Trafalgar Law je napisao/la: ↑16 aug 2020, 13:56
Nije do toliko do amerikanaca već sistema koji indoktrinira generacije za generacijom. Mi evropljani smo skloni nešto drugačijim životnim navikama, iako su mnoge europske kulture u zadnjih dvije decenije uveliko usvojile taj zapadnjački "culprit" ponašanja, uglavnom izražen kod aktuelne generacije omladinaca. Nećemo reći da je tome samo doprinjela digitalna revolucija, već ponajviše način kućnog odgoja koji se izmjenio u velikoj mjeri, gdje dostatan broj modernih roditelja prepušta odgoj ulici, i to u najranjivijem period, adolescenciji. Da li zbog preopterćenosti poslom ili jednostavno neznanju kako biti dobar roditelj/odgajatelj, vjerovatno će psiholozi najbolje ući u trag pravom uzoku.
Slazem se. Ipak ako vec govorimo o sistemima, kod njih se ta indoktrinacija (zelja i ponos sto imaju pravo na oruzje), prenosi najcesce od samih roditelja. Kod nas je upravo suprotno. I onaj ko ima pistolj recimo, skriva ga kao TNT od 15-ogodisnjeg sina, sto moze dovesti do kontra-efekta, u slucaju da ga ovaj ipak nadje (posto nista ne zna o oruzju, interesovanje kada ga nadje, moze dovesti do smrtnog slucaja).
Moj sin je sa 13 godina gadjao mete na 30m kao i odrasli. Sa puskom i na 300m. I sto bi nas narod rekao, "odovoljio". Ali je itekako naucio sve one "no-no", uz dodatni bonus sto ga vec kao momka od 16 godina vise nije toliko ni privlacilo. To je upravo ono sto sam htio da postignem.
Ako se ikada odluci da ima oruzje, miran sam jer je on svjestan za sta ono sluzi i sta moze uciniti.
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.