Oruzje - samoodbrana (afinitet - averzija, "pros" - "cons")

Mehaning
Proleter
Reactions: 6464

Re: Vatreno oruzje u samoodbrani?

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 15 aug 2020, 12:04
Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 12:00

Pa možeš ti tako , kad si stabilan, a znaš li koliko ljudi ovdje pati od ptsp recimo?
Znam,mnogo. I ja sam jedan od njih. ( :haha ). Ali, stabilan sam. Nisu svi simptomi PTSP-a prisutni kod svakoga. Nemam sucidne niti homicidne ideacije, nemam problema sa samokontrolom. Sve ono sto ja osjecam od tog PTSP-a su amli problemi (najvise problem sa spavanjem). Sad ocekujem lavinu kritike... :mmm
Tko I kako to kontrolira... :zbunj
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 12:00

Pa možeš ti tako , kad si stabilan, a znaš li koliko ljudi ovdje pati od ptsp recimo?
Znam,mnogo. I ja sam jedan od njih. ( :haha ). Ali, stabilan sam. Nisu svi simptomi PTSP-a prisutni kod svakoga. Nemam sucidne niti homicidne ideacije, nemam problema sa samokontrolom. Sve ono sto ja osjecam od tog PTSP-a su amli problemi (najvise problem sa spavanjem). Sad ocekujem lavinu kritike... :mmm

Poremećaj sna imaju i oni koji nemaju ptsp
Ma.tu si u namazu, 5x dnevno, tebi ne treba bolja terapija.
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21590

Post Postao/la Miss Y. »

Nisu svi ljekarski bas tako površni.
Mada svakako da treba poštrena kontrola u te svrhe
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Mehaning
Proleter
Reactions: 6464

Post Postao/la Mehaning »

Za dobro spavanje ima izvrstnih prirodnih smola... :pusi
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Miss Y. je napisao/la: 15 aug 2020, 12:07 Nisu svi ljekarski bas tako površni.

Nisu svi, tačno. Ja to najbolje znam. A za ljekarski za dozvolu za nošenje vatrenog oružja, po meni bi trebali rihorozni . I revidirani na svako godinu dana bar.

Ne znam da li je dozvola trajnog karaktera ?

Fatih?
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 12:07

Zaboravih to pomenuti. To sam i shrinku rekao. Izgleda da i on bar donekle praktikuje islam, jer, primijetio sam odmah da je shvatio koliko je to ucinkovito. Nema lijeka koji je jaci od toga. :ok
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 15 aug 2020, 12:12
Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 12:07

Zaboravih to pomenuti. To sam i shrinku rekao. Izgleda da i on bar donekle praktikuje islam, jer, primijetio sam odmah da je shvatio koliko je to ucinkovito. Nema lijeka koji je jaci od toga. :ok

Pa.to ti kažem.
Inače, religiozna komponenta se sve više uzima u obzir i preporučuje pacijentima sa blagim psihoticnim poremećajima, ukoliko se ocjeni da bi im moglo.pomoci.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 12:10
Miss Y. je napisao/la: 15 aug 2020, 12:07 Nisu svi ljekarski bas tako površni.

Nisu svi, tačno. Ja to najbolje znam. A za ljekarski za dozvolu za nošenje vatrenog oružja, po meni bi trebali rihorozni . I revidirani na svako godinu dana bar.

Ne znam da li je dozvola trajnog karaktera ?

Fatih?
Ne. Ovdje vazi 10 godina, a ljekarski svako 5. Ali, mi imamo policajaca koji su biliu ratu. Znam neke koje imaju PTSP, i nekada, po meni, zabrinjavajuce simptome. Oni nikad ne idu na ljekarski. To je idiotizam.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 15 aug 2020, 12:10 Za dobro spavanje ima izvrstnih prirodnih smola... :pusi
Da, ti zaista nisi za oruzje. :haha
3
3 slika
Zejnep
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 686

Post Postao/la Zejnep »

Miss Y. je napisao/la: 15 aug 2020, 00:32 Ne znam da li bi držala u kuci, al bi koristila sigurno u kobnim situacijama napada na nekog bliskog i sebe, bez razmišljanja.

