Maltretiranje djece pod krinkom vjere
Re: Maltretiranje djece pod krinkom vjere
Smatram da bi djeca trebala učiti o svim religijama, tj. ovim koje su najzastupljenije. Da bar znaju neke osnove i u vezi drugih religija, a čime bi se usput radilo i na učtivosti kad su u pitanju oni koji vjeruju u nešto drugo. Mi smo kao društvo svakako izuzetno etnički i vjerski podijeljeni.
Ne vidim ništa loše za, recimo, dijete iz katoličke porodice da nauči nešto o islamu i drugim religijama i obratno. Naravno ljudi se inate pa kažu nije to moja religija šta će moje dijete učiti o tome i slično, a ne vide širu sliku.
Ne vidim ništa loše za, recimo, dijete iz katoličke porodice da nauči nešto o islamu i drugim religijama i obratno. Naravno ljudi se inate pa kažu nije to moja religija šta će moje dijete učiti o tome i slično, a ne vide širu sliku.
2
2
Odlična obzervacija...MarlboroGold je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:20 Smatram da bi djeca trebala učiti o svim religijama, tj. ovim koje su najzastupljenije. Da bar znaju neke osnove i u vezi drugih religija, a čime bi se usput radilo i na učtivosti kad su u pitanju oni koji vjeruju u nešto drugo. Mi smo kao društvo svakako izuzetno etnički i vjerski podijeljeni.
Ja sam npr odgojen u takvom duhu da znam neke stvari o drugim religijama, običaje i značenja nekih stvari, dok npr pripadnici tih religija nemaju pojma o mojoj (ne svi ali večina), stoga sam i ja prestao drugim ukazivati neki značaj njihovom jer ni oni ne cijene moje....
1
1
I say what I think, I think what I say
MarlboroGold je napisao/la: ↑24 mar 2021, 12:34Zašto je onda često u praksi prisutna prisila? Da se razumijemo ne mora biti oblik prisile direktnim prijetnjama. Može i suptilno. Sudeći po Islamu osoba bi sama trebala da se odluči za to i da vjeruje srcem. Ako ne vjeruješ srcem onda skoro kao da ne vjeruješ. Ispravi me ako griješim.
Ja mislim da je ta prisila još izraženija što se više ide ka srcu Islama na istoku... odnosno od nas do konzervativnijih zemalja.
Evo nabrzinu odg
Neuk svijet , neznanje, licna percepcija vjere...mnogo je razloga.
Ali ne bih se bas slozila s tobom da je prisila veca na Istoku, obzirom da sam.odrasla u moneteistickoj islamskoj zemlji, odgovorno kazem da je vise prisile u vjeri , tj u islamskoj komponenti, ovdje u Bosni nego igdje drugo gdje sam bila.i boravila.
Pa dovoljan je podatak da su htjeli ( ili cak i jesu) uvesti vjeronauku u vrtice.
Toga tamo nema .
1
1
Ne treba ovaj snimak posmatrati ni previse ostro, odvojeno od drugih vidova vrsnjackog nasilja.
It is what it is. Vrsnjacko nasilje. Toliko formi ima vrsnjacko nasilje, da ne vidim zasto bih ovo posmatrao nekim posebnim "naocalama".
Sasvim sam siguran da u BIH ima vrsnjackog nasilja koje je i nevezano za religiju, i koje je vjerovatno daleko gore od ovog. Kao i u svim drugim zemljama svijeta.
Tako, da bih ja temu fokusirao na vrsnjacko nasilje, a ne religiju. I samo ime teme kaze "pod krinkom vjere".
My two cents...
It is what it is. Vrsnjacko nasilje. Toliko formi ima vrsnjacko nasilje, da ne vidim zasto bih ovo posmatrao nekim posebnim "naocalama".
Sasvim sam siguran da u BIH ima vrsnjackog nasilja koje je i nevezano za religiju, i koje je vjerovatno daleko gore od ovog. Kao i u svim drugim zemljama svijeta.
Tako, da bih ja temu fokusirao na vrsnjacko nasilje, a ne religiju. I samo ime teme kaze "pod krinkom vjere".
My two cents...
