Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Vjeroispovijesti, i smisao...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 07 nov 2020, 11:31
Dina je napisao/la: 06 nov 2020, 19:35 Inače sam uvijek za dijalog, ali ovakve teme često prerastu u međusobno ubjeđivanje, omalovažavanje, čak i vrijeđanje...
Nadam se da ovdje to neće biti slučaj :sunja
Ubjedjivanje (sa bilo koje strane) je meni slab argument, ali, nije za sankcionisanja. Ali, omalovazavanje vodi ka opomeni, vrijedjanje vodi pravo u TRAJNI BAN.

E znala.sam sta ces reći :D
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la lejlamo »

Iskra je napisao/la: 07 nov 2020, 11:29 I samo da kažem da ovaj dijalog koji vodimo ima svoje ime..a to je Tefsir. Tumačenje Jasne Knjige. Pozdravljam propitivanje, istraživanje i zainteresiranost ali moram da naglasim vrlo je malo broj ljudi zaista komepetantan za Tefsir, zato sve što kažem, ja kažem kao svoj stav i ono kako ja razumijem i shvatam
pa ok, lično, pored objašnjenja koja nude školovani interpretatori, zanima me i naša interpretacija izrečena lako razumljivim jezikom.

zato razgovaramo.

ni od jedne teme na kojoj učestvujemo, a da nismo eksperti u toj oblasti, ne očekujem da dobijem suhe naučne činjenice.

subjektivni stavovi i lična promišljanja su takođe interesantna, pogotovo na ovakvim temama koje zahtijevaju sagledavanje sa više aspekata.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6600

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 07 nov 2020, 11:31
Dina je napisao/la: 06 nov 2020, 19:35 Inače sam uvijek za dijalog, ali ovakve teme često prerastu u međusobno ubjeđivanje, omalovažavanje, čak i vrijeđanje...
Nadam se da ovdje to neće biti slučaj :sunja
Ubjedjivanje (sa bilo koje strane) je meni slab argument, ali, nije za sankcionisanja. Ali, omalovazavanje vodi ka opomeni, vrijedjanje vodi pravo u TRAJNI BAN.
Ako me netko uvrijedi, odmah ću ti javiti... :ok
3
2 slika 1 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Da li je ovo sto ja govorim vrijedjanje? Cisto infornativno... ako jeste da se zaustavim na vrijeme.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

MarlboroGold je napisao/la: 07 nov 2020, 11:36 Da li je ovo sto ja govorim vrijedjanje? Cisto infornativno... ako jeste da se zaustavim na vrijeme.

Ni slučajno. Bar što se mene tiče, a vjerujem i vidim da ni nema.osnova za tako mišljenje, baš je zanimljivo i kao takvo jako poželjno, ono što ti pišeš. :ok
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

i, ostalo mi je neodgovoreno, koja je bit vječnog uživanja, ako takav ili sličan koncept u sadašnjosti ne bi imao smisao? kako i zašto će ga dobiti tada?
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Da ne bude zabune, ja sam samo rekla da ovakve teme često završe neslavno... Nigdje nisam napisala da se već vrijeđate i sl...
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

MarlboroGold je napisao/la: 07 nov 2020, 11:36 Da li je ovo sto ja govorim vrijedjanje? Cisto infornativno... ako jeste da se zaustavim na vrijeme.
Nije, daleko od toga. Nisam zaista ni na koga ovdje mislio,nego se to pitanje povuklo, te sam samo podsjetio sve da to ne bi krenulo u tom pravcu.

P.S.

Iako, malo je diskusija vise za neke druge teme, dokaz je naslov teme. Mada, ipak vise volim da vidim razmjenu misljenja, nego da sve teme ostanu "u tisini", jer, kada god se radi o vjeri, cini mise da, bez obzira sta je cilj teme, ona uvijek neminovno krene pomalo u ovom pravcu.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

Fatih je napisao/la: 07 nov 2020, 11:41
Nije, daleko od toga. Nisam zaista ni na koga ovdje mislio,nego se to pitanje povuklo, te sam samo podsjetio sve da to ne bi krenulou tom pravcu.

P.S.

