Zašto neki muškarci (ne)svjesno dijele žene na svetice i kurve?
Re: Zašto neki muškarci (ne)svjesno dijele žene na svetice i kurve?
I mislim ipak da bi se trebali osvrnuti na brak, jer to uvodni post sugerira.
Mi smo skrenuli u ocjenjivanje zena kao "kurve I svetice" prije uspostavljanja veze, a to veze sa uvodom nema.
Mi smo skrenuli u ocjenjivanje zena kao "kurve I svetice" prije uspostavljanja veze, a to veze sa uvodom nema.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2317
Glede teme...
Ljudi su i inace iznimno skloni stereotipima i drugim vidovima generalizacije, jer je to mnogo lakse nego racionalno rasudjivati.
A to je zapravo tuzno. Svojevrstan univerzum ljudskih osobenosti tako za njih ostaje nevidljiv i nedostupan.
Ljudi su i inace iznimno skloni stereotipima i drugim vidovima generalizacije, jer je to mnogo lakse nego racionalno rasudjivati.
A to je zapravo tuzno. Svojevrstan univerzum ljudskih osobenosti tako za njih ostaje nevidljiv i nedostupan.
1
1
Nije tema iskljucivo ni o stereotipima.
Vise bih rekao da je o dodjeljivanju uloga ljudima u nasem zivotu bazirano na nekim matricama, tako da je donekle i jungijanska, ne samo frojdovska. Mislim, to jeste i stereotip, ali mnogo komplikovaniji.
Dakle,
"supruga mi je, rodila mi je dvoje djece, najbolji prijatelj (hopefully), ona je za mene svetica. Medjutim, u zivotu mi je potrebna i "kurva" sa kojom cu zadovoljavati svoje najanimalistickije seksualne nagone.
Kako pomiriti ovo dvoje?"
Primjetite da sam sve stavio pod navodnike.
Vise bih rekao da je o dodjeljivanju uloga ljudima u nasem zivotu bazirano na nekim matricama, tako da je donekle i jungijanska, ne samo frojdovska. Mislim, to jeste i stereotip, ali mnogo komplikovaniji.
Dakle,
"supruga mi je, rodila mi je dvoje djece, najbolji prijatelj (hopefully), ona je za mene svetica. Medjutim, u zivotu mi je potrebna i "kurva" sa kojom cu zadovoljavati svoje najanimalistickije seksualne nagone.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Danas su Freud i Jung definitivno zastarjeli oblici analiziranja muške i ženske psihe vezane za erotiku, seksualnost i animalnost.
0
Jung se i nije nesto pretjerano osvrtao na sve to.
On je pricao o kolektivnom podsvjesnom, kroz koje ljudi nasljedjuju percepciju o nekim ulogama u ljudskoj zajednici.
Sad, to kolektivno podsvjesno se vjerovatno mjenja kako se mijenjaju odredjeni drustveni odnosi. Svejedno, uvijek ima generacija na prelazu. I mozda je njihov problem najveci.
On je pricao o kolektivnom podsvjesnom, kroz koje ljudi nasljedjuju percepciju o nekim ulogama u ljudskoj zajednici.
Sad, to kolektivno podsvjesno se vjerovatno mjenja kako se mijenjaju odredjeni drustveni odnosi. Svejedno, uvijek ima generacija na prelazu. I mozda je njihov problem najveci.
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

Socrates, da, slažem se, ali ispitane/testirane grupe muškaraca i žena su bile "u njihovo doba", a svako doba je drugačije. Danas mnoge žena iz naučnih krugova istražuju žensku seksualnost, a ista tema do, prije dvije ili tri decenije nija bila čak ni dio naučnih krugova. Optimistična sam, sigurna sam da današnje mladje generacije neće imati tako izražen problem kao ranije generacije. Ova tema, ponavljam, trebala biti dio seksualnog obrazovanja u školama, a lako ćemo sa ućenjem stavljanja kondoma na bananu.Socrates je napisao/la: ↑13 mar 2021, 16:39 Jung se i nije nesto pretjerano osvrtao na sve to.
Sad, to kolektivno podsvjesno se vjerovatno mjenja kako se mijenjaju neki drustveni odnosi. Svejedno, uvijek ima generacija na prelazu. I mozda je njihov problem najveci.
0
-
John Cleese
- Moderator