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Za jedan procenat je to to. Vrijeme u kojem žive.Dina je napisao/la: ↑24 mar 2021, 10:16 Video je, blago rečeno, bolestan...
I ne, djeca nemaju nikakvih obaveza... ni u pogledu namaza, ni u pogledu odjece... o duznostima se moze poceti govoriti tek sa punoljetstvom pa i tada to mora biti dobrovoljna odluka pojedinca inace nema nikakvu vrijednost...
Djeca trebaju da se igraju, uce, smiju... i treba da se odgajaju za vrijeme u kojemu zive.
Iskreno, nisam nikada vidjela da neko ovako odgaja djecu, ne kazem da ih nema, ali to su vjerovatno rijetki izuzeci...
Je li ovaj video trebao biti propagandni ili antipropagandni, ne znam![]()
0
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2396
Ljudi koji (barem iz moje vizure) odgajaju djecu kako dolikuje covjeku, ucit ce ih da poznaju, razumiju, prihvataju i postuju razlicitost u svom okruzenju.
A tu spada i poznavanje najosnovnijih prakticnih stvari o znacajnijim religijama zastupljenim u tom okruzenju.
A tu spada i poznavanje najosnovnijih prakticnih stvari o znacajnijim religijama zastupljenim u tom okruzenju.
2
2
Ok hvala. Ja sam isao tom logikom da je u konzervativnijim sredinama to vise izrazeno. Kod nas je to vjerovatno usko povezano sa nacionalizmom (isto i kod ostalih naroda), pa otuda i takve prisile.Iskra je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:44MarlboroGold je napisao/la: ↑24 mar 2021, 12:34
Zašto je onda često u praksi prisutna prisila? Da se razumijemo ne mora biti oblik prisile direktnim prijetnjama. Može i suptilno. Sudeći po Islamu osoba bi sama trebala da se odluči za to i da vjeruje srcem. Ako ne vjeruješ srcem onda skoro kao da ne vjeruješ. Ispravi me ako griješim.
Ja mislim da je ta prisila još izraženija što se više ide ka srcu Islama na istoku... odnosno od nas do konzervativnijih zemalja.
Evo nabrzinu odg
Ali ne bih se bas slozila s tobom da je prisila veca na Istoku, obzirom da sam.odrasla u moneteistickoj islamskoj zemlji, odgovorno kazem da je vise prisile u vjeri , tj u islamskoj komponenti, ovdje u Bosni nego igdje drugo gdje sam bila.i boravila.
Pa dovoljan je podatak da su htjeli ( ili cak i jesu) uvesti vjeronauku u vrtice.
Toga tamo nema .
1
1
Zadnja izmjena: Desperado, dana/u 24 mar 2021, 15:09, ukupno mijenjano 1 put.
Posteno s tvoje strane.Max je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:27Odlična obzervacija...MarlboroGold je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:20 Smatram da bi djeca trebala učiti o svim religijama, tj. ovim koje su najzastupljenije. Da bar znaju neke osnove i u vezi drugih religija, a čime bi se usput radilo i na učtivosti kad su u pitanju oni koji vjeruju u nešto drugo. Mi smo kao društvo svakako izuzetno etnički i vjerski podijeljeni.
Ja sam npr odgojen u takvom duhu da znam neke stvari o drugim religijama, običaje i značenja nekih stvari, dok npr pripadnici tih religija nemaju pojma o mojoj (ne svi ali večina), stoga sam i ja prestao drugim ukazivati neki značaj njihovom jer ni oni ne cijene moje....
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
kako je vršnjačko nasilje kada su dobili scenarij od odraslih? i za snimanje konkretnog klipa, a i u reali to su riječi odraslih kojima su djeca napunjena.Socrates je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:45 Ne treba ovaj snimak posmatrati ni previse ostro, odvojeno od drugih vidova vrsnjackog nasilja.
My two cents...
0
Zadnja izmjena: lejlamo, dana/u 24 mar 2021, 15:20, ukupno mijenjano 1 put.
