Buki je napisao/la: ↑15 jan 2021, 03:14
Socrates je napisao/la: ↑12 jan 2021, 00:16
Ne bih sad da ponavljam milion puta ponovljene stvari. Ameri su prepustili Evropi da rjesava BIH, jer su Evropljani sami to insistirali.
Za rat koji se desio, sa takvim odnosom snaga i evropskom sutnjom, najvise mozete kriviti Tita i komuniste koji su od Bosnjaka napravili narod bez identiteta, bez medjunarodnog glasa, bez snazne dijaspore, bez ikakve moci i glasa u toj drzavi, Evropi i svijetu.
A vidim, na drugoj temi ga hvalite.
Ne bih ni ja da se ponavljam ali da ponovim da Tita nije bilo Bosna bi nestala poslije WW2 jer su tako htjeli srpski nacionalisti, odnosno cetnici koji su presli u partizane.
Malo se bolje informisi o razlozima odrzavanja ZAVNOBiH-a ...
A za ostalo smo sami krivi, previse smo postali jugoslavenima a manje bosancima, zaboravili vlastitu istoriju a i sad nas hodze uce da nema istorije prije osmanlija i zato smo krvavo platili ...
Tito nije uradio nista da te cetnike ukloni. Vratili se devedesetih. Dakle, samo je odlozio njihov plan. Da sad ne spominjem da je osvjedocene ratne zlocince preveo na svoju stranu, nije ih kaznio, i cak ih pustio da postanu bitan faktor u poslijeratnoj Bosni i Jugoslaviji.
A imao je manje-vise apsolutnu vlast. Mogao je raditi na promociji bosnjackog naroda, ozbiljno raditi na nacionalnim problemima, i u BIH i u Jugoslaviji. Ako kazes da nije mogao zbog srpskih nacionalista, onda ustvari potvrdjujes moj argument.
Uostalom, ugusio je liberalnu struju u Srbiji 70-tih i time direktno bio kriv za kasniji dolazak Milosevica na vlast. Zbog cega? Samo zato sto je bio apsolutno nezainteresiran za sve poslije njegove smrti. Takvu drzavu moze napraviti svaki idiot. "Kad ja umrem, onda vi to rjesavajte" A svu vlast i moc stavio u ruke onih kojima opstanak BIH nije bio vazan.
Kao sto se vidjelo devededetih, problem koji ne rijesis nece se rijesiti sam od sebe.