Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Naravno da ne. Podlegao si neprijatelju, nisi mogao pobijediti. Nisi ti kriv.
Nosiš neprijateljevu poruku, ali nije glasnik kriv.
Kao što su se mnogi u istoriji pravdali "Samo sam slušao naređenja".
Nosiš neprijateljevu poruku, ali nije glasnik kriv.
Kao što su se mnogi u istoriji pravdali "Samo sam slušao naređenja".
0
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Evo kako brt lijepo napisaRusski je napisao/la: ↑05 okt 2020, 13:26 Ne vjerujem u Boga kojeg nam predstavljaju. Biće koje te voli bezuslovno, a ipak prati tvoj korak svaki i šalje u taj neki pakao ako pogriješiš. Ne vjerujem u Boga koji dopušta da dobri i pošteni ljudi pate, a zli i bezdušni prolaze najbolje u životu. Ne vjerujem u Boga.
Ne vjerujem u religiju, ni u religiozne institucije jer mislim da su to krimogene institucije koje peru ljudima mozak i rade sve kontra onog što propagiraju.
Ali vjerujem u moral, u poštenje, u karmu, u dobrotu, u iskrenost i ljubav, u neki veći smisao. Za te iskrene humane i esencijalne osobine mi ne treba ni jedna religija niti Bog da mi kaže. To je utkano u meni. Biti dobar, iskren i pošten čovjek. Ništa više.
Ja sam se dotakao upravo tih segmenata koje si naveo u ovom mom dugačkom postu iznad. Pokušao dati neki uopćeni odgovor. Naravno, niti si obavezan da ga pročitaš, niti da mijenjaš svoj stav. Ti si brt kako god se okrene
A @Sandeman odjednom nema pitanja i ne zanimaju ga nikakvi odgovori
Kako ono kažu, pametnom i išaret dosta.
1
1
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
..uzaludna borba je uvjeravat vjernika da nema boga i obratno..basta..
2
2
Tema zakljucana do sutra..
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Molim vas da se drzite teme i da politiku raspravljate na poltickim temama.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Dobro si to rekao. Manje vise i sam imam takav stav po pitanju Boga i religija. Mozda za jos koju nijansu ateisticki.Russki je napisao/la: ↑05 okt 2020, 13:26 Ne vjerujem u Boga kojeg nam predstavljaju. Biće koje te voli bezuslovno, a ipak prati tvoj korak svaki i šalje u taj neki pakao ako pogriješiš. Ne vjerujem u Boga koji dopušta da dobri i pošteni ljudi pate, a zli i bezdušni prolaze najbolje u životu. Ne vjerujem u Boga.
Ne vjerujem u religiju, ni u religiozne institucije jer mislim da su to krimogene institucije koje peru ljudima mozak i rade sve kontra onog što propagiraju.
Ali vjerujem u moral, u poštenje, u karmu, u dobrotu, u iskrenost i ljubav, u neki veći smisao. Za te iskrene humane i esencijalne osobine mi ne treba ni jedna religija niti Bog da mi kaže. To je utkano u meni. Biti dobar, iskren i pošten čovjek. Ništa više.
Medjutim religije su ipak potrebne ako govorimo opcenito. Imas veliki broj ljudi koji tokom zivota izgube moralni kompas i sve ostalo, a onda to ponovo pronadju u nekoj religiji. Takodjer kazne za zlodjela na onom svijetu su takodjer potrebne jer ogranicava one koji u to vjeruju da ne smiju ciniti zlodjela.
To sto, recimo, tebi i meno nije potrebno apsolutno ne znaci da nije nikome potrebno.
1
1
- East_side
- Etablirani član

