SARS-CoV 2

Korona virus danas
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: SARS-CoV 2

Post Postao/la Iskra »

Ummi je napisao/la: 28 jul 2020, 10:53 Je li 37 stepeni normalna ili povišena temperatura :zbunj

Jučer sam saznala za neke ljude da su pozitivni...
Nisam bila s njima u kontaktu, toliko se čuvam, ni mamu rođenu ne ljubim, bez maske nigdje ne izlazim...
Prepala sam se jer trebam početi raditi u firmu gdje je prije par dana bilo pozitivnih...

Jutros, grlo me boli, malo je falilo da povratim, temperatura 37...
Ostala sam kod kuće, pa vidjeću...
Ili sam veliki hipohondar, ili sam baš baksuz :oo

Da, povišena je, neznatno

Možda ti je od grla. Prati stanje, odmaraj, što hi se tecnosti.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9958

Post Postao/la WhiskeyPete »

Čuvajte se, čudan je Covid po svojoj prirodi, svako malo se pojave neke bizarne nuspojave ( samo se sa sigurnošću ne može znati koliko terapija doprinosi tome )kod onih koji su odbolovali pandemiju, posebno ovi akutni slučajevi.

Manite se grljenja i ljubakanja sa svojim partnerima! Pa možda, kažem i možda zaa sva vremena.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Trafalgar Law je napisao/la: 28 jul 2020, 11:19 Čuvajte se, čudan je Covid po svojoj prirodi, svako malo se pojave neke bizarne nuspojave ( samo se sa sigurnošću ne može znati koliko terapija doprinosi tome )kod onih koji su odbolovali pandemiju, posebno ovi akutni slučajevi.

Manite se grljenja i ljubakanja sa svojim partnerima! Pa možda, kažem i možda zaa sva vremena.

Misliš ovako? :odbij

Ma vidi...situacija je takva kakva je, i nesumnjivo je da ovo nije epizodna uloga kakvu su imali Sars i Mers. Koliko je agresivan i opasan pokazuje.primjer Italije npr. Mišljenja sam da smo mi ipak Bogu hvala.pogodjeni "blazim sojem" , i da je ova sad ekspanzija uzrokovana naglim propuštanjem.mjera, neadekvatnim potezima stabova za krizna djelovanja kao i nestručnosti ljudi na čelu tih stabova.
Sve smo mogli mnogo mnogo bolje. Kad god čitam o nekim.odlukama sjetim se da se dr Krivić Zlatko bivsi vd direktor Opće bolnice tako lako odrekao usluga dr Stevanovica, čovjeka koji je odličan.poznavalac protokola.postupanja u kriznim situacijama, . :palm
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..kod nas je izraz da triba plesat s koronom..slažem
0
Zadnja izmjena: laga-nini, dana/u 28 jul 2020, 12:26, ukupno mijenjano 1 put.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

[quote=laga-nini post_id=1406 time=1595931870 user_id=63]
..kod nas je izraz pleši s koronom
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Iskra je napisao/la: 28 jul 2020, 11:30
Trafalgar Law je napisao/la: 28 jul 2020, 11:19 Čuvajte se, čudan je Covid po svojoj prirodi, svako malo se pojave neke bizarne nuspojave ( samo se sa sigurnošću ne može znati koliko terapija doprinosi tome )kod onih koji su odbolovali pandemiju, posebno ovi akutni slučajevi.

Ma vidi...situacija je takva kakva je, i nesumnjivo je da ovo nije epizodna uloga kakvu su imali Sars i Mers. Koliko je agresivan i opasan pokazuje.primjer Italije npr. Mišljenja sam da smo mi ipak Bogu hvala.pogodjeni "blazim sojem" , i da je ova sad ekspanzija uzrokovana naglim propuštanjem.mjera, neadekvatnim potezima stabova za krizna djelovanja kao i nestručnosti ljudi na čelu tih stabova.
Sve smo mogli mnogo mnogo bolje. Kad god čitam o nekim.odlukama sjetim se da se dr Krivić Zlatko bivsi vd direktor Opće bolnice tako lako odrekao usluga dr Stevanovica, čovjeka koji je odličan.poznavalac protokola.postupanja u kriznim situacijama, . :palm
:D :hohoho

Ovako sa onim odglavljivačem fekalja i zaglavljenih stvari može, nema rizika od prenosšenja. :DDD

Podsjeti me ovo za Zlatka, a možda sam propstio anamo da pročitam, bilo je toliko spama da sam odustao od teme.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Trafalgar Law je napisao/la: 28 jul 2020, 12:29
Iskra je napisao/la: 28 jul 2020, 11:30

Ovako sa onim odglavljivačem fekalja i zaglavljenih stvari može, nema rizika od prenosšenja. :DDD

Podsjeti me ovo za Zlatka, a možda sam propstio anamo da pročitam, bilo je toliko spama da sam odustao od teme.

