa. Ali me zna uplasiti i zabrinuti pa onda provjeravam svako malo.
Ne poznajem nikoga u blizem okruzenju sa tumorom dojke, ali da je ucestala bolest kod zena, jeste nazalost.

Ako nije kvrzica bolna na dodir i ako se pomjera to je obicno mliječna zlijezda. Stalno ti to radi. Nije to nikakva paranoja, to je briga o sebi i za sebe.
2
2 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36443

Post Postao/la Iskra »

Obzirom da ste temu koncipirali na nacin da ovdje razmjenimo sboja iskustva , što.mi se dopada, jer je statističkih podataka svima na vrh glave vjerujem, pa ću ih onda i ja izostaviti.

Da ne bih previše objašnjavali nešto što sam sigurna da već sve mu znamo ipak ću postaviti par sličica, u slučaju da ipak nadje neko ko ne zna.
breast_recipe.jpg

7bf32ced72c812a7e7bc14b74c811d00.jpg
2
1 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6764

Post Postao/la Bella_ »

Novembar 2015 sam napipala neku kuglu u desnoj dojki sa strane, malo bolna na dodir, zavisi kako kad. Narucim kod doktora vrijeme i ona isto napipa i odmah me poslala u bolnicu na slikanje i to. Prvo ono ružno slikanje, stiskanje, pa de vako de nako, ja sam plakala bukvalno.
Pa onda hajd lezi da uzmemo uzorak. To je trajalo pa i sat i pol, de pipanje, te mjerenje.. Vise se i ne sjećam ni kako se sve to zove. Uglavnom mi je rečeno da imam fibroadenom i da nije strašno ali posto je veći od 3,3cm, da se treba ukloniti. Dobit ću poziv do marta 2015 god. Međutim ništa. I odem ja opet na UZ, i prođem još jedan put sve to isto kao i prvi put.

Pa onda kod hirurga, koji je opet mjerio, pipao itd.. I treba se ukloniti. I trebala sam dobiti poziv prošle god u aprilu i opet ništa. Nisam ni ja zvala, nesmjem bojim se.
Znam da trebam da to odstranim ali se bojim.
Ne boli me, ne smeta mi, nekad je osjetim ali ništa strašno.
Znaci morala bi pod narkozu i sve to me plaši i jednostavno nesmjem. Imam strah od tih stvari.
Neki od vas znaju da ja imam strah već par godina i borim se sa njim. To nije običan strah kao sto svi imaju, ovo je drugačiji strah.

Kad budem smogla snage, hrabrosti, možda ih ponovo zovnem, ali još uvjek nemam snage.
6
3 slika 3 slika
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Digla_da_kreči
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4247

Post Postao/la Digla_da_kreči »

@Bella_, nadam se da imas podrsku najblizih da ti pomognu odagnati strah. :ljubi
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36443

Post Postao/la Iskra »

Bella_ je napisao/la: 07 okt 2020, 17:21 Novembar 2015 sam napipala neku kuglu u desnoj dojki sa strane, malo bolna na dodir, zavisi kako kad. Narucim kod doktora vrijeme i ona isto napipa i odmah me poslala u bolnicu na slikanje i to. Prvo ono ružno slikanje, stiskanje, pa de vako de nako, ja sam plakala bukvalno.
Pa onda hajd lezi da uzmemo uzorak. To je trajalo pa i sat i pol, de pipanje, te mjerenje.. Vise se i ne sjećam ni kako se sve to zove. Uglavnom mi je rečeno da imam fibroadenom i da nije strašno ali posto je veći od 3,3cm, da se treba ukloniti. Dobit ću poziv do marta 2015 god. Međutim ništa. I odem ja opet na UZ, i prođem još jedan put sve to isto kao i prvi put.

Pa onda kod hirurga, koji je opet mjerio, pipao itd.. I treba se ukloniti. I trebala sam dobiti poziv prošle god u aprilu i opet ništa. Nisam ni ja zvala, nesmjem bojim se.
Znam da trebam da to odstranim ali se bojim.
Ne boli me, ne smeta mi, nekad je osjetim ali ništa strašno.
Znaci morala bi pod narkozu i sve to me plaši i jednostavno nesmjem. Imam strah od tih stvari.
Neki od vas znaju da ja imam strah već par godina i borim se sa njim. To nije običan strah kao sto svi imaju, ovo je drugačiji strah.

Kad budem smogla snage, hrabrosti, možda ih ponovo zovnem, ali još uvjek nemam snage.

Bella...vjerujem da su ti rekli da kontroliras redovito svoje stanje. U skorije vrijeme ne preporučuju se nikakve invazivne metode pri tretiranju fibroadenoma , nego stalno praćenje i kontrola. Sam po sebi fibroadenom nije opasan. To je nakupina stanica zljezdano vezivnvnog tkiva . Molim te iako nisi dobila nikakve pozive koje ocekujes, bar jednim na godinu iskontroliraj ga putem UZV. To te ništa neće boljeti a na taj način ćeš se rasteretiti i biti mirna. Nemaš se čega plašiti.

:ljubi
0
Odgovori

Natrag na “Reproduktivno zdravlje, i ginekologija”