Ne mogu sada pronaći originalni tekst, niti video, ali ću pokušati što preciznije parafrazirati raspravu koja se nekada davno, negdje, desila između ljudi koji su smatrali da je sve što postoji nastalo pukom slučajnošću, te ljudi koji su vjerovali da je Bog stvorio sve što postoji.
Dogovorili su sastanak na određenom mjestu. Ovi prvi su se pojavili na dogovorenom mjestu tačno na vrijeme a vjernici su namjerno malo zakasnili. I kada su stigli, naravno, odmah je uslijedilo pitanje zašto nisu stigli na vrijeme.
Jedan od upitanih je krenuo da objašnjava i da se pravda (parafraziram): "kada smo stigli na obalu rijeke koja nas dijeli od vas, nismo zatekli naš čamac. Nismo znali šta da radimo a već smo se zabrinuli da nećemo nikako doći do mjesta dogovorenog sastanka. Odjednom, drveće iz obližnje šume je počelo samo da se rješava svog granja, stablo po stablo se redalo u rijeku i vezivalo konopcima oblikujući splav. Popeli smo se na ovaj splav i on nas je sam vodio do vas i tako smo i doplovili."
Vidno nezadovoljan ovim odgovorom, jedan upita: "zar stvarno mislite da ćemo povjerovati da se sve to tako, samo od sebe izdešavalo, kako vi kažete?"
Onda mu ovaj reče: "zar je moguće da vjerujete da su ljudi i sva ostala bića sa svojom kompleksnošću, perfektno usklađenim organima, kao i sve zvijezde i planete u idealnoj harmoniji, te svi ostali elementi i prirodni procesi nastali i opstoje sami po sebi a ne možete povjerovati u ovo, neuporedivo prostije i jedostavnije od toga?"
Dogovorili su sastanak na određenom mjestu. Ovi prvi su se pojavili na dogovorenom mjestu tačno na vrijeme a vjernici su namjerno malo zakasnili. I kada su stigli, naravno, odmah je uslijedilo pitanje zašto nisu stigli na vrijeme.
Jedan od upitanih je krenuo da objašnjava i da se pravda (parafraziram): "kada smo stigli na obalu rijeke koja nas dijeli od vas, nismo zatekli naš čamac. Nismo znali šta da radimo a već smo se zabrinuli da nećemo nikako doći do mjesta dogovorenog sastanka. Odjednom, drveće iz obližnje šume je počelo samo da se rješava svog granja, stablo po stablo se redalo u rijeku i vezivalo konopcima oblikujući splav. Popeli smo se na ovaj splav i on nas je sam vodio do vas i tako smo i doplovili."
Vidno nezadovoljan ovim odgovorom, jedan upita: "zar stvarno mislite da ćemo povjerovati da se sve to tako, samo od sebe izdešavalo, kako vi kažete?"
Onda mu ovaj reče: "zar je moguće da vjerujete da su ljudi i sva ostala bića sa svojom kompleksnošću, perfektno usklađenim organima, kao i sve zvijezde i planete u idealnoj harmoniji, te svi ostali elementi i prirodni procesi nastali i opstoje sami po sebi a ne možete povjerovati u ovo, neuporedivo prostije i jedostavnije od toga?"
3
2
1
1
Perfektno usklađeni organi itd. pa se onda rode bebe sa raznim anomalijama i bolestima... i onda kažu i to je od Boga i biće mu bolje na onom svijetu.
Jah... ja lično odbijam da vjerujem u takvog Boga, jer ako je naprijed navedeno tačno onda je sadista.
Jah... ja lično odbijam da vjerujem u takvog Boga, jer ako je naprijed navedeno tačno onda je sadista.
0
- medvjed23
- Administrator
- Reactions: 10283
- Kontakt:
(ovu temu sam otvorio da rasporedim clanove na "friend" i foe")
Samo vi, ne zamjerite ovo malo off-a.
Samo vi, ne zamjerite ovo malo off-a.
1
1
Neinteligentni dizajn na svakom koraku, ali pravićemo se ludi pa ćemo samo spominjati inteligentni i to uzimati kao bazu za postojanje Boga 
0
To ti nije pametno...
Vjernici če te zajebati, ispovjediti se i što se njih tiče, dobro su...
Mi, koji nismo vjernici, moramo svoje propuste popravljati...
0
- medvjed23
- Administrator
- Kontakt:
neke stvari su ovdje, u ovom djeliću kosmosa, na zemlji, slučajno poklopljene ili namjerno napravljene (zavisi ko u šta vjeruje ili ne vjeruje) tako da pogoduju opstanku ljudi.. no, daleko je to od savršene harmonije..
0
Nema ispovijedi u mojoj religiji.
Salim se, naravno, tema i tece u toku kako je i zamisljena.
1
1
- East_side
- Etablirani član

Ukratko, ovaj svijet je dovoljno savrsen da bi na njemu postojali najosnovniji uslovi za zivot i opstanak. S druge strane i dovoljno nesavrsen kako bi ljudi spoznali da on sam po sebi nije ni svrha niti cilj, vec samo sredstvo i neminovna stanica na putu do krajnjeg, najviseg cilja. Tj. do ostvarenja svrhe postojanja.MarlboroGold je napisao/la: ↑06 nov 2020, 16:34 Perfektno usklađeni organi itd. pa se onda rode bebe sa raznim anomalijama i bolestima... i onda kažu i to je od Boga i biće mu bolje na onom svijetu.
Vec sam pisao o neskladima u ranijim postovima na ovoj temi i o tome kako neki imaju sve u zivotu a neki drugi, pak, nista ili vrlo malo. A i jedne i druge je stvorio isti Bog. Posto se kroz takve primjere (ukljucujuci i ovaj tvoj) cesto nastoji imputirati "Bozija nepravda", dao sam detalajn osvrt iz islamskog ugla. Naravno, ne moras procitati niti to trazim od tebe. Ali ako zelis, tu je. Par stranica unazad, duzi je post.
Offtopic - ja zelim da kazem da meni niko ne ide na foe listu.
Ugodan vikend svima
4
4
- East_side
- Etablirani član

Ispravka, taj moj post je na prethodnoj stranici na samom vrhu tako da ga je lako pronaci.
0
- medvjed23
- Administrator
- Kontakt:
pohvale za trud uložen u taj post, koji se, između ostalog, oslanja i na moja razmišljanja.. tu možda ima prostora za repliku sa moje strane, ali ja još nisam načisto: smijemo li na ovoj temi raspravljati
ili se radi o svojevrsnom spomenaru gdje će svako reći svoje ne osvrćući se suviše na tuđe upise?
0