Da, pusim, nazalost. I to preko 20 godina :face
Medjutim, zadnjih godina svoje pusenje "ublazavam" nekim stvarima:
1. Fizicke aktivnosti; fitnes, trcanje... a nakon toga obicno ne zapalim po 4-5 sati a nekada i vise. Trcanje ima odlicne efekte po pluca, tacno osjetis kako ti se ciste pluca dok trcis, "na licu mjesta". Samo je problem sto je trcanje teze izvodivo u zimskim danima. Osim ako odes u teretanu pa trcis na traci i sl.
2. Iako je svim pusacima najveci merak zapaliti nakon jela, ja upravo tada izbjegavam. A evo razloga:
Brojna istraživanja pokazala su da jedna cigareta popušena nakon jela ima učinak kao njih 10.
Izvori:
https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot- ... ela/207163
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/za ... 87224.html
A ima jos 'tona' slicnih clanaka na netu...
Tako da obicno ne zapalim po 2-3 sata nakon jela. A posto uvijek prvo treniram pa zatim jedem, obicno ne zapalim po 5-6 sati nakon toga a nekada i vise.
3. Dalje, u organizam unosim mnogo vitamina i ostalih zdravih supstanci. Sto putem obroka, sto putem dodataka prehrani koje konzumiram gotovo pa svakodnevno.
4. Kao finalni efekat navedeog je to da ne dnevno ispusim 10-15 cigara. Jako, jako rijetko vise od toga. Kad su neki praznici, okupi, sijela, druzenja i sl. a te prilike su svakako rijetke.
Najvise ispusim kad ustanem uz kafu, po 5-6 u rafalu, kao sto je
@storm torm spomenuo za nekog druga... u 9h boravka na poslu ispusim obicno samo 2 a mogao bih 6-7, imam vremena za to. Ali ne zelim! A poseban gust mi je navece kad dodjem s posla, prex spavanje. Tada takodjer "zarafalam" po 5-6 u nekih sat i pol do dva. Ova "tura' mi manje prija od one jutarnje, vise me iritira na kasalj i sl. I upravo zbog toga pred spavanje obicno popijem solju caja ili toplog mlijeka s medom. Nakon toga vise ne pusim vec idem pravo u krevet...
Ovako dok se cita, mozda ovo i ne izgleda toliko strasno. Medjutim, ja ipak nisam zadovoljan. Sto
@Arslan_11 rece, "gadim se" samog sebi. Sto zbog smrada, sto zbog svjesnog trovanja, smrdljivih ruku, odjece, prostorije u kojoj boravim i td. Svakako mi je cilj jednog dana aBd insha'allah da duhan potpuno izbacim. Ili da ga barem svedem samo na onih 5-6 cigara uz kafu i nista do sutra.
Cestitam za temu
@Iskra