Moji trenuci inspiracije!

Fotografije sa interneta, majstori fotografije, savjeti, preporuke...
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9979

Re: Moji trenutci inspiracije!

Post Postao/la WhiskeyPete »

Moonlight je napisao/la: 03 aug 2020, 17:36 Nisam. Jucer samo Sunnyland

Meni je bilo dosadno pa sam par puta produžio od Sunnylanda prema gore, Brus ili Vrh Trebevića. Ne volim naročito veliku prisutnost ljudi. Ono je više za turiste, posebno arape, i lokalce koje zanima zabava.

Ličan utisak, ništa spektakularno....
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Mehaning
Proleter
Reactions: 6473

Post Postao/la Mehaning »

slika
2
1 slika 1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Sve manual, bez VR.a, iz ruke....

Nikon D80
Mirror lens Samyang 500 mm f/6.3
ISO 160
Shutter 125
Udaljenost cca.2km vazdušno

slika
5
3 slika 2 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

super mi je taj kontrast olupine autobusa i aviona :oke
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Inače, da nije bilo dojave, ne bi ni fotografisao avion. Na kraju sam ostao prezadovoljan, jer mi je uspjelo još par kadrova.
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34684

Post Postao/la dmr »

Kupio sam nekad takav objektiv od 500mm i nekakve ekstenzije da bude 800 ili cak 1600, ne sjecam se sad. I jos nijednom ga nisam probao. Mozda kad nekad odem na more :ddk :DDD
1
1 slika
:damir
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17553

Post Postao/la CocoMa »

Trafalgar Law je napisao/la: 12 aug 2020, 21:16 Sve manual, bez VR.a, iz ruke....

Nikon D80
ISO 160
Shutter 125

slika
:stid a zašto manual?
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

CocoMa je napisao/la: 12 aug 2020, 23:18
Trafalgar Law je napisao/la: 12 aug 2020, 21:16 Sve manual, bez VR.a, iz ruke....

Nikon D80
ISO 160
Shutter 125

slika
Objektiv mi je takav, nema autofokusa (AF), niti stabilizatora (VR). Ko nema živaca za ovakve vrste objektiva, preporučujem mu da ih izbjegava. Jedan od zahtjevnijih za rukovanje.

slika
2
2 slika
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17553

Post Postao/la CocoMa »

Trafalgar Law je napisao/la: 12 aug 2020, 23:24
CocoMa je napisao/la: 12 aug 2020, 23:18

Objektiv mi je takav, nema autofokusa (AF), niti stabilizatora (VR). Ko nema živaca za ovakve vrste objektiva, preporučujem mu da ih izbjegava. Jedan od zahtjevnijih za rukovanje.

slika
Strpljenje ti se isplatilo.
Dopada mi se foto.

:oke
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

CocoMa je napisao/la: 12 aug 2020, 23:30
Trafalgar Law je napisao/la: 12 aug 2020, 23:24

slika
Strpljenje ti se isplatilo.
Dopada mi se foto.

Jedina prava tajna je da vjerješ ovakvom objektivu da te neće iznevjeriti nakon što okineš par uzastopnih fotografija.

Istina je da i moraš se dosta "igrati" sa njim da bi ga bolje upoznao.

Jedna će uvijek valjati, jer će ti se položaj ruke poklopiti u milisekundi sa kadrom, kao da držiš aparaturu na stativu. Jer je neminovno da ti podrhtava ruka kada držiš 1,2 kg aparature u rukama.

Nabolje ćeš aparat upoznat kada koristiš manual postavke.

Najveći gušt je kada ti nakon toliko truda sa manual postavkama uspije fotka. To ima posebnu težinu. :oke
2
2 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Jedan iskren savijet.

Ako vas ikada bude zanimala fotografija, nikada se nemojte zalijetati na skuplje aparate.

Zato što je prodavaču najbitnije da vam proda neki srednje skupi aparat, a vi nemate nikakvog iskustvasa fotografijom. Aparat možete kupiti, ali znanje ne.

Ne kažem da ima išta u tome loše...

Već, svoje ambicije morate poklopiti sa svojim budžetom, i trenutnim dometima u domenu fotografije.

A i svakom početniku je bolje da krene sa primjerice polovnim i dobro očuvanim Nikonom D 3100 sa objektivom 18-55, nego sa Nikonom D750.

Stvar je da se čovjek nauči aspektima fotografije, a strašno je zabavno, i onda vremenom, a shodno svome eventualnom daljnjem interesovanju, bez žaljenja kupi bolju aparaturu.

I naravno, uvijek će od 100 spucanih fotki, valjati 5-10. Treba imati neke kriterije, i ne pristajati na manje. Tako se najbolje uči.

A istina je da se fotografija uči dok si živ.
3
3 slika
storm
Administrator
Reactions: 38011

Post Postao/la storm »

Trafalgar Law je napisao/la: 12 aug 2020, 23:46 Jedan iskren savijet.

Ako vas ikada bude zanimala fotografija, nikada se nemojte zalijetati na skuplje aparate.

Zato što je prodavaču najbitnije da vam proda neki srednje skupi aparat, a vi nemate nikakvog iskustvasa fotografijom. Aparat možete kupiti, ali znanje ne.

