Dobro... Nekad ne možeš dokazatilaga-nini je napisao/la: ↑12 aug 2020, 22:27 ..prvo da molimo na hrvatskom možemo zahvalit sv.ćirilu i metodiju..drugo već sam ti objasnio da su pravoslavci nastali u desetom stoljeću isto od katoličanstva ..treće tako i protestanti u 16.(broj da nebi opet)stoljeću (luther je bio katolički svećenik)..muslimani eto da sve nabrojimo u 6 stoljeću pojavom proroka Muhameda..
Katolička crkva
Re: Katolička crkva
0
Kršćanstvo (grč. Xριστός) je monoteistička svjetska religija, nastala u Palestini u prvom stoljeću nakon Kristova rođenja. Obuhvaća brojne kršćanske crkve, zajednice i sekte, kojima je zajednička vjera u Isusa Krista, te prihvaćanje života u skladu s evanđeljem. Utemeljio ju je Isus Krist, a njezini sljedbenici nazivaju se kršćanima. Kršćanstvo pripada tipu povijesne, proročke i objavljene religije, etično-mistične strukture, spasenjski i eshatološki usmjerene. Kroz povijest se raščlanilo na više konfesija (katolicizam, pravoslavlje, protestantizam, nestorijanstvo i monofizitstvo) i njima odgovarajućih Crkava (Katolička Crkva, pravoslavne Crkve, protestantske Crkve i istočne pretkalcedonske Crkve; vidi popis kršćanskih crkvi i pokreta). Kršćansko doba počinje Isusovim rođenjem..da ne gubimo vrime..
0
I Sije neki muslimani smatraju frakcijom (i cijeli zapad). Medjutim, kroz vise od milenija, vise o "frakciji" nema govora. Da, imamo isti Kur'an. Ali akaid (vjerovanje) su potpuno razliciti. Tako da smo mi definitvno dvije razlicite vjere, ma koliko neko zelio da kaze "U islamu je toliko-i-toliko Sunita, i toliko-i-toliko Sita).
Laganini, prika, raskol 1054, godine je u 11 stoljecu, majka mu stara.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
..nisi sve ispratio govorimo o protestantima..a pravoslavlje je u desetom možda i jedanestom nisaam siguran mogu proguglat nije problem..
0
Ja prestao i spominjati stoljeća, ali ne odustajeFatih je napisao/la: ↑12 aug 2020, 22:34I Sije neki muslimani smatraju frakcijom (i cijeli zapad). Medjutim, kroz vise od milenija, vise o "frakciji" nema govora. Da, imamo isti Kur'an. Ali akaid (vjerovanje) su potpuno razliciti. Tako da smo mi definitvno dvije razlicite vjere, ma koliko neko zelio da kaze "U islami je toliko-i-toliko sunita, i toliko-i-toliko Sita).
Laganini, prika, raskol 1054, godine je u 11 stoljecu, majka mu stara.
Pa to je to...
I tu su glavne u kršćanstvu tri vjeronauke... Katolička, pravoslavna i protestantska...
Zeza, nema šta drugo biti
0
Ma pratio sam sve. I vidim gdje se ne slazete. Ali sam se obazrio samo na ovo, posto sam siguran da vas obojica znate vise na ovu temu. (malo me je nasmijalo, kada ti je storm rekao "nemoj psovati"
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
jesu sad al do jedanestog stoljeća su bili katolici..sad jesu tri al to smo već obradili..
0
ma govorim o slijedu nemoj zajebavat..bio sam ja pa je moj sin da pojednostavim..a evo lakše mi je zalipit nego se mučit..
Riječ "katolik" dolazi od grčke riječi "καθολικός", a značenje je univerzalan, sveopći. Na početku II. stoljeća, u pismu sv. Ignacija Antiohijskog, nalazi se prvi sačuvani spomen, korištenja riječi "katolički" vezano za Crkvu. Drugo rano spominjanje riječi "katolički", vezano je uz sv. Polikarpa, biskupa Smirne (danas Izmir u Turskoj), koji koristi tu riječ mnogo puta. Sv. Polikarp bio je učenik apostola Ivana i prijatelj sv. Ignacija Antiohijskog. Uskoro su naziv, počeli koristiti i drugi teolozi i pisci.
0
..nisu sad pa jesam ti već reka da se iz katolicizma nasta protestani nisam reka iz kršćanstva nego točno iz katolicizma
1
1
Ovdje mu moras dati za pravo, storm. Oni, "istocni', su "razgulili" u 11.stoljecu. Sto znaci, protestanti su rezultat onoga sto si ti napisao o Martinu Lutheru.
0
Pa u redu, to su jasne stvari...
Ali oko termina frakcija se nećemo složiti...
Kažeš Martin Luther bio je prvotno katolički svećenik... Ali bio, okrenuo...
Zato sam napisao, bio je i Isus zidov, pa krenuo sa drugim naukom o Bogu.
Što mu, koliko znam i Islam priznaje poslanistvo...
1
1
Tu se lovimo
Razgulili i jedni i drugi, ali nema priče o istoj vjeri
1
1
Tako je.storm je napisao/la: ↑12 aug 2020, 22:50 Pa u redu, to su jasne stvari...
1
1
"nemoj zajebavat" - evo ga 'suje opet.
(Malo sale prika, nemoj se ljutiti, osjecaj se slobodno da mi vratis milo za drago
).
0