Za skoro svako vrsnjacko nasilje se dobija scenarij od odraslih.lejlamo je napisao/la: ↑24 mar 2021, 15:17kako je vršnjačko nasilje kada su dobili scenarij od odraslih?Socrates je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:45 Ne treba ovaj snimak posmatrati ni previse ostro, odvojeno od drugih vidova vrsnjackog nasilja.
My two cents...
Neki propust u odgoju mora postojati da bi dijete pokazalo sklonost ka nasilju prema drugacijima, u bilo kojoj formi.
Ja se slazem da tu ima jos faktora, da ih nazovem drustvenim, neke cak i istorijskim.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Zar nije prva crkva izgrađena tek prije deceniju?Iskra je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:44MarlboroGold je napisao/la: ↑24 mar 2021, 12:34
Zašto je onda često u praksi prisutna prisila? Da se razumijemo ne mora biti oblik prisile direktnim prijetnjama. Može i suptilno. Sudeći po Islamu osoba bi sama trebala da se odluči za to i da vjeruje srcem. Ako ne vjeruješ srcem onda skoro kao da ne vjeruješ. Ispravi me ako griješim.
Evo nabrzinu odg
Toga tamo nema .
KSA je još jedina koja još brani izgradnju crkve.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Najljepši post na temi.John Cleese je napisao/la: ↑24 mar 2021, 15:04 Ljudi koji (barem iz moje vizure) odgajaju djecu kako dolikuje covjeku, ucit ce ih da poznaju, razumiju, prihvataju i postuju razlicitost u svom okruzenju.
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
stoji to, ali u većem procentu u slučaju vršnjačkog nasilja roditelj neće podržati dijete koje vrši nasilje kada se to otkrije, u ovom, sigurno hoće.
0
Recimo, zasto je bosnjacko drustvo mozda pretjerano religiozno danas?
Kazem, mozda. Jer ja ne mogu ulaziti u to. Ne zivim dole. Ali, i sami pisete o tome.
Mozda zato sto je jedan od ratnih ciljeva bio unistavanje islama na tim prostorima. To nikad ne treba gubiti iz vida.
Prirodna konsekvenca toga je ovo sto imate danas u bosnjackom drustvu.
To su gorepomenuti istorijski faktori.
Kazem, mozda. Jer ja ne mogu ulaziti u to. Ne zivim dole. Ali, i sami pisete o tome.
Mozda zato sto je jedan od ratnih ciljeva bio unistavanje islama na tim prostorima. To nikad ne treba gubiti iz vida.
Prirodna konsekvenca toga je ovo sto imate danas u bosnjackom drustvu.
To su gorepomenuti istorijski faktori.
0
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2396
Ma nema ovo veze sa vrsnjackim nasiljem.Socrates je napisao/la: ↑24 mar 2021, 14:45 Ne treba ovaj snimak posmatrati ni previse ostro, odvojeno od drugih vidova vrsnjackog nasilja.
My two cents...
Ovo je odgojno-obrazovni video uradak za djecu kakve je i inace snimala i snima ta obitelj kojoj, valjda, pripada YT kanal gdje te svoje snimke objavljuju, uz snimke raznih religijskih predavanja i zbivanja.
Na Tviteru je bila skracena verzija, bez "hepienda", pa je horor dimenzija bila mnogo naglasenija nego u potpunom sadrzaju, sto je i izazvalo zgrazanje.
Sam uradak je, blago receno, lose osmisljen i rekao bih da je izrazito kontraproduktivan za svrhu za koju je kreiran i za sve s tim u vezi.
0
Indoktrinacija islamom nije ni gora ni bolja od bilo koje druge indoktrinacije.
Pun je YouTube svakojake indoktrinacije.
Pa i svakodnevno odrastanje djece sirom svijeta je puno indoktrinacije.
U dosta slucajeva, to ima negativne posljedice. Meni ovo nije iskljucivo religijski problem, mada vama, koji zivite dole, mozda se cini tako.
Pun je YouTube svakojake indoktrinacije.
Pa i svakodnevno odrastanje djece sirom svijeta je puno indoktrinacije.
U dosta slucajeva, to ima negativne posljedice. Meni ovo nije iskljucivo religijski problem, mada vama, koji zivite dole, mozda se cini tako.
0