Bilo bi lijepo da prezivi. Ne znam postoje li zakoni u BIH koji se bave ovom tematikom. Zakoni sami po sebi i nisu odlucujuci za ove probleme.
Pismo prezivi ako zadrzi relevantnost.

a meni to nije bila namjera. mada eto, ponekad nešto škrabnuti i nije loša ideja...

Mene je trznulo ono od Ommadawn, vjerojatno i tebe..lejlamo je napisao/la: ↑17 dec 2020, 18:32a meni to nije bila namjera. mada eto, ponekad nešto škrabnuti i nije loša ideja...
imam i ja svoje mišljenje o ovom pismu.
stoji to da je službeno pismo našeg jezika, da je dio naše historije, mnogi historijski spomenici su ispisani bosančicom ili ćirilicom i sve to... lično mi je oku ugodna i rukopis mi je mnogo ljepši kada pišem ćirilicom, a i pismo je specifično po tome što svaki glas ima po jednu slovnu oznaku (za razliku od latinice i većine drugih pisama)...
međutim, sve je manje prilike da se koristi. a ako se ne koristi, što će namzašto insistirati na nečemu što nije upotrebljivo?
zato bih voljela čuti neka od razmišljanja....
evo bas za temu zanimljivo
Ja sam uzeo srpsku ćirilićnu.
Gboard na Google play pise bosanska cirilica
Ne znam sta pises. I nije me sramota sto ne znam. Ja nisam bila.u prilici da ucim cirilicu, niti vidim u tome neki moj nedostatak ogromni.lejlamo je napisao/la: ↑17 dec 2020, 18:07neki dan sam naišla na ovu prepisku pa htjela otvoriti temu i zaboravih.Ommadawn je napisao/la: ↑13 dec 2020, 09:33
Pišem na svom jeziku. A moj jezik ima dva pisma - latinicu i ćirilicu. Ovo zadnje su preuzeli neki srpski nacionalisti, uglavnom ljudi koji su patili od kompleksa (da li nejebica da izvineš ili nemogućnost da stanu u red za novog Golfa proizvedenog u TAS-u) a drugi (isti takvi) im daju legitimitet smatrajući da “to je ćetnićko, eto im ga” a zapravo nije. S obzirom da je to pismo priznato u bosanskom jeziku, ja ga povremeno koristim. Smatram da je font mnogo ljepši nego latinica.
Ono što sam napisao (s obzirom da znam da ne znaš ćirilicu) je:
Ma ja odmah pređem na stvar.
Ko će se zajebavati, družiti... kasnije ti bude žao kad je raskid - nit cure, nit prijatelja...
Nije do jezika nego do pisma.
користите ли ћирилицу? када и зашто?
треба ли пасти у заборав?
баш ме занимају ваши одговори...![]()