Tema se (kao i svaka druga, uostalom) da beskonacno rastezati, sto ne mijenja cinjenicu da jeste zasnovana na cemu je vec zasnovana, koliko god to u komunikaciji komplicirali.Socrates je napisao/la: ↑13 mar 2021, 16:14 Nije tema iskljucivo ni o stereotipima.
Dakle,
I ne bih rekao da je neko ko tako rezonuje (da, taj pod navodnicima) u dilemi te vrste.
0
Dobro. Gdje da usmjerimo temu? Ne mozeš to dvoje pomiriti nikakoSocrates je napisao/la: ↑13 mar 2021, 16:14 Nije tema iskljucivo ni o stereotipima.
Dakle,
Mogu dodati:
Što takvi onda misle o majkama? Koje su ih začele i rodile?
Da su spušteni kroz dimnjak/odzak u zavezljajima, a da su rode učestvovale u tim plemenitim misijama nastanka njihovog vlastitog zivota?
2
2
A sad adio 
Pa tako je napisano u uvodnom postu.
Ne mozemo izmisljati sta je tema.
Ne mozemo izmisljati sta je tema.
0
Meni uvod vuče i na Edipov kompleks koji se „proteze” dobrim dijelom i u više navrata. Ali eto nisam se osvrtala niti komentirala.
0
A sad adio 
Ovo je demantovanje samog sebe. Da bi se razumjele žene, navodno moraš biti žena, ali ne moraš biti muškarac da bi razumio muškarce, ove dvije teze su u direktnom logičkom sukobu.Crvena Nit je napisao/la: ↑13 mar 2021, 13:12Ti si žena u tijelu muškarca? Ako nisi, kako znaš kako žene doživljavaju osobnu seksualnost?
Biti žena je divno, pod uslovom da nema problema sa seksulanim blokadama.
Žena sam, ne klacifiram žene, jer ne klasicifiram ni sebe.
Muškarci su ljubomorni na druge muškarce, ali svoje frustracije ne istresaju na njima, već na ženama koje sebi dozvole, jer nemaju snage ni uslove da ih gurnu iz svog života.
Druge ne klasificira samo onaj koji nema nikakve kriterije niti interesovanja.
0
Uopste nisu u direktnom logickom sukobu, bez obzira na tacnost ili netacnost tvrdnji.
Logika je egzaktna disciplina.
Logika je egzaktna disciplina.
1
1
A tkz; normalni i nenormalni? Oni koji imaju luksuz izbora i oni što pokupe što ostane? Škart? Je li to pravi naziv @Čarobni 
Prava i mogućnosti? Tkz nenormalni su zakinuti za mogućnosti ali imaju ista prava kao i tkz normalni
Prava i mogućnosti? Tkz nenormalni su zakinuti za mogućnosti ali imaju ista prava kao i tkz normalni
0
A sad adio 
Već je argumentovano (tvrdnjom da ista prava ima i jedna i druga grupa muškaraca), za razliku od tvrdnje o postojanju 3 demanta, koja nigdje nisu navedena, a kamoli utemeljena.Sarajka je napisao/la: ↑13 mar 2021, 13:26Čarobni je napisao/la: ↑13 mar 2021, 13:10
Nisi dobro shvatila šta sam napisao, jer nijedan demant nisi navela.
Kad porediš normalne i ove druge, onda ih trebaš poredit' po istom kriteriju, ne miješati kruške i jabuke. Obje grupe imaju jednaka prava (poredimo ih po pravima).
Obje grupe nemaju jednake mogućnosti (poredimo ih po mogućnostima).
Argumentiraj to molim te. Prava i mogućnosti?
Ja mislim da sam odlično shvatila i obzirom na nastavak konverzacije o pravima i mogucnostima.
U konkretnom slučaju, dvije grupe je neophodno porediti isključivo po istim kriterijima, sve drugo je miješanje kruški s jabukama.
0
-
John Cleese
- Moderator

Ne klasificira ih ni bilo ko ko se trudi da ih razumije u njihovoj cjelovitosti, sa svim njihovim osobenostima, umjesto da ih svodi na stereotipe.
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

Možemo proširiti temu...
Meni, kao ženi je ovo "skrenulo" pažnju, iako ovo nisam nikad doživjela, ni ne želim da ovo doživim, kao ni svakoj ženi.Bolna je patnja mnogih žena koje žele istovremeno biti i poštovane i pošteno poseksane u paketu.
0
Zadnja izmjena: Crvena Nit, dana/u 13 mar 2021, 17:24, ukupno mijenjano 1 put.
Kako ćeš ih porediti po istim kriterijima kad si jedne nazvao u startu normalnim. Drugi automatski po tom uvrnutom razmišljanju su nenormalni?Čarobni je napisao/la: ↑13 mar 2021, 17:11Već je argumentovano (tvrdnjom da ista prava ima i jedna i druga grupa muškaraca), za razliku od tvrdnje o postojanju 3 demanta, koja nigdje nisu navedena, a kamoli utemeljena.
U konkretnom slučaju, dvije grupe je neophodno porediti isključivo po istim kriterijima, sve drugo je miješanje kruški s jabukama.
Jedni imaju mogućnosti odabira shodno svojim predispozicijama, drugi kupe bez kriterija shodno svojim ograničenim mogućnostima škart?
Daj malo elaboriraj.
Jesi ovo ti pisao?Nisu to neki muškarci, to radi većina muškaraca (oni normalni), s druge strane su oni koji ne vrše takve podjele, nemaju kriterije i pristaju na sve što im naleti.
I nisu u pitanju samo dvije grupe, već čitav spektar grupa koje se protežu između svetice i kurve.
0
Zadnja izmjena: Sarajka, dana/u 13 mar 2021, 17:17, ukupno mijenjano 1 put.
A sad adio