Pa dr Stevanovic je vojno lice inače, po vokaciji dr spec interne medicine i subspec dijabetolog, iz Opće je otišao jer je izabran na neku političku poziciju( ne znam.koju), inače veliki borac za opstanak Opće bolnice i veliki kritičar zdravstvenog sistema i prof Izetbegović . Kao vojnik poznat mu je protokol postupanja u kriznim situacijama pa tako i u vrijeme epidemije ili pandemije. Kad je nastupila korona, stavio se na raspolaganje dr Krivić Zlatku, koji je tada bio vd direktor. Medjutim.nakon medijskih istupa dr Stevanovica o tome da se u startu ne radi kako treba, kao i kritika koje je javno iznosio na sastav kriznih stabova, podjeli ingerencija ko šta i kako treba da radi u vrijeme krize, nedugo nakon toga bez ikakvog smisleno objašnjenja dr Kribic je objavio da se odriče usluga dr Stevanovica.
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17553

Post Postao/la CocoMa »

U Srbiji zena preminula, nakon porođaja.. zaražena bila većinom. :kme a dječak u stabilnom stanju.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Iskra je napisao/la: 28 jul 2020, 13:03
Trafalgar Law je napisao/la: 28 jul 2020, 12:29

Pa dr Stevanovic je vojno lice inače, po vokaciji dr spec interne medicine i subspec dijabetolog, iz Opće je otišao jer je izabran na neku političku poziciju( ne znam.koju), inače veliki borac za opstanak Opće bolnice i veliki kritičar zdravstvenog sistema i prof Izetbegović . Kao vojnik poznat mu je protokol postupanja u kriznim situacijama pa tako i u vrijeme epidemije ili pandemije. Kad je nastupila korona, stavio se na raspolaganje dr Krivić Zlatku, koji je tada bio vd direktor. Medjutim.nakon medijskih istupa dr Stevanovica o tome da se u startu ne radi kako treba, kao i kritika koje je javno iznosio na sastav kriznih stabova, podjeli ingerencija ko šta i kako treba da radi u vrijeme krize, nedugo nakon toga bez ikakvog smisleno objašnjenja dr Kribic je objavio da se odriče usluga dr Stevanovica.
Ovo se meni nekako istrglo iz memorije, a vidiš opet važna stvar za opšte dobro. Ono kao WHO nas je bio pohvalio kako upočecima pandemije nismo imai izrazito visok broj zaraženih, mada oni i nisu znali naše pravo stanje u zdravstvu. Opet se to vie može pripisati prinudnoj disciplini stanovništva, koj isu se u dobroj mjeri pridržavali zabrana. Mada, evo kada su zabrane skoro pa ogoljene, stvari su se umnogome pogoršale, gdje je do izražaja došla potpuna nespremnost zdravstvenog sistema, iako je od početka pandemije prošlo ravno pola godine.

PS: brinu me psihološke poslijedice pandemije na društvo, posebno ako se u obzir uzime kako bi ona na duži period mogla postati sastavni dio našeg života, kao što je duži niz godina u Africi to bila Ebola.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Trafalgar Law je napisao/la: 28 jul 2020, 19:29
Iskra je napisao/la: 28 jul 2020, 13:03

Ovo se meni nekako istrglo iz memorije, a vidiš opet važna stvar za opšte dobro. Ono kao WHO nas je bio pohvalio kako upočecima pandemije nismo imai izrazito visok broj zaraženih, mada oni i nisu znali naše pravo stanje u zdravstvu. Opet se to vie može pripisati prinudnoj disciplini stanovništva, koj isu se u dobroj mjeri pridržavali zabrana. Mada, evo kada su zabrane skoro pa ogoljene, stvari su se umnogome pogoršale, gdje je do izražaja došla potpuna nespremnost zdravstvenog sistema, iako je od početka pandemije prošlo ravno pola godine.

PS: brinu me psihološke poslijedice pandemije na društvo, posebno ako se u obzir uzime kako bi ona na duži period mogla postati sastavni dio našeg života, kao što je duži niz godina u Africi to bila Ebola.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... rti-547018
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Ne pominji mijos i Ebolu! Skoci mi pritisak odmah za 30%. Tuzicu te za duevnu bol i pretrpljeni strah, ako je samo jos jednom pomenes. :DD

I plus sto ti vise necu frizirati broj napisanih postova. :haha :haha :haha
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator
Reactions: 38010

Psihologinja objasnila zašto se mnogi ljudi ne žele cijepiti

Post Postao/la storm »

Psihologinja objasnila zašto se mnogi ljudi ne žele cijepiti
Index Vijesti

slika
Screenshot: RTL
SVE je više potencijalnih cjepiva protiv koronavirusa, a procjene govore da bi ga mogli imati možda već krajem ove godine. To su optimističnije procjene, a dosta stručnjaka smatra da cjepivo ne treba očekivati prije proljeća sljedeće godine.

No, koliko će se ljudi cijepiti? Mnogi ljudi smatraju da su cjepiva općenito štetna. Takvih je ljudi sve više.