Ah to... e ali kako biti siguran da je situacija kobna? Jesam za držanja oružja u kući ali i za žestoke psiho provjere svakog ko pomisli da ima pištolj. Recimo, meni ga ne treba dati, realno. Nagla narav.
0
Hakuna Matata
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Zejnep je napisao/la: 15 aug 2020, 14:37
Miss Y. je napisao/la: 15 aug 2020, 00:32 Ne znam da li bi držala u kuci, al bi koristila sigurno u kobnim situacijama napada na nekog bliskog i sebe, bez razmišljanja.

Ah to... e ali kako biti siguran da je situacija kobna? Jesam za držanja oružja u kući ali i za žestoke psiho provjere svakog ko pomisli da ima pištolj. Recimo, meni ga ne treba dati, realno. Nagla narav.
"Nagla narav" ne znaci da bi posegnula za oružjem, cim ti neko "digne zivac". Da je tako, ja bih vec trunuo na dozivotnoj. :djed
0
Zejnep
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 686

Post Postao/la Zejnep »

Fatih je napisao/la: 15 aug 2020, 14:40
Zejnep je napisao/la: 15 aug 2020, 14:37

"Nagla narav" ne znaci da bi posegnula za oružjem, cim ti neko "digne zivac". Da je tako, ja bih vec trunuo na dozivotnoj. :djed
Ovo možeš tvrditi jedino ako stvarno posjeduješ oboje? I naglu narav i oružje?
0
Hakuna Matata
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34545

Post Postao/la dmr »

Vec sam pisao negdje, duze vrijeme, prakticno svaki put kad biciklam i vrsljam sam po planinama, razmisljam o nekom glocku, al nikako da odvojim ozbiljan budzet za tu namjenu. Sad opet, ljudi koji se bave planinarenjem kazu da je to nepotrebno, za najvece opasnosti na planini cak i beskorisno.

@Fatih, kako ti nosas sa sobom? Kakvu dozvolu imas? Koliko znam (a ne znam puno) dozvole se izdaju za posjedovanje oruzja (i drzanje u kuci, pretpostavljam) a ne za nosenje. Ne mozes izaci navece u restoran s pucaljkom u torbici ili za pojasom? Ili mozes?
0
:damir
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Bolje neki dobar suzavac i bengalku, tri, pet... :oo
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

dmr je napisao/la: 15 aug 2020, 15:54 Vec sam pisao negdje, duze vrijeme, prakticno svaki put kad biciklam i vrsljam sam po planinama, razmisljam o nekom glocku, al nikako da odvojim ozbiljan budzet za tu namjenu. Sad opet, ljudi koji se bave planinarenjem kazu da je to nepotrebno, za najvece opasnosti na planini cak i beskorisno.

@Fatih, kako ti nosas sa sobom? Kakvu dozvolu imas? Koliko znam (a ne znam puno) dozvole se izdaju za posjedovanje oruzja (i drzanje u kuci, pretpostavljam) a ne za nosenje. Ne mozes izaci navece u restoran s pucaljkom u torbici ili za pojasom? Ili mozes?
Prvo za Glock...sta ce ti ta cigla? :D

Sto se tice dozvola, u RS-u imas te dvije vrste dozvola: Za drzanje ili za nosenje (sto ukljucuje i drzanje, logicno :kez ). U Federaciji ta podjela ne postoji. Ukoliko dobijes dozvolu za nabavku oruzja, MUP ti izdaje dozvolu na kojoj pise "Oruzni list, za drzanje i nosenje oruzja.

Naravno da pistolj smijes nositi svugdje, osim na mjestima gdje je to zakonom zabranjeno (ili u bilo kom privatnom posjedu/kompaniji gdje postoji znak zabrane unosenja oruzja).

Ako se vec odlucis da kupis, zaobidji taj "najbolji pistolj na svijetu", te uzmi HS ( sada "SA-XD"). Posto pretpostavljam da zelis laksi pistolj (pomenuo si Glock), HS je daleko bolji pistolj (nesumnjivo je da je Glock imao uticaj u dizajnu HS-a). Daleko, daleko bolji obarac nego kod Glock-a (jako bitna stvar), bolju sigurnost od incidentnog ispaljivanja (Glock nema nijednu!), koja se navise ocituje u 'kocnici" na rukohvatu, sto onemugacava pistolj da opali dok se ta kocnica ne pritisne sakom (kao motorna pila) u prirodnom polozaju spremnom za opaljivanje. Ergonomija HS je neuporedivo bolja takodjer...)