Već, svoje ambicije morate poklopiti sa svojim budžetom, i trenutnim dometima u domenu fotografije.

A i svakom početniku je bolje da krene sa primjerice polovnim i dobro očuvanim Nikonom D 3100 sa objektivom 18-55, nego sa Nikonom D750.

Stvar je da se čovjek nauči aspektima fotografije, a strašno je zabavno, i onda vremenom, a shodno svome eventualnom daljnjem interesovanju, bez žaljenja kupi bolju aparaturu.

I naravno, uvijek će od 100 spucanih fotki, valjati 5-10. Treba imati neke kriterije, i ne pristajati na manje. Tako se najbolje uči.

Bravo, istog sam mišljenja :oke
Ako će te fotografija privući, sasvim je nebitno koliko je skup, čar je u kontroliranju postavki, i naravno, da je ispravan...
Ostalo otkrivas...
Ja novima uvijek kažem, uzmi polovni, dok naučiš prvo čuvati ga, drugo automatiziras postavke, rukovanje... Onda će na boljem modelu biti pjesma...
A treba znati i da većina odustane od aktivnog bavljenja, u roku godine dana...
I u tom slučaju, nije prevelik financijski gubitak.
Baš smo nedavno pričali o članu kluba.
Početnik, kupio Sony za 4000€, još 3000 dao za objektive... Bio pet mjeseci u klubu i nestao :lupa
I nije u tih pet mjeseci maknuo s početka.
Ne ide tako, moraš rasti sa tehnikom.
1
1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31144

Post Postao/la hani_jong_un »

cudo li lejla nije napisala trenuci*
0
1811
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Hannibal je napisao/la: 13 aug 2020, 08:55 cudo li lejla nije napisala trenuci*
Skoči malo do hrvatskog riječnika...Ne bilo ti mrsko.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31144

Post Postao/la hani_jong_un »

Trafalgar Law je napisao/la: 13 aug 2020, 09:00
Hannibal je napisao/la: 13 aug 2020, 08:55 cudo li lejla nije napisala trenuci*
Skoči malo do hrvatskog riječnika...Ne bilo ti mrsko.
a jesil to hrvat brt
0
1811
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34684

Post Postao/la dmr »

Namjestila tebi zicer :ooo
1
1 slika
:damir
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 13 aug 2020, 08:49
Trafalgar Law je napisao/la: 12 aug 2020, 23:46 Jedan iskren savijet.

Bravo, istog sam mišljenja :oke
Ako će te fotografija privući, sasvim je nebitno koliko je skup, čar je u kontroliranju postavki, i naravno, da je ispravan...
Ostalo otkrivas...
Ja novima uvijek kažem, uzmi polovni, dok naučiš prvo čuvati ga, drugo automatiziras postavke, rukovanje... Onda će na boljem modelu biti pjesma...
A treba znati i da većina odustane od aktivnog bavljenja, u roku godine dana...
I u tom slučaju, nije prevelik financijski gubitak.
Baš smo nedavno pričali o članu kluba.
Početnik, kupio Sony za 4000€, još 3000 dao za objektive... Bio pet mjeseci u klubu i nestao :lupa
I nije u tih pet mjeseci maknuo s početka.
Ne ide tako, moraš rasti sa tehnikom.

Ja ne planiram još mijenjati aparat baremu u 2 naredne godine, osim nekih objektiva koji su prihvatljivije cijene, doduše DX i dalje ima dobre telefoto objektove, i nanijetio sam zbog maratona uzeti 55-200.mm, samo su ga kod nas precijenili polovnog, dođe te po cijenu novog u SAD-u. Gledam vamo na piku lik traži 500 KM za korišten. A realna mu je cijena kao takvom max 270 maraka, još i sam znaš da je od ojačane plastike, nije "metalac". :D

Grehota se istrošiti za takvo nešto, hej otprilike 7.700 KM, to su dva solidno korištena D850 bez objektiva. Ja stvarno ne znam ko ga je natjerao da kupi preskupu aparaturu. Vjerovatno je negdje googlao, i naletio na par komercijalnih stranica, i možda pogrešno shvatio da se najbolje fotografije prave sa najbojom aparaturom. I boom, kredićić, i onda poslije hajde prodaj nešto po približnoj cijeni koju si u ložio u sve to, pa se pogađaj sa ljudima, to su Sizifove muke. A pravilo ti je da cijena bukvalno pada čim par puta okineš. Ono što je bilo 3.000 za 7 dana je 2.700, tako da si na gubitku svakako, plus kada se tu saberu i "korišteni" objektivi. Džaba brend, džaba uloženo, ono postaje polovno čim ga otpakuješ i uzmeš u ruke.

I ja bi možda postupio na taj način, ne da bi sada spiskao tolike pare kao taj vam lik, već da bi sigurno prosuo par stoja, ali me ne bi imao ko naučiti za početak kako da ga koristim. Imao sam strahovitu sreću i okolnosti da danas imam senseija fotografije, koji mi je proao ovaj aparat, koji je i njemu bio prvi. Pa svako malo skakućemo tu i tamo, grad, planine, izletišta, stalno mi nešto prigovara "Nemoj ovako, hajde onako...." :D
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Fotografija”