Mehaning je napisao/la: ↑02 mar 2021, 17:14
Fatih je napisao/la: ↑02 mar 2021, 17:06
Ma ja tebe razumijem potpuno. Ali, razdvoji to ko vodi drzavu i sta radi, sa onim sto osjecas o mjestu u kom si se rodio, Siguran sam da ti ne mrzis Sloveniju. Ne svidja ti se drzava, kao aparat. Ali, da neko krene da je pali, bez ikakvog razloga osim sto te mrzi, i sto zeli tvoju zemlju... Ne znam zaista, kako onda mozes da budes ravnodusan.
Da, porodica je nesto potpuno drugo, i slazem se sa tobom. Ipak, da bi nase porodice prezivjele, mora se braniti i sira zajednica u kojoj ta porodica zivi - drzava. A na nama je kakve cemo idiote ili pustiti na vlast, i koliko cemo ih pustiti da budu takvi kakvi jesu, a placeni su nasim novcem. To ne treba povezivati sa naslovom teme.
Da vidim nekoga, kako pali bilo koju državu, opalio bi ga za uho...
Neka ti odgovorim osobnom pričom...
Rođen, odnosno odrastao sam u malom gradu, na slovenskom primorju. Otišao sam od tamo prvo na studij, a par godina kasnije, zauvijek. Ima trideset godina, da živim u Ljubljani i okolici...
U Piranu nisam bio više nego par puta i sasvim mi je svejedno za njega. Prije par godina smo imali večeru osnovne škole i bio sam dole, ali recimo do dvorišta, na kojem sam praktično odrastao, nije mi se dalo otiči ni pogledati. Jednostavno me ne zanima...
Da se sutra odselim iz Slovenije, nebi mi teško palo ni minute, sve dok bi na bolje došao...
Treba se navezati na ljude, i ne na prostor i stvari...
Meni to potenciranje da je čovjek/osoba/individua „repa bez repa“ ne ide u glavu. Ne znam kako objasniti ovu bosansku poslovicu, ali ovo „bez repa“ značilo bi ustvari bez korjena.
Tako i ljudi imaju „svoje korjene“ za koje su prirodno emotivno vezani. Većina ljudi. Tvoj nedostatak emocija, ne znam kako okaralterizirati. I taj nedostatak, ne mora nuzno biti loš. Naprotiv! Ti si mozda praktična osoba i osoba operirana od vezivanja bilo vrste, u odnosu na nas ostale. Ali je većini je to nerazumljivo.
Ja nisam rodjena u Austriji, Ali većinu zivota sam provela ovdje. Moji su porijeklom Bosanci. Meni Sarajevo i Bistrik, ne moze zamijeniti da mi neko na pladnju servira najatraktivnije lokacije u Honkongu, Pekingu, A.D, Sidneju, Bostonu itd itd i kaze izaberi.
Ponuda bi mi laskala, mogla bi i odredjeno vrijeme uzivati u tim destinacijama i mogucnostima koje pruzaju, ali da bi bez osvrta mogla otići i postati stanovnica Honkonga a da se nikad ne sjetim Sarajeva i one moje memli strane, to ne bih mogla.
Da ne pozelim da je vidim, dodjem i popijem kafu? Prosetam?