Ima jos alternativa, ali ja sam ti naveo najslicniju Glocku, ali zaista bolji model pistolja. Znam da ce mozda biti sada "eksperata" koji ce stati u odbranu "neunistivog" Glocka...ali, ja sam "oficijelno" ispucao kroz razne pistolje preko 200 000 metaka raznih kalibara, ( a gdje moje gadjanje daleko izvan naseljenih mjesta, skoro svake sedmice) pa tako i Glock. Neprirodno lezi u ruci pri samom uzimanju, ima veliki trzaj, osrednja preciznost na malo vecu udaljenost i.....jedostavno ruzan kao grob. :D Bice tema na ovo, pa nastavimo aBd. :oke
2
2 slika
Gudi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 700

Post Postao/la Gudi »

Kakav i Glok i HS...Veliki pistolji za moju ruku....

Imam CZ 6.35 :)
0
test 👾
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34545

Post Postao/la dmr »

Fatih je napisao/la: 15 aug 2020, 17:27
dmr je napisao/la: 15 aug 2020, 15:54 Vec sam pisao negdje, duze vrijeme, prakticno svaki put kad biciklam i vrsljam sam po planinama, razmisljam o nekom glocku, al nikako da odvojim ozbiljan budzet za tu namjenu. Sad opet, ljudi koji se bave planinarenjem kazu da je to nepotrebno, za najvece opasnosti na planini cak i beskorisno.

Prvo za Glock...sta ce ti ta cigla? :D

Sto se tice dozvola, u RS-u imas te dvije vrste dozvola: Za drzanje ili za nosenje (sto ukljucuje i drzanje, logicno :kez ). U Federaciji ta podjela ne postoji. Ukoliko dobijes dozvolu za nabavku oruzja, MUP ti izdaje dozvolu na kojoj pise "Oruzni list, za drzanje i nosenje oruzja.

Naravno da pistolj smijes nositi svugdje, osim na mjestima gdje je to zakonom zabranjeno (ili u bilo kom privatnom posjedu/kompaniji gdje postoji znak zabrane unosenja oruzja).

Ako se vec odlucis da kupis, zaobidji taj "najbolji pistolj na svijetu", te uzmi HS ( sada "SA-XD"). Posto pretpostavljam da zelis laksi pistolj (pomenuo si Glock), HS je daleko bolji pistolj (nesumnjivo je da je Glock imao uticaj u dizajnu HS-a). Daleko, daleko bolji obarac nego kod Glock-a (jako bitna stvar), bolju sigurnost od incidentnog ispaljivanja (Glock nema nijednu!), koja se navise ocituje u 'kocnici" na rukohvatu, sto onemugacava pistolj da opali dok se ta kocnica ne pritisne sakom (kao motorna pila) u prirodnom polozaju spremnom za opaljivanje. Ergonomija HS je neuporedivo bolja takodjer...)

Ima jos alternativa, ali ja sam ti naveo najslicniju Glocku, ali zaista bolji model pistolja. Znam da ce mozda biti sada "eksperata" koji ce stati u odbranu
"neunistivog" Glocka...ali, ja sam "oficijalno" ispucao kroz razne pistolje preko 200 000 metaka raznih kalibara, pa tako i Glock. Neprirodno lezi u ruci pri samom uzimanju, ima veliki trzaj, osrednja preciznost na malo vecu udaljenost i.....jedostavno ruzan kao grob. :D Bice tema na ovo, pa nastavimo aBd. :oke
hvala :ok a da, cuo sam rijeci hvale za HS. A Glock je ono, po inerciji, ko kaladont u pastama za zube, faks u deterdzentima :D

informisat cu se jos i izvagati. Nisam spomenuo gore, volim oruzje s tehnicke strane, zanimljivi su mi konstrukcioni detalji, jednostavno ga na prvu ne dozivljavam kao sredstvo za ubijanje, iako svi znamo da to jeste. zastita, samoodbrana da.
1
1 slika
:damir
Odgovori

Natrag na “Oružje, oruđe, naoružanje...”