Iako, malo je diskusija vise za neke druge teme, dokaz je naslov teme. Mada, ipak vise volim da vidim razmjenu misljenja, nego da sve teme ostanu "u tisini", jer, kada god se radi o vjeri, cini mise da, bez obzira sta je cilj teme, ona uvijek neminivno krene pomalo u ovom pravcu.
pa dobro, moderiraj, usmjeri kud treba da ide..vjerovatno vidimo drugačiji smisao pa zato odlutamo.. :ok
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

baj d vej, ovo je tvoj uvodni post
Fatih je napisao/la: 23 aug 2020, 19:40 Eto, nemojte mi svugdje odmah off-topic. Bujrum!
iz njega ne vidim šta si uopšte želio ovom temom, pa ne bi bilo loše da se već u uvodnim postovima, koje najviše ljudi pročita, napiše kud treba goniti i kako.
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit

Post Postao/la Dina »

Ja bih voljela čitati temu na kojoj bi ateisti objasnili šta je po njima smisao života, kako oni vide ljudsku prirodu i njihov stav spram formiranja moralnih načela i slično... ovo iskreno kažem, bez provokacije, jer se tema svela na objašnjavanje onih koji vjeruju što je meni već poznato...
Voljela bih čuti malo i dr stranu...
3
3 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

I naslov teme se moze promijeniti u skladu sa diskusijom ako je krenula boljim i zanimljivijim pravcem :oo
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

lejlamo je napisao/la: 07 nov 2020, 11:43
Fatih je napisao/la: 07 nov 2020, 11:41

Nije, daleko od toga. Nisam zaista ni na koga ovdje mislio,nego se to pitanje povuklo, te sam samo podsjetio sve da to ne bi krenulou tom pravcu.

P.S.

Iako, malo je diskusija vise za neke druge teme, dokaz je naslov teme. Mada, ipak vise volim da vidim razmjenu misljenja, nego da sve teme ostanu "u tisini", jer, kada god se radi o vjeri, cini mise da, bez obzira sta je cilj teme, ona uvijek neminivno krene pomalo u ovom pravcu.
pa dobro, moderiraj, usmjeri kud treba da ide..vjerovatno vidimo drugačiji smisao pa zato odlutamo.. :ok
Ma neka. Opet kazem, neka se razgovara. Jer, tema je zamisljena da svako iznese svoje vidjenje postojanja Boga (afirmacija/negacija), kao i na osnovu cega je neko dosao do toga (naravno, ne opsirno kao sto sam ja pokusao, kucao 20 minuta,izlogovalo me, i sve mi otislo kada sam poslao - nije pomogla ni back tipka :tugi ), tj, sta je nekoga navelo da (po)vjeruje u Boga, ili, zasto je neko zakljucio da Bog ne postoji.
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Mehaning
Proleter

lejlamo je napisao/la: 07 nov 2020, 11:38 i, ostalo mi je neodgovoreno, koja je bit vječnog uživanja, ako takav ili sličan koncept u sadašnjosti ne bi imao smisao? kako i zašto će ga dobiti tada?
Ja baš čitao neku brošuru o životu u raju... :ovaj

Možda čak u autorstvu Jehovinih svjedoka... :ovaj

Ja bi još jednom umro od dosade tamo... :malagani
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit

Post Postao/la Dina »

MarlboroGold je napisao/la: 07 nov 2020, 11:47 I naslov teme se moze promijeniti u skladu sa diskusijom ako je krenula boljim i zanimljivijim pravcem :oo
Meni bi bilo zanimljivo čuti tvoj stav, a ne samo kritikovanje tuđeg...
Hmmmm, osjećaš li se pomalo superiornnijim, ili ne znam pametnijim u odnosu na one koji vjeruju?
Ili jačim? Pošto si negdje mislim spomenuo kako ti ne treba utjeha, ili sl....
0
Mehaning
Proleter

Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 11:46 Ja bih voljela čitati temu na kojoj bi ateisti objasnili šta je po njima smisao života, kako oni vide ljudsku prirodu i njihov stav spram formiranja moralnih načela i slično... ovo iskreno kažem, bez provokacije, jer se tema svela na objašnjavanje onih koji vjeruju što je meni već poznato...
Ja osobno sam to već puno puta napisao... :malagani
1
1 slika
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit

Post Postao/la Dina »

Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 11:53
Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 11:46 Ja bih voljela čitati temu na kojoj bi ateisti objasnili šta je po njima smisao života, kako oni vide ljudsku prirodu i njihov stav spram formiranja moralnih načela i slično... ovo iskreno kažem, bez provokacije, jer se tema svela na objašnjavanje onih koji vjeruju što je meni već poznato...
Ja osobno sam to već puno puta napisao... :malagani
Izvini, ti možda i jesi, pogledaću...
I da, voljela bih čuti tvoj odgovor na ovo zadnje pitanje...
0
Odgovori

Natrag na “Religija”