Maltretiranje djece pod krinkom vjere

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Re: Maltretiranje djece pod krinkom vjere

Post Postao/la Dina »

Socrates je napisao/la: 24 mar 2021, 15:27 Recimo, zasto je bosnjacko drustvo mozda pretjerano religiozno?

Kazem, mozda. Jer ja ne mogu ulaziti u to. Ne zivim dole. Ali, i sami pisete o tome.

Mozda zato sto je jedan od ratnih ciljeva bio unistavanje islama na tim prostorima. To nikad ne treba gubiti iz vida.

Prirodna konsekvenca toga je ovo sto imate danas u bosnjackom drustvu.

To su gorepomenuti istorijski faktori.
Meni se čini da je samo na riječima, formalno, religiozno...
Jer realno, ovo konkretno mogu reći za okruženje gdje jesam živjela ili trenutno živim, istina, dosta djece ide na vjeronauku, ali po načinu na koji ljudi žive, počev od konzumiranja alkohola pa do vanbračnih veza, preko ne znam proslava svega i svačega, ja i ne vidim u čemu se realizuje ta religioznost?
Što se mene tiče, ako ih vjera ne sprečava da uzimaju mito, budu koruptivni i parazitiraju na budzetskim jaslama, ne trebaju se onda odreci ni gore nabrojanih stvari...
Jer ono gore je između njih i Boga, a ovo dole direktno i mene pogađa....
3
3 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

To su grijesi izmedju vjernika i Boga. Uostalom i sama to kazes.

Sve to sto si nabrojala bi postojalo i da je manje vjernika. Ne vidim kako je jedno povezano sa drugim.

Komunisti su isto bili I koruptirani i pokvareni, I licemjerni. To ih nije sprijecavalo da djecu uce da budu marksisti i sta ja znam sta su ih sve ucili.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2396

Post Postao/la John Cleese »

Socrates je napisao/la: 24 mar 2021, 15:35 Indoktrinacija islamom nije ni gora ni bolja od bilo koje druge indoktrinacije.

Pun je YouTube svakojake indoktrinacije.

Pa i svakodnevno odrastanje djece sirom svijeta je puno indoktrinacije.

U dosta slucajeva, to ima negativne posljedice. Meni ovo nije iskljucivo religijski problem, mada vama, koji zivite dole, mozda se cini tako.
Nije problem ni u indoktrinaciji.

U konkretnom slucaju je problem u ocitoj koliziji izmedju "suptilne" poruke i jednog od osnovnih principa islama, a jos je i gore sto je ta poruka upucena prvenstveno djeci.
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Socrates je napisao/la: 24 mar 2021, 15:50 To su grijesi izmedju vjernika i Boga. Uostalom i sama to kazes.

Sve to sto si nabrojala bi postojalo i da je manje vjernika. Ne vidim kako je jedno povezano sa drugim.

Komunisti su isto bili I koruptirani i pokvareni, I licemjerni. To ih nije sprijecavalo da djecu uce da budu marksisti i sta ja znam sta su ih sve ucili.
Pa ako nema neke razlike između današnjeg i komunističkog društva, na osnovu čega onda zaključuješ da smo religiozni?
Moja poenta je da se možda mnogi izjašnjavaju kao vjernici, formalno, ali ne žive tako...
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Za neke je profitabilno da danas budu deklarativno veliki vjernici... isto kao sto je bilo profitabilno biti komunista u jugi.
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Tesko je biti vjernik u nasoj okolini,gdje je "zlo" rasireno.Meni se cesto desavalo,kad ti neko pije krv na slamku dugo vremena,nekoga jednostavno marsnem od sebe.Tada bi mi skoro uvijek govorili: dzaba ti klanjas ili dzaba ti postis :d
0
John Cleese
Moderator
Moderator

MarlboroGold je napisao/la: 24 mar 2021, 15:54 Za neke je profitabilno da danas budu deklarativno veliki vjernici... isto kao sto je bilo profitabilno biti komunista u jugi.
I zanimljivo je i (tragi)komicno da se u velikom broju slucajeva radi o istim ljudima (i njihovim potomcima).

(Uzgred, ne mora se tu raditi cak ni o profitabilnosti - i sama osjetljivost na "klimatske" promjene je vrlo cesto bila dovoljna.)
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Dina je napisao/la: 24 mar 2021, 15:53
Socrates je napisao/la: 24 mar 2021, 15:50 To su grijesi izmedju vjernika i Boga. Uostalom i sama to kazes.