''Prošle godine je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila odbijanje cijepljenja u top 10 najvećih prijetnji globalnom javnom zdravlju pa podatak da se 43 posto građana i građanki u Hrvatskoj ne bi cijepilo i nije toliko iznenađujuć'', kazala je u RTL Direktu psihologinja Helena Tomljenović, koja je doktorirala na temu antivakserstva ili protivljenja cijepljenju.

Globalni problem

Naglasila je da je riječ o globalnom problemu, koji je prisutan već godinama, ne samo u Hrvatskoj nego u različitim zemljama pa Hrvatska tu nije ni po čemu posebna.

U slučaju koronavirusa moguće je da je postotak tako visok jer je riječ o novoj bolesti.

''Cijela ova situacija u kojoj smo se našli izaziva kod svih nas anksioznost i u našem doktorskom istraživanju pokazalo se koliko ta anksioznost i strah utječu na odluke koje pojedinci donose o tome žele li se cijepiti ili ne'', kaže.

Mnogi roditelji boje se cijepiti svoju djecu, a Tomljenović je objasnila do kakvih su spoznaja došli zahvaljujući svojem istraživanju.

''Kao i u drugim državama pokazalo se da većina ljudi te bolesti ne percipira opasnima, ne percipira rizik od tih zaraznih bolesti kao opasan i ugrožavajući i u biti se više boje samog cjepiva. I to je samo još jedan odraz fenomena poznatog u nizu znanstvenih istraživanja, a mi smo pokazali da je strah najveći motivator. Ljudi se boje cjepiva i zbog toga izbjegavaju cijepljenje'', objašnjava.

Kaže da to nisu racionalne odluke

Te se odluke ne mogu objasniti racionalno, naglasila je Tomljenović.

''One dolaze iz straha, zabrinutosti, čak i gađenja prema cjepivima i značajno je da intervencije koje se usmjeravaju na educiranje o cjepivima - kako djeluju, koje su nuspojave... ti svi podaci ne umanjuju taj strah i zato nisu učinkoviti jer znamo da osobe koje imaju potpuno točne informacije o načinima na koje cjepiva funkcioniraju i dalje se ne cijepe upravo jer se povode svojim emocijama, oni nisu racionalno nadvladali strah koji se javlja'', rekla je.

Od pomoći pritom zasigurno nisu kontradiktorne informacije kojima su ljudi izloženi u medijima, istaknula je Tomljenović.

''Također znamo da u društvu u situacijama koje su ugrožavajuće poput ratova, elementarnih nepogoda, sukoba... tada nekako bujaju teorije zavjera općenito pa tako i sada u ovoj vrlo anksioznoj situaciji koronavirusa'', kaže.

''Naglasila bih stoga promjenu same intervencije - da ne budu više samo toliko edukacijske, nego da se uzme u obzir i emocionalna komponenta, dakle da se u osmišljavanje edukacija uključe razni stručnjaci koji će svojim znanjima moći doprinijeti osmišljavanju neke cjelokupne intervencije koja će ciljati na smanjenje toga straha i zabrinutosti jer se pokazalo da što je strah intenzivniji, to je jače vjerovanje u neku od teorija zavjera što se tiče cijepljenja'', zaključila je Tomljenović.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

kovas placa danas cipujete jbo vas bil gejc
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31133

Post Postao/la hani_jong_un »

ja bgm odbijam da primim rusku vakcinu, hocu gejcovu sa cipom
0
1811
Furlan
Novi behar
Novi behar
Reactions: 193

Post Postao/la Furlan »

Apropo tog chipa koji spominju. Stvarno ne uspijevam da shvatim te plitke umove. Narusice mi privatnost? Pa jebem ti komunizam je bio mala maca u odnosu na danasnjicu. Telefon ti je kontroliran bilo gdje da se mrdnes. Bankovni račun, znaju bolje od mene koliko imam na računu i kakva su kretanja. Moj zdravstveni karton je na izvolite. Predji granicu, kupi kartu za kino, učestvuje na nekoj manifestaciju , uvecajuju te iz svemira da ti boju irisa vide. Provjerise mi primanja prije pet godina i kazu da sam im duzan. Pa koji kuvac onda pričamo o cipovanju?
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Sarajevo: Liječnica odbila testirati oboljelog od COVID-a 19, kazala mu da može na posao

Rastom broja pacijenata zaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo, povećavao se i broj onih koji su nezadovoljni tretmanom ljekara ili sporošću zdravstvenog sistema. Pacijenti o neugodnostima nerijetko govore samo anonimno, jer ne žele da se zamjere ljekarima čije će im usluge ponovo trebati. Iz udruženja koje se bavi zaštitom pacijenata upozoravaju da bi nepravilnosti i kršenje prava obavezno trebalo da se prijavljuju. U Sarajevu je više zabilježio Branimir Zekić.

Al jazeera
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31133

Post Postao/la hani_jong_un »

haha sto ga iznervira
0
1811
Odgovori