Tko I kako to kontrolira...Fatih je napisao/la: ↑15 aug 2020, 12:04Znam,mnogo. I ja sam jedan od njih. (). Ali, stabilan sam. Nisu svi simptomi PTSP-a prisutni kod svakoga. Nemam sucidne niti homicidne ideacije, nemam problema sa samokontrolom. Sve ono sto ja osjecam od tog PTSP-a su amli problemi (najvise problem sa spavanjem). Sad ocekujem lavinu kritike... :mmm
Oruzje - samoodbrana (afinitet - averzija, "pros" - "cons")
Re: Vatreno oruzje u samoodbrani?
0
Fatih je napisao/la: ↑15 aug 2020, 12:04Znam,mnogo. I ja sam jedan od njih. (). Ali, stabilan sam. Nisu svi simptomi PTSP-a prisutni kod svakoga. Nemam sucidne niti homicidne ideacije, nemam problema sa samokontrolom. Sve ono sto ja osjecam od tog PTSP-a su amli problemi (najvise problem sa spavanjem). Sad ocekujem lavinu kritike... :mmm
Poremećaj sna imaju i oni koji nemaju ptsp
Ma.tu si u namazu, 5x dnevno, tebi ne treba bolja terapija.
1
1
Nisu svi ljekarski bas tako površni.
Mada svakako da treba poštrena kontrola u te svrhe
Mada svakako da treba poštrena kontrola u te svrhe
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Nisu svi, tačno. Ja to najbolje znam. A za ljekarski za dozvolu za nošenje vatrenog oružja, po meni bi trebali rihorozni . I revidirani na svako godinu dana bar.
Ne znam da li je dozvola trajnog karaktera ?
Fatih?
0
Iskra je napisao/la: ↑15 aug 2020, 12:07Fatih je napisao/la: ↑15 aug 2020, 12:04
Znam,mnogo. I ja sam jedan od njih. (). Ali, stabilan sam. Nisu svi simptomi PTSP-a prisutni kod svakoga. Nemam sucidne niti homicidne ideacije, nemam problema sa samokontrolom. Sve ono sto ja osjecam od tog PTSP-a su amli problemi (najvise problem sa spavanjem). Sad ocekujem lavinu kritike... :mmm
Poremećaj sna imaju i oni koji nemaju ptsp
Ma.tu si u namazu, 5x dnevno, tebi ne treba bolja terapija.
Zaboravih to pomenuti. To sam i shrinku rekao. Izgleda da i on bar donekle praktikuje islam, jer, primijetio sam odmah da je shvatio koliko je to ucinkovito. Nema lijeka koji je jaci od toga.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Pa.to ti kažem.
Inače, religiozna komponenta se sve više uzima u obzir i preporučuje pacijentima sa blagim psihoticnim poremećajima, ukoliko se ocjeni da bi im moglo.pomoci.
1
1
Ne. Ovdje vazi 10 godina, a ljekarski svako 5. Ali, mi imamo policajaca koji su biliu ratu. Znam neke koje imaju PTSP, i nekada, po meni, zabrinjavajuce simptome. Oni nikad ne idu na ljekarski. To je idiotizam.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Da, ti zaista nisi za oruzje.
3
3
Ah to... e ali kako biti siguran da je situacija kobna? Jesam za držanja oružja u kući ali i za žestoke psiho provjere svakog ko pomisli da ima pištolj. Recimo, meni ga ne treba dati, realno. Nagla narav.
0
Hakuna Matata
"Nagla narav" ne znaci da bi posegnula za oružjem, cim ti neko "digne zivac". Da je tako, ja bih vec trunuo na dozivotnoj.
0
Ovo možeš tvrditi jedino ako stvarno posjeduješ oboje? I naglu narav i oružje?
0
Hakuna Matata
Vec sam pisao negdje, duze vrijeme, prakticno svaki put kad biciklam i vrsljam sam po planinama, razmisljam o nekom glocku, al nikako da odvojim ozbiljan budzet za tu namjenu. Sad opet, ljudi koji se bave planinarenjem kazu da je to nepotrebno, za najvece opasnosti na planini cak i beskorisno.
@Fatih, kako ti nosas sa sobom? Kakvu dozvolu imas? Koliko znam (a ne znam puno) dozvole se izdaju za posjedovanje oruzja (i drzanje u kuci, pretpostavljam) a ne za nosenje. Ne mozes izaci navece u restoran s pucaljkom u torbici ili za pojasom? Ili mozes?
@Fatih, kako ti nosas sa sobom? Kakvu dozvolu imas? Koliko znam (a ne znam puno) dozvole se izdaju za posjedovanje oruzja (i drzanje u kuci, pretpostavljam) a ne za nosenje. Ne mozes izaci navece u restoran s pucaljkom u torbici ili za pojasom? Ili mozes?
0
Prvo za Glock...sta ce ti ta cigla?dmr je napisao/la: ↑15 aug 2020, 15:54 Vec sam pisao negdje, duze vrijeme, prakticno svaki put kad biciklam i vrsljam sam po planinama, razmisljam o nekom glocku, al nikako da odvojim ozbiljan budzet za tu namjenu. Sad opet, ljudi koji se bave planinarenjem kazu da je to nepotrebno, za najvece opasnosti na planini cak i beskorisno.