Pa ako nema neke razlike između današnjeg i komunističkog društva, na osnovu čega onda zaključuješ da smo religiozni?
Moja poenta je da se možda mnogi izjašnjavaju kao vjernici, formalno, ali ne žive tako...
Ja sam rekao da je bosnjacko drustvo religiozno. Mozda sam se neprecizno izrazio. Religija igra preveliku ulogu u tom drustvu. To je mozda preciznija tvrdnja.

Ima tu raznih faktora. Eto, spomenuta je i profitabilnost.

Svejedno, zato sto neko profitira iz religije, ne znaci da ce automatski uciti djecu da budu netolerantni prema drugacijem.

Svejedno, malo sam skrenuo diskusiju. Ono sto sam ja zelio reci je da meni ovdje nije primarni faktor religiozna iskljucivost. Nasilja medju djecom ima I gdje religija uopste nije faktor. Ja sam u Kanadi isao u srednju skolu, i dobro znam da vrsnjacko nasilje postoji zbog niza razlicitih faktora. Kod vas se nekad ispoljava kroz religiozni faktor. Da nije religija, bilo bi nesto drugo.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

ali nije vršnjačko nasilje. napisala sam, ovo što su djeca u videu govorila ima apsolutnu podršku roditelja i svih odraslih istomišljenika.

to ne možeš reći za (ostale) oblike vršnjačkog nasilja.
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 24 mar 2021, 14:45 Ne treba ovaj snimak posmatrati ni previse ostro, odvojeno od drugih vidova vrsnjackog nasilja.

It is what it is. Vrsnjacko nasilje. Toliko formi ima vrsnjacko nasilje, da ne vidim zasto bih ovo posmatrao nekim posebnim "naocalama".

Sasvim sam siguran da u BIH ima vrsnjackog nasilja koje je i nevezano za religiju, i koje je vjerovatno daleko gore od ovog. Kao i u svim drugim zemljama svijeta.

Tako, da bih ja temu fokusirao na vrsnjacko nasilje, a ne religiju. I samo ime teme kaze "pod krinkom vjere".

My two cents...
Snimak je dio nasilja nad djecom. I oni jesu zrtve. Ali ovdje se ne radi o nasilju vršnjaka, nego o nasilju odraslih i to prema psihi djeteta. Scenariji za ovakvo nešto, smislila je odrasla osoba. I dječak i djevojčice igraju „uloge“. I to uloge koje, nakon gledanja ovog videa ne mogu dječiju psihu ostaviti ravnodušnom. Naprotiv! Propagira se videom strah od Boga, kaznjavanje i na kraju najveća moguća kazna za neposlušnost ako djete ne slijedi vjerske propise za odrasle. Onim padom djevojčice, samo je to moglo biti cilj. I ponavljanjem dječaka prijeteće rečenice.
1
1 slika
A sad adio :sara
Socrates
PRO behar
PRO behar

Pa apsolutna ili presutna, ili podrska kroz odgoj, ili podrska kroz prihvatanje razlicitih drustvenih okolnosti, u cemu je razlika?

Cak i kad nemas vremena za djecu jer si prezauzet, pa je prepusteno vanjskim faktorima, koji mogu dovesti do vrsnjackog nasilja, i dalje dajes podrsku, kroz prihvatanje takvih okolnosti.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

nije to to.
0
Zadnja izmjena: lejlamo, dana/u 24 mar 2021, 16:14, ukupno mijenjano 1 put.
John Cleese
Moderator
Moderator

lejlamo je napisao/la: 24 mar 2021, 16:08 ali nije vršnjačko nasilje. napisala sam, ovo što su djeca u videu govorila ima apsolutnu podršku roditelja i svih odraslih istomišljenika.

Ma nema veze s vrsnjackim nasiljem.

To je igrani video uradak. Djeca izgovaraju naucen tekst.
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

lejlamo je napisao/la: 24 mar 2021, 16:08 ali nije vršnjačko nasilje. napisala sam, ovo što su djeca u videu govorila ima apsolutnu podršku roditelja i svih odraslih istomišljenika.

