Ne bih da guglam, jer svi to znamo, tako da necu ovdje nista s neta da stavljam.
Vise bih voljela da mi o tome pricamo.
Kako i sta treba raditi da ga na vrijeme otkrijemo? Kako se lijeci? Nasa iskustva.
dobro Dr.
prošli smo svašta nešta....
Ma obavezno UZ barem jednom godišnje, jer su velike šanse izlječenja dok je u ranoj fazi, nema ništa od pipanja, kad napipaš tad je već oho...smajlic je napisao/la: ↑07 okt 2020, 12:59 Ja iskreno rijetko provjeram jer se bojim, sta ako nesto napipam, kud cu, sta cu. Isla sam pretprosle godine na ultrazvuk i sve je bilo ok.
Na neki nacin sam u toj rizicnoj kategoriji, veca tjelesna tezina, rana menstruacija, mama mi je imala rak jajnika...
Svekrva mi je prije 14. godina imala operaciju i uklonili su joj dojku. Samo je na jednu hemoterapiju isla i odmah joj je kosa otpala ali kako ona kaze, kosa je najmanji problem.![]()
Ona je pila razne cajeve uz tablete i brzo se oporavila hB. Cak i sad ide redovno na kontrole i mamografiju.
Rak dojke i rak grlića mat. su nazalost dva najčešća kancerska oboljenja koja pogadjaju zensku populaciju.smajlic je napisao/la: ↑07 okt 2020, 11:18 Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.
FB_IMG_1602061623615.jpg
Ne bih da guglam, jer svi to znamo, tako da necu ovdje nista s neta da stavljam.
Vise bih voljela da mi o tome pricamo.
Kako i sta treba raditi da ga na vrijeme otkrijemo? Kako se lijeci? Nasa iskustva.
Ja nekad u pms-u napipam kvrzice, ali su to valjda mlijecne zlijezde jer nestanu nakon ciklusa. Ali me zna uplasiti i zabrinuti pa onda provjeravam svako malo.
Pa nema tu strah te. Ides na ultrazvuk, mamografiju, biopsiju.. sto god je nuznosmajlic je napisao/la: ↑07 okt 2020, 12:59 Ja iskreno rijetko provjeram jer se bojim, sta ako nesto napipam, kud cu, sta cu. Isla sam pretprosle godine na ultrazvuk i sve je bilo ok.
Na neki nacin sam u toj rizicnoj kategoriji, veca tjelesna tezina, rana menstruacija, mama mi je imala rak jajnika...
Svekrva mi je prije 14. godina imala operaciju i uklonili su joj dojku. Samo je na jednu hemoterapiju isla i odmah joj je kosa otpala ali kako ona kaze, kosa je najmanji problem.![]()
Ona je pila razne cajeve uz tablete i brzo se oporavila hB. Cak i sad ide redovno na kontrole i mamografiju.
Digla_da_kreči je napisao/la: ↑07 okt 2020, 13:54Ja nekad u pms-u napipam kvrzice, ali su to valjda mlijecne zlijezde jer nestanu nakon ciklusa. Ali me zna uplasiti i zabrinuti pa onda provjeravam svako malo.
Ne poznajem nikoga u blizem okruzenju sa tumorom dojke, ali da je ucestala bolest kod zena, jeste nazalost.
Bella_ je napisao/la: ↑07 okt 2020, 17:21 Novembar 2015 sam napipala neku kuglu u desnoj dojki sa strane, malo bolna na dodir, zavisi kako kad. Narucim kod doktora vrijeme i ona isto napipa i odmah me poslala u bolnicu na slikanje i to. Prvo ono ružno slikanje, stiskanje, pa de vako de nako, ja sam plakala bukvalno.
Pa onda hajd lezi da uzmemo uzorak. To je trajalo pa i sat i pol, de pipanje, te mjerenje.. Vise se i ne sjećam ni kako se sve to zove. Uglavnom mi je rečeno da imam fibroadenom i da nije strašno ali posto je veći od 3,3cm, da se treba ukloniti. Dobit ću poziv do marta 2015 god. Međutim ništa. I odem ja opet na UZ, i prođem još jedan put sve to isto kao i prvi put.
Pa onda kod hirurga, koji je opet mjerio, pipao itd.. I treba se ukloniti. I trebala sam dobiti poziv prošle god u aprilu i opet ništa. Nisam ni ja zvala, nesmjem bojim se.
Znam da trebam da to odstranim ali se bojim.
Ne boli me, ne smeta mi, nekad je osjetim ali ništa strašno.
Znaci morala bi pod narkozu i sve to me plaši i jednostavno nesmjem. Imam strah od tih stvari.
Neki od vas znaju da ja imam strah već par godina i borim se sa njim. To nije običan strah kao sto svi imaju, ovo je drugačiji strah.
Kad budem smogla snage, hrabrosti, možda ih ponovo zovnem, ali još uvjek nemam snage.