Sto se tice dozvola, u RS-u imas te dvije vrste dozvola: Za drzanje ili za nosenje (sto ukljucuje i drzanje, logicno
Naravno da pistolj smijes nositi svugdje, osim na mjestima gdje je to zakonom zabranjeno (ili u bilo kom privatnom posjedu/kompaniji gdje postoji znak zabrane unosenja oruzja).
Ako se vec odlucis da kupis, zaobidji taj "najbolji pistolj na svijetu", te uzmi HS ( sada "SA-XD"). Posto pretpostavljam da zelis laksi pistolj (pomenuo si Glock), HS je daleko bolji pistolj (nesumnjivo je da je Glock imao uticaj u dizajnu HS-a). Daleko, daleko bolji obarac nego kod Glock-a (jako bitna stvar), bolju sigurnost od incidentnog ispaljivanja (Glock nema nijednu!), koja se navise ocituje u 'kocnici" na rukohvatu, sto onemugacava pistolj da opali dok se ta kocnica ne pritisne sakom (kao motorna pila) u prirodnom polozaju spremnom za opaljivanje. Ergonomija HS je neuporedivo bolja takodjer...)
Ima jos alternativa, ali ja sam ti naveo najslicniju Glocku, ali zaista bolji model pistolja. Znam da ce mozda biti sada "eksperata" koji ce stati u odbranu "neunistivog" Glocka...ali, ja sam "oficijelno" ispucao kroz razne pistolje preko 200 000 metaka raznih kalibara, ( a gdje moje gadjanje daleko izvan naseljenih mjesta, skoro svake sedmice) pa tako i Glock. Neprirodno lezi u ruci pri samom uzimanju, ima veliki trzaj, osrednja preciznost na malo vecu udaljenost i.....jedostavno ruzan kao grob.
2
2
Kakav i Glok i HS...Veliki pistolji za moju ruku....
Imam CZ 6.35
Imam CZ 6.35
0
test 
hvalaFatih je napisao/la: ↑15 aug 2020, 17:27Prvo za Glock...sta ce ti ta cigla?dmr je napisao/la: ↑15 aug 2020, 15:54 Vec sam pisao negdje, duze vrijeme, prakticno svaki put kad biciklam i vrsljam sam po planinama, razmisljam o nekom glocku, al nikako da odvojim ozbiljan budzet za tu namjenu. Sad opet, ljudi koji se bave planinarenjem kazu da je to nepotrebno, za najvece opasnosti na planini cak i beskorisno.
@Fatih, kako ti nosas sa sobom? Kakvu dozvolu imas? Koliko znam (a ne znam puno) dozvole se izdaju za posjedovanje oruzja (i drzanje u kuci, pretpostavljam) a ne za nosenje. Ne mozes izaci navece u restoran s pucaljkom u torbici ili za pojasom? Ili mozes?![]()
Sto se tice dozvola, u RS-u imas te dvije vrste dozvola: Za drzanje ili za nosenje (sto ukljucuje i drzanje, logicno). U Federaciji ta podjela ne postoji. Ukoliko dobijes dozvolu za nabavku oruzja, MUP ti izdaje dozvolu na kojoj pise "Oruzni list, za drzanje i nosenje oruzja.
Naravno da pistolj smijes nositi svugdje, osim na mjestima gdje je to zakonom zabranjeno (ili u bilo kom privatnom posjedu/kompaniji gdje postoji znak zabrane unosenja oruzja).
Ako se vec odlucis da kupis, zaobidji taj "najbolji pistolj na svijetu", te uzmi HS ( sada "SA-XD"). Posto pretpostavljam da zelis laksi pistolj (pomenuo si Glock), HS je daleko bolji pistolj (nesumnjivo je da je Glock imao uticaj u dizajnu HS-a). Daleko, daleko bolji obarac nego kod Glock-a (jako bitna stvar), bolju sigurnost od incidentnog ispaljivanja (Glock nema nijednu!), koja se navise ocituje u 'kocnici" na rukohvatu, sto onemugacava pistolj da opali dok se ta kocnica ne pritisne sakom (kao motorna pila) u prirodnom polozaju spremnom za opaljivanje. Ergonomija HS je neuporedivo bolja takodjer...)
Ima jos alternativa, ali ja sam ti naveo najslicniju Glocku, ali zaista bolji model pistolja. Znam da ce mozda biti sada "eksperata" koji ce stati u odbranu
"neunistivog" Glocka...ali, ja sam "oficijalno" ispucao kroz razne pistolje preko 200 000 metaka raznih kalibara, pa tako i Glock. Neprirodno lezi u ruci pri samom uzimanju, ima veliki trzaj, osrednja preciznost na malo vecu udaljenost i.....jedostavno ruzan kao grob.Bice tema na ovo, pa nastavimo aBd.
![]()
informisat cu se jos i izvagati. Nisam spomenuo gore, volim oruzje s tehnicke strane, zanimljivi su mi konstrukcioni detalji, jednostavno ga na prvu ne dozivljavam kao sredstvo za ubijanje, iako svi znamo da to jeste. zastita, samoodbrana da.
1
1