Da. U tome je razlika. Recimo tačno je da vršnjak zlostavljački raspolozen prema kolegi, usvojio je norme takvog lošeg ponašanja od odraslih osoba. Iz svoje porodice i okruzenja. Vjerovatno u većini slučajeva bi imao i njihovu podršku i trudili bi se prikriti ga, da ne bude kaznjen.
Ali ostatak zajednice bi to svakako osudio. Dok u ovom slučaju radi se o scenariju koji je smislila grupa odraslih istomišljenika skupa sa roditeljima ove „iskorištene djece“ u grozno propagadne svrhe. Bolesno. Bukvalno govoreći.
1
1 slika
A sad adio :sara
Socrates
PRO behar
PRO behar

Sarajka je napisao/la: 24 mar 2021, 16:09
Socrates je napisao/la: 24 mar 2021, 14:45 Ne treba ovaj snimak posmatrati ni previse ostro, odvojeno od drugih vidova vrsnjackog nasilja.

It is what it is. Vrsnjacko nasilje. Toliko formi ima vrsnjacko nasilje, da ne vidim zasto bih ovo posmatrao nekim posebnim "naocalama".

Sasvim sam siguran da u BIH ima vrsnjackog nasilja koje je i nevezano za religiju, i koje je vjerovatno daleko gore od ovog. Kao i u svim drugim zemljama svijeta.

Tako, da bih ja temu fokusirao na vrsnjacko nasilje, a ne religiju. I samo ime teme kaze "pod krinkom vjere".

My two cents...
Snimak je dio nasilja nad djecom. I oni jesu zrtve. Ali ovdje se ne radi o nasilju vršnjaka, nego o nasilju odraslih i to prema psihi djeteta. Scenariji za ovakvo nešto, smislila je odrasla osoba. I dječak i djevojčice igraju „uloge“. I to uloge koje, nakon gledanja ovog videa ne mogu dječiju psihu ostaviti ravnodušnom. Naprotiv! Propagira se videom strah od Boga, kaznjavanje i na kraju najveća moguća kazna za neposlušnost ako djete ne slijedi vjerske propise za odrasle. Onim padom djevojčice, samo je to moglo biti cilj. I ponavljanjem dječaka prijeteće rečenice.
Dobro. Ja i dalje tvrdim da je to izolirani ekstreman slucaj, a mi ga raspravljamo kao pravilo.

Ali, mogu naci desetine slicnih primjera u bilo kojem drustvu, gdje se na slican nacin razara psiha djece. Njih ne raspravljamo kao pravilo.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

MarlboroGold je napisao/la: 24 mar 2021, 15:07
Iskra je napisao/la: 24 mar 2021, 14:44

Evo nabrzinu odg

Neuk svijet , neznanje, licna percepcija vjere...mnogo je razloga.

Ali ne bih se bas slozila s tobom da je prisila veca na Istoku, obzirom da sam.odrasla u moneteistickoj islamskoj zemlji, odgovorno kazem da je vise prisile u vjeri , tj u islamskoj komponenti, ovdje u Bosni nego igdje drugo gdje sam bila.i boravila.
Pa dovoljan je podatak da su htjeli ( ili cak i jesu) uvesti vjeronauku u vrtice.
Toga tamo nema .
Ok hvala. Ja sam isao tom logikom da je u konzervativnijim sredinama to vise izrazeno. Kod nas je to vjerovatno usko povezano sa nacionalizmom (isto i kod ostalih naroda), pa otuda i takve prisile.
Nema na crmu.

Vjerske slobode u Qatru su imperativ. A tamo radi veci broj ljudi iz svih zemalja svijeta , nego sto imaju domicilnog stanovnistva.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Iskra je napisao/la: 24 mar 2021, 16:19
MarlboroGold je napisao/la: 24 mar 2021, 15:07
Ok hvala. Ja sam isao tom logikom da je u konzervativnijim sredinama to vise izrazeno. Kod nas je to vjerovatno usko povezano sa nacionalizmom (isto i kod ostalih naroda), pa otuda i takve prisile.
Nema na crmu.

Vjerske slobode u Qatru su imperativ. A tamo radi veci broj ljudi iz svih zemalja svijeta , nego sto imaju domicilnog stanovnistva.
Kako je imperativ, ako je decenijama postojala tiha represija ka krščanima, tek su prije deceniju bdobili prvu crkvu?
0
Odgovori

Natrag na “Društvo”